Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Užívání mateří kašičky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nechci být škarohlídem, ale s MK bych byl opatrný, zejména pokud jde o to, dávat ji někomu dále. Četl jsem různá varování, že je to taková hormonální bomba, že to může působit komplikace u osob, které mají onkologické problémy či u nichž je toto riziko. Zkusím to najít, až bude chvilka ...
Jiří
Jasně, opatrnost je na místě Jiří, jako u všech včelích produktů, proto mám kašičku jen pro vlastní potřebu. Mám vyzkoušeno, že proti únavě a vyčerpání působí dobře (spolu s medem) ale to je subjektivní názor.
Údajně má mít antimikrobiální a protivirový účinek, který se nejlépe uplatní při zevní aplikaci - kosmetické přípravky.
Naopak v OVP jsem vyčetl že čínská medicína s úspěchem využívá m.kaš. právě při onkologických onemocněních ale tyto výsledky nejsou podloženy vědeckými studiemi. Rozhodně nedoporučuji v těchto případech používat bez porady s lékařem.
MK sa najlepšie skladuje a aj užíva v mede. V literatúre sa uvádzajú rôzne pomery. Doba užívania by nemala v žiadnom prípade presiahnuť dva mesiace, (niektoré zdroje udávajú jeden mesiac) nakoľko sa jedná o homonálnu liečbu, ako to tu už uviedol Jirka Matl.
(20.11.2011 20:30)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Nechci být škarohlídem, ale s MK bych byl opatrný, zejména pokud jde o to, dávat ji někomu dále. Četl jsem různá varování, že je to taková hormonální bomba, že to může působit komplikace u osob, které mají onkologické problémy či u nichž je toto riziko. Zkusím to najít, až bude chvilka ...
Jiří

s těmi onkologickými problémy se to určitě týká pylu. pyl podporuje růst buněk. a protože pyl není moc chytrej, tak podporuje růst všech buněk. i těch rakovinných. R
S tím pylem to tak je, našel jsem to v literatuře i např. na stránkách pana Plevy http://www.pleva.cz/kvetovy-pyl-rouskovany-pleva/69 . Naopak u mat.kaš. jsem našel v případě onkologických onemocnění spíše pozitivní reference. Problém je to, že v této oblasti chybí seriózní vědecké výzkumy, zřejmě není, kdo by je financoval. Farmaceutické firmy potřebují zisky ze svých produktů a co kdyby se ukázalo, že stačí obyčejné včelí produkty...
Každopádně opatrnost při používání je na místě.
S tím rouskovaným pylem je ale problém, jsou tací, kdo píšou, co všechno obsahuje a jak je dobrý, jsou ale i tací, co tvrdí, že rouskovaný pyl lidský organismus prostě nezpracuje a všeliké to kvašení dokonalou včelí fermentaci nenahradí. Proto je mimochodem tak zajímavý postup dr. Dubné. Tohle mám z přednášek MUDr. J. Brožka, jenž se tomu už léta věnuje a leccos o tom ví a který ostatně dává k dobru bonmot, že by vypsal milionovou prémii pro toho, kdo dokáže pylové zrno "rozlousknout" ... Jinak získávat pergu z plástů je věru krušná práce ...Big Grin
Jasně, pardon ...
Jiří
Ako hádam každý včelár privonia aj k tejto téme a preto som jej účinky skúšal na sebe, ale žiadny zázrak sa nekonala. Pre mužov to mal byť elixír na obnovenie potencia, ale ani tu som nepocítil nejaké zlepšenie až zúrivého libida. Pre mňa bol a je stále tým najlepším liekom propolis, liek na všetko,síce starnem aj tak ďalej, ale rôzne odreneniny, úrazy popáleniny (v kombináci s medom), žalúdočné problémy atď.

