Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Podněcování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
(23.02.2018 23:49)VMa napsal(a): [ -> ]
(21.02.2018 19:00)Louky napsal(a): [ -> ]Opět budu nesouhlasit, když jsem včelařil ve dřevě, tak jsem měl krajní rámky plesnivý a vždy jsem je dával pak doprostřed nástavku a včely je v pohodě zpracovaly, že by mi vyhazovaly někdy pyl jsem si nevšiml.

Plesnivý pyl mi vyhazují - pegra je pak vidět na dole na sítě.

Tak toho jsem si nikdy nevšim, je možný, že jim něco vypadne z pracek, přecijen po jaru nemusej bejt ještě tak zručný a navíc ten plesnivej projde určitě rukama víc holek, takže to riziku, že ho nějaká pustí je vyšší, ale kdyby mi vyházely celej plást pylu, tak to bych si asi sakra všiml......
(21.02.2018 10:30)Louky napsal(a): [ -> ]A z čeho teda ted plodujou, když pyl z pláství nekonzumují?

Z tukových tělísek.
Dosud jsem pyl neřešil, nikdy ho neměly v plástech se zimními zásobami. Tuhle sezónu jsem jim ho poprvé podle rady M. Havelky před krmením přeložil do míst kde jsem předpokládal že budou sedět.
Mně teda teď ještě neplodujou. Prohlédl jsem včera 12 včelstev, jen jedno mělo kolečko zavíčkovaného plodu. 6. února kdy jsem koukal naposled byla taková kolečka ve více úlech.
Už je delší dobu celkem dobrá kosa, tak matky nekladou a pokud nemají včely v dosahu pylové plásty tak toho matky taky hodně nenakladou. Že sis nechal poradit od Milana to jsi udělal dobře, taky to tak udělám s pylovými plásty. Ještě nějak vymyslet dodání vody přímo do úlu, při jarním donášení vody z venku hodně včel prochladne a už se nevrátí.
Tak jim dej pred uly napajecku(mam velkou pro drubez na cca 20lit.) a hodne vcel tim zachranis.navic na tom lze krasne pozorovat zda je uz snuska z Vrb.davam tam mech a vetvicky aby ee netopily a barevne uzavery od odecek jdou hlavne na zlutou a hned vodu najdou.
KTM vyzkoušel jsem spoustu venkovních napáječek, i ty pro slepice, ale všechny mají jednu nevýhodu, včely musí pro vodu ven z úlů a v tom jarním chladnu a větru se jich hodně nevrátí. Chtělo by to vodu přímo do úlů.
Podnecovanie - veľmi vhodný je Jameho systém /slov fórum -jarné podnecovanie/ podnecuje týžden po preletoch cukrovou vodou v pomere 1:3 cukor, voda- v 3,5 litrových pohároch cez 17 dierkované viečka na podnecovanie. Má to rokmi overené ,skúšam a praktizujem s časti aj ja od prvých preletov do kvitnutia vŕb /cca 3-4 týždne/. podnecovaním týmto systémom včelstvo krásne zosilnie,robí to o jeden nastavok včiel a medu oproti nepodnecovaným. Zo začiatku treba dať roztoku pomenej, cca 1l postupne berú aj viac. Včelstvo na jar potrebuje dosť vody,ktorá je obsiahnutá aj v tom roztoku- a ak sa v prírode vyskytne nejaký zdroj nektáru,včely roztok prestanú odoberať . Ale ako píšem je to vhodné iba po jarných preletoch.
Tak dej cesnovou napajecku funguje i mala sklenice polozena na molitan ale podle mych pozorovani je umrtnost delnic na napajecce min.protoze v tu dobu uz stejne zacinaji nektere vcely odchazet a na vcelach to vubec neni poznat..tech par stovek vcel co je pak venku mrtvych tak z poctu vcelstev na stanovisti to je nic...
janR jak ty sklenice izoluješ?

KTM na napáječce jich zemře minimum, ale ty stovky včel před úly. Ideální aby pro vodu ven vůbec nemusely. Jak třeba dnes, ve stínu 0 stupňů a včely létají pro vodu. Vrátí se jich jen pár.
Aha tobe vazne ted litaji pro vodu??nejsou to vcely co jen opousteji ul??me teda v tuhle zimu pro vodu nelitaj .pravda je ze pred cca 14 dni jsem dal folie pak je uz nemam.znamej ma sklenice izolovane jednoduse normalne deska dira a pres sklenici 2cm extrudak takovej truhlik ale pak jeste nastavek kolem ale vcely si to diky tomu ze ext.je natesno kolem sklenice udrzi teplotu ze to odeberou.sklenice pouziva ty mensi maj tak 1.2 litru..
Ja používam vedierka,ktorým zakryjem pohár, dá sa použiť aj prázdny nastavok. V prípade nočných miernych mrazov to obalím nejakým starším svetromSmile a prikrijem vedierkom. Ak nie sú nočné mrazíky a teploty sú v noci plusové netreba to ničím zakrívať,- včely si ju ,,ohrejú ´´a lepšie sa kontroluje odber roztoku,ktorý je v prvých dňoch cca 2-3 dcl postupne sa zvyšuje na 1-1.5 l roztoku denne. Celkovo to vychádza 5-6 kilo cukru na stredné včelstvo do kvitnutia vŕb./3-4 týždne/. Je to pekne vidieť, včely za vodou vôbec nelietajú,venujú sa plodovaniu a lietajú len za peľom popr,
pozdejšie nektárom . Len pozor na viečka na pohár- tam musí byť ozaj max 17 otvorov-ináč hrozí možnosť zatopenia ,vytečenia roztoku do úľa. Treba si to odskúšať- včely od preletu majú skoro mesiac do prvej väčšej znášky, a roztok 1:3 im ozaj poslúži na čo najväčší rozsah plodovania pri čo najmenších stratách na lietaviek. Zdôraznujem je to Jameho spôsob ,ktorí vylepšoval roky, ja som len dal na jeho rady. Nech sa darí.
Krmení i napájení:
[Obrázky: IMAG0775.jpg]
KTM jo létají, jak svítí slunko nic jich v úle neudrží. Dnes létaly jen z některých úlů.
Pavle nechci tě zklamat, ale že by ted vylétávali z nedostatku vody při těhle teplotách bude blbost. Hledal bych příčinu jinde.
(24.02.2018 12:10)Kohout napsal(a): [ -> ]. Prohlédl jsem včera 12 včelstev, jen jedno mělo kolečko zavíčkovaného plodu. 6. února kdy jsem koukal naposled byla taková kolečka ve více úlech.

Kohoute, a tos to skouknul včera s kouřem nebo bez?Big Grin.... nebo už i k vám dorazila termokamera?
Bylo mínus pět tak jsem to vzal rámek po rámku.
Chci se zde zeptat, ploduje včelstvo i když nemá dostatek zásob? Mám jedny které mají jen takové slabé věnce sladiny nad plodem, ale plodu i vajíček mají asi šest rámků. Poradí si v tuto dobu kdy už něco málo kvete sami, nebo je lepší je trohu přikrmit?
B je správně.
Kdo přikrmuje nevěří vlastním holkám, že si něco donesou.
Já ked som pozeral tvoje video zo 14.4,tak ti musím povedať že máš veľkú odvahu,tak hladné chúdence som ešte nevidel.
Jozef a kde je to video?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Referenční URL's