Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Sbíjení rámků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Taky zastavuji jednotlivě po drátkách. S výměnou rámku a položením mezistěny to trvá okolo 12sec......ale oproti drátkování je to jako jízda v F1....Big GrinBig GrinBig Grin
Hehe Milane ty trdlo Big GrinD já to snad dneska taky změřim.(Renči do telefonu sem říkal že budu měřit jak sem rychlej-zvláštní že se začla škodolibě smáát Big GrinD)
Dovolím si podělit se se svou zkušeností. Nemám změřeno, jakou máme frekvenci ve výrobě rámku L2/3 (Matela), nicméně podstatně důležitější fakt je, alespoň z mého pohledu, že to mohou dělat i malé/menší děti. A užijeme si tak příjemné společné práce. Kluk to zvládá bezproblémově, nicméně to zvládají i jeho menší ségry (7 a 9 let).

Hřebíky používáme 4 na rámek, velikost 32/1,4. Na horní i dolní loučku nemlich ten samý hřebík. Pokud je půjdete koupit do Ferony, tak jsou po 60Kč za kilogram. Což je velice kulantní cena.
..a ja som si myslel, že deti sú zneužívané na prácu len v ázii Wink
moja mamka vravievala, čo sa za mladi naučíš,v starobe akoby si našiel
škoda že ma tato neučil sĺkať rámiky Big Grin

btw
2/3 LG rámik keď včielky dobre pretmelili (najmä po zimovaní) mi dva klinčeky, hornú loučku neudržali a "vyberal" som ju bez plástu, len s klinčekmi...Blush
Taky jsem dával jen čtyři hřebíčky na celý rámek 2/3 LG, ale je to málo, na horní loučku to chce dát vždy 2 na každou stranu.
Ja so na ramiky 39x17 daval vsade po 2 klinceky...tych par klincekov ma nezabije a radsej som daval po dva mierne do sikma aby sa nevytiahli...
Nevím jak vy,ale mě už děda /stolař/ učil ,že na spoj na tupo patří dva hřebíky.O délce bi se již dalo bavit.
Víceméně říkal,jak je silný přibíjený materiál tak ho připočítej dvakrát.A zatím bez problému. F.V.
na rámek 39x24 dávám pneu sponkovačkou hřebík 25 mm a potom jak to již drží přebíjím sponou 35 mm. rámek nejde roztrhnout.... na hřebíčky a kladívko jsem již zanevřel Smile
(01.08.2014 13:08)goro napsal(a): [ -> ]..a ja som si myslel, že deti sú zneužívané na prácu len v ázii Wink
moja mamka vravievala, čo sa za mladi naučíš,v starobe akoby si našiel
škoda že ma tato neučil sĺkať rámiky Big Grin

Děti to moc baví, takže snad to není z pohledu sociálky jako zneužívání... Smile



(01.08.2014 14:20)Stanislav Vorel napsal(a): [ -> ]Taky jsem dával jen čtyři hřebíčky na celý rámek 2/3 LG, ale je to málo, na horní loučku to chce dát vždy 2 na každou stranu.

Nezbude, než udělat druhé kolo s rámky, jak čtu vaše reakce. Doufejme, že nadšení dětí zatím neopadlo. Přidáme další hřebíky tedy. Díky za rady.
Hřebíky na tah jsou na nic. Je třeba to domáknout a dávat je na střih.

U Langů buď z boku (jako mezerníkový) pokud to konstrukce umožňuje, nebo z čela. Pokud je std. Lang, tak jsem tam před sponkovačkou pral přímo 40ky. Upnout ve svěráku, nebo šikovně opřít a podložit.

Pomalu přemýšlím, zda by se nevyplatilo tam rvát shora vruty s plochou hlavou . Jenže na to je u Lnaga slabá boční loučka, nechápu proč ji neudělaly rovnou 1/2".
To bych si dal rovnou do vlákna - kdybych začínal znova. Smile Ale to zase rozvířilo hladinu tohoto foraSmile
Ale ked das dva vsade mierne z sikma proti sebe tak sa nerozpoja...toto mam overene u vsetkych pribijanych spojoch...
A ja ktomu len dodám, pomôže aj klapka lepidla-a určite nublíži!!!!!
až budeš mít horní loučku od medu v ruce a plást zaklížený v úle, pomůže ti trocha nadávání a možná si vzpomeneš hesla: Každá chyba se může stát jen jednou. Smile

I přes to co tady píši si to stále musím říkat.

Na řesešní jinde popsané je pro mě už pozdě. Smile (Má ten problém u vysokých)
Teď si říkám, že další výhoda dětmi stloukaných rámků je, že ty hřebíky tam nejsou rovně. Smile
Poprosím o radu. Tí čo zbíjate rámiky kompresorom a sponkovačkou. Aký minimálne výkon kompresor by mal mať a akými sponkami to zbíjate, aby to naozaj držalo. Ďakujem!
Na rámky použivám sponky 35 mm dlouhé. Potřeba tlaku vychází ze sponkovačky, ta moje snese max 7 barů, kompresor umí snad 10, nevím... Ještě je dobré řešit objem tlakové nádoby u kompresoru - ale to spíš s ohledem na jeho další využití, na samotné sponkování stačí i ty malé, cca desetilitrové.
Všechny rámky už šroubuji vrutem 3x25mm a nevím co by se muselo stát abych to měnil. Už jsem ve věku, kdy sie snažím problémy řešit předem. Rámek v úle se Ti roztrhne vždy v nejhorší možné situaci. A když jsi cholerik.........
Bej

Nevím co s rámky děláte. Taky jsem cholerik a dokonale vás chápu, ale nepamatuju se, od doby co mám sponkovačku z Lidlu za 7 stovek a kompresor za 24 stovek a používám jen jednu sponu 25 mm, se mi nestalo, že by se mi rámek rozpadl.
(16.02.2020 22:06)Bej napsal(a): [ -> ]Všechny rámky už šroubuji vrutem 3x25mm a nevím co by se muselo stát abych to měnil. Už jsem ve věku, kdy sie snažím problémy řešit předem. Rámek v úle se Ti roztrhne vždy v nejhorší možné situaci. A když jsi cholerik.........

To hádam nie? Používam obyčajne 25 mm dlhé klince na rámiky a spoje držia. Včelárim na B10. Neviem si predstaviť predvrtávať diery na 3mm skrutky a potom ešte skrutkovať. Bez predvŕtania by sa bočná lišta musela totižto pri 3mm skrutke zákonite rozštiepiť.
pri 3 mm skrutke sa "zákonite" bočná latka nerozštiepi ver mi...Wink
a netreba predvŕtavať...rámiky sú z mäkkého dreva...
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's