Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Diagnóza nemoci z fotografie
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Kdo se kde zrodí, tam se i hodí.
Rozteč mi vychází na 5,48 mm na 10 buněk. (78 buněk vodorovně) Nechci být moc ironický, ale vítej mezi včelaři. Toto je křest. Ztráta kterou jsi potkal je problémem na celém světě. V republice když to někdy ve vlně přijde, jde o ztráty i statisícové. _gp_
(30.11.2012 13:55)Tanula napsal(a): [ -> ]A taky už jsem zjistila, že jakýkoliv přivezený oddělek s jakoukoliv supermatkou funguje dobře jen tam, kde byl vytvořen. Na tvém stanovišti je všechno úplně jinak a může z něj být během měsíce slaboch, který chytne vše co jde okolo.

Ikdyž jsem použil citaci od Tanuly, ptám se obecně všech, to si opravdu myslíte, že koupit matku od chovatele je špatně z důvodů výše uvedených? Já se tomu divím, protože např. s konkrétní zmiňovanou Pradětkou mám také zkušenost. Neznám přesně nadmořskou výšku př. Cimaly cca 600m.n.m. a moje je 200m.n.m. a nějaký propadák v počtu spadu nebo snad úhynu jsem nezaznamenal. Měl jsem 10 Pradědek ,které jsem měl současně se Sklenárkama(6ks A) a Dolky (4ks). A jediný důvod proč už nemám potřebu nakupovat matky je ten, že všechny jsou co do vlastností na tom přibližně stejně. Ikdyž vím, že jednou budu muset zase něco nakoupit pro oživení krve. Věnoval jsem se dost selekci a po nějakém čase se mi začaly vyskytovat trubci s bílíma očima. A nebylo to u jednoho včelstva a nebyl jsem v doletu sám s tímto jevem. Ale budu rád za vysvětlení.
Já to psala z pohledu začátečníka. Můj př. rozhodneš se pro Langy, v okolí široko daleko je nikdo nemá a aby si mohl začít včelařit, přivezeš si oddělek z jiného kraje, klidně až z Moravy do Čech. No a jako začátečník pak taky předpokládáš, že každý oddělek je tutovka a nemůže nastat žádný problém. Tím jsem chtěla říct, že první roky včelařit jen tím, že furt budu objednávat a vozit oddělky není moc šťastné řešení. Že je třeba se naučit víc a oddělky sám tvořit, že ani inseminovaná matka nemusí vyjít podle představ.


Jak je to po X letech včelaření, zda vůbec má - nemá smysl matky objednávat....tak k tomu se já ještě dlouho nemůžu vyjádřit, to si řekneme až za pár letWink Genetika je už ta nejvyšší liga a na tu teda mít nebudu asi nikdy.
To je prosté. Je chovatel a Chovatel. chovatel k nějakému výsledku dospěje a v tom lepším případě produkuje F1 z linie matečné a z linie trubčí. Vyrobí tak např. tisíc F1 sester, každý rok stejných. Ty jako produkční včelstva nemají problém. Ten nastane v okamžiku, kdy dojde k následnému vzájemnému úzce příbuzenskému křížení. Páni Chovatelé mají plemennou knihu a já si mohu do pátého kolena zpět zjistit, zda a která koupená matka je či není příbuzná. Tento problém by řešila plemenářská ročenka.
V takto nastaveném systému nezbývá, než si pořád do všech včelstev kupovat F1 (hodně medu) a nebo to nechat na přírodě a vybírat si z ní to nejlepší, co dá (vitální včelstva), pokud v těsném okolí nevčelaří včelaři viz začátek věty.
No jo, ale kolik toho na výběr má normální včelař z toho nejsilnějšího a nejvitálnějšího, aby nedošlo k tomu viz Vaše první věta?

P.S. A hlavně by to chtělo začít také jmenovat kdo je chovatel a Chovatel než šířit obecně líbivou lobby, aby se mohlo stěžovat a nadávat. To je jedna z "krásných" vlastností Čechů být pořád takový přednasr....
(30.11.2012 22:48)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]... po nějakém čase se mi začaly vyskytovat trubci s bílíma očima.

