Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fenologie
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
Malé Karpaty-Buková- snežienky v plnom prúde,začína kvitnúť drieň,a chrúmem na chlebe čerstvo nasekaný cesnak medvedí..čo je o tomto čase dosť rarita..ak to takto pôjde ďalej,tak hodne včelárov tento rok bude zaskočených termínmi nástupu rojovej nálady..
Dnes po ceste z práce som si v Dubnici n Váhom vedľa žel.trate všimol z južnej strany zakvitnuté bahniatka.Sódoma gomora Cecilko!Surprised
U nás všude kolem pylují lísky, na zahradě už vylézají sněženky a bledule, jívám už postačí jenom trochu sluníčka a pár dní tepla. Docela divný únor/březen.
Ždiar, SR, 900mnm zakvitol podbeľ.
Tatranská Javorina (1000mnm): kvitne deväťsil, jelše peľujú, vŕby sú v pokročilom štádiu.
Oravské Veselé, 800 mnm, kvitne podbeľ, jelše, liesky, osikám chýba ešte kúsok, vŕby rozbehnuté... Snáď sa to už nezastaví dlhodobým ochladením, i keď predpoveď jedno predpokladá.
Tvrdošín - k Jarovi pridávam šafran jarný a snežienky. Vrby kvitnú, ale na peľ či nektár treba ešte chvíľu počkať.
Poslúžila by nám aj aktuálna fenologická mapa, do ktorej by sme vkladali aktuálne informácie. Neviete ako na to ?
U nás, 400m je devětsil ještě pod zemí.
Okolí Kralického sněžníku 650 m.n.m. 5 ruzných stanovištˇ V neděli bylo u nás ve stínu 8,6 stupně.částečný prolet.Přínos pylu jen někde vzácně.Celý týden zcela bez proletu Je vidět že jsme nejchladnější oblast jakou si lze představit. Pyl múže poskytnout jedině líska. A ani mnohé lísky ještě nepráší. Oblačné a chladné klima je u nás pravidlem.Angry
Zdeňku, pyl mohou nabídnou také olše. často kvetou současně s lískama, dost na ně zapomínáme.
Jirko máš recht, dnes som pri včelách skontroloval aj jelše/olše a peľ sa s nich až sype... viac ako na lieskeSmile
Jirko J. nevíš prosím tě jakou barvu má pyl z té olše? Ony mi holky takový zeleno žlutý - patrně z lísky. Pak čistě tmavě žlutý a ještě takový bílo šedý a ty nevím z čeho jsou. Kvetou tu právě ty olše a jívy. Kytek zatím moc není jen sněženky a petrklíčě, ale těch je tu zatím málo.
Maky, ten zelenožlutej pyl by mohl být z olší, tmavě žlutej z lísek, jíva má světlejší žlutou, bílošedej mají topoly, ale ty by ještě neměly kvést.
No nevím, viděla jsem včely na té lísce a měly ho na nožkách žlutý do zelena. (v plástech neudusaný vypadá jak fuj zelené h....ko). Určitě by nesbíraly z více stomů najednou, nebo mají lísky pyl zbarvený podle druhu. Na ten bílošedý fakt nevím kam lítají.
Vzorníčků pylu je hodně, taky jsem googlovala a hledala v knihách co mám doma, bohužel se mi všechno nepodařilo najít. Takže díky
( botanik ze mě asi nebude, po poradě s tatínkem truhlářem nemám olše, ale nějaké druhy topolů osik. To jsem si myslela, že stromy poznám. Omlouvám se )
Nedalo mi to a mrknul jsem do Haragsima. Rousky z olší jsou prý zbarveny šedě, nebo žlutozeleně. Tak nevím jestli nás to někam posunulo.
Děkuji za snahu. Hlavně, že nosí. Je někde uveden seznam všech rostlin rostoucích u nás, kde by byly uvedeny barvy pylu? Včelařské byliny a dřeviny mám, ale popravdě jsem tam nenašla vše co mám na zahradě a v okolí. Kromě literatury využívám stránek některých včel. spolků a dokonce jsem narazila i na bakalářskou práci na toto téma. Dost je i ve wikipedii. Nevím jestli je to uvedeno v atlasech - dřeviny, byliny ? Nevzpomínám si jestli jsem to tam někde viděla, ale je pravda, že dřív než jsem měla včelky, mě barva pylu byla docela jedno Wink Jo, celý život se člověk vzdělává.
podle tohohle vzorníčku je pyl z osiky velmi podobný olši.Cool
[Obrázky: Page_1_IMG.jpg]
Včelník moldavský - včera jsem zakoupil tato semena tak jsem zvědav prý by měla být medonosná.
Loni jsem ho také měla. Má nádhernou barvu a suché květy po rozemnutí krásně voní. Nevyrostly mi do výšky co tam uváděli na sáčku, ale včely na ně létaly i když jsem je měla jen na plošce 1x2m. Sklidila jsem semena a budu je zase vysévat.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
Referenční URL's