Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přehazování nástavků na jaře
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Jenom posouvám svůj dotaz na docttora z 8.10. Aby to nezapadlo.

(08.10.2014 14:01)Kohout napsal(a): [ -> ]
(07.10.2014 21:32)docttor napsal(a): [ -> ]Vždy na jaře vyberu spodní 2 NN. Rozšiřuji pak stavebními nástavky vždy nahoru.

Zjednodušeně. Máš 6NN. Vezmeš dva odspoda a přidáš dva navrch. Příští rok to samé. Třetí rok se ty dva přidané dostanou dospod a další rok jdou ven?
Dr. G. Liebig popisuje vo svojej knihe EINFACH IMKERN jednoduchú metódu ošetrovania včelstiev v úli Zander 42x22 = plodisko1 + plodisko2 + mriežka + medník(y).
V zásade pri rozširovaní nerobí nasledovné úkony:

- Žiadne prevesovanie plodových plástov do medníka. Pritom sa značne ničí zmysluplne usporiadaný poriadok na plodovej ploche.
- Žiadna výmena alebo otočenie nádstavkov plodísk.
- Žiadne rozškrabávanie zaviečkovaných plástov.
- Žiadne podnecovacie kŕmenie.

Jeho výskumy v Hohenheimu vraj jednoznačne preukázali, že hore uvedené postupy nemajú vôbec žiadny efekt.

Pri ošetrovaní včelstiev používam jeho metódu kvôli jednoduchosti.
Včelstvá nechám v skorej jari voľne sa rozvíjať. Tesne pred začatím kvitnutia čerešne z horného plodiska odoberiem prebytočné zásobné plásty výmenou za medzistienky. Na plodiská dám mriežku a na ňu prvý medníkový nádstavok plný medzistienok.

Veľmi sa mi osvedčil tento spôsob ošetrovania. Používam ho pri väčšine včelstiev a na niektorých "pokusných" skúšam rôzne rotácie nádstavkov, vloženie nádstavku plného medzistienok medzi dva plodiskové a pod. no zatiaľ bez významného vplyvu na medný výnos.
Hmm, dať medníkový nadstavok nad mriežku plný medzistienok. Paráda, vrelo odporúčam všetkým, ktorí nemajú ani páru o tom, aké včelstvo toto zvládneTongue
Medzistienky je potrebné rozdeliť do úľa tak, aby v pridávanom medníku boli aspoň 3 vystavané plásty v strede medníka. Zvyšok budú medzistienky. Jednoducho tie medzistienky treba rozhodiť po úli. A najlepšie bez mriežky.
(07.11.2014 22:21)patko79 napsal(a): [ -> ]Hmm, dať medníkový nadstavok nad mriežku plný medzistienok. Paráda, ...

Tu

http://www.pv.sk/vcely/prax_clanky039.asp

je v obrázkoch vysvetlené čo som mal na mysli.
jaký je princip prohazování nástavků na jaře? Zimoval jsem na dvou N.Mám polovinu včelstev, které mají hnízdo v horním N a polovinu v dolním. Přehazuje se tak, aby hnízdo bylo pod střechou v teple a včely postupně lezly dolu nebo se dávají hnízdem dolu,aby se prokousavaly zasobama a udělali si hnízdo pak nahoře...?
Radšej nič neprehadzuj,veď vieš ako to dopadlo minulý rok.;-)Do kvitnutia čerešne by som do úla nezasahoval,len by som nazrel či matky kladú a či je dostatok zásob.Inak plodu bude zrejme lepšie pod stropom aspoň z nášho hľadiska o teplotných pomeroch v úli,ale tie včielky sú napriek tomu tak dobre zorganizované,že ak by aj mali nad hlavou neobsadený priestor zásob do ktorého sa postupne prekúšu,tak plodovanie a množstvo plodu to ovplyvní minimálne a to netvrdím len tak,ale na základe pozorovania a porovnávania včelstiev, ktoré plodovali pod stropom a včelstiev ktoré mali nad sebou zásoby-rozdieľ bol vždy nepostrehnuteľný, aspoň v mojich podmienkach.
Preto si myslím,že ak začiatočník nevie presne posúdiť situáciu-to sedisko včieľ teraz už môže byť aj niekde uprostred medzi nadstavkami,prípadne nepostrehne zakladené vajíčka v niektorom z nadstavkov,tak môže v snahe včelstvu pomôcť len situáciu včelám skomplikovať.
Moja rada preto je,zamerať sa len na kontrolu zásob a včely do kvitnutia čerešne nerušiť.

