Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Podněcování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Proto ten smajlík
Takhle podnecoval Quido Sklenar a doporučoval to všem vyzkoušet u půlky svých včelstev dával teplý roztok do nízkého podmetu v plechovce po rybickach
Zdá se vám toho roztoku málo ?
Má určitě vyzkoušeno kolik potřebují pro sebe za den. Pak ho neukládají a nemůže se dostat do medu.
Navíc - tím i přidává vodu - jen ta pracnost odrazuje ....... F.V.
(12.03.2019 19:52)Lubomír Terš napsal(a): [ -> ]Vážení přátelé,
chtěl bych se zeptat na toto podněcování které provádí jeden můj známý již desetiletí a ku prospěchu včel.
Přibližně od poloviny března dává do podmetu misky s vodou a s cukrem 1:1 a to každý den cca 0,5 deci na každé včelstvo 39x30 - zimuje v 1N. Jaký je váš názor?
Hlavně mě neukamenujte, pouze se slušně ptám. Wink Děkuji.
LT-

(12.03.2019 20:10)richard1 napsal(a): [ -> ]Už jen to každý den zní hrozně.

Už jen to, že do podmetu zní hrozně. To je, jako bych dostával oběd do odpadkového koše.
Kdyby koš byl čistý, tak se z něj klidně najím Cool
Podle toho co mám vyzkoušejný já, tak není vůbec potřeba podněcovat velkou dávkou. Někdo hodí na včelstva půl kila včelstva, ale to podle mě není podněcování, to jim plodiště tak zapere a žádnej rozvoj nemůže čekat. Já bud porušim pár víček, když dělám prohlídku a nebo dávám pod víko malou kuličku těska, ale fakt malou. Z půl dne jí mají pryč, ale když tam přijdete za chvili, tak cítíte jak to včelstvo hned ohřálo na maximum celej úl. Takhle, když to uděláte 2x-3x za tejden, tak rozdíl rozhodně poznáte.
(13.03.2019 12:51)Tini napsal(a): [ -> ]Kdyby koš byl čistý, tak se z něj klidně najím Cool

No nevím, jestli je podmet zrovna čistý, zvláště nyní, kdy včely ještě nejsou plně aktivní a nečistí, jak je běžné.
Neradovi krmí (nebo krmili) ve vaničkách ve svých vysokých podmetech.
Na námitky odpovídal mladej Nerad že tam nemůže spadnout nic co by tam nebylo.
Nebudu se přít, ale do podmetu bych krmení nedal. Ten mj. považuji za odpadní stoku úlu.
Havelka Jan
Souhlasím, ale záleží na výšce podmetu.
Používám vysoký a v něm i pylochyt na sběr rouskového pylu v sezoně.
Nad tím vším je další dno průchozí ze předu a ze zadu včelám to bohatě stačí a do sítka na pyl nic nepadá.
Když sítko výměním za sololit nebo překližku můžu na to položit i nějaké krmítko a taky do něj nic nespadne.
Je to rychlé protože podmet jde ze zadu celý otevřít a jednotlivé díly vytahovat a čistit.
Můžu tak podle potřeby i snižovat podmet na způsob kočovného je to variabilní, ale musím popravdě říct, že přes podmet nepodněcuji.
Když jsem podněcoval zvenčí což je už opravdu dávno používal jsem k tomu květový med.Ten se v době točení nalil do takzvaných hořčičáků(sklenic od hřčice) na nějaký to kilo medu se nekoukalo a ani těch včelstev nebylo tolik.Nechalo se to zkrystalizovat a pak se tím podněcovalo přes krmný otvor prostě se ta sklenice bez víčka otočila na otvor.To se ještě krmilo ukrajinským krmítkem nebo balonovým krmítkem.Bylo to míň pracný než se patlat z těstem.Hodně dlouho již nepodněcuji pouze někdy upravím zásoby blíže k plodu a pokud tak činím tak upřednostňuji odvíčkované zásoby pokud v úle nejsou tak proškrábnu ty zavíčkované.To dělám nikoli za účelem podnícení spíš proto aby to měli včely pod nosem a nemuseli se dřít na víčkách.Nikdy to nepřeháním abych to nemusel po týdnu zase upravovat pro dostatečný prostor pro kladení.
V zivote jsem nepodnecoval,jedine co delam,je ze obsazene ramky premistim proti ocku a po stranach odvickuju
spodni polovinu ramku zasob,ne proto,abych ulehcil vcelam praci,ale protoze tyhle zasoby vazou vodu.
To není podněcování? Přemístění rámků a odvíčkování zásob?
To jsou "alternativní fakta" Big Grin
Ahoj,
jako naprostý začátečník bych poprosil o radu. Mám nově přivezený oddělek 5r jenž jsem přikrmil 1:1 do stropního krmítka, 3kg cukru, nu za týden je všechno pryč. Jestli to včely ukládají, nebo tolik staví a plodují nevím. Chtěl jsem to zkontrolovat až při rozšiřování až uvidím, že jsou vystavěny i krajní rámky a budu přidávat nástavek.
Včera jsem tak pozoroval česno (mám ho na tu menší velikost a leták a občas se tam vyskytne nějaká návštěvnice kterou ostatní shazují dolu. Tak mě napadlo, jestli mi ten cukr neodnášejí jiná včelstva.... ty jsou nejblíže 400m.
Otázka zní jestli si pomůžu, nebo uškodím pokud dám do krmítka zvlášť krystal a zvlášť vodu. Nemělo by to tolik lákat cizí včely, ale abych tím nezbrzdil ty svoje...
Zuž česno na jednu včelu, zavři očka nebo česno a otevři očko na jednu včelu. Druhá varianta je lepší, oddělek si líp ubrání vstup. Krm roztokem.
Oddělek potřebuje krmit, krmit INTENZIVNĚ!!!!!!
Jen tak z něj něco bude. Je to přece jen včelí mimino, tak se o něj starejte!!!!

