Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyn včelstev s inseminovanými matkami
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím vás

Loni jsem nakoupil ins.matky u přítele Květoslava Čermáka,obdržel jsem je začátkem září,matky jsem uspěšně přidal do včelstev a začali klást ,včelstva byla zakrmená a šla do zimi v pořádku,letos na jaře jsem vizimoval všechny včelstva uspěšně ,krom 2 včelstev které měli inseminovanou matku-bohužel uhynula.Nikdy jsem nic podobného nezažil aby včely uhynuly na rámcích plných zásob .Tím že se to stalo jen u svou včelstev které měli tyto matky mám dojem že je problém někde s matkami (nemyslím tím kvalitu - kvalita byla určitě vysoká),ale zkrátka mám pocit že ins.matek není ten správný krok kupředu.Máte někdo podobnou zkušenost ?
Myslím, že na to, aby jsme mohli hodnotit jste podal málo informací, např. jak a kdy byla včelstva léčena, jaké a kdy dostaly zásoby, Je toho hodně, co může tento úhyn způsobit. Nesvaloval bych vinu na inseminovanou matku, na trh jich různí chovatelé dodaly velké množství, ne vždy jsou přijaty a úspěšně vyzimovány, ale nedělal bych ukvapené závěry po jednorázovém neúspěchu.
(27.03.2012 10:53)LumpyCZE napsal(a): [ -> ]aby včely uhynuly na rámcích plných zásob .

Co to je, plných zásob? Jak daleko byly od uhynulých včel, případně zbytku plodu, zásoby. Při letošní zimě plodovaly až do půlky ledna, dokud nezačaly ty kruté mrazy. A ins. matka, mladá matka, ta si plodování užívala asi hodně dlouho. Jest-li měla dost zaplodováno, tak plod včely nechtěly opustit a časem se od zásob odtrhly. 5cm kolečko plodu, klidně opustí, ale 5dm je pro ně už podstatné. Na to nemusí být jen ins. matka.
Jsem dlouholetý včelař,včelařím v úlech typu dadant (vysoké plodiště,polomedníky),včelstva byla zakrmena během srpna,zazimoval jsem je standartně jako každý rok.Včely na plástu vypadaly takto : shruba ze 3/4 byl rámek plný zásob ,včely byly ves shluku v lévé části plástu a už byly z části plesnivé,proto usuzuji že k úhynu došlo koncem loňského roku,či přelomu.Jestli jste si všimly tak jsem napsal že nepřikládám vinu zatím ničemu,jen se informativně ptám zda má někdo podobnou zkušenost.
V pohodě. Já popsal jen svou letošní zkušenost, a ne jedinnou. Navíc i na zkušenostech jiných se dá něco naučit. Ale být vyplněn profil, ani bych se neodvážil vypouštět svá moudra. Spíš bych se měl ještě učit.
(27.03.2012 10:53)LumpyCZE napsal(a): [ -> ]Zdravím vás

Loni jsem nakoupil ins.matky u přítele Květoslava Čermáka,obdržel jsem je začátkem září,matky jsem uspěšně přidal do včelstev a začali klást ,včelstva byla zakrmená a šla do zimi v pořádku,letos na jaře jsem vizimoval všechny včelstva uspěšně ,krom 2 včelstev které měli inseminovanou matku-bohužel uhynula.Nikdy jsem nic podobného nezažil aby včely uhynuly na rámcích plných zásob .Tím že se to stalo jen u svou včelstev které měli tyto matky mám dojem že je problém někde s matkami (nemyslím tím kvalitu - kvalita byla určitě vysoká),ale zkrátka mám pocit že ins.matek není ten správný krok kupředu.Máte někdo podobnou zkušenost ?