Karol len dodatok,máš zaplnenú položku súkromných správ,tak ti na tvoj druhý dotaz nemôžem odoslať odpoveď.
(10.03.2015 16:59)karelretik napsal(a): [ -> ]jaký je princip prohazování nástavků na jaře? Zimoval jsem na dvou N.Mám polovinu včelstev, které mají hnízdo v horním N a polovinu v dolním. Přehazuje se tak, aby hnízdo bylo pod střechou v teple a včely postupně lezly dolu nebo se dávají hnízdem dolu,aby se prokousavaly zasobama a udělali si hnízdo pak nahoře...?

Smysl prehazovani je v podniceni vcelstva k vetsimu plodovani. Pokud mas plodove hnizdo pres 2 nastavky, tak je muzes mezi sebou prehodit a vcely se budou snazit plodove hnizdo zacelit a tim se zvetsi plodova plocha. Ale ted je na to jeste brzo. Plod je zatim jen na nekolika ramcich v jednom nastavku. Mozna tak za 14 dni...

Dejme tomu, ze mas vcelstvo na 3 nizkych nastavcich a plod je v hornich dvou. Tak ty plodove prehodis a prazdny spodni das nahoru jako budouci mednik a mezi tento mednik a spodni plodove nastavky budes davat stavebni nastavky. Stavebni muzes davat i dolu pod plodove hnizdo. Hned jak dostavuji, tak pridavej dalsi. Sousi neni nikdy dost!
Podsadit nyní nízký nástavek se zásobami kde není plod je vhodné a logické. Zamněňovat takto vysoké nástavky nedoporučuji pokud plodují na hoře.Je na to strašně brzo a podrazíte si nebo uplně zničíte včelstva.Pokud náhodou plodují jen dole tak je přehození nástavků na místě. Plod by mněl být nyní na hoře v teple pod víkem. A to u všech výšek nástavků.Nevým jak to funguje v Podyjí ale dávat nyní nízký prázdný nástavek nahoru musí být brzo všude.Včelstva spíše ještě trochu zeslábnou než začnou skutečně sílit. A může být ještě nevýdaná dlouhá zima.
(10.03.2015 20:59)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Podsadit nyní nízký nástavek se zásobami kde není plod je vhodné a logické. Zamněňovat takto vysoké nástavky nedoporučuji pokud plodují na hoře.Je na to strašně brzo a podrazíte si nebo uplně zničíte včelstva.Pokud náhodou plodují jen dole tak je přehození nástavků na místě. Plod by mněl být nyní na hoře v teple pod víkem. A to u všech výšek nástavků.Nevým jak to funguje v Podyjí ale dávat nyní nízký prázdný nástavek nahoru musí být brzo všude.Včelstva spíše ještě trochu zeslábnou než začnou skutečně sílit. A může být ještě nevýdaná dlouhá zima.

