Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Darované včely
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Tak dostanu 4 včelstva od starého včelaře který už na to nestačí. Problém bude akorát v tom že se musí udělat nátěr plodu a fumigace jelikož měl spad kolem 30 ks kleštíka a navíc 2 roky nevytáčel med tak jsem zvědav. Je od nás z města a jdeme na ně v sobotu. Jsem zvědav jak to tam bude vypadat.Huh
Take vcelstva by som urcite nekupoval. Raz sa pametam jeden stary vcelar mi tiez chcel predat 2 rodiny a tiez celu sezonu v nich nebol. Pri ich prehliadke u neho som prvykrat videl klinicke stadium moru - asi 1/3 buniek plodu bol mor.
No ked som prisiel domov tak som saty dvakrat pral vo vode so savom a aj ja som sa v takej okupal - dodnes mi pri tej spomienke naskakuje husia koza (koprivka).
A proč? Vždyť píše, že budou dělat nátěr plodu, takže veškerý plod uvidí. Že tam byl spad 30ks snad ještě neznamená že včelstva kolabují. Měl se asi odebírala, když mají nařízené léčení, tak snad není problém nechat si udělat i vyšetření na MVP . Při dodržení určitých zásad by to mohl být způsob jak to po pánovi převzít.
(05.04.2012 12:28)Tejkl Václav napsal(a): [ -> ]Tak dostanu 4 včelstva od starého včelaře který už na to nestačí. Problém bude akorát v tom že se musí udělat nátěr plodu a fumigace jelikož měl spad kolem 30 ks kleštíka a navíc 2 roky nevytáčel med tak jsem zvědav. Je od nás z města a jdeme na ně v sobotu. Jsem zvědav jak to tam bude vypadat.Huh

Bude to všechno přitmelené prostavěné jinak bych v tom problém neviděl.Je také otázkou jestli pouze nevytáčel med a jinak ve včelstvech dělal aspoň nějaké základní zákroky .Zřejmě i léčil pokud byl vzorek vyšetřen v některé laboratoři a nenapočítal si to sám i tak si myslím že kdyby neléčil tak by to bylo o úplně jiných číslech.Myslím že v sobotu na to nejspíš kvůli počasí nepůjdete a i pak to nebude jednoduché vzhledem k množství plodu já bych použil asi KM.Ale hlavně měj při prohlídce oči otevřené vše krom závažné choroby se dá napravit.Smile
Jdu na to se dvěma zkušenými včelaři a oba jsou důvěrníci. Jinak co byl pán nemocný, tak mu samozřejmě na podzim přeléčili, ale byl přesto mezi 5 ti včelařema co měly nařízené přeléčení. Pokud bude něco špatného tak do toho nejdu , ale myslím že problém bude spíče jak říká pan Skala že vše bude zarostlé. Já mám stejně jinou rámkovou míru takže rozhodně úly ani rámky dále nepoužiji a vše vytočím a vytavím. Jinak budu vás informovat a pokud bude čas i přidám foto jak to vypadá když se 2 roky nevytáčí a ani nedělá žádný zásah ale to nevím na 100% takže se vše dozvím v sobotu. Jinak děkuji za reakce, jsem rád za každý názor.Shy
(05.04.2012 23:18)Tejkl Václav napsal(a): [ -> ]Jdu na to se dvěma zkušenými včelaři a oba jsou důvěrníci. . .

Aniž bych chtěl kohokoliv kritizovat nebo snižovat jeho znalosti, ne vždy je dlouholetý včelař nebo důvěrník zárukou kvality. Mě důvěrník v polovině října donesl léčivo na fumigaci se slovy, že zbytek si mám nechat, on už má 3x fumigaci hotovou. Asi bylo něco špatně ...
Já jsem také kupoval 8 včelstev v únoru i je převážel.
Nátěr plodu jsem měl také nařízený ale bylo to tehdy proto že včelař se neobtěžoval ani vkládat podložky ani vymetat dna a tak vzorek na vyšetření prostě ze dna nabral a bylo to.Sad
Podívej se tady na netu po fotkách jak vypadají včelstva nakažená morem-perforace a propad víček,mezery v plodu a nakonec i záškvar.
Vem si na sebe i nějaké staré oblečení kterého by ti pak nebylo líto a spíš spoléhej sám na sebe.
Jinak držím palce a těším se na fotky s popisem v jaké jsou kondici a tak.
já jsem loni na jaře kupoval taky o staršího nemohoucího včelaře včelstvo,prý loňský oddělek,byl na nových rámcích se světlým dílem.Řikal že na podzim dával gabon a pak dělal fumigaci.Nelhal,pásky gabonu tam byly ještě na jaře a hřebíky po fumigaci taky Dodgy Tenkrát bylo špatné počasí tak jsem to neprohlížel,mor u nás nikdy nebyl,tak jsem to risknul.Už bych to neudělal,chybama se člověk učí.
Tak tomu nerozumím začneš že vše bylo ok a nakonec že by jsi to už neudělal. Mateš začínajícím včelařům hlavu, tak prosím vysvětli?
(05.04.2012 12:28)Tejkl Václav napsal(a): [ -> ]Tak dostanu 4 včelstva od starého včelaře který už na to nestačí. Problém bude akorát v tom že se musí udělat nátěr plodu a fumigace jelikož měl spad kolem 30 ks kleštíka a navíc 2 roky nevytáčel med tak jsem zvědav. Je od nás z města a jdeme na ně v sobotu. Jsem zvědav jak to tam bude vypadat.Huh