Problém insim.matek je ten že je chovatelé dodávají pozdě.Pokud objednávám ins. matku chci záruku že mi bude dodána nejpozději do konce června pokud mi tu záruku chovatel nedá tak ji nechci.Musím z matkou pracovat ještě v tom roce kdy ji obdržím,udělat testovací série na charakter potomstva při jarním rozvoji.Matka musí do zimy zdomácnět ve včelstvu a i já poznám jaká ta matka je,mám možnost si ji při včasném dodání přidat bez toho že by mě tlačil čas a později připravit k zimování tak jak potřebuji.
Matku jsi obdržel v září dle mého názoru tedy absolutně nevhodná doba a už možná příčina toho že do jara nepřežila a to není samozřejmě jediná příčina těch mohlo bít hned několik dnes těžko vypátráš která že to byla.
Ins. matka je určitě správný krok jen si musíš ujasnit proč si ji pořizuješ a tomu podřídit i péči o ni která se přeci jen trochu liší od péče o matku přirozeně spářenou.
Samotná přítomnost inseminované matky nemá vliv na horší zimování. Možná byla chyba v přípravě včelatva na zimu. Zejména, pokud byly matky usazeny do smetence. Smetence utvořené v podletí nemusí vytvořit dost kvalitních včel do zimy. Pokud dostanu cenné matky takto pozdě (srpen, září), usadím je do smetence k rozkladení, ale před zimou smetenec i s matkou připojím k jinému včelstvu, které je dobře připraveno na zimování a kde jsem krátce předtím odebral matku.
Broněk
Skutečnost že ve včelstvu je ins.matka nemá vliv na zimování včelstva pokud je fizicky přítomna.U ins.matek se poměrně často setkávám z chutí včel tuto matku vyměnit i přes prvopočáteční přijetí a rozkladení .Pokud se tak stane v pozdní době což jako včelař ani nemusím zaznamenat může nastat několik situací -nová matka se stihne oplodnit vše tedy zvládne osobně sice zastávám názor že je to matka z nouze ctnost stejně jako všechny matky oplozené prakticky po sezoně,nová matka se neoplodní,nebo se ztratí nápravu již lze učinit jen velmi těžko obzvláště pokud je zima na krku.Bezmatečné včelstvo po celou zimu je velmi náchylné k uhynutí.Pokud tam je neoplozená matka tak stejně jako když včelstvo ovládnou trubčice přežije ovšem napravit takováto včelstva už je problém.
Je to ovšem jen jedna možná příčina uhynutí včelstva těch může být několik zde již zmíněných i nezmíněných a nemusí nastat pouze jedna ale i více pospolujdoucích.
Matky jsem přidal do silných včelstev tzn celý nástavek dadant ,matkypřijaliv pořádku po týdnu jsem uviděl rozkladení tak jsem se dále nestaral,myslel jsem že nejtěžší je přijetí matičky.Tuto věc jsem zkoušel poprvé jinak si vždy matky vychovávám sám.Přesně jak píše josef skála podle mě matka měla být přidaná dříve ,ale bohužel zájem o ons. matky od přítele Čermáka je tak veliký ,že termín dodání nemohl být dříve.Pro mě je cíl si vychovat z tého matky kvalitní dcery ,které bych si chtěl do budoucna udržet.
LumpyCZE napsal(a):Loni jsem nakoupil ins.matky u přítele Květoslava Čermáka

Josef Skala napsal(a):Matku jsi obdržel v září dle mého názoru tedy absolutně nevhodná doba

Za nejvhodnější termíny pro přidávání matek považuji květen a právě září.
Problém může být spíše v tom, že matky Vigor, které ing. Čermák chová, jsou přece jen geneticky odlišné od kraněk Singer a pod.Pak se může stát, že i po rozkladení matky ji včelstvo odmítne.
Proto myslím, že pro podzimní přidávání cenných matek je nejvhodnější postup, který uvádí Mgr. Gruna

Bronislav Gruna napsal(a):Pokud dostanu cenné matky takto pozdě (srpen, září), usadím je do smetence k rozkladení, ale před zimou smetenec i s matkou připojím k jinému včelstvu, které je dobře připraveno na zimování a kde jsem krátce předtím odebral matku.
Souhlasím že pro přidání matky dříve oplozené,či přirozeně spářené je na podzim obzvláště z doprovodem vhodná doba.Ale u ins.matek a ještě k tomu které byli oplozeny až někdy koncem července je to dle mého názoru a zkušenností doba naprosto nevhodná nevím jak velký vliv na přijetí či nepřijetí má kmen osobně používám pouze singer a měl jsem s nimi naprosto stejné zkušennosti jen se mi to z určitým vypětím podařilo zvládnout.Tím samozřejmě nesnižuji ale ani nenadhodnocuji kvalitu ins.matek ve směru potomstva především z toho důvodu si je pořizuji.Abych toto zjistil tak potřebuji testovací série což musím v případě pozdě dodaná matky odložit na jaro přičemž je tu ještě riziko o kterém se tu bavíme.Nejen že ztratíme matku která je cená ale především ztratíme její cené potomstvo.
Přidávání matek se řeší v tématu jak jinak než Přidání matky.
Příspěvky jsem tam přesunul.
Referenční URL's