Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální výkupní ceny medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Ač se očekávali výkupní ceny ještě o něco nižší než loňské vzhledem k tomu že se prozatím nedostavil očekávaný bohatý rok na med aktuální výkupní cena za medy kvěrové se pohybuje lehce nad 50 kč za 1kg.Což lze považovat za zlepšení oproti loňsku o 10 kč.Prosím pište do tohoto tématu pouze aktuální výkupní ceny.
Naše výkupna : květový med do 18,5 procent vlhkosti 52 kč za kg , od 18,5 do 19,5 procent vlhkosti 50 kč za kg a od 19,5 procent výše med nebereme vůbec , Budkov okres Třebíč
tak to vypadá že o aktuálních výkupních cenách medu v celé republice zatím víme jen já a Josef Skala....,
Aktuální cena medu stoupla na 56 kč za medy s obsahem vody do 18,5% u vyších obsahů vody je uplatňována srážka z ceny 2-3 kč na kg
JM výkup za 50,-
U nás 56 za květový a 69 kč za medovici od vodivosti 8,1 a výše...
První aktuální výkupní ceny se pohybují někde mezi 75-78 kč za kg medu.Určující je v této době spíše obsah vody než druh medu jelikož je prozatím asi všude květ.Voda v medu a náhražky v podobě cukru budou zřejmě priority na které se výkupci zaměří.I když bude medu méně tak jak se zdá výkupci přitvrdí na kvalitě.
Docela by mě zajímalo, jak letos dopadli výkupci medu a za jakou cenu vykupovali. Nemáte někdo informace?
Květový za 75 , lípa za 83 a medovice za 90 kč za kg , jinak pokud jde o množství tak jsme zhruba na třetině toho co loni...
Při takových cenách bych docela rád včelařil tam kde je spousta květového. A do sklenic jen dobrým známým. .-)
Díky těmhle cenám i ti největší zarputilci co dosud prodávali med za 70 zvedli cenu alespon na sto , takže paradoxně letošní , ne příliš vydařený rok některé včelaře vyučuje ekonomce , což bude přínosem do budoucna protože dolů s cenou už půjde málokdo a zákazníci letošní zvýšení ceny medu naprosto v pohodě respektují... ,
no.. jsem zvědav nakolik mně budou respektovat včelaři až jim příští rok začnu vykupovat med zase za padesát ....
Akorát že u nás byl podle několika dlouholetých včelařů jeden z nejlepších roků za padesát let.
U nás taky, jenom to nešlo z plástů. Smile

Ve výkupu za 75 až 90, přičtu sklo atd +10Kč.
Takže pokud někdo prodává - a tady se konečně zvedlyy ceny za 120, tak jsme pěkně blbý. Ale je to usnsení schůze. Smile
A lidi ku podivu chodí i když si to letos včelaři chválí. Takže moc nezbyde.
Ale jinak bych byl v klidu, med chci mít skladem než prodávat a pak někdy prodat za tyto ceny do výkupu. Zatím to dělám abych si udržel zákazníky až bude med ve výkupu za pade či míň. Každoročně malé cashflow, zbyetk hamounit ve skladu. Komodity zajišťují peníze lépe jak máloúročený účet.
Včelařím druhým rokem, letos mám tedy poprvé medu více. Chápu, že nejlepší je prodat ve vlastní režii, ale když to nejde, kde se vlastně vykupuje? Jsem z Brna, hledal jsem na netu, ale nenašel.
Myslím, že když dáš vědět kolegům v práci, kamarádům, uvaříš medovinu (není to žádná věda) a necháš si nějakou zásobu jako vhodný dárek, když někam jdeš, tak si vytvoříš dobrý základ pro budoucí klientelu.
A schovat si něco do dalšího roku taky není úplně od věci. Dva hubené roky klidně může vystřídat i třetí.
Ale pokud toho doma nemáš dvě tuny (což, pokud včelaříš druhým rokem není pravděpodobné), tak bych se vůbec nebál a do výkupu to neprodával...
Věř, že každé kilo, které mezi známými rozdáš, Ti v dalších letech přinese mnoho prodaných Idea
Hlavně pamatuj na štěstí začátečníka. Nikdy nevíš jestli přijde smůla, a pak je med na skladě k nezaplacení. Med se nekazí a když bude nejhůř( tedy nejlíp a na skladě bude pořád přibývat) , tak jej za pět let můžeš zkapalnit.
Drví ma výkupná cena medu. Rozmýšľam nad tým, ako je možné, že v dnešnej dobe masového úhynu včelstiev a aj včelárov, ceny medu nejdú hore? Na jednej strane ma napadá, že ceny definujú vlastne včelári svojou ochotou predať med za nízku cenu, ale zároveň ma napadá, čo by sa stalo keby sme sa všetci dohodli na tom že nikto nepredá med pod 7 euro za kilo? Doviezli by dovozcovia med za 2 eurá z Turecka, či odinakadial? Chcelo by to nejakú legislatívnu iniciatívu na ochranu domácich producentov - to je však v rozpore s trhovou ideológiou EU. Napadá vás niekoho čo s tým?
U nás v dedine sme 5 včelári a nedohodli sme sa.V rokoch kedy je medu nedostatok,tak to je možnosť ako hýbať z cenou hore.U nás sa tiež vykupuje med,no včelárov tam prichádzať nevidím,to skôr kamióny prichádzajú či odchádzajú,takže výkupcovia si poradia aj bez nás a cenu si držia.
(19.01.2014 13:19)Richard Bezák napsal(a): [ -> ]... Doviezli by dovozcovia med za 2 eurá z Turecka, či odinakadial? Chcelo by to nejakú legislatívnu iniciatívu na ochranu domácich producentov - to je však v rozpore s trhovou ideológiou EU. Napadá vás niekoho čo s tým?

Položil si otázku, aj si ju temer celú odpovedel. V trhovom priestore je dohoda (kartel) zakázaná.
Naozaj by dovozcovia doviezli, aj dovážajú...
Naozaj by to chcelo nejakú legislatívnu iniciatívu...

Nedávno bol publikovaný problém že koľko včiel chýba v Európe. Teda problém nie je iba v cene medu ale aj vo včelárení ako nezaujímavom podnikateľskom obore.
Naučili sme sa slovo "dotácie". Je to prosté a sprosté rozdávanie peňazí ľuďom čo sa vedia v takýchto vodách pohybovať a naviac schvaľovací mechanizmus je veľmi ľahko skorumpovateľný. V konečnom dôsledku tie darované peniaze nemusia byť použité na ten účel ...

Ja osobne vidím riešenie jedine v zásahu celej EÚ v colnej ochrane tohto rezortu.
Zavedením vysokého cla na včelie produkty by sa EÚ chránila aj pred dovozom nekvalitných a škodlivých produktov, prípadne ich náhrad (jednoduché riešenie, 300% dovozné clo).
Richarde,vzhledem k tomu,že začínáš a ještě ani nemáš včely,je poněkud předčasné řešit výkupní ceny medu. Já měl v začátcích úplně jiné starosti a myslím,že ani tebe neminou.Dodgy
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's