Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přehazování nástavků na jaře
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Jasně, jako všechno ve včelách, reagovat na aktuální podmínky.
Je to samozřejmě trošku mimo, protože se každý bavíme o jiné úlové sestavě, ale já provádím rotaci nástavků takto:

2VN, květen červen medník, po vytočení medník i se soušemi vrátím a rovnou do nich včely zakrmuji (a nebo nechávám jako letos vlastní zásoby), oni medník znovu zanosí, vyspraví a v přístím roce na jaře v něm plodují, protože jdou za teplem.
Před zimou mám tedy 3VN, z toho spodní jsou staré souše na vytavení jen se zbytky pylu (polštář).
Okolo března/dubna podle počasí a stavu 1. nástavky odstraňuji, dílo vytavuji a včelstvo je opět ve 2VN, jakmile začne snůška, nasazuji medník s mezistěnami a soušemi a jede se nanovo. Tím ve včelstvu neustále rotuje dílo a to nejstarší tím pravidelně odebírám. Funguje to prozatím skvěle a bylo to tak u každého včelstva.
Netrhám plodové těleso (na jaře nerotuji nástavky první za druhý), pouze přidávám stavební rámky, souše a později mezistěny.

Jenže letos mi jedno včelstvo vyzimovalo s takovou silou, že na začátku dubna obsedalo VŠECHNY nástavky, což mi neumožňovalo odstranit první, protože byl plný včel a pylu, s trochou plodu, a horní (3.) také ne, protože tam zase mají důležité zásoby na rozvoj. Takže včelstvo mám do teď na 3VN, protože je stále silnější a nemohu jim nic odstranit, protože bych tím jen sebral důležitý pyl a nebo přivedl k rojové náladě. Jakmile začali nosit první nektar (a už je u nich dávno stavební pud), rámky s loňskými zásobami postupně odebírám a nahrazuji soušemi, které ihned zaplní novou sladinou. Na lepší způsob jsem prozatím nepřišel, protože V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NECHCI PRVNÍ NÁSTAVEK DÁVAT JAKO MEDNÍK ČI JINAK PODSTAVOVAT. Já točím pouze z novějších či panenských souší a toho se držím a chci držet. (toho se tu prosím nechytejte, ať nevznikne zbytečný balast, který by měl být v jiném tématu)

Takže moje otázka zní, jak byste, prosím, s tímto naložili? Neříkám, že můj systém je ideální a rozhodně se tu najdou někteří, kteří budou tvrdit, že to dělám absolutně blbě, ale prozatím to funguje velmi dobře a jedná se v podstatě o pokus, který zatím vychází, má ale své mouchy Smile
Dělám to velmi podobně a u včelstev, které obsedají všechny tři nástavky, jednoduše nasadím čtvrtý medníkový nástavek. Jsou silné, tak si ho zaslouží. V tuto dobu mám tak některá včelstva na 2, některá na 3 a jedno i na 4 nástavcích - ničemu to nevadí.
(17.04.2018 7:51)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Tady je rozkreslen princip ošetřování NN systému http://www.optimalklub.cz/PICTURE/OBRAZK...ECHNOL.JPG

Honza táto schéma je večná, len zamyslel sa niekto nad tým nadstavkom č.2, ktorý je na svojom mieste celé roky a plásty v ňom sú čierne ako bota...,
...či niečomu nerozumiem?Blush

Beno
peľ ak je v dolnom nastavku tak podľa rady Honzu, nedával by som ho nad mm
a
ak sú preplodované všetky tri tak podľa rady, ktorú dal Charlie..
(17.04.2018 7:31)BOBC napsal(a): [ -> ]Goro a ten nástavek, který dáš při třešni zdola úplně nahoru, tak ten na zimování dáš po vytočení zase dolů?
asi som to nepresne napísal ale nie je to tak.
Nadstavky prehadzujem len 1x ročne na jar a potom už len pridávom nadstavky na vrch zostavy. Ten nadstavok ktorý dám hore na plásty s plodom sa stáva súčasťou plodiska a z plodiska ja med netočím.
Pre lepšie pochopenie skúsme sledovať ten nadstavok panenských súší, ktorý dávam na vrch ako N4. V tomto roku bude tvoriť vrchnú časť plodiska, stredné plásty budú prvýkrát preplodované a v krajných plástoch bude "medník včiel". Moje medníky sú len N5 a N6, v ktorých sú panenské plásty tiež. Po skončení sezóny, idú medníkové súše do skladu, do N4 dokŕmim na zimu a na jar budúceho roku sa horné dva nadstavky zložia na dno a teda druhý rok plodovania prežijú plásty v pozícii 2 odo dna. Na tretí rok sa tieto dvakrát preplodované plásty vyložia nad zložené plodisko a ocitnú sa v pozícii 3 od dna a včely do nich tretí rok plodujú. Nasledujúcu jar, sa spolu s plodom zložia na dno a tam do nich včely plodujú štvrtý rok. Ako som písal, zimná generácia sa už v nich nerodí, slúži skôr na "upratanie" starších lietaviek , chumáč na zimu je v druhom a treťom nadstavku, zásoby v štvrtom. Teoreticky by sa nadstavok so starými plástami mohol v jeseň odobrať, ale aj keď je prázdny zostáva nad sitom a letáčom celú zimu ako vankúš (polštář) a odstráni sa pri tom jarnom prehadzovaní nadstavkov.


