Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Sbíjení rámků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Kde kupujete hřebíčky na přípevňování drátku?
Myslím, že jsem měl čalounické 1,4x8mm, ale balení 2,5kg jak mají tady mě úplně neoslovilo.
Takové "smetí" jako jsou hřebíčky apod nemá cenu shánět po e-shopech, doprava neskutečně tyto drobnosti prodražuje. Prostě vlezu do krámu a vyberu si. Pokud nemají, dohodnu se a většinou do týdne mi požadované zboží dodají.
To máš Honzíku svatou pravdu, nejen v tomto případě. Jenže není v tom ten správný adrenalin.....
iRP
Zjistil jsem, že po použití KM rezatí hřebíčky, kterými jsou sbity rámky. Napadlo mě potřít hlavičky hřebíků u nových rámků vrstvou včelího vosku, aby nerezatěly.
Máte s tím zkušenosti? Dělali jste to někdo?
EDIT: Pro admina: omlouvám se za vložení do špatného tématu. Prosím o přesun do "Sbíjení rámků". Díky.
Chtěl bych se zeptat co vám možná přijde jako prkotina, ale kolik hřebíků a v jakém směru je přitloukáte v jednotlivých rozích rámků? Přidáváte i nějaké lepidlo? (nejlepé by mi posloužila rada od někoho kdo má rámky optimal/hoffman)
Vím že píšeš o Hof, Opt. já mám tedy klasiku 39x24/37x30. dávám vždy dva hřebíčky, nebo dvě sponky. Všechny loučky stejně široké.
Na Optimal/hoffmann dávám po dvou hřebících na horní loučku, po jednou na dolní, bez lepidla.
Na 39x24 jen jednu sponku 5,7x25 mm do každého rohu, všechny loučky široké 25 mm. Zkoušel jsem dávat dvě, ale je to zbytečné a dost o "ústa", dělám to ručně a občas sponka vylezla z boku loučky v místě, kde jsem to přidržoval. Z kompresoru jedna sponka bohatě postačí, teď jsem nahrazoval nové loučky u stavebních rámků a ani to kladivem nejde od sebe, většinou zůstane sponka a zničím loučku. Je ale pravda že dbám na kvalitu přířezů, aby rámky nebyly po montáži všelijak prohnuté, do vrtule a tak.
Dávám po dvou hřebících (cca 3 cm) na horní i dolní loučku, celkem tedy 8 hřebíků na jeden rámek (klasika 39x24).
Pokud používáš normální hřebíky, tak 6 - horní loučka po dvou, dolní po jednom. Pokud pozinkované, tak horní loučka po dvou, jen ne rovně, buď do V nebo A. Dolní taky po dvou, jeden normálně, jeden napříč. Všechno bez lepidla.
Marek, ja som dával tak ako cvanha, hore po dva, dolnú po jednom, bez lepidla. Nalepšie sa mi však osvedčili rámiky, kde som jeden klinček nahradil skrutkou do dreva. Sú aj po rokoch stabilné a nerozišiel sa ani jeden a tak teraz počas zimy, pri čistení rámikov rámiky "posilňujem skrutkou do hornej latky/loučky.
Tmelenie je potvora, ver mi keď sa ti odtrhne horná latka a plást sa jemne zosunie do úľa...bŕŕAngry
(14.02.2014 14:28)Boris napsal(a): [ -> ]Dávám po dvou hřebících (cca 3 cm) na horní i dolní loučku, celkem tedy 8 hřebíků na jeden rámek (klasika 39x24).

Já totéž u Langa 2/3, bez lepidla a do "V". Nahoře dávám 32 mm a dole 28 mm.
...ja plodiskové rámiky (42x35) skrutkujem samorezkami 3x30mm,4ks na rámik,medníkové 42x17 (čapované sedláček bučovice) spájam už iba lepidlom(po 2r testovania)..rakoll d4,PU soudal 66A..
chudáci včely
(14.02.2014 14:28)Boris napsal(a): [ -> ]Dávám po dvou hřebících (cca 3 cm) na horní i dolní loučku, celkem tedy 8 hřebíků na jeden rámek (klasika 39x24).

... a protože jsem paranoidní, tak hlavičky těch hřebíků přetřu štětečkem namočeným v rozehřátém vosku, jako antikorozní ochranu před KM. Časově je to zanedbatelná operace.
[Obrázky: sponkova_ka_lucka.jpg]
Správně. Prstíčky dál od kladívka!
Po zkušenostech, kdy pod tíhou plástve rámkové míry 39 x 24 cm, jenž používám, mi vyjížděly boční loučky nebo celý rámek se kroutil (někdy krátké hřebíky; někdy co spoj, to jeden hřebíček; kolářské hřebíky proklouznou skrz malou hlavičku), se mi osvědčily hřebíky 1,4 x 32 mm s plochou hlavičkou. Používám rovné rámky míry 39 x 24 cm, na které po zmíněných zkušenostech tluču celkem 6 hřebíčků. Čtyři na horní loučku shora po dvou, na spodní loučku dva hřebíky každý jeden zdola po jedné boční loučce. Včera se mi podařilo v jedněch nejmenovaných včelařských potřebách zakoupit tyto hřebíky pozinkované, v balíčku po 100 g (napočítal jsem v něm 227 ks) za 20,- Kč. V současné době hledám levnějšího prodejce stejného zboží.

[Obrázky: IMG_5253.jpg]
Já je kupuju v takovém všehokrámku. KVARTET Kosmonosy. hrstičku za 7 korun. Akorát je musím omýt v acetonu, tech benzínu, odmasit. Jinak sem pak celej upatlanej, a rámky taky jak jsou namazaný proti korozi.
Jo a dávám tedy jen 25mm délky (+/-)
Rezavé hřebíky víc drží, proto si je prý i staří mistři nasliňovai v ústech. Smile A bylo to i rychlejší.
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's