To jsem nevěděl, že něco takového je - tak jsem trochu hledal:
http://www.beedol.cz/2008/cervene-oci/
http://ucanr.org/blogs/blogcore/postdeta...stnum=7337
http://www.beesource.com/forums/showthre...-sunscreen
gupa: stále nechápu kam s tou otázkou na rozteč buněk míříš. Ten plást byl vystavěn na normální mezistěně made in Strážisko. Můžeš mi prosím polopaticky vysvětlit co se dá z rozměru plástu a buněk vyčíst? Pokud něco předpokládám, že to platí pro volnou stavbu ne pro stavbu svázanou s mezistěnou.

Nejsem začátečník jsem věčný začátečník a větší ambice ani nemám. Včelařil jsem od útlého dětství s otcem a vždy jsme měli troje až patery včely, občas něco přes zimu uhynulo, nahradilo se to rojem či oddělkem. Táta kupoval matky u nějakého pana Šáchy a tak jsme v poklidu včelařili. Takovýto způsob mi vyhovoval a míním v něm pokračovat. Umím být sebekritický a vím že s technickým vzděláním a pěti včelstvy díru do plemenářského světa neudělám, proto si rád matku koupím od někoho, kdo je Pan chovatel a komu nikdy nebudu sahat po kotníky. Prostě si to přiznám a nebudu se zbytečně pouštět do slepých uliček jako náš velikán Jára Cimrman.

Někde zde na fóru se diskutoval mýtus, že matka má být vypěstována ve stejné nadmořské výšce v jaké stráví produkční život a pokud vím tak tento mýtus byl dementován.

Díky všem za rady a postřehy, tato ztráta včelstva mě překvapila, před měsícem bych zrovna za tyhle včely dal ruku do ohně, že zimu přežijí a během velmi krátké doby (asi 14 dní max. 3 týdny) v úle nic není, podmet čistý proto se ptám. Jsem překvapen a velmi mě to mrzí.
JKL, táto otázka vždy včelárov zaujímala a bola aj diskutovaná na stránkach odborného včelárskeho časopisu, odpovede odborníkov boli podobné ako sú na troch videách. Bol aj taký názor v časopise, že nie je to genetická chyba, ale chyba prírody, biely povlak sa dá mechanicky odstrániť. Za mojej praxe som mal aj ja možno dva-tri prípady a naozaj som z očí trúda s bielym povlakom odstránil ihlou odstránil tento povlak. Ten názor prišiel zo zahraničia ešte v rokoch socializmu. Aby tomu každý uveril, musel by sa nájsť taký jedinec a pokúsiť sa mu to odstrániť. Na tom či je to tak alebo onak chov včiel pôjde ďalej, ale vždy takáto odchýlka u včiel je zaujímavá.
(30.11.2012 23:41)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]No jo, ale kolik toho na výběr má normální včelař z toho nejsilnějšího a nejvitálnějšího, aby nedošlo k tomu viz Vaše první věta?

P.S. A hlavně by to chtělo začít také jmenovat kdo je chovatel a Chovatel než šířit obecně líbivou lobby, aby se mohlo stěžovat a nadávat. To je jedna z "krásných" vlastností Čechů být pořád takový přednasr....

K tomu nabádám, aby včelaři jen nekupovali, ale aby se zajímali, co kupují, aby věděli o jaké informace se u chovatele mohou zajímat. Podle toho snadno rozliší malé a velké CH.
Totiž tady se vžilo klišé "od nejlepších alpských" "slovinských" "nejlepších" "vybraných linií" a kdoví jakých chovů a linií. Jestli máme "přívlastkové" chovy, tak to jsou jen samá malá CH.
(01.12.2012 1:39)Mlha_cz napsal(a): [ -> ]gupa: stále nechápu kam s tou otázkou na rozteč buněk míříš. Ten plást byl vystavěn na normální mezistěně made in Strážisko. Můžeš mi prosím polopaticky vysvětlit co se dá z rozměru plástu a buněk vyčíst?

Nemířím nikam. Jen mne napadlo se nato ptát, je to informace pro mne. Nic z toho nečti. Mám tu takovou debatu s Milanem Bencúrem a výsledkem té debaty je, že jsem se začal ptát na rozteče. Časem mne to přejde.

Více na SZ._gp_
(30.11.2012 10:11)Zdeněk Klíma napsal(a): [ -> ]Rohodně bych u ostatních včelstev nepoužíval aerosol s acetonem, kdyby vám to někdo radil.