Peľ- vravia, že je to vitamínová bomba, ale problém je s jeho úpravou, aby ho ľudské telo dokázalo využiť. Takže otázka je, ako otvoriť ten poklad zo zovretia oxiny-tvrdého obalu (veď len vďaka nemu je schopný klíčiť aj keď bol ukrytý po stáročia vo vhodnom prostredí), ktoré včely dokážu oslobodiť. neostáva nič inšie. len napodobniť včely. Aj včely pred jeho spotrebou ho ukladajú do buniek, kde ak sa nemýlim prebehne mliečne kvasenie. Včely postupne ako ho hlavou utláčajú do buniek, pridávajú doňho med, vodu a vlastné enzýmy.

Už dávnejšie som robil pokusy, ako tento proces napodobniť v podmienkach mimo bunku v úli
Postup: 1/2 suchého alebo mrazeného peľu, 150 ml teplej vody (40-50°C) vody, 150 gr. medu
zmes dokonale vymiešame a vložíme do 720 ml sklených pohárov, uzatvoríme jemnou látkou a necháme 10-15 dní zrieť.

Užívanie (pri prostate), 3 krát denne, kto ho znesie (peľ nie každý môže), vždy 1 VL, kto je aspoň trochu alergický, peľovú zmes rozmixuje, pridá nejakú zaváraninu alebo čerstvé ovocie. Dobrú chuť.

Výsledkom bola peľová kaša, s nádoby mi i vykypela, čo znamenalo, že peľové zrná zrnká zväčšili svoj objem o asi 1/3 vloženého suchého peľu. To by znamenalo, že ak peľové zrnká zväčšili svoj objem, musela exina puknúť a svoj obsah odhaliť pre spotrebiteľa. Možno v ňom chýbajú včelie enzýmy) Takto upravený peľ poberajú niekoľkí pacienti, ktorí si zlepšujú svoj zdravotný stav chorej prostaty. Či je to tak, stále nie je to potvrdené nejakým konkrétnym výskumom. Ale čo už, hlavne, že chorý na prostatu sa cítia dobre. Anton
Aký je prosím najvhodnejší pomer medu a materskej kašičky na bežné užívanie ?
Na 1000g najlepšie pastového medu 10g materskej kašičky.Zvyšovať dávku sa neodporúča,podľa Dr.Stangaciu je to optimálna dávka.
Keďže tu ale ide o účinok MK,mala by sa užívať samotná vložením pod jazyk a nechať pôsobiť niekoľko minút-začnú sa hromadiť sliny,tak potom prehĺtnúť a zapiť najlepšie vlažnou vodou.Inak na chuť to nie je nič moc,takže tá kombinácia s medom je najlepšia.
Ja to robím aj tak,že keď je v matečníku najviac kašičky-na tretí deň po vyliahnutí larvičky-,larvu z MB vyberiem,MB s kašičkou vyrežem a zalejem pastovým medom.
Narobím si také jednoporciovky-v Tescu dostať kúpiť plastové poldecáky/z pevného plastu/-naspodok pohárika dám na dno pastovaného medu,položím naň matečník s kašičkou a zalejem znova pastovaým medom.Je to bez prístupu vzduchu.
Takto prichystané to môžeš skladovať v chladničke 6mesiacov,v mrazničke aj dva roky.Ale najlepšie je to do roka minúť,o rok si urobíš nové.
Dr.Stangaciu odporúčal spapať aj s larvou-proteíny.
Ja tiež miešam materskú kašiku 10g/1kg pastovaného medu, tak to aj predávam.
Lesný med pastujem.