(17.04.2018 7:58)Ivík napsal(a): [ -> ]... tím jsou zbytky léčiv v medníku, pokud včelař tlumí klasicky.
Ak včelár tlmí klieštika "klasicky" musí používať plodisko zložené zo 4 NN a plásty, v ktorých boli včely podrobené "lečeniu" potom nemusí používať v medníku.
( je možné že sa tak podelí zo včelami o váčší podiel medu, ale však mi hobbysti nechováme včely len pre kvantá získaného medu..., či? Wink)

(17.04.2018 11:49)Krolth napsal(a): [ -> ]Je to samozřejmě trošku mimo, protože se každý bavíme o jiné úlové sestavě..

Jenže letos mi jedno včelstvo vyzimovalo s takovou silou, že na začátku dubna obsedalo VŠECHNY nástavky, což mi neumožňovalo odstranit první, protože byl plný včel a pylu, s trochou plodu, a horní (3.) také ne, protože tam zase mají důležité zásoby na rozvoj. Takže včelstvo mám do teď na 3VN, protože je stále silnější a nemohu jim nic odstranit, protože bych tím jen sebral důležitý pyl a nebo přivedl k rojové náladě.

Takže moje otázka zní, jak byste, prosím, s tímto naložili?
ako píšeš, máme rozdielne úľové zostavy ale obaja máme nadstavky a podobný princíp rotácie...
Ja by som v tvojom prípade len pridal na pozíciu 4 ďalší nadstavok so súšami a 2-3 medzistenami. Nekazil by som im vybudovaný vnútorný systém premiestňovaním a výmenou rámikov...
Je pravda, že u mňa to robím z nižšími rámikmi, no už je teplo a včely máš silné, tak ten nadstavok si zaslúžia a za odmenu ti z neho urobia krásny medník z ovocných stromov...
ale je aj riziko, že ak je N3 naozaj plné jarného nektáru, tak ti N4 neobsadia , ďalšia znáška ich stlačí v plodisku dolu a vypukne rojová nálada...
Možno by stálo za úvahu tento štvrtý nadstavok dočasne podsunúť akoby si považoval ten N3 za medník a keď si pridaný nadstavok osvoja dať hore, ale takéto úvahy sú len teoretické, keď nevidím do tvojich včiel, či je naozaj ten N3 bez plodu
a nechceš prehadzovať nadstavky ...
(lebo zhodiť N3 na dno, tak potom by pridanie N4 včely zobrali pozitívne a ten medník by ti z neho urobili...
Díky, asi máš určitě pravdu, že podstavení 4. nástavku na 3. místo by při další větší snůšce mohla být nejlepší možnost. Neměl jsem na začátku dubna postupně vyndavat staré zásoby, ale rovnou celý 3. nástavek podsunout na první místo jak píšeš a bylo by vyřešeno. Sice bych tím první nástavek posunul na druhou pozici a možnost ho vytavit už by nebyla žádná, ale zase to není pětileté dílo ... tak pro příště budu zase moudřejší.
(17.04.2018 19:49)goro napsal(a): [ -> ]
(17.04.2018 7:51)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Tady je rozkreslen princip ošetřování NN systému http://www.optimalklub.cz/PICTURE/OBRAZK...ECHNOL.JPG

Honza táto schéma je večná, len zamyslel sa niekto nad tým nadstavkom č.2, ktorý je na svojom mieste celé roky a plásty v ňom sú čierne ako bota...,
...či niečomu nerozumiem?Blush

Beno
peľ ak je v dolnom nastavku tak podľa rady Honzu, nedával by som ho nad mm
a
ak sú preplodované všetky tri tak podľa rady, ktorú dal Charlie..

Ty jo, koukám, že ten obrázek je blbě.

