Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelaření v Beskydech
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Dával jsem stavební rámky v pátek. Co jsem se díval, tak mají holky přínos a už staví mezistěny, které měly na kraji od podzimu. Takže o víkendu asi prohodím nástavky. No a podle situace a počasí už možná i přidám nástavek s mezistěnama.
Zdravím všechny v Beskydech..
Dnes jsem včelky zkontroloval, 2 včelstva jsem zimoval ne 3 NN, byl jsem překvapen, jak se od poslední prohlídky 21. 3. rozjely s plodováním. Zásob mají hodně, dal jsem na zkoušku 2 mezistěny a těm nejsilnějším 4 mezistěny. Jestli to tak půjde dál, tak za 14 dní budu dávat nástavek s mezistěnami a soušemi.
Loňský oddělek zimoval ve 2NN, plodují na 4 rámcích, zbytek je pyl a zásoby. Taky dostaly 2 mezistěny.
Beskydek
Ahoj Dušane, já jsem těm nejsilnějším v neděli už nástavek mezistěn přidal. Roztažené přes všechny tři nn a nakvetlá řepka atd. Za 10 dní jdu na kontrolu, tak jsem zvědav Smile Oddělkům a slabším jsem akorát prohodil nástavky. Ještě by mohlo čtvrtek pátek popršet jak slibují a je to dokonalé. Smile
Zdravíčko
Já dnes kontroloval mezistěnky ,které jsem dával 31.3 a jsou vystavěné a zakladené ve všech včelstvech,už se holky vyvěšovaly v podmetu ,nasadil jsem 2 nástavek,holky plodujou jako o život,jen zásob ubývá a přínos ještě není tak veliký ,což mi dělá trochu starost rozkvétají hrušky,třešně,javor.

Co ostatní Beskyďáci? Smile
No již se to pomalu rozjíždí. Pokud bude počasí to by bylo super, ale má se ochladit.
To ochlazení nebude tak hrozné a má i zapršet, spíš, aby nepřišly přívaly a bouřka Sad V Raškovicích kvete Řepka, v Šenově létají na třešně, kterých je v okolí mraky, takže zatím dobrý. Smile
Zdravím.
Delší dobu jsem tady nebyl.
V neděli 6.4. jsem kontroloval včely, dvoje nejsilnější měly vystavěny mezistěny, dal jsem jim nástavek s mezistěnami (7 mezistěn a 4 souše).
Těm nejslabším jsem prohodil nástavky, mezistěny nevystavěny..
V pondělí 21.4. jsem zkontroloval nejslabší včelstvo, plod a vajíčka měly celkem na 9 rámcích, mezistěny vystavěny a zakladeny, dal jsem jim 3. nástavek se 6 mezistěnami, 4 soušemi a úplně dozadu stavební rámek.
Ahoj, u mne trochu slabší, než bych vzhledem k počasí a zprávám Vás ostatních očekával. Dosud mi zatím ani skoro vůbec nic nevystavěly (na zkoušku jednotlivé SR nebo MS), byť vnějším projevem, aktivitou i množstvím včel bych to už dávno čekal. Tak mám zatím většinou jen prohozen spodní a horní nástavek, sem tam vložen stavební rámek a teprve dnes jsem u některých přidal jeden nástavek - většinou souší. Tak uvidíme dál.
Jedny mají zvápenatění plodu, které ani po 200 ml KM nezmizelo a nepolevilo. Přitom matka je loňská a včelstvo vypadá celkem silné. Jedny zas mají vytaženy zatím otevřené náhradní matečníky - to důsledek mého pokusu v minulém týdnu o označení loňské prvně spatřené matky barvou. Nějak ji nepřijaly zpět mezi sebe Sad Možná to využiju a nadělám z matečníků i nějaký časný oddělek do zásoby.
Ale jinak v pohodě Smile
Já nasazoval medníky 4.4,2014 a už jsou ze 3/4 plné včel.Letmo jsem koukal že v každém včelstvu už 3-5 plástů v medníku zaneseno sladinou.Průměrně kolem 6ti rámků plodu (39x24) ve včelstvu .Taky ještě nějak extra nestaví ale nějaké MS už vystavěly a matka zakladla . Samá pampeliška voní ve včelíně,nádhera Smile
Tak to jsem zvědavý. Zítra jdu do včel a tak budu vědět co a jak. Na zahradě to vonělo kolem úlu, ale mám tu jen tři, tak uvidím zítra.
Tak dneska nosili jako o život, ale síla jim ještě chybí. Doufám že zesílí a počasí se vylepší. jinak několik medníku jsem již nasadil.
Zdravím nejen všechny včelaře v okolí

