Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařské nádobí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Mám na mysli různé nádoby na med, konve, nádoby na plnění, čeření, síta, vidličky, atd. Co používáte, co je opravdu potřeba, jaké materiály, jaké množství, co má nejlepší poměr cena/výkon (životnost?), kde je výhodné to koupit.
Momentálně já osobně mám nejvyšší čas se dovybavit - respective udělat úvodní nákup všeho. Čekal jsem na dotaci a ta vázne a vázne, takže nerez asi jen, kde je to opravdu potřeba.
Koupil jsem si plastovou nádobu na čeření a stáčení na 40 kg s kohoutem za 548 Kč. V nerezu by stála přes tři tisíce a nejspíš by nebyla stohovatelná.
Jistě, že by se mi líbila v nerezu, ale jako začátečník si nemohu dovolit mít všechno nejlepší.
Objevil jsem v Hornbachu 40-kilový nádoby na stáčenou malířskou barvu. Dají se koupit prázdný s víkem za 95Kč, což je supr cena. Kýbly mají cejch na potraviny, ale na víku jsem ho nenašel.Dodgy
Vybavil jsem se kdysi "základně" ve svazové prodejně v Praze v Křemencové, ale pak se mi kolegové tak trochu smáli, co že to mám za verky (no, bral jsem, co měli, nemaje pražádnou zkušenost a oni stejně neměli na výběr, neboť ta prodejna je těžce zasažena ... eh, čím vlastně? Smile. No ale k věci: zajímavý a fungující kombinovaný rozpěrák a solidní dvakrát zahnutou vidličku jsem bez problémů koupil u Sv. Sapáka na adrese: http://vcelpotreby.sweb.cz/
Rovněž různé zajimavé a jinde nesehnatelné pomůcky (odpařovače Nassenheider a k nim plnicí láhev, literaturu a pod.) jsem bez problémů nakoupil v prodejně v Horní Kalné: adresa: http://www.vcest.cz/obchod/index.php
Asi píšu o věcech všeobecně známých, ale svého času (a není tomu tak dlouho ...) jsem se tím dost prokousával, tož snad to někomu bude užitečné ...
když se tady nakouslo téma rozpěráku, dopručuji tento
http://www.medocentrum.cz/eshop/?p=produ...fesionalni
Sice je drahý, ale je tenký a pevný, takže jde krásně zastrčit mezi nástavky.
Nádoby na med používám plastové, z různých zdrojů, podstatná je značka pohárku s vidličkou.
Vidličku jsem loni koupil od Vodičky, má ji vyříznutou z jednoho kusu nerezu. Jsem s ní spokojen.
Donedávna jsem med cedil přes kuchyňský cedík, letos jsem využil akci v medocentru a koupil tento
http://www.medocentrum.cz/eshop/?p=produ...vaci-nerez
trochu se na těch roztahovacích packách naklání, ale naštěstí mám pod medometem kbelík, do kterého pasuje tak akorát a nehrozí vylití medu do strany. Na větší nádoby to moc není.
Ten rozpěrák od Sapáka je velice podobný, taky sličně tenký, takže .. etc. ... má navíc ještě ten "zoban" bokem, který se docela užije třeba při rovnání rámků v nástavku. Někteří kolegové dokonce mají jen rozpěrák v podobě onoho bočního "zobanu", což mě docela zaujalo (tedy jestli jsem to dobře pochopil ...), ale nevím, jak se s tím třeba právě "odlepují" nástavky od sebe. Jiný kolega v podstatě rozpěrák nepoužívá a pracuje s rukojetí smetáčku, již si na konci zabrousil. Pokud haprují rámky při zasouvání zpět (mezerníky dole na boční loučce ...), má jednoduchou laťku přesného rozměru, kterou mezi rámky zasune a vše se rychle srovná. Taky jednoduché a funkční.
Patří to do tohoto tématu, takže:
Jaký obal na skladování a vyčeření medu po vytáčení používáte?
Nějaké kbelíky, nebo sudy? A hlavně mě zajímá zda by šlo použít tyto HDPE sudy, mají atest UN homologace.
http://www.ecs-obaly.cz/kanystry/index.php
hlavní je nečíst starou literaturu, která doporučovala různé včelařské kleště, pohrabačky a jiné...
Co používám ja????
Výše vypouklá síta na cezení medu (dají se tam pak dát i voštiny aby vytekl zbytek medu)
nádobu s hubicí pod medomet
rozpěrák
křížové klešte na rámky (je dobré držet rámek jednou rukou....
pak 40l nadobu se stačecím kohoutem....
cínový odvičkovací talíř (ted nahrazený nerezovým stolem)
dýmak

to je tak všechno....

