Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přehazování nástavků na jaře
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Zdravím přátelé, potřeboval bych pomoct s rozhodnutím kdy rozšířit a zarotovat včely. Pořád jsem čekal abych nerozšířil moc brzo a teď mi přijde, že jsem to už měl udělat tak před dvěma týdny. Čtyři včelstva (loňské oddělky) jsou teď na třech NN 2/3L (dva horní jsou zaplodované), před dvěma týdny jsem dal stavební rámky, které jsou již dostavěné a zaplodované. Měl jsem představu že bych v tuto dobu provedl rotaci a zároveň přidal nástavek mezistěn na pozici 3, ale když teď kouknu na předpověď počasí (minimálně týden až 14 dní max 10°C a ob den déšť) tak si mojím plánem už nejsem moc jistý. Jsem v začátcích takže souše nemám. Jinak meruňky, špendlíky a kulturní třešně už pomalu odkvétají, javory kvetou, plané třešně a broskve teď začínají rozkvétat. A teď nevím jestli mám rozšířit, nebo pouze hodit spodní nástavek nahoru, odebrat z něj jednu dvě souše a nahradit je mezistěnama. Děkuji Pavel
Já mám loňské oddělky již na 5 NN.(2/3)
Být tebou určitě bych přidal. U nás kvete hruška. Třešně dokvět.
Určitě je rozšiř. Pokud máš strach, že bys je přidáním celé nástavku mezistěn na pozici 3 podtrhl, tak to nedělej. Další rozšíření by bylo pracnější, ale při 4 včelstvech bys to bez problémů mohl dát.
Já bych to udělal tak, že bych netrhal plod, ale rozšiřoval je nahoru asi následovně :
1) sundal bych 2 a 3 N,
2) z 1 N vyndal 2 postavený ale prázdný souše - určitě tam něco bude, pokud budou i s pylem, tak bych je stejně vzal a dal je do prázdného nástavku jako krajní - na 1 a 10 místo. Ostatní bych dal tak aby na 3 a 8 místě bylo volno a tam dal stavební rámky.
3) dal bych zpátky 2 N a z něj vyndal dva prostřední rámky - 5 a 6 a dal je do toho prázdného nástavku doprostřed, ostatní mimo úplně krajní bych srazil dohromady a na 2 a 9 pozici bych dal dva rámky s mezistěnama.
4) na něj dal zpátky 3 N a udělal to samý co s tím druhým, ty dva vyndané rámky bych dal zase do toho prázdného vedle těch z 2 N.
Tím máš v původně prázdném nástavku na krajních místech (1 a 10) souše z 1 N a uprostřed 4 rámky s plodem z 2 a 3 N. Pak už jen bych na pozici 2,3, 8 a 9 dal rámky s mezistěnama a dal ho úplně nahoru jako 4 N.
A máš včely na 4 nástavcích a moc jsi je nepřeházel. V tom posledním nástavku bude plod v teple a bude postupně vybíhat. Pokud budou mít holky chuť, tak budou na těch mezistěnách stavět a ty je v tom posledním nástavku po třeba 10 dnech můžeš posunout tak aby všechny 4 postavily. Do spodních nástavků pak už ani nemusíš hodně dlouho jít.
Až budou mít všechno postavené, tak už asi bude teplo a když na to holky budou mít, tak můžeš ty 4 prostřední vzít dát je do dalšího prázdného nástavku, přidat mezistěny a dát ho jako 4 a ten původně 4 dát jako 5 a tam už si holky budou nosit med a postupně ti tam případně postaví i další mezistěny jako panenské do medníku. Ale to už předbíhám.

Pokud tomu co jsem napsal nerozumíš, najdi si tady na foru rozšiřování včelstev od p. Rosti Peška - např. tady https://www.vcelarskeforum.cz/tema-ing-R...5c5%25a1ek
Nebo něco od p.Leoše Dvorského na jeho stránkách http://dvorsky.leos.sweb.cz/
Já jsem s loňskýma na 2NN. Stále je u nás teplota kolem 10-12. Jen pár dnů zatím bylo teplo.
Děkuji za cenné rady, zítra se do toho pustím. PB
(12.04.2017 13:08)benesp6 napsal(a): [ -> ]... potřeboval bych pomoct s rozhodnutím kdy rozšířit a zarotovat včely. Měl jsem představu že bych v tuto dobu provedl rotaci a zároveň přidal nástavek mezistěn na pozici 3, ale když teď kouknu na předpověď počasí (minimálně týden až 14 dní max 10°C a ob den déšť) tak si mojím plánem už nejsem moc jistý.

Vzhledem k nadmořské výšce a síle oddělků, už si mohl rozšířit dávno duben (obzvlášť u tebe) je jeden z měsíců, kdy u tebe budou stavět nejvíc.

