Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Co láká včely?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Přišla sousedka přes 2 baráky, a že udělali novou terasu a moje včely ji tam vykusují jakousi pěnu...a jejich sousedka viděla, že lítaj ode mne. Dokonce ráno tam, večer zpět: -)
Byl jsem se tam dnes podívat (je hnusně), včely tam nebyly ale ukazovala mi kraj terasy, kde končí dlažba a pokračuje plechová okapnice. spára pod a mezi dlaždicemi zboku byla po celé délce terasy (asi 5m) místy narušena. Mě připadala popraskaná. Něco jako vlez do dutiny jsem neviděl. Otvory mi připadali tak 2mm. Nicméně sousedka tvrdí, že na tom rantlu terasy jich je jako máku a že ty díry vykousaly - že tam je nějaká drahá izolace, která jim chutná. Celá terasa je orientovaná na jih, byla suchá. Nevíte, co tam ty včely může lákat?
Předpokládám, že ji ty díry něčím vytmelím a hotovo - ale pokud tam budou lítat dál, asi mám problémSad.
A čo tak skúsiť to odfotiť aj so včelami? Tie si tam videl? 2mm je pre nich málo. V prípade nedostatku pelu sú schopné nazbierať čokoľvek, čo dokážu dostať do svojich košíčkov.

Ak si dobre pamätám, tak zväčša každá izolácia musí byť chránená murovkou alebo aspoň poterom a špeciálne peny. Tie dokonca vplyvom UV žiarenia degradujú a rozpadajú sa. Inak je to pozvánka pre mravce a iný hmyz.
Až se oteplí tak tam půjdu s foťákem a uvidím víc. Dá se to kdyžtak namazat něčím, co jim smrdí? Jina pyl nosí... myslím, že u nás ho nedostatek není. Ale taky se mrknu na barvy rousekSmile
Ak si tam Ty nevidel včely "priamo v akcii" alebo to majiteľka nedokladovala videom , tak môže ísť len o snahu dať opravu niekomu zaplatiť! Žiaľ, sú aj takýto "ľudia".
Né .. toto nehrozí. Včera tam byla dcera, včely viděla. Je zima a prší. Šel jsem tam, abych vypadal aktivní a taky, jestli tam není dutina, kde bydlí nějaký roj...
Navíc mi zatím nepřipadá, že k nějaké škodě došlo - 100 na tmel to spraví. I jinak by asi těžko dokazovala, že jsou ty včely moje. Ale je třeba zachovat velmi dobré vztahySmile
Ahoj.
Já bych tam zašel taky až se oteplí a včely by tam měly být. Když tam údajně lítaly při pěkném počasí, tak by tam měly znovu lítat. Hlavně to vyfoť a dej do fóra. Sám jsem se s tím ještě nesetkal.
Já dělám izolace plochých střech, balkonů, teras atp. už asi 15 let na živnost. Je to hloupost, pitomost a holý nesmysl!!!!!!!!!!!!!!!
Co by tam ty včelky hledali? Copak ony budou žrát beton, nebo izolaci???
Jestli je majitelka viděla, tak to byly spíš vosy!!!! Ale ani ty by to nežraly. Spíše je tam po ránu vlhko, tak tam chodí pít!!
A mimochodem, viděl jsem několik balkonů a teras, které byli nově udělané a přesto stály za..., vlastně nestály za nic, protože byli zfušované. Z deseti teras je jich asi 7 špatných. A můžou být udělaný z jakéhokoliv špičkového materiálu. Dneska si totiž každý hraje na řemesla, ale ono to tak jednoduché není!!!!
Paní sousedku bych ve vší slušnosti poslal do ....., vlastně bych jí to zkusil vysvětlit, že se hrozně mýlí. Nemá nejmenší důkaz a hlavně je to na hlavu postaveno!! Kdo kdy viděl včely žrát beton??? Big GrinBig GrinBig GrinBig Grin
Samozrejme, treba sa snažiť o vzájomné porozumenie. Ale ako sa hovorí, čert nikdy nespí.... Treba myslieť aj na zadné vrátka. Akonáhle to začneš opravovať, bude to chápané ako priznanie viny. Môžeš aplikovať tzv. "múčny test". Posyp u nej včely hladkou múkou a sleduj pri úloch, či letia k Tebe.

Mal som obdobné problémy s údajným rušením televízneho vysielania. Dotyčná suseda mala 4 (slovom štyry) televízory a jeden som jej ja rušil. Neveril by si, ako vulgárne dokáže taký starý človek nadávať! Blush Trvalo to takmer päť rokov! Nakoniec to rozriešila štátna polícia. Už rok mám pokoj! Smile
Hele, mně rozebrali tvoje včely komín na chalupě. O víkendu se stav na brigádu Big Grin
Materiál ti odpustím, ten koupím sám.