Tak to je asi nedorozumeni. Popsal jsem to ve zkratce. Prehozeni je mozne tak za 14 dni az bude plod pres 2 nastavky a prazdny spodni nastavek nahoru + stavebni nastavek az rozkvetou ovocne stromy. Myslel jsem, ze je to jasne, tak jsem to napsal bez doplnujicich casovych udaju.
(10.03.2015 20:59)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]A může být ještě nevýdaná dlouhá zima.
Zdenek a už sa dostávame k možnému problému.Ak by si čítal čo tu Karol už písal,tak zjavne má problém u včelstiev z nedostatkom zásob.Takže ak ich má v hornom nedostatok,tak koľko zásob zostalo v spodnom nadstavku,myslím si že u mery 37X30 spodný nadstavok musí byť totálne na suchu.Takže ak by zamenil nadstavky s tým, že plod by išiel pod strechu a je 10 marec,takže ochladenie môže prísť aj na dva tri týždne,tak ako píšeš,takže ak by sa včelstvo stiahlo do chumáča, tak za tejto situácie by si žiadne zásoby zo spodného nadstavku nemohlo preniesť, čo by znamenalo v konečnom dôsledku nakoniec,úhyn včelstva hladom .Včelár skúsený si samozrejme poradí,usporiada si vrchný nadstavok podľa potrieb z dvoch nadstavkov plod zásoby a pod,lenže raď toto včelárovi ktorý zatiaľ nemá preto cit a ty mu samozrejme do úľov nevidíš.Karol má podľa všetkého slabšie včelstvá,nepotrebuje podľa mňa zložité rady a ani včely nie sú na ne odkázané ak zimovali v dvoch vysokých nadstavkoch a navyše nepotrebuje spraviť chybu, ktorú začiatočník ak sa trošku oteplí z nedočkavosti robí bežne.
Mne od Karola jednoznačne chýba popísať stav včelstiev,obsadenie uličiek,stav zásob a potom sa môžme baviť o tom,čo je najlepšie za danej situácie pre včely a to od úľa k úľu,ale to som tu už raz spomenul.
Jozef 333 napsal: Takže ak by zamenil nadstavky s tým, že plod by išiel pod strechu a je 10 marec,takže ochladenie môže prísť aj na dva tri týždne,tak ako píšeš,takže ak by sa včelstvo stiahlo do chumáča, tak za tejto situácie by si žiadne zásoby zo spodného nadstavku nemohlo preniesť,

Múj předpoklad je že kolem plodu zásoby jsou. Přenášení zásob od spodu probíhá jen v teplejších dnech a je to jen podněcování až do rozkvětu pampelišek.
Můj poznatek je že pokud už včelstvo o zásobách pod sebou ví přenáší je i při venkovní teplotě 4-5C° v úle je už přece jen tepleji. Silná včelstva se dole přicucnou k zásobám hroznem včel a zásoby odsávají jak chobotem. Při -2C°to už samozřejmě nefunguje.
(10.03.2015 19:46)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Smysl prehazovani je v podniceni vcelstva k vetsimu plodovani. Pokud mas plodove hnizdo pres 2 nastavky, tak je muzes mezi sebou prehodit a vcely se budou snazit plodove hnizdo zacelit a tim se zvetsi plodova plocha. Ale ted je na to jeste brzo. Plod je zatim jen na nekolika ramcich v jednom nastavku. Mozna tak za 14 dni...

Dejme tomu, ze mas vcelstvo na 3 nizkych nastavcich a plod je v hornich dvou. Tak ty plodove prehodis a prazdny spodni das nahoru jako budouci mednik a mezi tento mednik a spodni plodove nastavky budes davat stavebni nastavky. Stavebni muzes davat i dolu pod plodove hnizdo. Hned jak dostavuji, tak pridavej dalsi. Sousi neni nikdy dost!

