Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Podněcování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
no u nás 230 m.n.m. je hezky, ale nic moc tu neroste. Co jsem koukal, tak nosej sytě oranžovej a takovej neurčitě šedivožlutej pyl.
Jelikož už bylo krmítko suché, tak jsem ho sundal a nakouknul dovnitř. Včely mám týden z pěti nových mezistěn jsou dvě vystavěné z obou stran 1/2 plod/cukr a třetí je jen z jedné strany zanešená cukrem. Původní rámky jsem nevytahoval, jelikož jsem hned na prvním vytaženém našel i matku.. s tou modrou čočkou na zádech to není až tak těžké.

Nechal jsem otevřené jen očko a dal 3kg cukru. Ono to vypadá, že uvnitř moc včel není, aspoň podle počtu na česně, ale uvnitř je fakt plno.
U nas oddelky narostou bezne na 2 VN bez jedineho kila cukru,tohle bych vubec nepausalizoval.Ruzna stanoviste,rozdilne podminky...Tak nejak se mi do dvou nastavku u oddelku uz ani nechce s prechodem u spodni bedny na 39x30,misto puvodniho 39x24.(to uz pouzivam pouze jako miru mednikovou).Naopak to vypada,ze u kvetnovych oddelku budu 6-8 kg medu odebirat.Maji vystaveno,zakladeno,nanoseno.Bez cukru.
On mluví o "čerstvém"červencovém oddělku. U nás už jsme 16 dnů bez snůšky, tzn. krmím a krmím.
Hádám, že tím cukrem nic moc nezkazím, když to zkusím bez, tak se mi taky může stát, že budu na jaře bez včel.
Zkazit se tim neda nic,max.vyprovokovat loupez.
Michale řiď se radami iRP má pravdu, jde to sice i bez krmení ale.... Krm po 2 kg 1-1 nemůže to dopadnout špatně, určitě roztokem, později až tam bude hodně včel dej 3:2 a dle mě je lepší jít do zimy s 2 nástavky ale i s 1 se zimuje dobře. Těsto dávám na rozjezd a jen za předpokladu že maj létavky co přinesou vodu. Některý oddělky nyní založené na dva nástavky prostě bez přidávání plodových rámků nenarostou ale žádná tragédie to není a na jaře pak jsou na tom kolikrát i lépe než ty zimované na 2 VN. Nepouštěj je česnem jen očkem na včelu než narostou. Bude to v pohodě uvidíšBig Grin
Tak jsem začal s jarním podněcováním 13.3. Vyrobil jsem rámečky vysoké cca 2,5 na horní nástavek. Do něj sem umístil plastovou misku, do ní jsem vložil plastové pletivo (zbytky - z těžby propolisu) a každý den liji cca 1 dcl teplý roztok voda + cukr 1:1 + odvar z pelyňku pravého - mám totiž podezření u jedné rodiny že má nosemu. Mám pouze deset včelstev a chodím k nim rád. Na příští týden je v předpovědi dost velké ochlazení - mám i přes toto ochlazení podněcovat? Nebo mám dát pauzu?
Máte někdo zkušenost s jarním podněcováním či napájením v rámkových krmítkách? Jak je takové podávání roztoku / vody úspěšné?

Používám rámková krmítka k doplňování zásob v podletí a rád bych je využil i na jaře, a) jako přepážku pro zakomorování, b) k podávání vody / roztoku.

Děkuji.
Zdravím Vás zkušenější kolegové,

rád bych Vás požádat o radu, či konzultaci. Chtěl bych zkusit podněcování, konkrétně někdy za měsíc, měsíc a půl zkusit dát včelkám Apifondu aby se rozjela matka. Následně až se oteplí ještě něco málo povzbudit cukerným roztokem. Kolik dát Apifondy na včelstvo? A kdy přesně začít? Mám dvě plně funkční včeltsva zimující ve dvou nástavkách a pět loňských oddělků zimujících na jednom nástavku. Bohužel před sebou mají letos dost práce, jelikož nemám souše a vše budou muset vystavět. Jak prosím postupovat?

