Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Postřiky a hlášení zemědělce
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Prezeral som forum a nenasiel som nieco kam to supnut. Mozno to niekde zaradite vy a zmenite nazov temy.

Dnes mi druzstevnici nahlasili, ze budu striekat zajtra rano repku. Ako to robite vy? Zatvorite vcely?

Ja som spravil toto: Vecer som zavrel letace, otvoril na plno polozasietovane dna, a dal som do pohara 250 g cukru a dolial do 4 litrov vody. Mozem zajtra nechat takto vcely zatvorene aspon do pobednych hodin? Neviem co to bude za hukot a este som to nikdy nerobil. Lietavky asi budu nastvane. Ale maju vodu a maju vetranie.
Robi to niekto inak alebo este som sa chcel spytat ci je to dostatocne vcas nahlasene 24 hodin dopredu?
(26.04.2012 21:14)11macik napsal(a): [ -> ]este som sa chcel spytat ci je to dostatocne vcas nahlasene 24 hodin dopredu?

Máš štěstí, že ti to alespoň nahlásili družstevníci. Kdyby to nahlásily včely, bylo by pozdě. Tak to chodí občas u nás.
Mám asi štěstí na spolupracovníky (agronomy), protože se s nimi vždy dohodnu. Třeba dnes jsem dohodl spotřik na 19 -21 hodinu až po letu včel a k tomu ještě budou postupovat od nejvzdálenějšího místa směrem ke včelám. Vše je o komunikaci.
skor ma zaujima ci niekto uz takto zatvoril vcely na den? A co sa s vcelami stane?Jasne ze je to o komunikaci, ale nebol som na vcelnici a nechal mi tam odkaz za stieracom lebo som tam nechal auto a siel som nieco vybavit, a aj mi volali, ze budu striekat. Uz to je pre mna uspech.
a aj vam povedali ake postreky budu davat?
NIE. Nepovedal. Bol rano za mnou agronom, pozriet ci som zatvoril vcely, a rozpravali sme sa ze to za 14 dni bude striekat do kvetu a ze to skusi striekat vecer, len je tam problem ze ked zacnu o 19 hod tak to je rola ktoru striekaju 4 hodiny. Takze dost dlho, a skoncili by po tme okolo 11 az pol dvanastej vecer. Uvidim ako sa dohodneme. Navrhol som mu ze radsej nech strieka vecer ako rano.

Rano som bol na vceline a vcielky mierne bzucia, neni to nic strasne. Pobede ich pojdem pustit. Striekali odrana a prestali o 10 30 hod.
ja mam vcely tento rok priamo v repke,majitel je tiez vcelar,striekal na zac.kvetu Mavrikom B (uc.latka fluvalinat),dalsi porast cca 1,5 km,ten isty postup,ale treti subjekt cca 1,5 km zajtra rano ide striekat pripravkom Nurelle do plne rozkvitnutej repky a to je pruser,najma pre vcelarov blizsie k tomuto porastu..myslim ze je to organofosfat a vcely budu padat ak navstivia porast aj viac dni po postreku..na veterine mi povedali ako sa postupuje pri otrave vciel,co ma moc nezaujimalo,skor som cakal ich nejaku intervenciu voci pestovatelovi,ale nic take..Idem patrat co hovoria predpisy...Ak ti tam streknu klasicky pesticid,tak nepomoze vcely zatvarat,to ma vyznam len pri postrekoch ktore sa po uschnuti stanu pre lietavky neskodnymi..(neonikotinoidy)..ale tie maju zas jedovate ucinky na vceli plod,ak je krmeny pelom z takto osetrenych porastov..prast jak uhod..s tym mavrikom mame dobre skusenosti,len je treba mat korektne vztahy s agronommi..
Dakujem za info, skusim sa spytat s cim to striekal a s cim to bude striekat v kvete. Dnes to striekali od 7 00 do 13 00 a vcely som pustil o 14 30 h. Dotial som ich veznil v uloch. V poriadku to prezili, samozrejme repka este neni celkom v kvete, tak ju este velmi nenavstevuju, maju dost jabloni a inej pase. Ale uz dnes sa zacala suvisle zltnut cela plocha. Do dvoch dni, si myslim, ze tam budu lietat ak bude nektar, no a na pel este skor. Zajtra skusim sledovat aky peĺ nosia. Dnes to boli este ovocne stromi.
Ahoj,přátelé. Můj švagr je agronom. Už na podzim mi hlásí co, kde a kolik vysévají. K postřikům asi tolik-v pondělí postřikovali řepku před květem. Nekvetou ani plevele,tak včelky na pole nelétejí. V květu stříkají osvědčeným přípravkem, který je pro včely neškodný. Nikdy u nás nebyl problém s otravou. Včelstva mám 100m od pole.

Zjistil jsem toto: před květem Nurelle, v květu Proteus.
Měl jsem jednou otravu z postřiku řepky, ale to jsem se pak z doslechu dozvěděl, že to agronom-amatér smíchal, aby nemusel stříkat víckrát.
Možná proto, že se nám povedlo traktoristu-majitele stihnoutt hned na poli a problém tam hned řešila POLICIE - podeření z trestného činu poškozování životního porstředí, tak jsem se s dalšími otravami nesetkal.
Dokonce ani tam, kde je snad třetina polí osetá řepkou.
Místní agrodružstvo mi poslalo termíny postřiků a seznam pozemků, na které budou postřiky aplikovat. Seznam je podle půdních kódů v registrů pozemků LPIS. Tedy pro běžného smrtelníka nesrozumitelné číslo. Máte s tím někdo zkušenosti? Ve vyhledávání v LPISu mi to žádné pozemky podle zaslaných čísel nevyhazuje Sad
Honzo, v LPIS-u musíš zadat jak čtverec, tak kód, jinak Ti to nenajde...
Tak to mám asi smůlu, mám k dispozici pouze:

katastrální území: Zábřeh
číslo půd.bloku dle LPIS: 7701/7
výměra v ha: 15,98 ha
plodina: řepka ozimá
Honzo,myslím si když tam zavoláš,že Ti vyjdou vstříc,
Dubická i Klopinská my to zasílá asi takto :Dne 21.6 Dubicko Hosena 123 h v úterý 21 hod ječmen - kohoutek postřik ...... F.V.
Honzo, otevři si LPIS, dej do vyhledávání "dle KÚ", zobraz si nalezený katastr (malá lupa u názvu) a čísla jednotlivých bloků vidíš, 15 ha je kus pole...
Díky pánové, přes vyhledávání "dle KÚ" to jde. Ještě jsem si napsal o bližší info, je to na dlouhé hledání. Snad to upřesní.
A co bude až zjistíš o který pozemek se jedná?
Včely se dají alespoň zavřít v úle, aby tam neletěly. Den předem večer zavřít, do strop.krmítka či jiného dodat cukrovodu??? Otázkou je, jak dlouho ten postřik působí proti včelám. Držet je v úle týden asi taky nejde dost dobře. Dá se to nějak řešit?
vám už kvete řepka? že se bojíte, že by vám postřik zasáhl včely?
Bude u řepka kvést co by dup a hlášení od zemědělce je, že bude stříkat v období od 1.4. do 31.5.2016 včetně máku.
Takže, že se bude stříkat vím ze zkušenosti minulých let i bez tohoto hlášení.
A i kdybych to věděl den dopředu kdy, stejně mě to neni nic platné. Důvod je zbytečné uvádět.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's