ono poznáš časem co je nejlepší, on má na to každý svůj názor... A spousta věcí doporučovaných starší literaturou byla opravdu potřebná u ulu s malým podmetem, ale nyní u nástavkových úlů to neplatí....
Ano, co se týče vybavení , mám to podobně.
Jednalo se mi spíše specielně o ty plastové sudy zda jsou vhodné pro styk s medem, nebo zda je někdo již používá. Takový ten plastový kyblík na 40 kg medu mám 1 s ventilem a 1 bez ventilu. Jenže to bude pro mé letošní vytáčení málo. Podstatně jsem zvýšil počet včelstev. A než bych kupoval několik těchto dalších kyblíků, radši bych koupil mnohem větší sud(y). Zezhora mají odendavací víko a prodávají tam i vypouštěcí ventily prům. 50, nebo 80 mm.
Čím větší nádoba tím větší problém při zkrystalizování medu.Máte nějakou představu co uděláte pokud med nestačíte rozlít a on zkrystalizuje?
Vůbec je dobré vědět předem jak bude následovně med zpracováván a podle toho se zařídit.Pokud půjde do výkupu tak se dnes spíše přelévá a nádoby se vrací včelaři.Pokud budu hned rozlévat do sklenic tak je jedno z jaké nádoby to bude hlavně aby to šlo jednoduše a rychle.Pokud ho budu skladovat s tím že se bude rozlévat průběžně tak bych měl mít takové nádoby ve kterých půjde rozehřát v podmínkách které mám a málo kdo má box na dvěstělitrové sudy.
přímo na stáčení med používáme 2 nerezové nádoby na 50 a 100 kg
http://www.vpjested.cz/vcelarske-potreby...08-nadoba/
ke skladování medu používáme klasické hliníkové konve. celkem levně je prodávali v nasavrkách. ale to už je tak 3 roky. pokud med v konvích ztuhne, tak používáme spirálu na ztekucení medu.
http://www.vpjested.cz/vcelarske-potreby...0-spirala/
mam dotaz ma nekdo zkušenost s uskladnenim medu do kameninovych nadob kdysik se tam davalo zelí ... mám dve tak bych je aspon využil ...Huh
Jestli jsou to nadoby, ktere se daji hermeticky uzavrit, tak neni problem, dobre vyglazovana kamenina je na uskladneni medu dobra..
Pokud jsou to ale nadoby, co maji takovy ted kameninovy zatezkavaci valec, tak ty jsou na kysani zeli a nedaji se poradne uzavrit...
Navíc pokud už v těch nádobách někdy bylo zelí, tak už z nich to zelí bude cítit furt ... Big Grin
Nemate typ na nejakou staceci nadobu, treba udelanou z potravinarskeho sudu (120), tak aby to nestalo 5000Kc?
Dekuji
Pokud máš potravinářský plastový sud tak zakup střihový ventil zhruba za 200 kč vmontuj do sudu a můžeš plnit.Jinak skoro každá včelařská prodejna prodává plstové nádoby již z ventilem o obsahu zhruba 40 kg k plnění dostačující a pokud koupíš dvě investice do 1000kč tak naplníš bez prodlev spousty sklenic .Výhodou těchto nádob je že se dobře vymývají.
Pokud bys chtěl nádobu z nerezu tak kup hrnec a namontuj ten ventil a je to.
Já koupil ten 70l .Je to dobrej hrnec a účel to splní.
Mrkněte se zde-http://www.bergland24.cz/nerezove-hrnce/
Prodávají i na Aukru.Na co dávat 3000kč za malou stáčecí nádobu.
Hrnec z Berglandu je dobrý na skladování, je i s pokličkou, ale dno má ze slabého plechu a většinou vypouklé, takže nějaké ohřívání kontaktním ohřevem je problematické. Na aukru docela výhodně.
Na skladovanie a čerenie medu používam 22 kg plastové kýble od Lysoňa - dajú sa skladovať v niekoľkých radoch a hlavne je to prijatelná manipulačná váha s bremenom. Na stáčanie mi zatial stačí 40 l nádoba s ventilom. Rozperáky som si urobil z kusa nerezového plechu a jeho kratšie rameno je "ociachované" na šírku rámika /asi 36 mm/ na vytvorenie medzery pre posledný vkladaný rámik.
Ty hrnce z Berglandu jsou za tu cenu fajn, ale jsou opravdu z dost slabého materiálu, zvláště u dna je to markantní. Na druhou stranu, známí v nich vaří pivo a nestěžují si, jen se to musí pilně míchat. Já do jednoho nakládám maso na uzení a ani agresivní slané prostředí mu zatím nezpůsobilo viditelnou ujmu.

(11.04.2011 15:34)Pavel Anděl napsal(a): [ -> ]Hrnec z Berglandu je dobrý na skladování, je i s pokličkou, ale dno má ze slabého plechu a většinou vypouklé, takže nějaké ohřívání kontaktním ohřevem je problematické. Na aukru docela výhodně.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's