Díky, jenda
jsem taky začátečník, ale tady z fora si pamatuju, že na přikromování / podněcování těstem včely potřebují vodu....tak si myslím, že podněcovat je potřeba roztokem, pokud bude počasí, že pro vodou nebudou moci létat. těsto dávám oddělkům v průběhu jara-léta, když mohou létat, ještě jim to vylepším tak, že do jedné poloviny stropního krmítka jim dám mech nasáklý vodou a do druhé poloviny pak to těsto. Nevybavuji si, že bych četl, že jarní podněcování se dá dělat těstem, vždy jsem četl, že jen roztokem, a ještě vlažným, asi bys musel k tomu těstu jim nějak zajistit vodu v rozumným doletu, aby třeba již při +6 si pro ní dolétly co by kamenem dohodil.
Podla mojich skusenosti by som si az tak hlavu zo stavbou diela nerobil.... daj ich na jar na dobru znasku a vystavaju ti za niekolko dni 7-10 aj cely nadstavok. Musia mat ale potrebu ich stavat ... cize dobra znaska. napr. repka je OK na rozbeh aj stavbu.
Jane pokiaľ majú dosť zásob,tak by som nepodnecoval, za mesiac ešte bude chladno a včely ešte nedovolia matke zaklásť väčšie rozlohy plodu. Z mojich pozorovaní som dospel k tomu,že pri dostatku zásob ak kŕmime priamo v úle,nejak dramaticky plodovanie neovplyvníme,len včelám po troche dopĺňame zásoby. Celkom iná situácia ale nastáva,ak včely už pravideľne lietajú,nosia peľ a ešte nie je prínos nektáru. Vtedy ak na včelnici osadíme vonkajšie krmidlá a včely musia pohnúť krídlom a ten sirup si priniesť,tak to je pre nich celkom iná situácia,ako ked im to lejeme v úle. Takéto riešenie už viditeľne naštartuje plodovanie. Já som to takto robil jeden rok a rýchlo som z tým skončil,pretože včelstvá neuveriteľne skoro dochádzali do rojovej nálady a situáciu som nakoniec nezvládol. Ak ti chýba dielo a chceš to risknúť,tak roje ti to dielo vystavajú.Wink
Presne jak pise Jozef, dostatek zasob je zaklad. A pokud maji k tomu tepelnou pohodu jako zateplenej strop a pripadne u slabsich (pod 6 ulicek u me) pomuzes blinovou prepazkou, tak je to lepsi nez podnecovani a litani s roztokem na vcelnici, pripadne reseni neutikani tepla diky sklenici. Blinovku davam pri pokapu stavelkou (proc lezt vicekrat do nich) uznam-li to za vhodny,
Na druhou stranu je to podnecovani "mrzaku" - je lepsi mit vcelstva, ktery se postaraji samy o sebe a neni treba je tak piplat. Nicmene z tech mrzaku podporenych blinovkou muzes pak mit na jare dobrej starter pro chov matek,
Chose
Tome, jistě máš pravdu, je to tak jak říkáš. Zase píši rychlejc než uvažuju Undecided Jinak Vám děkuji za reakce a trpělivost se mnou.

Zásob budou mít myslím mít vcelku dost, musím do nich mrknout. Uteplívky tedy dané nemám. Šlo mi spíš o to je trošku nastartovat aby šly do "výkonu" trošku rychlejc a budovaly co nejdřív. Kolega říkal rozškrábat zásoby, mělo by to též matku povzbudit, zase jsem někde četl že to nemá až takový význam. Ale tak se tedy na to asi vyprdnu, nebo jim až bude tepleji strčim nějaký těsto ať se můžou víc věnovat stavbě. Abych řekl pravdu peníze neřeším, mám je pro radost, takže ekonomická stránka jde u mě tak nějak stranou (někteří včelaři mi říkali že nepodněcují protože to je drahé a ztráta peněz, ale i když jak Vás tak čtu, tak asi nebyli daleko od pravdy).

