Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Nalezení matky před úlem
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím všechny, měl bych na Vás otázku. Dnes jsem šel kolem svých úlů a necelé dva metry od prvního úlu jsem našel na zemi matku a kolem ní bylo několik včel. Docela mne to zaskočilo a tak se ji vzal a dal do klícky. Podle označní jsem zjistil, že byla z prvního úlu. Ale po zkontrolování úlu jsem v něm nezjistil žádné naražené nebo starší matečníky ani již vylíhlou novou matku. V knížkách o tomhle nic nepíšou a tak už si nevím rady....Nemát někdo s nečím podobným nějaké zkušenosti?? Díky M.
Tak přesně tohle mě potkalo před dvěma týdny. Pořídil jsem novou matku před týdnem a když jsem ji chtěl přidat a vylámat matečníky, tak jsem žádný nenašel. Zato jsem v jednom pokrouceném plástu našel v záhybu jedinkatý vylíhlý matečník - dělaly si prostě teď tichou výměnu. Alespoň se nevyrojily.
Je málo pravděpodobné že by včely pokud osiří a přitom mají plod z kterého mohou vychovat novou matku tak neučinili.Tedy je v úle nejspíš nová ještě neoplozená matka.Lze to zjistit jednoduchým způsobem že se jim přidá rozplod tedy plod různého stáří pokud včely nemají matku a ve včelstvu ještě nejsou trubčice tak ihned narazí matečníky.Pokud matečníky nenarazí je potřeba zhruba 14 dní počkat na oplození a rozkladení mladé matky.Také se někdy tichá výměna těsně po vylíhnutí matky ani nepozná protože při ní je postaveno jen málo matečníků ve středu rámků a ty včely rády úplně odstraní krajové většinou ponechávají.
Referenční URL's