Když vezmu, že situace před rotací je 1-2-3 (počítáno odspodu) a přidávaný nástavek je 4, tak po rotaci je to 3-4-2-1. Zrovna včera jsem to dělal.
Další přidání medníku je 3-4-2-5-1.

Technická poznámka: já ty obrázky nemaloval, jen je našel na webu a dal link.
(17.04.2018 11:49)Krolth napsal(a): [ -> ]Okolo března/dubna podle počasí a stavu 1. nástavky odstraňuji, dílo vytavuji a včelstvo je opět ve 2VN, jakmile začne snůška, nasazuji medník s mezistěnami a soušemi a jede se nanovo.
Ten 3.nástavok=medník oddeluješ od ostatných dvoch nástavkov materskou mriežkou (MM), ktorú po znáške odstrániš alebo MM nepoužívaš ?
MM nepoužívám, pokud zakladou i medník, rámky převěsím a nebo z nich poté udělám oddělky/posílím jiné vč a nahradím mezistěnou nebo souší dle počasí a snůšky.
To Krolth:

Zimuješ na 3VN. Kde si v tejto zostave u Teba včely zvyčajne urobia zimný chumáč (hniezdo) ? Viem, že na jar sa presunú spolu s matkou do 3.nástavku za teplom, kde matka aj ploduje, pričom následne odstrániš 1. nástavok. Ale zaujíma ma ten zimný chumáč a jeho poloha. Usadí sa chumáč čiastočne aj medzi nástavkami ?
Nemajú včely v zime prievan pri takomto komíne (3VN) ? Alebo im na zimu zatváraš dno ? Aké uteplenie používaš na zimu pod strieškou ?

Vopred ďakujem za odpovede.
Víc hlav víc ví, průběžně načítám, zeptám se i zde. Jedná se o L2/3.

Zimuji prvně, mám dva nástavky. Jak v tomto případě rozšiřujete na jaře?
Spíše podstavíte, spíše nadstavíte? Prohodíte i tyto dva nástavky, nebo ne? Proč?

Co tak sbírám rozumy, je to s prohozením půl na půl, hlavně díky dvěma zimujícím nízkým nástavkům. Prohazovači zdůvodňují rychlejším rozvojem a "bo se to tak zkrátka dělá". Neprohazovači zdůvodňují tím, že nástavků je momentálně málo, mám nechat v klidu horní nástavek zcela zaplnit včelama, spodní tak z poloviny, pak dle rozkvetení v místních podmínkách podsadit/nadstavit. A i ono pod/nadstavení zvážit dle plánované metodiky.
Je tu někdo, kdo funguje na plodové rámky jen v plodišti a každoroční panenské medníky? Co jsem tak zběžně zahlédl, spousta těchto včelařů spíše podstaví a pak klidně oddělí mřížkou tyto tři plodové nástavky, zatímco nahoře nechává místo na panenské medníky. Tak bych to rád probral a nabral nějaké rozumy.
Ten palček mi tam akosi skočil sám, tak ho musím nejako "okecať";-).
Radou na tvoje dotazy?? Nie som povolaný. Koncepcia mojej zostavy je hodne odlišná, takže z toho nič.
Ale jednu radu ti predsa len dám. Pýtať sa treba. Ale včelári nie sú jasnovidci. Určite skôr môžeš počítať s tým, že ti "povolaný" poradí, ak by si mal v profile uvedenú keď už nie oblasť v ktorej včeláriš, tak aspoň nadmorskú výšku...Wink
(27.01.2019 18:21)daniel napsal(a): [ -> ]Ten palček mi tam akosi skočil sám, tak ho musím nejako "okecať";-).
Radou na tvoje dotazy?? Nie som povolaný. Koncepcia mojej zostavy je hodne odlišná, takže z toho nič.
Ale jednu radu ti predsa len dám. Pýtať sa treba. Ale včelári nie sú jasnovidci. Určite skôr môžeš počítať s tým, že ti "povolaný" poradí, ak by si mal v profile uvedenú keď už nie oblasť v ktorej včeláriš, tak aspoň nadmorskú výšku...Wink
treba lepšie pozerať, má to tam, ale čo s tým má nadmorská výška on sa pýtal ako to urobiť a nie kedy Smile
pro Hrk, ono záleží čím budeš rozšiřovat, ale nejspíš asi celým nástavkem mezistěn, já bych v takovém případě počkal až budou stávající nástavky plné včel, třetí s MZS bych dal nahoru a převěsil do něj dva plodové z nástavku pod ním výměnou za MZS , ale tak aby nebyly v plodovém hnízdu dvě MZS vedle sebe, třetí nástavek bude potom rychle vystavěn a zaplodován a v tom pod ním si to rychle dostaví a taky zaplodují, musí být ovšem alespoň trochu teplo, v mých podmínkách bych to udělal až začnou kvést jívy
Rozšiřování dvou nástavků NN na jaře má více možností. Určitě bych ale zavrhl tu možnost s tím prohazováním nástavků. Proč?? Jak správně píšeš, horní nástavek bud mít více včel a bude tam i více zaplodovaných plástů. V dolním bude včel méně a bude li tam plod, určitě nebude sahat ke spodním loučkám, jako v horním nástavku. Když ty nástavky přehodíš, okamžitě se ti objeví na spodních loučkách chumáč včel, protože budou muset zahřívat plod sahající ke spodním loučkám. Přehozením se zhorší tepelné podmínky plodového hnízda.
no a teď, když tedy nebudeš přehazovat nástavky, más asi tyhle možnosti. Je obezná pravidla, nástavkem přidaným pod plodové hnízdo se nijak nezmění tepelná pohoda plodiště, jen včely májí o kousek dál česno. Nástavkem přidaným nahoru se naopak tepená bilance zhorší, a můžeš to dělat až tam bude buď hodně včel a nebo když bude teplé , opravdu teplé počasí. Na jaře staví lépe nahoře...zase z důvodu tepla.
Na jaře jsou důležité dva pohledy do včel, jeden přes folii, kde kontroluji obsazení uliček a druhy odspodu, kdy kontroluji obsazení spodních louček dolního nástavku. Jsou -li obsazeny nahoře všechny uličky ( mimo krajních sousedících s nástavkem) a současně jsou včely na spodních loučkách dolního nástavku (stačí malá vrstva, žádný prověs až na sejto) je čas rozšířit.
1, rozšiřování nahoru.... celým nástavkem toho co máš, nejlepší jsou souše, ale ty asi nemáš, tak mezistěny nebo nějaký typ volné stavby. Nemáš-li souše, musíš vzít dva rámky s plodem dát je do nástavku co přidáváš doprostřed a v tom horním je nahradit stavbou. Máš - li souše udělej soušové jádro a nic nepřevěšuj, samy si určí čas, kdy ty souše obsadí. A zase čekáš až bude horní nástavek plný a ve spodním budou včely na loučkách.... a znovu to samé. Když přidávám pátý a další, už tam nepřevěšuji plod, ale rámky s medem.
2. Rozšiřování podsazením nástavku...... nepřevěšují plod, ale dva krajní nástavky z dolního nástavku dám doprostřed a podsadím. Ve spodním lépe staví, když zakryjete síto podložkou na měl.....mám ji tak skoro celý rok...nebo pevné dno