A co se týče výstavby nového díla, jak začít? Loni jsem těm dvoum které jsem dostal vcelku brzo prostě na prasáka nadhodil bednu s rámky. Jedny byly takový slabší oddělek a druhý byl roj. Oboje naběhly fantasticky do síly a měly zájem stavět. Takže i tu bednu na hoře vystavěly. Ale tatkto by se to prý dělat nemělo. Někde píší podhodit celou bednu pod plodiště, někde píší zebrovat a roztáhnout plod. Nevím co je lepší, osobně bych spíš zebroval až matička začne silnějc plodovat. Co s medníkem, ten také nazebrovat plodem a nebo nechat jen mezistěny a pod ním mateří mřížku a nechat je ať ho vybudují a med nechat zanést do panenského díla? A kdy optimálně začít?

Díky a hezký večer, jenda
Honzo radí ti dobře, osobně bych je do března nechal na pokoji. Prakticky bych dodal zásoby roztokem 1/1 po malých dávkách , jen kdyby zadne neměly. Pak až by vcely obsedaly plně celý nastavek, načerno s malým podvesenim bych rozšířil na 2. nastavek. To bych provedl tak že, kdyby byl předpoklad tepla a snusky tak bych ze spodního vyndal 2 plodove ramky doprostřed a 2 se zásobami trochu po krajích do 2. nastavku. To co bych vyndal dole bych nahradil mezistenami a jedním stavebním ramkem. 2. nastavek bych vybavil pár mezistenami + ramky ze spodního a netrval bych na plném počtu ramku nahoře. Po vystavení mezisten bych pak dával nové mezisteny kolem plodu podle metody IRP/je to tu v tématu jak to delam ja/. Stejně bych postupoval i při přidávání medniku.
Když je v ulu hodne včel, je teplo a maj co nosit tak dokážou během týdne zázraky. Vyvaruj se kopírování nesmyslů jako rozebirani včel v únoru, nebo nesmyslné liti kvanta cukru do včel na jaře. Buď v klidu normální vcely na 1 nastavku umi udělat velkou parádu, prakticky když zimuju na 2 VN tak ty včely zijou stejně v jednom nastavku, jedinej rozdil je že nemusí tolik stavet.
Jeníku,

děkuji Ti za reakci. Provedu jak píšeš. Díky bohu že ty holky jsou tak šikovný a se spoustou mých kixů si bravůrně poradí. Dvoje půjdou do klátů, ale přdpokládám že postup je stejný.
[Obrázky: 1643058821390.jpg]
Jo klat s mladuskama
hehe super Big Grin snad stihnu kláty dofinišovat.
(06.12.2022 11:25)fofoja napsal(a): [ -> ]kto má na Jozefa takto silné včely ako p. Špavor? https://www.youtube.com/watch?v=qGIY0TFrc0M
Je to o vedení včelstiev a nie o hrúbke izolácie.

fofojo, vedel bys odpovedet na otazku, jaktoze on ma tak silna vcelstva, kdyz te sily dosahne tim, ze je zjara zacne podnecovat, vcelstva začnou plodovat a podle pravidla 40 dni ma pak silna vcelstva kdyz je potrebuje?
tady na foru jsem mockrát cetl, ze matky zacnou poradne plodovat az kdyz maji prinos pylu. Ale on je nastartuje tim podnecovanim. Tak v tom mam chaos.
ja ta jeho videa videl vsechna, kdyz je tam daval, pak prestal. Ale ted si nevybavuji, jestli to tam nekde vysvetloval.
za sebe mam vysvetleni, ze k vyzive brzkeho plodu pouziji pyl z pylovych plastu a ten jim bohate staci.
coz je ale v rozporu s tim co loni /letos? na jednom ze svych videi prezentoval p. Sedlacek, ze vcely pyl z plastu vyhazují.
rozpor ale muze byt v tom, ze Spavorovo vcely ho potrebuji, Sedlackovo vcely ho nepotrebuji, protoze nejsou podněcovane a neploduji.

co si o tom kdo myslite?
Já jsi myslím, že se tu zapomíná na jednu důležitou věc, on jde do zimy se dvěma včelstvy ( přidaný oddělek ) a možná v izolovaných úlech by nemusel ani podněcovat, možná jen méně, bez vyzkoušení je to jen dohad.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Referenční URL's