Nejlépe bude, když si přečteš https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Pece-...6#pid30936 a příspěvky další. Tam začni Tvé studium.
Pokračuj dál, zejména si přečti moje příspěvky v tomto vlákně. Je v nich celá pravda.
Je to sice už 7 let, co jsem je napsal, ale dodnes bych v nich nevyměnil ani písmeno.
Jo a pro pořádek - krmení těstem ať ani nenapadne!!!!
Včely odebírají POUZE roztok. To znamená, že musí na těsto donést kapku vody, těsto rozpustit a vzniklý roztok uložit. To znamená, že je vlastně nutíš jít ven i v nepříznivém počasí, jinak nemají vodu. V noci prostě těsto neberou!!!
Je to jasné? Odebíráš jim vlastně kapacitu, kterou ani nemají (je jich málo) k tomu, aby nosily vodu..... Nechápu.
Znovu opakuji - oddělek, který nezpracuje 35 kg cukru nemá šanci přežít zimu.
20 kg uloží, 10 kg na výstavbu mezistěn, 5 kg na vlastní obživu. To, co si přinesou navíc jako snůšku, je jen mizerný bonus.
iRP
(16.07.2019 13:16)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Znovu opakuji - oddělek, který nezpracuje 35 kg cukru nemá šanci přežít zimu.
20 kg uloží, 10 kg na výstavbu mezistěn, 5 kg na vlastní obživu. To, co si přinesou navíc jako snůšku, je jen mizerný bonus.
iRP
To čo píšete vy je tak jedine dakde v lesoch a u vás lebo u nás to neplatí.
Ja keď spravým oddelok na 5 R B a z toho sú 2 plásty plné medu, 3 plodové v koncoom apríla a do 5 mája mi oddelok bez podnecovania donesie bez problemov 9 kg agátového medu. Po 3 - 4 týždňoch nabehne slnečnica a keď meduje tak oddelok donesie cez 20 kg medu. Potom mu stačí 20 kg cukru na zakrmenie a možno aj nič keď začne kvitnúť a medovať pohánka + lucerka. keď aj to vytočím tak dodám cukor. Mizerný bonus v tomto prípade neexistuje, jedine inde.
Každý má vo svojom regione vlastnú skusenosť!Cool
Díky,
průnikem obou příspěvků zavřu česno - teda tu mezeru co má 100x8mm v laťce podmetu a nechám pouze očko. Co jsem koukal, tak ta včela co přiletí, několikrát je shozena do trávy se nakonec po pár pokusech dovnitř dostane právě česnem. Ony stejně neustále nalétávají spíš na očko a když je v něm plno, tak přelezou k česnu. A krmítko budu doplňovat stále 1:1
To vlákno má 100 stran, tam mi to bude chvilku trvat.

S tím oddělením vody jsem to myslel tak, že by to tolik nelákalo kdybych měl v polovině komory krystal a ve druhé vodu, no a včela by to měla s tou vodou jen přes přepážku 2cm daleko.

Tak u nás je kromě lipové aleje a zahrad ze všech stran vesnice pole, jedno je řepka a druhé pšenice, kvetoucí slunečnice je tak 2km daleko
Záleží velmi na okolních podmínkách, zavčelení, zda je na včelnici s kmenovými apod. Pokud je venku tlak na loupení, je těsto lepší. Ohledně krmiva, velmi záleží na oblasti, v horách, kde je chudá snůška, je nutno krmit hodně. U nás v nížine s brzkým silným oddělkem to jde i bez krmení.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Referenční URL's