Máte u vás stejnou bídu jako u nás? Nejen že o medobraní a medu si můžu nechat zdát,ale musel jsem dokonce zakrmovat včelstva na nutné minimum.Jaro sice přišlo brzy, ale to počasí co je poslední měsíc je katastrofa.Sice jsou včelstva v kondici (4vn 39 x 24) nicméně holky neměli ani možnost využít nějakou vydatnější snůšku což mě mrzí. Mezistěnek vystavěných pomálu. Jediné co jede dobře je chov matek.Snad se již počasí umoudří a ustálí .Jak se daří vám?
Ahoj,
u mne úplně stejně - hlad a bída na hraně přežití včelstev, stavba skoro žádná a takto to tu trvá už celý poslední měsíc. Je to jen potvrzení toho, že ani tak nezáleží na rámkové míře, či na včelaři, jako spíš na přírodě, počasí a lokalitě.
Krmit cukrem a podněcovat ale nechci, protože nechci "cukrový" med. Domnívám se, že když teď, kdy snůška a dobré počasí je snad každým dnem na spadnutí, zakrmíš cukrem, budeš ho mít i v příštím medu. Nevěřím, že se to dá odseparovat a točit potom jen med. Bylo by pohodlné teď krmit cukrem, ale nechci klamat sebe ani případného zákazníka. Na druhou stranu je ta moje filosofie ale dost riskantní a na hraně - včelstvo může během dvou dnů klidně i padnout.
Ale věřím, že se to už každým dnem snad musí zlomit a začne počasí i snůška. Maliny kvetou a lípa přece musí přijít. Tak nám pomáhej včelařský patron.
Plně souhlasím, bída bída. Včera jsem se díval na lípu a těch květů tam moc nasazených není. Tady by pomohla medovice.
Já chtěl točit o víkendu, ale nic se netočilo. Bída včelstva jsou na hraně. Oddělky mi dva padly. Špatná sezóna. Na to jak ji všichni vychvalovali do nebes a nic a zase nic.
U nás sa tomu hovorí: "Nechváľ deň pred večerom." Ja som ani pomýšľať na vytáčanie nemohol. Ale už viem, ktoré včely rabovali. Na rozdiel od ostatných sú v sile a s množstvom zásob. Blush
Já vytáčel před dvěma týdny, ale to bylo jen takové na ušpinění medometu - čtyři včelstva po sedmi kilech z každého. Ale vědět, jaké pak přijde počasí, raději jsem jim to tam nechal...
Zdravím.
U nás v Palkovicích taky bída. Poprvé jsem z jednoho včelstva, které se vyrojilo v květnu vytočil asi 10 rámků - 11,5 kg medu, během týdne mi vzaly 9 kg cukru (kolem 20. 6.), když jsem je zakrmil tak matka začala klást.
Z dalších 2 včelstvech jsem vytáčel med 13. 7, jen medník (celkem 15 rámků - 16,5 kg medu) v plodišti skoro bez zásob a hned jsem je zakrmil ( 9 kg cukru oběma), včera jsem dal už všem včelstvům zase 2 lt roztoku a berou stále.
Vytočil jsem celkem 28 kg medu - všichni včelaři, s kterými jsem mluvil shodně potvrzují, že je to nejhorší rok - někdo nevytočil ani kilo medu.
Beskydek.
Teda nevím jak se mi to povedlo(možná tuším), ale já točil první rok med(4 loňské oddělky) a mám průměr 19 kg na včelstvo, kdybych to vytočil o víkendu, ještě 20 bych tam určitě našel, ale čekám na matku do smetence, takže se s tím asi vzhledem k počasí můžu rozloučit. Je pravda, že ostatní jsou na tom tak nějak obdobně mezi 5-10 kg na včelstvo.
A co letošní rok, ještě včelaříte? Jak včelky přežily zimu?

Ja jsem z okolí Vsetína, ale taky Beskydy, takže se přidávám mezi Vás. Prozatím mám jen rámečky, úly dodělávám. Včelařit budu na Langstroth 2/3, Hoffmanovy ramky bez drátování. Jsem na severním svahu u lesa, 600 m.n.m. Mám 2700 m2 ovocného sadu a i sousedi mají nějaké ty stromy. Je tu hodně lip, atd... Akorát louky vypásají ovce, takže luční kvítí člověk nezahlédne Sad Pro své první včelstvo si pojedu koncem března. Takže rád si počtu co právě děláte a jak to u Vás jde.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Referenční URL's