Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Hivet úly
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Pán Karač choval včelstvá, viem naisto. Včelstvá mal z liaharenského podniku Párovské Háje, boli to moje línie včelích matiek.
Vie tu niekto odpovedať na dve otázky:
* ako to funguje ?
* na čo je to dobré ?
Prosim neodkazovať na nefungujúcu linku:
http://www.hivet.sk
Vďaka
Myslim že tyhle úly jsou nesmysl.Big Grin
Stránka funguje, všetko sa dá pozrieť.
Negativní ohlasy tohoto vlákna se spíš týkají vztahu pisatelů k silně zatepleným úlům, kterým hivet bezesporu je. Zateplený úl můžete zbastlit doma svépomocí ze styroduru (XPS) vzor např. př. Jindra v ceně nástavku do 150 Kč v síle 6 cm, nebo koupit hotový v superluxusním provedení - Hivet, síla 8 cm, opláštěný ....... Jde o podnikatelskou maloseriovou výrobu a tomu odpovídá cena. Jistě funguje v dané kategorii výtečně, pokud někdo nekouká na peníze (pro někoho je stovka co pro jiného tisícovka) a kupuje pro radost, určitě dobrá volba. Sám používám nást. z 6 cm XPS, nikoho nepřesvědčuji, každý musí najít svoji cestu. Pokud někdo má v chovu pouze velmi silná včelstva a nevadí mu cca o šest až osm kg vyšší zimní spotřeba, tak tyto úly jsou pro něj zbytečností. Kvalifikovaně hodnotit a ne plkat může pouze ten, kdo má možnost srovnání jarního rozvoje středních a slabších včelstev v silně zateplené a tenkostěnném úlu. Toto ale není účelem mého příspěvku.
V nabídce př. Karáse je zařízení na likvidaci varroázy teplem- odnímatelné dno a víko vyhřívané folíí a regulované termostatem plus metodika. Byl jsem přítomen jeho celé přednášce, kterou měl společně s př. Linhartem (z tria LBW). Oba se zabývají stejnou problematikou likvidace VD na plodu teplem, každý za pomoci jiného zařízení. Je to jedna z možných cest ochrany včelstev, až vzniknou rezistentní populace. Takto teplem (m.j.)se VD brání včelí populace v domovině VD. Nemohu osobně hodnotit praktičnost zařízení, osobně jsem ho nezkoušel, ale př. Karás je typ člověka, který hledá nové cesty, které budou využívat běžní včelaři. Ne vždy jsou hledání úspěšná, je mnoho slepých uliček,, které hledajícím přináší zklamání. Obdivuji zapálené lidi pro věc, kteří hledají nové cesty v našem oboru. jako např. pánové Karás, Linhart, Jindra, Brentner a další. Zvláště teď, kdy díky Svazu v době privatizace se z výzkumného ústav stala pouze komerční výrobna.
V Čr je zastánce silně zateplených úlů ing. Smělý z Prahy. Stějně tak bojuje s nepochopením, či chcete-li s oponenty. Kdo je pro nezateplené úly zapálený, toho nikdo a nic nepřesvědčí o opaku, a naopak to platí taktéž. Takže - každému co jeho jest.
Myslím že tu nejde tak o cenu,ale spíš o zpracování a význam úlu hivet. Taky jsem o něm kdysi přemýšlel,ale jak jsem ho jednou viděl na výstavě tak mě docela přešla chuť,rozhodne mě superluxusně nepřipadal. A ještě k té izolaci,mám jak silně utepllené úly 8cm,tak 2,5 cm prkno a můj rekordní medný výnos byl právě v tom dřevěném. A rozdíl v zimní spotřebě mezi utepleným a neutepleným úlem je mimimální,teda pokud nechováte vysloveně žebráky
Po odskúšaní Hive úľov:
Jednoznačne nedosahujú včely také výsledky ako ich garantuje výrobca týchto úľov, veľmi ťažký bo proti varroáze, skoro nemožný varroamonitoirng, zlá kvalita úľov - rozpadávajú sa, manipulácia s ND nemotorná, priamo vrchnák na rámiky - včely to zapropolisujú a pri otváraní vrchnáku štarujú ...., kŕmenie cez letáč je doslova trápenie teda nezymsel - trvá mi to min. o 6 minút dlhšie ako pri kŕmení stropným kŕmidlom a v čase bezznáškového obdobia je postarané o zábavu - pred letáčom kopec mŕtvych včiel.
Ale kto chce môže si to vyskúšať.
Na takých úľoch je dobré akurát že, zarobí výrobca a predávajúci.
Dlouhodobě mam na včelnici úly Hivet, které mám přímo od Pana KArače.
Výsledky byli, každým rokem lepší. Ale až nyní po úpravách(na kterých mam snad i trochu zásluhu) jsou uly baječné. Složení ulu na naší včelnici zůstalo stejné- tedy palubkové nástavky a víko, jen bylo zaměněno staré dno za nové.
Dno je úplně nové konstrukce a mohu s potěšením napsat ,že se jedná o přímého nástupce za dna Ing. Smělého. Spojují vše co dobře dno má být.
Úl jsem osadil oddělkem. Celkový počet pokusných úlů nyní je dva, do zimy již, připravuji 8ks. Nejen že včelstva dotáhli rozdíl mezi pokusnými standartními, ale byli lepší.
Jak jsem psal zatím jsem odzkoušel jen upravena dna, ale tato dna jsou velice podobna naším ,která se již osvědčila, a byla takovým hybridem mezi klasikou a dny ing. Smělým.
Po dlouhodobých pokusech, mohu jasně a zodpovědně napsat, že dno je jednou z důležitých(snad až s víkem a metodikou nejdůležitější častí a metodikou výkonného včelaření) částí úlu na kterých zaleží.
Vývoj jde dál, ale pokud mají včely na jaře takové to dno jdou rychleji do první květové snůšky.

Kamery na Hivetech: První z pravá http://www.dobravcela.cz/cam.php
Stran: 1 2
Referenční URL's