S tým onkologickým onemocnením je všeliak. Otcov švagor v 50siatke, mu zistili metastázi, vyhodilo sa to po celom tele.
Lekari mu povedali že má tak už 2 tyždne života pred sebov, na presvedčenie sa dal oprovať. Zobrali mu kopu tkanív z prsú, chebtici, nôh, krku a z tváre.
Vnútro mal už celé napadnute. Povedali mu zo súcitu, prídte sa tu ukázat o rok, je všetko v poriadku. Poslali ho domov umriet.
Doma užíval čistú materskú kašičku a pil propolis. Stal sa zázrak a ešte žil 36 rokov. Zomrel na porážku ako temer 87 roční
Cca. kolko matecnikov je tych 10 g? Alebo to presne vazite na dig. vahe?
Predpokladam, ze mat. kasicka sa musi v miesat do medu co najskor po odobrani a neda sa samostatne skladovat alebo to napr. v chladnicke ide?
Po kolko potom predavate take 1 kg medu s mk?
(22.10.2013 19:14)Merkuri napsal(a): [ -> ]Doma užíval čistú materskú kašičku a pil propolis. Stal sa zázrak a ešte žil 36 rokov. Zomrel na porážku ako temer 87 roční

Merkur, ak je pravda čo píšeš, tak mu skôr pomohol propolis rozpustený v liehu. Pre našu rodinu je to všeliek a preto si ho vážim. Kašičkový boom medzi ľuďmi bol niekedy v 7O rokoch, keď niektorí včelári mali väčší finančný úžitok skôr z kašičky, ako z medu. Potom postupne odišiel do zabudnutia, pretože muži konzumovaním kašičky nezískali potenciu a ženy sa nedožili toho, aby skrásneli.
(23.10.2013 10:50)Scipio napsal(a): [ -> ]Cca. kolko matecnikov je tych 10 g? Alebo to presne vazite na dig. vahe?
Predpokladam, ze mat. kasicka sa musi v miesat do medu co najskor po odobrani a neda sa samostatne skladovat alebo to napr. v chladnicke ide?
Po kolko potom predavate take 1 kg medu s mk?

Ked sú matečné bunky riadne plné, z 3 matečných buniek je 1 g
Ja vážim materskú kašičku na zlatníckej váhe, nie digitálnej.
Kašička sa dá skladovať v chladničke.
Zamiešaný patovaný med z materskov kašičkov plním do poharikov 250g, 4 pohariky sú 1 kg.
Doma predávam jeden pohárik za 6.50 Eura. V Bratislave za 8.50 Eura
Pohárik treba obalit staniolom aby na to nepôsobili slnečné lúče a ako aj svetlo.
Skladujem to v kamennéj klembovéj pivnici


[Obrázky: P1010001.jpg]
No pri onkologických chorobách s MK pozor. Tam sa MK nedoporučuje, lebo vyživuje aj zhubné tkanivo a podporuje rast národov. Súhlas s Antonom T.
Chtel bych se trochu podelit o vlastni zkusenosti z uzivanim MK....

Na zacatek bych jen podotkl,ze MK spolecne s propolisem je asi,dle meho nazoru,to nejlepsi,co se da uzivat....
Neco jsem uz za ty roky o MK precetl,ale nikde zadne podrobnosti o uzivani...ale k veci.

S MK jsem se poprve setkal v roce 1990,jako mlady kluk v souvislosti se sportem.....MK byla prezentovana jako jedno z nejlepsich prirodnich anabolik (S podobnym efektem jako anabolicke steroidy).
Od kamarada,jehoz otec byl vcelarem a delal MK (mimochodem ji tenkrat prodaval do Rakouska za 30ATS/gram),jsem ji ziskal za pratelskou cenu - 20Kcs/gram.

Koupil jsem 20g - ve 20ml injekcni strikacce zabalene v alobalu (aby k ni neslo svetlo) a dostal jsem k tomu nasledujici informace:
- uchovavat v chladu (v lednici)
- zadne svetlo (proto ten alobal)
- zadny kov (pri uzivani pouzivat drevenou nebo umelou lzicku)
- uzivat rano na lacno pod jazyk (po vycisteni zubu,aby ustni sliznice byla prokrvena)
- uzivat max 500mg/denne po dobu 20 dnu,pak 20 dnu pauza a znovu 20 dnu....a konec (dalsi 'kura' za rok)

