Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Lesní mravenci
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Mám takový problem.Včelařím v nových nástavkových zateplených úlech na pevném stanovišti.Úly mám umístěné ve včelíně.Letos se mi lesní mraveci rozhodli nastěhovat do meziprostoru vnitřní a vnější stěny nástavku a úspěšně tam vykusují a likvidují poystiren kterým je úl zateplen. Sad Věřte že to jsou pracovití tvorové a každý den vyhazuju tak dvě hrsti bílého prášku.
Potřeboval bych poradit jak se jich zbavit,abych tím zároven neohrozil včely.
Děkuju Martn
Na jaře jsem byl zoufalý z nájezdu velkých lesních mravenců na móje úly. Byli všude. V podložkách, v úle, na úle. Naštěstí se vytratily během dvou dní. Příroda to vyřešila sama. Časem jim asi poskytla lepší potravu. Jediné řešení které mně napadlo bylo postavit podstavce úlů do misek naplněných olejem. Problém venku umístěných úlů je déšť který by olej vymíval. A protože jsem včelař a né zlatokop tak přicházel v úvahu jenom olej rostliný. Pokud to dotáhneš k úspěchu tak nám dej vědět, určitě to oceníme. Včera jsem byl na kurzu u místního včelaře který polystyren zavrhl právě z tohoto důvodu. Přeji hodně štěstí.
Mravence se jen tak nezbavíš (to už jsi zjistil sám Big Grin), jak píše Petr von Vizovc, jednoduchým řešením jsou misky. Není to tak dlouho co mi zahradník nabízel nějaký pásek obsahující feromon, který odpuzuje mravence. Nevím jak dobře to funguje, nezkoušel jsem toHuh. Mám misky naplněné olejem na smažení. Pokud se rozhodneš pro misky, je potřeba dbát na to, aby na úl nedosahovala ani tráva.
Tak hodně štěstí a napiš jak jsi uspěl.
Pan Čermák si nechal patentovat formistop. viz. http://vigorbee.cz/autor/varroatolerance/ (v dolní části dokumentu).
Zdravím Vás, také jsem loni řešil problém co s mravenci.
Jakýkoliv pesticidní účinek na mravence postihuje i včeličky v tomto je trošku problém. Misky s olejem jsou dobré, ale z mé zkušenosti mohu jen prohlásit, že musí být dostatečně objemné jelikož utopení mravenci vytvoří vrstvu na hladině oleje a jejich kamarádi krásně přebíhají...... Smile
Pokud máte včelín na "nožkách" tak se vyplatí tyto "patky" natřít karbolkou tu mravenci nesnáší a mám to odskoušené. Problém je pokud včelín nestojí na nějakých patkách to se musí nátřít nohy podstavců... Je to hrozný boj. Slyšel jsem, že také pomáhají rybí šupiny (rozházet je pod podstavce úlů) prý je také mravenci nesnáší a je to také eko.....
(17.05.2010 6:04)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Pan Čermák si nechal patentovat ...

....ale pro vlastní potřebu můžu,nééé?....alespoň u dvd to tak jde Smile
PetrzVizovic : Nejsem odborník na patentové právo, ale pokud se nepletu, tak pro domácí, nekomerční použití si můžeš vyrobit téměř cokoliv. Já osobně je mám také v plánu použít pod úlové stanoviště, zvláště když jsem díky mravencům letos neuspěl s chovem čmeláků.
Zdravim,

mam take lesni stanoviste a ty velke mravence jiz dobre znam, silnejsi vcely je z ulu vyzenou, slabsi oddelky s nimi bojuji, jak vcely zesili a mravenci budou mit venku moznost jine obzivy, je po problemu. Co je neprijemne, kdyz u vcel jste a delate s nimi, tak mate mravencu plne kalhoty. Je zajimave vsak, ze od tech velkych lesnich jsem nemel zadne kousnuti.

P.Z.
Vzpomínám,že jako kluk fascinován všemožným hmyzem jsem chodil jednu dobu pozorovat také lesní mravence. Potíž byla ta, že mi vždy lezli po nohách a já nevydržel dlouho stát u mraveniště. Pak jsem jednou náhodou zjistil, že nevylezou po gumákách. Vylezou jen kousek a pak spadnou. Od té doby jsem klidně dřepěl v lese u půlmetrového mraveniště třeba hodinu a sledoval co všechno okolo mě mravenci nosí. Gumáky ale musí být naprosto čisté, bez hlíny. Jinak vypochodují až nahoru. Já jsem si je vždycky nosil s sebou abych je cestou k mraveništi nezašpinil a nesnížil tak jejich účinnost. Big Grin Je to tak minimálně 25 let zpátky. Od té doby jsem to už nikdy nezkoušel. Big Grin
(08.06.2010 21:47)miko napsal(a): [ -> ]...Pak jsem jednou náhodou zjistil, že nevylezou po gumákách...

