Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Ostatní hmyz
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Dnes jsem šel včelkám posekat trávu a co jsem to nenašel v kalhotách, které vysely na šňůře pod střechou asi pět dnů. Je to vnitřní strana kalhot. Celkem překvápko.

[Obrázky: NuCjS.jpg]
No to je radostBig Grin štěstí že se na to přišlo ještě před oblečením.....Big GrinBig GrinBig Grin
Big Grin Tak to nemá chybu!! Big Grin To mi připomělo nápis na úle: "Máš ho malého? Nezůfaj! Strč ho do úlu a zabůchaj! " Big Grin
(10.05.2010 19:47)PetrzVizovic napsal(a): [ -> ]Dnes jsem šel včelkám posekat trávu . . .

A já myslel, že tráva se dává králíkům Tongue
Když jsem před rokem začínal studiem, uchrápnul jsem po obědě. A zdálo se mi, že ke mě létá včelka a něco mi nosí. A když jsem se vzbudil, létala pořád. Na poličce nad mou hlavou si včelak samotářka mezi knihami začala stavět hnízdo... fotku teď nemůžu najít, snad časem dodámSmile
Dneska dopoledne jsem se pokusil vyfotit pár druhů hmyzu příbuzných včelám . Dokážete je indentifikovat. Já ne tak at jsme zase o něco moudřejší. Spousty se mi jich vyfotit vůbec nepodařilo. Některé samotářské včely jsou tak rychlé že nemám šanci, ale já to nevzdávám. Smile Snad někdo budete vědět více,, třeba Tomáš Blecha se jeví jako znalec hmyzu.

[Obrázky: IMG_0937.jpg] [Obrázky: IMG_0938.jpg] [Obrázky: IMG_0940.jpg] [Obrázky: IMG_0944.jpg]
Odpoledne jsem prořezával meruňky a při tom jsem ještě něco vyfotil. Je tam 2x i včela medonosná jak se rochní v pylu. Nakonec se mi podařilo vyfotit i ty nejrychlejší na ostříhanýh větévkách.

[Obrázky: IMG_0984.jpg] [Obrázky: IMG_0975.jpg] [Obrázky: IMG_0974.jpg] [Obrázky: IMG_0972.jpg] [Obrázky: IMG_0966.jpg] [Obrázky: IMG_0953.jpg] [Obrázky: IMG_0947.jpg]

Tak pokoukejte a kdo ví odpoví.
(05.04.2011 13:17)Pavel Šuk napsal(a): [ -> ]Dneska dopoledne jsem se pokusil vyfotit pár druhů hmyzu příbuzných včelám . Dokážete je indentifikovat. Já ne tak at jsme zase o něco moudřejší. Spousty se mi jich vyfotit vůbec nepodařilo. Některé samotářské včely jsou tak rychlé že nemám šanci, ale já to nevzdávám. Smile Snad někdo budete vědět více,, třeba Tomáš Blecha se jeví jako znalec hmyzu.

[Obrázky: IMG_0937.jpg] [Obrázky: IMG_0938.jpg] [Obrázky: IMG_0940.jpg] [Obrázky: IMG_0944.jpg]

1. Hedvábnice hrabavá-Colletes cunicularius (Linnaeus, 1758) celed hedvabnicoviti, muze jit i o jiny druh..... samotarska vcela..

2.Dlouhososka velká-Bombylius major Linnaeus, 1758, muze byt i jina-determinacni znaky...ale nejspis tahle..
patri mezi Diptery - dvoukřídlí, stejne jako moucha domaci
3.dlouhososka sp. viz predesla
4. Andrena sp. piskorypka -samotarska vcela, nelze presne urcit kdyz ji nemam v ruce...
(05.04.2011 15:47)Pavel Šuk napsal(a): [ -> ]Odpoledne jsem prořezával meruňky a při tom jsem ještě něco vyfotil. Je tam 2x i včela medonosná jak se rochní v pylu. Nakonec se mi podařilo vyfotit i ty nejrychlejší na ostříhanýh větévkách.

[Obrázky: IMG_0984.jpg] [Obrázky: IMG_0975.jpg] [Obrázky: IMG_0974.jpg] [Obrázky: IMG_0972.jpg] [Obrázky: IMG_0966.jpg] [Obrázky: IMG_0953.jpg] [Obrázky: IMG_0947.jpg]

Tak pokoukejte a kdo ví odpoví.

Prvni a posledni foto je Pelonoska hluchavková-Anthophora plumipes (Pallas, 1772), samotarska vcelka Smile
5 a 6 je Andrena-piskorypka, take samotarka.
4 nejaka diptera, dvoukridly...
Tomáši, díky za určení druhů. Názvy jsem si hned doplnil k fotografiím. Pokud bude čas, chut a štěstí, tak opět něco vyfotím a umístím sem.
Neni zac, mel bych jen takovou prosbu pro vsechny, kdo sem vlepi nejakeho toho hmyzaka Smile
Pokud je to jen trochu mozne, vyfotit napriklad vcelku i ze predu, detail na hlavu, jsou tam dulezite urcovaci znaky. Taktez uvest velikost, alespon odhadem napr. do 5mm a pod.
Prave u mnoha samotarskych vcel se da velice spatne urcit druh, kdyz ji clovek nema v ruce, na "spendliku". Determinace se dela na zaklade nekolika znaku, ktere jsou typicke pro dany druh..
Samozrejme jsou druhy, ktere lze urcit z obycejne fotky, napriklad rozlisit nase socialne zijici vosy, neni vubec problem.
Trošku jsem rozdělil a roztřídil příspěvky do témat Čmeláci, Včely samotářky a příspěvky s dotazy na druh hmyzu jsem přesunul do tohoto tématu.
Myslím, že to bude přehlednější.
Tuto krásku (Křižák pruhovaný) jsem vyfotografoval pár metrů od včelnice.Zvířata jsou fotogenická a jsou vděčným objektem i pro mne fotografického amatéra.Zvláš když jsou schopné celé hodiny zůstat bez sebemešího pohybu. Big Grin
[Obrázky: krizak.jpg]
Co je tohle za červeného červa? Proziral mrtvou vcelu, co to prosim je?

[attachment=489]
Nepřijde mi to jako cerv,ale jako housenka. Chtělo by to ostřejší a větší foto!
Mrkněte kam Vosík,respektive "paní Vosíková" klade vajíčka. Ve skleníku už "do toho perou" Wink
[Obrázky: VOS.jpg]
Dneska jsem našel krásnou a velkou sršeň na metaseqvoji. Blahořečím foťákům v mobilu.

[Obrázky: DSC_0366.jpg] [Obrázky: DSC_0367.jpg] [Obrázky: DSC_0368.jpg]
Letos jsem si všiml jedné věci. Ještě jsem ve svém okolí neviděl vosy. Loni mi napadaly oddělky a šikanovaly je, ale letos ani jednu. A to už mi u úlů padají hrušky. Jak to vypadá u Vás?
Sem tam vosa, zato spousty čmeláků, snaží se dostat do ulu..
U nás už vosy začínají...zatím jsou menší(první generace), ale přimo u včel jsem našel 2 docela slušně rozjetá hnízda v zemi...ještě to přijde..
Každou chvíli najdu nějakého mrtvého čmeláka před česny. Kolikrát, když jsem ve včelách, tak si drzouni přistanou na plástu a tankují Big Grin Nechám je a když vidím, že se k němu ženou včelky, tak jim prstem zarazim cestu, než si nabere čmeláčisko pořadně na cestu Smile
Stran: 1 2 3
Referenční URL's