(12.04.2017 15:09)deroceros napsal(a): [ -> ]Já jsem s loňskýma na 2NN. Stále je u nás teplota kolem 10-12. Jen pár dnů zatím bylo teplo.

Je to sice sever, ale zase ta nadmořská výška, to je to tam tak špatný?
Špatný bych neřekl, prostě máme to co máme. Smile Aktuálně 8 stupnů. Jsme v údolí, kterým navíc protéká potok, takže tu vždy nateče studený vzduch. Mám však druhé stanoviště v lese na louce a to je to samý.
U mě v 600 m. n m. ta stavba zatím nic moc, ještě ani nedostavily stavební rámky po týdnu co jsem je tam dal. Tady s rozsirenim pockam na peknejsim pocasi... Nejake souse sice mam z lonska, ale ne moc. Rozsiroval jsem pocet vcelstev.

Ale když se tak dívám na předpověď, tak teplo hned tak nebude a za týden přibude moc mladušek, tak bude asi nutné nástavky přehodit a rozšířit i tak.
Dnes jsem prohodil nástávky a přidal 3 rámky mezistěn.
Včera jsem koukl do loňských oddělků, že jim přehodím nástavky a dám pár stavebních rámků, nebo mezistěn. Většina mělo jen 3-4 rámky plodu a včel v jednom nástavku, v ostatních jen pár včel. Zásob bylo tak 8 rámků. Raději jsem vždy dva vedlejší sloučil, ať z nich pak je nějaká snůška.
Včera jsem také prohodil 12 za 21 u zbývajících loňských oddělků. Byly plné zavíčkovaného. Bude třeba brzy dalšího nástavku. Už jsem málem udělal sběrný oddělek, ale ještě týden počkám.
Tak koukám na předpověď počasí a sběrný oddělek jsem měl asi udělat. Vypadá to na dlouhou "zejmu zejmovitou", aktuálně 4 stupně.
Já se jako vždy unahlil a jedno velmi dobré včelstvo rozšířil do 3VN, asi jsem udělal pěknou blbost, předpověď se na poslední chvíli změnila a je až do čtvrtka v noci -4C a přes den už klesli na 5C.... Co je lepší udělat? V 8 stupních včelstvo zase vrátit do 2VN nebo to už nechat být? Bylo ale tak početné, že pochybuji o prochlazení plodu.
Přidáno nad, pod, mezi? Těžko radit. Píšeš však, že jich bylo opravdu hodně, takže jsi to vyhodnotil, že potřebují prostor. Držel bych se toho a už jim to nechal. Nezapomeň, spousta plodu se líhne každý den.
V tuto zimu bych radsi nedelal nic, maximalne bych ubral nejake plodove ramky supersilnym vcelam a dal je do tech slabsich.
Já jsem musel také rozšiřovat. Počasí tomu sice vůbec nepřeje, ale plodu se bude tento týden líhnout hodně a včelstva velmi zesílí. Navíc některá včelstva se už v pátek začínala ukazovat v podmetu. Nicméně včelařím na 39x24 a nižšími nástavky nedisponuji. Přidávat celý takovíto nástavek nahoru se mi opravdu s ohledem na počasí nechtělo, tak jsem je zkusil podstavit a jak se udělá lepší počasí, přehodím je nahoru a udělám z nich medníky. Ještě podotýkám, že přidávané nástavky jsou vystrojené soušemi a převěsil jsem do nich do doprostřed dva rámky s trubčím plodem z horního nástavku. Na uvolněná místa do horního nástavku jsem jim dal nové stavební rámky, aby měly holky co dělat, kdyby je přepadl pracovní zápal.
Jestli jsem udělal dobře, to nevím. Trochu se bojím o ten trubčí plod dole, jestli ho utopí. No, to se všechno ukáže.
Ja cekam,stejne chci mnozit,tak pokud nektere vcelstvo nastartuje na rojeni,zpravi to preletak po otepleni.Puvodni vcelstvo pryc,misto nej 3,4 ramky zavickovaneho plodu s matecnikem a mednik.Jarni med neresim,z lonska je zasoba.
Ja jsem vcera nasel ve vcelstvu asi 6 matecniku a z jednoho lezla matka.Kdyby bylo teplo tak bych vcelstvo premistil (preletak) ale co ted kdyz je 5st a jeste dlouho bude?Co se bude ted odehravat ve vcelstvu kdyz je zima??
Nic, počkají na teplo a pak se vyrojí
A co ty matky stech matecniku???kdyz tak bude pochodovat 5 mladych neoplozenych matek a jedna kladouci dvouleta?Myslel jsem jestli je ta stara matka nezamorduje a nebude klid\?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's