Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přehazování nástavků na jaře
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
To znamená že máš na hoře světlé nebo panenské plásty bez pylu. Tam by nepřešli plodovat ani za nic dokud se pořádně neoteplí. Už to mělo být dávno podstaveno.Měsíc možného lepšího rozvoje je ztraceno.
Aby se mi včelstvo zalilo snůškou z jív ,to se mi za 35let stalo jen jednou.
Plasty sou zality cukrem z krmeni a sou to vetsinou z predlonska souse z kmenovejch kterejma sem je zasobil po lonskem medobrani, prevesuju takze uz byly zakladene. Pyl po stranach maj, ale pod cukrem. Zdenku nevim jak u tebe pocasi ale tady je kosa a nechci je ted trapit, snad za tejden bude teplo tak to udelam.
Kurna já některý včelstva taky takhle mám, neni jich moc, ale nevšim jsem si, že by měly slabší rozvoj. Schválně se na to zaměřím.
Tak mi to nedalo a udelal sem to pred chvilkou bylo 11 stupnu vsechny meli po trech ramkach plodu a jedny uz i trubce a trubcinu. Dolskejm matkam se to moc nelibilo naopak vigorkam to bylo uplne jedno a byly hodne mirne. Jinak kmenovy vcelstva maj plodu uplne stejne 3 ramky.
Vy už tady pišete o přehazování nástavku,tak se chci zeptat jak silné mate včelstva.Já mám obsednuto tak 6-7 rámku a plodu tak jako dlan nebo ruka na 3až4 rámcich.Jsem ve výšce 360 m.n.m.Ještě tu někde leží i sníh.Zásob mají dostatek.Tak bych prosil o radu co dělám špatně.Včelařím na ramcich 39x24.Dřiv jsem včelařil v budečacích a nyni jsem přešel před 3roky na nástaky.Díky za rady.
Ne ne zustaly sedet dole, jen sem prehazoval plny nastavky se zasobama dolu a ty plodovy nastavky nahoru, vcely mam stejny 7 ulicek a tri ramky plodu prumer cca 15 cm.
(29.03.2018 18:37)vrabec49 napsal(a): [ -> ]Vy už tady pišete o přehazování nástavku,tak se chci zeptat jak silné mate včelstva.Já mám obsednuto tak 6-7 rámku a plodu tak jako dlan nebo ruka na 3až4 rámcich.Jsem ve výšce 360 m.n.m.Ještě tu někde leží i sníh.Zásob mají dostatek.Tak bych prosil o radu co dělám špatně.Včelařím na ramcich 39x24.Dřiv jsem včelařil v budečacích a nyni jsem přešel před 3roky na nástaky.Díky za rady.

Velmi špatně jsi pochopil proč zde byli zaměňovány nástavky.Pořádně si proštuduj předchozí příspěvky,a do svých včel nezasahuj !!! Dle popisu máš velmi slabá včelstva , ale ony se rozjedou.Rolleyes
(22.04.2013 18:27)goro napsal(a): [ -> ]
(07.04.2012 8:22)Josef K napsal(a): [ -> ]...než jim hned na jaře bourat jejich rozjetý systém?

jozef, ja to robím tak aby aj včely boli spokojné....Smile
plodovať mi začínajú obyčajne pod strechou, keď je zaplodovaný vložený trúdi rámik, obyčajne kvitne už čerešňa, oba horné nástavky (ktoré sú preplodované) bez rušenia ich ich vybudovaného plodiska, položím na dno a dolný nástavok obyčajne prázdny (prípadne je tam nanosený peľ) vyložím na ne - tým pádom tam matka prejde plodovať pod strechu (Scipio) a zaploduje tretí nástavok, a možno v krátkej dobe priložiť späť štvrtý nástavok s plástami (odobraný z dna) na nektár ako medník , ...

A ten štvrtý nástavok si im odobral kedy, keď píšeš, že ho priložíš späť?
Pri 4 plodiskových NN teda rotuješ dielo z plodiska po 4 rokoch?
Dobre si to pochopil, aj keď som to moc skratkovito napísal...
ano, obyčajne zimujem na 4 NN a spodný nadstavok po zime odoberám, a plásty idú na pretavenie...zostanú 3 NN a tie prehadzujem podľa textu v príspevku... onedlho ide ten odobratý nadstavok z ktorého sa vytavili plásty s pridanými 8 panenskými súšami a 2 medzistenami na pozíciu 4. Ak je silná rodina a je veľa plodu ( je plod aj v nadstavku pôvodne treťom od hora, ktorý ide nad plodisko a je tam málo miesta pre plodovanie), tak niekedy sa ocitne ten nadstavok po výmene plástov na pozícii 4 okamžite...
(Podobne postupujem ak odloženec zimuje na 3 NN , len vtedy nie je čo odobrať a vytaviť, len sa po prehodení pridá 4 nadstavok..)....