Moc se mi nechce věřit tomu, že když se dva horní nástavky prohodí, že to vede k většímu plodování.
Mám dojem, že je to spíše naopak a včelstvu to jen ublíží.
Matka přece nezačne víc klást, když je v úlu po přehození nástavků stále stejné množství včel, které by větší zakladenou plochu stejně nemohly hřát.
Včelstvo z toho prohození nástavků je spíše ve stresu, protože musí zahřívat plodové těleso o jiném - jaksi roztrženém tvaru.
Původně mělo jakousi kouli - elipsu a jelo si pohodlně do síly, teď v tom má spíš chaos.
Prohazování nástavků na jaře, podle mě, není moc dobrý nápad.
Verit nema smysl, to musis vyzkouset. Dulezite je to spravne nacasovat. Tedy do doby, kdy se uz bude lihnout hodne novych vcel. Prohozeni nastavku donuti vcelstvo zacelit plodove teleso a tim se zvetsi jeho objem.
...ešte ako včasné, protirojové opatrenie by som to chápal,
ale ja plodisko na jar netrhám, keď na jar mám preplodované dva horné nádstavky, tak ich bez prehadzovania zložím na dno a spodný nádstavok s prázdnymi plástami/soušemi vyložím nad plodisko (pod strechu) a mali by ste vidieť ako sa počet plodové teleso a počet včiel výrazne zväčší...
Robím to takmer tak isto, ako Goro, s tou odlišnosťou, že zo spodného nadstavku vyberiem 2 plásty a nahradím ich medzistienkami. Takto upravený nadstavok položím na pozíciu 3.
Preložený spodný nadstavok je rýchlo obsadaný včelami.
Já to robím podobne, tiež zaplodované dielo netrhám,ale spodný nadstavok prehadzujem až v čase,kedy je už potrebný medník.Takže plodisko najskôr rozšírim o nadstavok v ktorom sú panenské plásty ktoré mi matka zaploduje a až následne spodný nadstavok putuje na pozíciu medníka.Týmto sa chcem vyhnúť zaplodovaniu plástov z najstaším dielom,ktoré by matka veľmi ochotne na jar zakládla.Po vytočení repky tento nadstavok z najstaším dielom vytopím na vosk.
Ja som to tiež tento rok neprehadzoval, ale mal som vyzimované oddelky na 2 nádstavkoch, tak som im potom pridával nádstavky na vrch.
Stále rozmýšľam nad jedným, ak by som išiel presne podľa metodiky p. Čermáka z jeho príručky, teda horné 2 zameniť a spodný vytiahnuť navrch a potom 4 nádstavok ako 3 odspodu, piaty ako 4 odspodu, na zimu odstrániť horné 2, a na ďalší rok to isté odznovu, tak mi z toho vychádza, že ten 2 nádstavok odspodu tam bude večne a nevymením ho.

http://www.optimalklub.cz/DOWNLOAD/CLANK...IRUCKA.PDF
(str. 36)
Rotování je u nástavkářů něco jako dýchání. Něco přirozeného a nutného.
Je to asi odvozeno od toho machrování s jednotlivými rámky v klasice převedeno do nástavků.

Pro mě bylo zjevení, když jsem od Liebiga četl, že se to nemá, nemusí či tak nějak.
Je to 15 let a od té doby mám pocit, že mi včely jasně říkají - nek**vi nám to tady.

Samozřejmě určité zásahy je třeba dělat a trošku jim to poku..t, neboť jejich cíl je jasný - vyrojit se včas.
Takže to rotování v pravý čas má podle mě jen ten význam. U oddělků na dvou N s novou matkou jej třeba nedělám, ty se obvykle nerojí.

To ochlazení plodiště - zase začátečníkům říkám - neboj, už v únoru plodovaly za mrazů, tak co nyní když je o víc 20°C víc.
Dobrý den,
nejsem si jistý, zda vkládám otázku do fóra na správné místo, ale lepší diskuzní vlákno jsem nenašel.
Mám problém se starými soušemi, které musím letos na jaře z úlů vyřadit. Včelařím 4tým rokem, včelstva jsem rok co rok rozšiřoval a tak nemám mnoho pěkných souší na výměnu. Vyřazení starých souší jsem chtěl provést už loni v srpnu před zakrmením včelek, ale byly plné pylových zásob a měl jsem strach, abych jim tedy jejich odebráním více neublížil než pomohl. Rozhodl jsem se tedy, že jim tyto staré souše odeberu až na jaře, kdy začne první přísun pylu. Zimuji na dvou nástavcích 39x24, přeházel jsem tedy všechny nepěkné rámky do spodního nástavku při úvaze, že na jaře bude tento nástavek prázdný a budu ho moci odstranit. Nicméně bych chtěl zachovat prostor dvou nástavků a tedy ihned namísto nástavku se zmiňovanými starými soušemi vložit nástavek nový. K dispozici mám ovšem pouze cca 3 souše na úl a zbytek bych musel doplnit mezistěnami. Chtěl bych se tedy vás zkušenějších zeptat, zda je toto možné provést aniž bych včelstvo tepelně podtrhl? Zda takovýto nový nástavek podsadit nebo nadsadit? Přibližně v jakém období tento úkon provést? Nebo pokud má někdo úplně jinou radu, jak se s tím vypořádat, budu vděčný za ní.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's