Zacinal jsem s cca 250mg denne..po tydnu 500mg ciste MK rano na lacno pod jazyk....
Ucinky po tydnu vynikajici....sila sla rapidne nahoru ,regenerace uzasna, libido super

Dalsi 2 roky jsem uzival 1000mg/denne - 500mg rano na lacno a 500mg pred spanim- ucinky excelentni! Wink

Pak jsem nejak prestal se sportem a k MK jsem se vratil po nekolika letech...
V letech 1996-1997 jsme se s byvalou zenou snazili mit dite....2 roky neustalych vysetreni,brani ruznych podpurnych tabletek .....a nic.
Uz jsemmeli jit na nejake 3 hormonalni terapie - kdyby to nepomohlo,tak uz zbyvalo jenom umele oplodneni....
Kdyz jsem se dival na slozeni tabletek,ktere jsem bral,tak kazda obsahovala Royal Jelly (Materi kasicku) v davce max 100mg/tableta....znal jsem anabolicke ucinky MK a ze podporuje spermatogenezi ...zavolal jsem staremu pritel,ze potrebuji MK..... a HODNE!

Byl tenkrat konec rijna 1997,takze prakticky po sezone....ale mel poslednich 60g!!
Bral jsem 1000mg 3x denne - rano na lacno,po obede a vecer pred spanim (celkem denne 3000mg!!) po dobu 20 dnu.
Zacatkem prosince zena otehotnela a v zari 1998 se nam narodil zdravy syn....

Zaverem bych chtel rici,ze davkovani MK vsude uvadene je jenom nejaka dobra prevence,ale pokud ale chcete,aby to opravdu 'fungovalo',tak davky musi byt podstatne vyssi!
Jestli nekde pisi 'poradte se s lekarem',tak to je jenom ztrata casu - vetsina doktoru tomu stejne nerozumi az adne farmaceuticke vyzkumy na MK neexistuji (nebo jsem aspon zadne necetl).

Dale jsem nekolikrat zkousel MK v tabletkach nebo v ampulkach - TO ALE NEFUNGUJE!!
Funguje pouze cersva MK!!
Nekolikrat jsem MK doporucil lidem s podobnymi problemy,jako jsem mel ja....a vsichni byli spokojeni.
Pro me je MK opravdu ROYAL JELLY!!
Takže čerstvou a po polévkových lžíčkách! Budou i paterčátka.
V r.2009 som absolvoval kurz apiterapie,kde prednášajúcim bol Dr.Stefan Stangaciu,predseda Rumunskej,Nemeckej a Frankofónnej apiterapeutickej spoločnosti.
Tam okrem iného odporúčal užívanie MK v prípade problémov s otehotnením,kašičku by mali užívať obaja partneri.
Na základe toho som aj ja "naordinoval" túto kúru a mám úspech,od r.2009 sú to tri manželské páry,ktorým sa to vďaka MK podarilo.Jeden pár,ten prvý,po siedmich rokoch "snaženia sa" o potomka...
Takže môžem potvrdiť,že to funguje.
tak to zkusíme než začne koloběh umělého. Uvidíme.. Snad se budu moct přidat k uspěchu Wink
MK má dačo do seba a tiež som jej bral hodne no nie kôli dvom ženám čo som mal a sa z nima rozviedol. Lubil som myčicu a aj lúbim a mal som žensku o 22 rokov staršiu, dako mi to nevyšlo a musím prispievať na výživne a taktiež jej segre tiežTongue
Merkuri, nebuď až taký hlupák, ako sa predstavuješ.



(28.09.2015 23:48)Jezek napsal(a): [ -> ]Chtel bych se trochu podelit o vlastni zkusenosti z uzivanim MK....

Pak jsem nejak prestal se sportem a k MK jsem se vratil po nekolika letech...

Tak si nestal rekordérom, ja som nikdy nebral MK a mám 6 detí.
Referenční URL's