Taky bych si tipnul že tam chodí pro vodu. Udělal jsem včelkám krásnou napaječku dal jsem do ní všechny doporučené přísady, je hned vedle úlů a ty mrchy si jí ani nevšimly. A z čeho myslíte že chlastaj? Z okapů, kde je kromě špinavé vody co teče ze střech taky mech, asfalt a sem tam mrtvej holub. A taky jsem je viděl na dvorku u kanálu. Myslím že včely mají v tomto ohledu nějaký zvláštní smysl jak jak vytočit včelaře a tím se neomylně řídí.
Pánové, mluvíte mi z dušeSmile Nicméně dcera ty včely viděla - je jí sice 13, ale docela uspěla na "zlatý včele", tak si snad vosu se včelou neplete. Ještě jsem to s ní upřesňoval - prý do těch skulin zalézaly a po chvíly vylézali Smile Počkám, až bude teplo. Tím tmelem ji to objedu - s tím, že jí pomáhám proti cizím divokým včelám. Ty moje jsou jiné a slušně vychované:- )). Dík za reakce. Jo .. ještě k tý izolaci - je to starý barák a žádní boháči. Takže "drahá izolace" může znamenat cokoliSmile
Podle mě se tam chtějí zabydlet , tak jí řekni na férovku, pokud chce včely tak ať ti kouká dát aspoň 1200 ,- Kč za oddělek.
Takže zpět na zem. Určitě tam nebudou vyzimované, divoce žijící včely, to by paní majitelka hlásila už na podzim. Nějaký pokus o vybudování hnízdní dutiny také ne, nemají důvod, včely si vyhledávají vhodný prostor, nebudují vlastními silami dutinu. I kdybych připustil nesmyslný fakt, že nemají důvod, tak včely si nové obydlí budují (hledají) v době rojení, což nyní rozhodně není. Dám ruku do ohně, že se jedná o zdroj vody, ale nelze vyloučit, že izolaci (asi nějakou pěnovou) současně vykusují, jako polystyren. Pořádně bych situaci zmapoval a paní majitelce doporučil překrytí izolace vhodným potěrem nebo tmelem. Já bych se snažil ve vší slušnosti toto vysvětlit, ale nic bych netmelil a neupravoval, to je na majitelce. Kdyby jsi neměl svoje včely za rohem a nastala stejná situace, bude nahánět všechny včelaře v okruhu pěti kilometrů? To by jsme za chvíli mohli umývat pos... auta.
Většinou se terasa zaizoluje a na ní se dá vrstva betonu a dlažba. Po pár letech ta slabá vrstva betonu popraská a objeví se vlásečnicové trhliny. Vydrolí se místy spárovací hmota mezi dlaždičkami a je to. No a když prší, tak těmi trhlinami zatéká bod ten beton. Pokud praskne i izolace, tak začne zatékat do místnosti, pokud izolace vydrží, tak se nasákne všechen ten beton vodou a v zimě jak mrzne, tak to porupe ještě víc. Tím se vždy udělá prasklina na kraji u okapnice a když nemrzne, tak tudy ta voda z nasáknutého betonu vytéká. Je tam pořád vlhko, i když třeba měsíc neprší. Proto to nemá cenu ani tmelit. Z toho mokrého betonu se to stejně odlepí! Na sto procent tam chodí sát vodu z mokrého a vodou nacucaného betonu. Ta voda už tam je! A když se Ti to podaří zatmelit vepředu, tak nebude mít kudy vytékat a v zimě se to zduje celý a odprýskne! Raději poraď paní, ať si nechá udělat novou terasu. Dlažbu a beton pryč a znovu. Nebo to překrýt novou vrstvou izolace z pochůzného PVC. Pak nemusí nic bourat.
Neopravoval bych to už jen z toho důvodu, že se pak něco s tím stane a ona přijde a bude říkat: "Víte, jak jste nám to tenkrát zatmelil? Tak od té doby s tím máme problémy."
A pak to už bude stoprocentně tvůj problém.
To bol presne aj môj prípad. Keby som nebol akceptoval možnosť, že to môžem spôsobovať ja svojou činnosťou, možno by som mal pokoj. Možno. Alebo by si suseda našla iný dôvod..... Angry
Jestli dělají dírky, tak to budou nějaké "včely samotářky"..(?)
Chtělo by to ty fotky, jak jen se oteplí ... Wink
Jiří
k #14 alesjochman:
Fór je v tom, že ta terasa je nově udělaná... kdo jí to dělal nevím - nevylučuji, že svépomocí. Že by soudruzi udělali chybu? Důvod proč netmelit je velmi pádný - dík.
Ta terasa je na sluníčku - určitě se prohřívá, což může být důvod, proč ta vlhkost z terasy je lepší než cokoli v okolí.
Pro mě ale platí problém - co s tím, aby tam ty včely nelítaly? Přesvědčovat ji, že to nejsou moje včely ... no, to je o ničem. To prakticky znamená vykopat válečnou sekeru, což je to poslední, o co stojím.
Oteplí se v pondělí ... dycky si to ten nahoře nějak zařídil, co pamatujiSmile
Počkej až vše uvidíš na vlastní oči!
A jinak si dej kávu a od včel můžeš zamířit někam jinam hihi.
Ale bacha na manžela !!! Big Grin
Stran: 1 2
Referenční URL's