Zdeňku, proč nedoporučujete aerosol s acetonem? Jaký je důvod?
Protože pro včelstvo oslabené viry, by to mohl být poslední hřebíček do rakve...
Krom toho aceton jako takový může podobně jako viry působit!!!
Pokud by to byly viry, tak to nepotěší, ale pořád lepší než MVP. Ale zeptám se až tohle potká mě. Co teď s tím úlem, předpokládám ideálně opálit nebo jinak dezinfikovat. Co s dílem se zásobami ?
Pokud je aceton tím pomyslným hřebíčkem do rakve pro včelstvo oslabené viry a napadené varoázou, pak je těžké v této roční době cokoliv dělat. Vzhledem k teplotám není možné aerosolovat s použitím vody, acetonu z výše uvedeného důvodu také ne, fumigovat už vůbec ne.......Huh
Tak tedy počkat do jara a pokud včelstvo přežije provést nátěr plodu?
Staci roztoce omezit, ne uplne vyhubit.
(01.12.2012 17:36)Zuzana H. napsal(a): [ -> ]Tak tedy počkat do jara a pokud včelstvo přežije provést nátěr plodu?

Zuzanka, to chceš nechať aby tie malé potvorky (nikdy nevieme koľko ich je v úli) tyranizovali včely? Neraz som pozoroval solitérnu včelu ako sa chcela zbaviť neraz sa jej ho podarilo zhodiť, ale ten ako blesk sa vrátil na svoju obeť alebo ak bola pri obťažkanej včele akaridom a zhodila ho na podložku, využil blízku včelu a šup na ňu.

Tento čas je vhodný na fumigáciu, tak ja by som to využil a zafumigoval včelstvo v úli. Letáč stačí uzatvoriť na 10 min., fumigant sa istotne dostane ku klieštikom. Aj slabšie včelstvo, ak má dostatok zásob prežije. Aj ja som zažil takú fázu pôsobenia prebehu poškodenia včelstiev (r.1993), ale to čo zostalo v úli a zimu prežilo, na jar malo veľmi dobrý rozbeh do sezóny. Poškodeným včelstvám som pomáhal plodom a včelami z dobrých včelstiev.
(01.12.2012 11:14)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]
(30.11.2012 23:41)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]No jo, ale kolik toho na výběr má normální včelař z toho nejsilnějšího a nejvitálnějšího, aby nedošlo k tomu viz Vaše první věta?

P.S. A hlavně by to chtělo začít také jmenovat kdo je chovatel a Chovatel než šířit obecně líbivou lobby, aby se mohlo stěžovat a nadávat. To je jedna z "krásných" vlastností Čechů být pořád takový přednasr....

K tomu nabádám, aby včelaři jen nekupovali, ale aby se zajímali, co kupují, aby věděli o jaké informace se u chovatele mohou zajímat. Podle toho snadno rozliší malé a velké CH.
Totiž tady se vžilo klišé "od nejlepších alpských" "slovinských" "nejlepších" "vybraných linií" a kdoví jakých chovů a linií. Jestli máme "přívlastkové" chovy, tak to jsou jen samá malá CH.

Tady bylo úvodem v podstatě napsáno něco ve smyslu " to máš Mlho z toho, že kupuješ matky, máš rozchovávat co máš a netahat si cizý včely" žádného nabádání k ostražitosti nebo na co měli bychom se chovatelů matek ptát jsem si nevšiml. Stejně pokud narazím na nepoctivého obchodníka tak odpoví, aby to vypadalo pěkně a prodal. Přívlastkové inzeráty je normální věc a nejen ve včelařství, úkolem přívlastku je upozornit o ničem jiném to není. Pokud nebudou kritici "obchodu s masem" konkrétní, kteří ti chovatelé jsou ti špatní tak řeči o klišé jsou jen klišé a dá se na takové jednání pohlížet spíš jako na závist a snahu poškodit. Bohužel tato nekonkrétní "pohrdání" poškozují i ty chovatele co to myslí dobře a snaží se. Poškozovány jsou i šlechtitelské chovy, kde si zrovna můžete bez problému dohledat ty generace nazpět. A zrovna Pradětky jsou ze šlechtitelského chovu.
Svaz chovatelů včely kraňské vydal řád a v něm jsou stanoveny standardy. Sic mohu míti k nim své výhrady ale jsou. Tak by je měli chovatelé stanovovat a k prodávanému zboží dokládat a to včetně původu. Nic víc. Nechápu, co je na tom nekonkrétního a k pohoršení. Koho tím mohu poškozovat? A navíc si myslím, že by správce uznaného chovu měl standardy na testační stanici kontrolovat.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's