Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fenologie
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
(27.03.2014 22:15)lusat napsal(a): [ -> ]Dnes, před Frýdkem-Místkem, po pravé straně ze směru od Těšína kvete řepka. Nestihl jsem to při těch 130 vyfotit. Zítra tam jedu znova, tak snad to vyjde. Kdo neuvidí, neuvěří.

Tak mi to dnes bohužel nevyšlo, poslali mě do Vsetína a kolem FM jsem nejel.
U nás pozvolna začíná meruňka a trnky. Řepka 10-15cm nad zemí a zdaleka bez květu, ale to už je jedno, protože díky postřikům, už to u nás není včelařsky významná rostlina.
řepka u Vyškova na Moravě orientace lánu k severu, k jihu začíná žloutnout. Na tom metru je 50 cm. Foceno dnes odpoledne.
[Obrázky: repka.jpg]
Dnes som bol v Smoleniciach, repka asi 40-50 cm a začína kvitnúť, u mňa čerešňa max. 2-3 dni a kvitne naplno, to isté slivka a hrušky.
U nás v Ústí n.L. začal kvést buxus. Chtěl jsem ho ostříhat do nějakého tvaru, ale když vidím, jak včelkám chutná, nechám ho být. Nosí si z něj pěkný batůžky pyluSmile
Můžu potvrdit to, že řepka jede. V podbeskydí v Raškovicích cca 350 m.n.m. už nakvétá!
U nás řepka na jednom poli zelená, na druhým ale relativně dost rostlin se žlutým vrcholkem - roztroušeně v ploše.
Život na včelnici sa začína prudko meniť, rozkvitá josta, divá trnka a neštepená čerešňa, pokiaľ josta pre včely nič neznamená, divá trnka ba mohla pre včely znamenať vhodný zdroj nektáru a peľu, ale po minulé roky bol len slabý nálet na u, zato čerešňa je hojne rozšírená narátal som asi 100 čerešní stredného veku, pri dobrom počasí včely nanosia z nich aj plný medník.

Zatiaľ i počasie hrá do karát včielkam ale i včelárom, denné teploty vystupujú na 18-21°C, nočné teploty naopak už týždeň klesajú k nule. Je tu ešte jedna rastlina púpava, ktorú včelári zbožňujú, vidieť to i na VF, ale ja som npr. dnes nevidel včelu na kvetoch, možno pozdejšie, ale ja ju nepovažujem púpavu za darkyňu nektáru. Ešte tak peľ.
U nás na Vysočině kvetou samozřejmě jívy, třešeň ptačí a trnka začnou tak za tři dny. Ale dnes jsem narazil na strom, který hučel včelami a vůbec netuším, o jaký by se mohlo jednat. Květy jsou nenápadné, s černým pylem. Viz foto mobilem. Věděl by, prosím, někdo, co je to za strom? http://postimage.org/gallery/4xpkvai6/b68826c6/
Tak u nás v Králíkách Dokvétá jíva a kvete devětsil. Louky jsou ještě stále šedivé stařinou. Javor mléč teprve nalévá pupeny.Každý den ráno máme šedivec -1 až -3.5. Včelstva krásná a tak jak letos,ještě nikdy jívu tak dobře nevyužila za 34 let co to sleduji. Ještě jen popravím výrok Milana Havelky z 23.3 Samčí jíva meduje výborně, Není li vedro a výtr, je nektar vidět, stačí rozlomit svěží kočičku a pořádně se dívat.
(01.04.2014 1:27)Roman Pochop napsal(a): [ -> ]Věděl by, prosím, někdo, co je to za strom? http://postimage.org/gallery/4xpkvai6/b68826c6/

Myslím, že je to jasan.
Jasan to není v žádném případě. A co takhle dřín - já ho neznám ale mám dojem že taky kvete brzo.
A to já si zase myslím, že to jasan je. Podívejte třeba sem a porovnejte: http://botanika.wendys.cz/foto/O592.jpg
Dřín to není v žádném případě, ten kvete takto. Smile Fotky nejsou nic moc, ale vážně si myslím že je to nějaký druh jasanu.
Jasan má pupeny vždy proti sobě . Náš český jasan to není určitě to se vsadím. U nás jsou jasany všude jako plevel ale tohle neznám.Jasan je velmi pozdní opožděný strom.Mnohokrát už jsem si myslel že uschli proto že proti ostatní vegetaci nic nedělali.A že jasan nemá nektar to vým stopro. Pro včelaření je to jalový strom. Nemůže být ten dřín okrasný a i obecný???
Jasan není sice včelařsky významný, ale není ani úplně bezvýznamný. Jasan ztepilý nemá nektar, ale asi může dát něco pylu. Jasan zimnář nektar v omezené míře produkuje a je zdrojem pylu (žluté barvy?). Určitě vím, že o jasanu zimnáři píše Haragsim ve Včelařských bylinách.
Není to náhodou Jilm Vaz?
Jasan ztepilý i jasan zimnář mají vstřícné listy, nemůže to tedy být ani jeden z nich. V tom má Zdeněk pravdu. Nejsem ale dendrolog, tak si netroufám tvrdit že to tak je u všech druhů jasanů. Proto píšu že si myslím, že to je nějaký druh jasanu. Pupeny, borka i květenství mi ho připomínají.

Jilm má úplně jiné pupeny.
Tak já už fakt nevím. Jirko Junku, SOS Smile
Snad by to ještě mohla být samice javoru jasanolistého.
Tento strom roste v Olomouci a okolí poměrně hojně. Nevíte co to je?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
Referenční URL's