Zober si sitáciu na jar 2018..
Plodisko sa po prehodení nadstavkov skladá z troch nadstavkov s preplodovanými plástami a pridaného štvrtého nadstavku s panenskými súšami...pod panenskými plástami je nadstavok s tými plástami, ktoré boli 2 roky v plodisku, pod nimi 1 rok a pod nimi 3 roky...
Na jar 2019 sa to posunie podľa napísaného postupu, teda ano, staršie plásty ako 4 roky v plodisku nemám, aj tie štvoročné sú vlastne už v zime nie v plodisku, sú na site a bez včiel a teda včely do jesene a v zime plodujú max na trojočných a na jar idú tie štvoročné preč...
Goro dělám to úplně stejně, ale zimuji na 3VN a na jaře odebírám spodní nástavek, který jde na vytavení.
Chci se ale zeptat jak situaci řešíš, když se stane, že včelstvo buďto obsedá nebo je jen ve spodním nástavku nebo případně když je plný pylu?
Krolth, Goro má jiný úly než ty a pokud mohu soudit (mám stejné jako Goro), tak na jaře je, při zimování na 4NN, spodní nástavek vždy bez včel a pyl mají spíš v druhém od spodu, ale já mám spodní nástavek trubčí.
Krolth Mišoka ti odpovedal, spodný je prázdny, mám nadstavky 2/3 LG, tj rámik má výšku 159 mm..
Situácia
(16.04.2018 18:50)Krolth napsal(a): [ -> ]... nebo je jen ve spodním nástavku ...
nikdy nenastane...(nenastala)
Ja mam vačšinu plodísk zloženú z 3 NN (20 % zo 4).
Teraz v sobotu som zistil, že včely všetky bunky po vyliahnutom plode v hornom NN zaniesli sladinou alebo peľom, takže predpokladám, že matky zišli aj do spodného NN. Čerešňa ešte nekvitla, tak som im nechcel prehadzovať spodný nástavok na medník, len som im pridal po 1 na vrch plodiska (3 súše, 6 medzistien a 1 stavebný), prehodil tam 2 plásty z plodiska, s cieľom vytiahnuť matku späť hore.
Do konca týždňa bude čerešňa kvitnúť, tak im pôjdem prehodiť tie spodné NN nad MM.
Otázka: Čo robiť, ak zistím, že v spodnom NN je plno (a) peľu, (b) plodu?
Dať ho nad MM a čakať, kým peľ spotrebujú a plod sa vyliahne? (Za ten čas však zanesú plodisko sladinou.)
Či im naň dať ešte 1 NN (súše a medzisteny)?
Goro a ten nástavek, který dáš při třešni zdola úplně nahoru, tak ten na zimování dáš po vytočení zase dolů? Asi ano, jinak by to celý neplatilo? Chápu správně?
Poslední nástavek jako medník? To bych nikdy neudělal. Surprised Poslední nástavek jde každoročně tak leda do vařáku.
Já přidávám vždy od shora. Jediné co dělám je to, že když přidám medníkový nástavek a ten když včely přijmou - zanášejí sladinou, tak jej vždy nechám jako horní a ostatní medníkové nástavky už dávám pod něj. Snažím se respektovat přirozené rozložení zásob, pylu a plodu v úle (ale i trubců). Mají v tom systém a pořádek = není potřeba mateří mřížka.
Tady je rozkreslen princip ošetřování NN systému http://www.optimalklub.cz/PICTURE/OBRAZK...ECHNOL.JPG

Spodní, na kterém se zimovalo jde nahoru jako první medník a pod něj se pak podhazují další. Ten, co byl v předjaří dole zůstane po celou sezónu nahoře a nakonec se odebere a vytaví.
Jen to má drobné ale a tím jsou zbytky léčiv v medníku, pokud včelař tlumí klasicky.
(17.04.2018 7:51)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Tady je rozkreslen princip ošetřování NN systému http://www.optimalklub.cz/PICTURE/OBRAZK...ECHNOL.JPG

Spodní, na kterém se zimovalo jde nahoru jako první medník a pod něj se pak podhazují další. Ten, co byl v předjaří dole zůstane po celou sezónu nahoře a nakonec se odebere a vytaví.

Teóriu poznám Smile, len sa pýtam, čo robiť, ak zistím, že v spodnom NN je plno (a) peľu, (b) plodu?
Dať ho nad MM a čakať, kým peľ spotrebujú a plod sa vyliahne? (Za ten čas však zanesú plodisko sladinou.)
Či im naň dať ešte 1 NN (súše a medzisteny)? - teda budem mať hneď od začiatku medník z dvoch NN
Zatím se mi nestalo, že by v době prohazování byl v dolním nástavku pyl a plod. Pokud ano, tak zcela výjimečně a převěsil bych tak, kde bude zužitkován. Když se podíváš na ten náčrt metodiky, tak se provádí v době, kdy je obsazen 3NN a z poloviny 2NN (počítáno odspodu).

(17.04.2018 7:58)Ivík napsal(a): [ -> ]Jen to má drobné ale a tím jsou zbytky léčiv v medníku, pokud včelař tlumí klasicky.

Neléčí klasicky ...
Mne sa minulý rok stalo, že v 2 z 5 včelstiev mali na začiatku kvitnutia čerešní plod silno cez všetky 3 NN... Asi netreba čakať až na znášku z čerešní...
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's