3. Kombinace obou method..... najednou jeden nástavek dolů a jeden nahoru.... doporučuji, Jeden zásah. A vrcholem tohoto je dát dva dolů a jeden nahoru, pak je třeba vyčkat až med začne tlačit včely a plod dolů a pak teprve přidávat další medníky mezi plod a zásoby. ( tam nejlíp staví)

[Obrázky: IMG-1233.jpg]

[Obrázky: IMG-1544.jpg]

[Obrázky: IMG-1534.jpg]

[Obrázky: IMG-1535.jpg]
tady jsou pohledy přes folii a zespodu na oddělky, které jsou zralé na rozšíření
At je to komplikovanější, jedu volnou stavbu Big Grin
Takže nemám souše, mezistěny a ani je tam cpát nechci. Respektive minimálně do medníku ne.

Jistě se poptám i v tématu "Volná stavba", ale pokud sem kouká i nějaký volnostavbař, uvítám ohledně jarního rozvoje i jeho komentáře.

Přes ťukání na hlavu od spousty včelařů mi minulý rok ukázal, že oddělky z pěti rámků na dva nástavky lze s relativním klidem dostat, tak věřím, že je lze i rozvíjet od jara.
Jedu taky volnou stavbu ale to soušový jádro je nutný, odkud máte brát vystavěné plásty s plode či bez jsem napsal
(27.01.2019 20:14)jirka.marx napsal(a): [ -> ]2. Rozšiřování podsazením nástavku...... nepřevěšují plod, ale dva krajní nástavky z dolního nástavku dám doprostřed a podsadím. Ve spodním lépe staví, když zakryjete síto podložkou na měl.....mám ji tak skoro celý rok...nebo pevné dno

Předpokládám, že mělo být "rámky". Proč v tomto případě krajní rámky a nikoliv rámky středové?
Patrně pro to, že jsou bez plodu.
Tak pokud rozšiřuju, měl by je tam právě "nalákat" plodovýma rámkama, ne? Jakože proč nahoru plodové, ale dolů bezplodové? Huh
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's