Tohle je dobrá připomínka, dalo by se to využít v praxi. Předpokládám, že ty gumáky byly z takové té hladké gumy, co vypadá jako lakovaná.
Za pokus to stojí, ale pyl a jemný prach ulpí i na takto hladkém povrchu a po něm už mravenci vyběhnou.
Jo jo.Přesně.Musí být hladké. Byly lesklé a hladké.Já si pamatuji,že nevylezly a vždy sklouzly dolů. To bylo ještě za totáče.Teď mají gumáky různé "ozdoby". No říkám,od té doby jsem to nezkoušel.Tehdy jsem měl všelijaké "inteligentní" nápady.Big Grin
A co takhle obout do gumáků stojany na úly? Smile
Úplně stačí namíchat vazelínu se skořicí a namazat nohy stojanu tak 5-10cm na výšku a od mravenců máte pokoj. Po vazelíně nevylezou a skořice jim smrdí. Stejně můžete namazat ovocné stromy dole u kmene,ať vám po něm nechodí mravenci chovat mšiceSmileDéšť to nesmyje.
Ta skořice je zajímavá, díky za tip, vyzkouším to. Jinak mi zatím spolehlivě fungují misky s olejem pod dnem úlu. Mimochodem: skořice zamíchaná do medu je taky zajímavá a prý dobrá na posílení imunity.
(10.06.2010 21:38)Rostislav Szturc napsal(a): [ -> ]Úplně stačí namíchat vazelínu se skořicí a namazat nohy stojanu tak 5-10cm na výšku a od mravenců máte pokoj. Po vazelíně nevylezou a skořice jim smrdí. Stejně můžete namazat ovocné stromy dole u kmene,ať vám po něm nechodí mravenci chovat mšiceSmileDéšť to nesmyje.

Po nohách nepolezou,ale po stéblu trávy ano. A rovnou po něm vypochodují na úl.Undecided Já na ně kašlu. Když chtějí,do úlu si cestu najdou stejně.
Pokud jde o tu trávu, to lze zvládnout. Ale souhlasím, také s nimi nebojuju (proč ostatně? je to více méně marný boj ...), jen se snažím jim to trochu ztížit. Je důležité dobře zvolit stanoviště a nemít v úlu materiály, které je přitahují (polystyrén, hobra a pod.). Jsme součástí přírody, nikoli pány tvorstva, vše je otázka rovnováhy. A lze jí občas i dosáhnout. Zavézt úly do lesa a dát je vedle velkého hnízda lesních mravenců (mimochodem chráněných) - a pak řešit, jak s nimi "bojovat" je tak trochu selhání instinktů ... To jen vzpomínám na nedávnou debatu na včelařské konferenci, v níž jsem obdržel nálepku ekoteroristy jen za to, že jsem problém obrátil a prohlásil to za chybu včelaře a výběru místa. Mám úly sice na zahradě, ale na kraji lesa. Mravenci jsou tu všude, ale koexistujeme v míru, tedy aspoň momentálně si to myslím ...Big Grin
Robia mravce v úli vlastne nejakú škodu ?
Včelárim v nezateplených úľoch,takže tepelnú izoláciu mi nevyhryzávajú.Pri otvorení úľa som nikdy nevídaval nejaké extrémne počty mravcov, maximálne 10-15 kusov.Nemôže byť prítomnosť mravcov v úli akousi symbiózou so včelami ? Domnievam sa,že ich prítomnosť môže tlmiť počty roztočov Varroa Destructor,odstraňujú aj biologický odpad.Medu podľa mňa tiež nejako veľa nevynesú.Preto ich nelikvidujem. Mýlim sa ?
Dneska jsem objevil mravenčí dálnici. Vede odněkud z trávy až do stropního krmítka, kde je jich hafo utopených. Budu to muset nějak vyřešit. Už jsem viděl úly na nožkách, který stojí v plechovkách s tekutinou. Ale to není hned.Confused

Chtělo by to nějakou rychlou provizorku.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's