Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání mateří kašičky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
1kg/ 100eur, ako zadarmo a kto by to robil? Činska MK je vo veľmi dobrej kvalite.
Používáte někdo odsávačku na mateří kašičku? Případně měl by někdo tip na něco šikovného a dostupného za tímto účelem? Díky.
Poměrně dobrý odsavač MK se dá vyrobit z dětského odsavače nudlí z nosu. Kdysi to měla každá lékárna. Jelikož sát pusou déle je opruz, dá se využít starý vysavač jezevčík obráceně. Sací výkon se dá regulovat na hadici přisáváním venkovního vzduchu. Přesně jak říká Merkuri, že ze tyto peníze ani náhodou. Navíc trubčí kaše je přinejmenším stejně dobrá a udělat 1 kg nepředstavuje žádný problém! Zdraví R. S.
Pamätám, za bolševika davali za kilo MK 11 000 Kčs. Minuly týždeň som s ťažkosťami nazbieral 12ml. / Je za tych 100 Eur ozaj to čim včely krmia buduce matky ? Trubčia kaša prinajmenšom rovnako dobrá /teda možno aj lepšia/ ako MK ? Alebo mam v tom hokej ?
Rudo, díky za tip. Máš na mysli něco takového?

https://www.lekarna.cz/nosatko-odsavacka-z-plastu-1ks/
Číňani jsou největší producenti a dělají to takovou špachtličkou. Prodávají je za pár haléřů. Tím, že mám k čínským věcem zvláště pro styk s potravinama nedůvěru tak jsem si takovou špachtličky vyrobil z kelímku od jogurtu. Tím, že má každá buňka stejný tvar, dá se dobře špachtlička vytvarovat a z matečníku se snadno vybere vše.
Ahojte, dobrý deň. Nájdem tu medzi nami nejakého pamätníka, čo odovzdával materskú kašičku , eventuálne jed alebo propolis do ex. Slovakofarmy ?

Ďakujem
V Dymáku č. 6/22, sú na dvoch stranách spomienky včelára ktorý vo veľkom robil kašičku....poštuduj...
Slovakofarma ale vykupovala kašičku len od poľnohospodárskych družstiev a lesných závodov, ktoré mali včelstvá. ..
Koncom éry výkupu kašičky boli zapojené aj základné organizácie SZV. Mali pridelený limit a ten rozdelili medzi členov a poverený člen to od nich preberal, neskôr prišli peniaze.
Goro, prakticky od prečítania toho článku zbieram informácie aj u nás v ex. Slovakofarme ale archívy sú vybrakované a pamätníci už na pravde božej. Mám pár fotografií, pár patentových alebo registračných listov a pod. ale nič z praxe, ako prebiehal výkup a aké boli ceny. Chcel by som to dať dohromady, kým to úplne zmizne z pamäti. Vraj sme mali aj vlastné slovakofarmácke včelnice, len pána, čo to mal na starosti som nestihol vyspovedať Confused
Poznal som viacerych z trnavy ,potom to uz nikto po prevrate nechcel robit,cena bola ked som zacinal vcelarit (1992) okolo 16tis.korun a to uz nebolo rentabilne.. Aj Vit Bazany ,byvaly sef SZV ,zamestnany v tatracheme ,vymyslel vodu po holeni s propolisom,propovit tusim ,a tatrachema vykupovala propolis do toho,ale uzurpoval si ze len on bude dodavat ,a tak ho vlastne vykupoval on ..
Pár krát som začiatkom 60. rokov autobusom viezol do Hlohovca zmrzlinové termosky so širokým hrdlom s MK. Meno preberajúceho si už nepamätám, kašičku preškrabal do svojich nádob, pritom posudzoval kvalitu a mohol stiahnuť percentá. Už vtedy fungovali podnikateľské fígle, keď schopný veľkovčelár ( v danom prípade môj otec) dodával MK pod hlavičkou nejakého družstva, tam chodili peniaze z výkupu. Veľkoprodukcia MK bola včelárska odborná drina, nie každý včelmajster soc. sektora to dokázal. Túto "spoluprácu na tretích trhoch" som zažil v Brnenskom MEZ, kde som pri exkurzii videl množstvo krabíc pripravených na expedíciu s označením SIEMENS, aj v socializme sme spolupracovali so zhnitým kapitalizmom.
Ďakujem Vám za spomienky, ono je to naozaj dlhá doba, tak aspoň takto sa niekto našiel Rolleyes
Stran: 1 2
Referenční URL's