Hlavě zjisti stav zásob. Pokud budou aspoň dva rámky, tak je přikrm, aby se nezbrzdil rozvoj. Dej sklenici s roztokem do medníku na horní loučky a utepli hadry (můžeš vyplnit celý nástavek). Nákazové situace se neboj, roztoče budeš mít vyřešené a ostatní budou obdobné jako u ostatních včelařů. (nosema se omezuje teplem a novým dílem, zvápenatění výměnou matky a mor je nepravdeěpodobný). Od jara ale podstrč varroapodložku a sleduj vývoj a domluv sii gabony. Teď je nejdůležitější teplo a zásoby. Přeji hodně hezkých chvil ztrávených u včel.
díky jsem rád za každou radu
zítra dopoledne jdeme na to už se moc těším
Nechci nikoho mást,chybou bylo myšleno že jsem včelstvo koupil bez prohlídky a že v něm byly ještě gabonové pásky,které měli být pryč koncem srpna.Takže moje rada zní:včelstva ve starších úlech dobře prohlédnout,nejlépe s někým zkušeným,než dělat nějaké ukvapené kroky.
čti níže a vše je tam popsané tak se nebojBig Grin
Včely by som po prehliadnutí kľudne zobral, ak by nebol nález kliniky. MVP sa najviac prejavuje o 1 až 1 apol mesiaca neskôr.

Len čo by sa prejavil stavebný pud, tak začať vkladať medzistienky, aby "zišli" zo starého diela. Potom staré rámiky vyrezať alebo podľa stavu zlikvidovať komplet.

A určite by som najbližšie 3 - 4 roky po Gabone nesiahol! Cool
Tak hotovo!
Rozebraly jsme úly a nebylo to tak hrozné jak jsme si myslely.
Ještě jednou shrnu situaci.
Dva roky se v tomto úlu nic nedělalo, nevytáčelo jen přeléčilo tak jak se má !!!
Jinak byly tam 4 včelstva v podobném stavu jen snad 2 včelstva o něco více silnější.

V úlech to vypadalo následně:
Úly to byli na stejné rámkové míře jako mám já a to 39x24.
Vše dost zatmelené na třech nástavcích, ale rámky celkem v dobrém stavu, tak půl napůl s rámky kterým se ulomila Horní loučka u kraje, jelikož se muselo použít malinko více síly. Bylo na nich znát né snad ztrouchnivělost, ale prostě jakoby byli trošičku vlhké. Špatně se vyndávaly i proto, že držely také na spodních rámcích kde včelky vše spojily stavbou. Všechna včelstva plodovala, plod byl kladen u sebe jen v jednom úlu se mi zdála mezerovitost. Natřely jsme plod a přendali do mých nových úlů a postavily na stejné místo. Dobré rámky a zásobní jsme jim daly také. Jen hodně tmavé jsme vyřadily a v plánu mám všechny staré postupně nahradit novými, ale to až na mém stanovišti.
Co se týká zásob tak ve třech měli tak po 3-4 plných zásobních plástech. A do jednoho jsme přidaly, tam neměly takřka nic.
Příští týden v úterý uděláme ještě fumigaci a pak tak po 2 dnech pomažou pěkně ke mě na stanoviště.
Když to shrnu, tak si myslím že to dopadlo až moc dobře a bál jsem se mnohem víc jak to tam bude vypadat.
Posílám pár fotek, ale nebyl moc čas fotit. Nechtěl jsem pány včelaře moc zdržovat.

[Obrázky: v_ela_en_001.jpg] [Obrázky: v_ela_en_002.jpg] [Obrázky: v_ela_en_003.jpg] [Obrázky: v_ela_en_004.jpg]
Jen jedna zkušenost, dej si bacha aby to nebyly potvory ala šicí stroj, pak to znechutí včelaření raz dva.... všeho moc škodí i žihadel...
jj přemýšlím o výměně matek ale nevím ještě pouvažuji
(07.04.2012 14:02)Madra napsal(a): [ -> ]Jen jedna zkušenost, dej si bacha aby to nebyly potvory ala šicí stroj, pak to znechutí včelaření raz dva.... všeho moc škodí i žihadel...

Podle klidu včelařů a sezení včel na zobrazeném plástu to na messerschmidtky nevypadá. Mezerovitost plodu může být způsobena stářím matky. V každém případě, zkusil bych matku označit, abych neměnil mladou matku z případné tiché výměny. Ta nebude označena.
Hezké Velikonoce.
JK
Tejkl Václav

Pokud včelky byly takto stísněné, tak samozřejmě docházelo k rojivosti. Určitě bych vyměnil matku na 100%. Včely vypadají k světu a rámky také nejsou černé jako bota.
Dobrý den.
Dostal jsem nabídku odkoupit dvě včelstva od rodiny zemřelého včelaře. Přiznám se, že nevím jak byl pán nemocný dlouho a jak bylo o včely staráno. Můžete mi někdo poradit na co si dát pozor až se na ně budu moci podívat? Čeho si i já bez zkušeností všimnu, co by mě mělo varovat abych je nebral? Díky.
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's