Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
TomasK1 je to vším - pastvou, počasím, nadmořskou výškou, silou včelstev, genetikou, stanovištěm, …….. mix všeho. Já jsem taky JČ jen výše než ty. Kloudná snůška, kdy vznikal ve včelstvech přebytek byla zatím jen cca 12dní (váhu nemám, je to jen pozorování a odhad). Zatím jsem vytáčel, jen tak pro procvičení a udělalo to průměr 8,5 kg na včelstvo.
(22.06.2021 12:44)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Mirku, koukám kde včelaříš...jižní čechy 470mnm...tam nebylo nic na polích, řepka nebo tak něco?....že píšeš že pořád nula.

Pole nemám v doletu. Jen louky, lesy, dubové hráze kolem rybníků. Ovocné stromy lidi na zahradách moc nemají, když má někdo malé políčko, tak obilí nebo brambory.
Akáty tady nemedují, jsou kolem železnice.
Řepku jsem nikdy neměl.
Pánové, mám přebytky akátového medu prodám i ve větším množství cena dohodou. Přes SZ se ozvěte. Včely šly z jarní bídy do akátového extrému.
Akátu není nikdy dost, radši uskladním, příští rok být nemusí.
Přebytky nikdy neprodávám, příjde bídný rok a jak se pak hodí.
80 včelstev a průměr 62 kg. Jak ostatní,zejména na horách?
a kolikrat si vytacel? nebo vytacis prubezne, napr 1 za tyden z kazdeho vcelstva neco?

co se me tyce, tak nevim jak to spocitat aby to davalo smysl. prvni jarni toceni bylo z vice vcelstev, protoze pak se mi nekolikery vyrojily a ted sem vytacel uz jen ze zlomku toho co sem mel jako "produkcni" na jate pri prvnim vytaceni.

takze zalezi, co tim " kolik jste letos vytocili" chceme zjistit....jestli jaky sem pako nebo jestli jak pilny vcely byly, nebo neco jinyho...
Na konecny scot je jeste brzo.Jeste muze bouchnout jedle,ma se ochladit.Konecne.Nakonec 1vytoceny mednik vracim,bud ho vycisti,nebo muze prijit snuska,nebo ho zaperou cementem a bude na jaro.Do 15.srpna jeste 14 dnu Smile.
Necelý metrák ze třech včelstev. Bylo to tak asi 50/50 - 46kg květový s nějakou řepkou a 48kg mix akátu s lípou.
Hned na začátku řepky dostalo každé včelstvo bednu mezistěn, ty byly za týden postavené, takže předpokládám, že část řepky je teď ve formě souší Smile
Oddělky a jeden roj tam můžou mít každý (jen velkým odhadem) 8-12kg, ale těm jsem nic nebral.
(31.07.2021 17:47)TomasK1 napsal(a): [ -> ]a kolikrat si vytacel? nebo vytacis prubezne, napr 1 za tyden z kazdeho vcelstva neco?

co se me tyce, tak nevim jak to spocitat aby to davalo smysl. prvni jarni toceni bylo z vice vcelstev, protoze pak se mi nekolikery vyrojily a ted sem vytacel uz jen ze zlomku toho co sem mel jako "produkcni" na jate pri prvnim vytaceni.

takze zalezi, co tim " kolik jste letos vytocili" chceme zjistit....jestli jaky sem pako nebo jestli jak pilny vcely byly, nebo neco jinyho...

Počítaj se včelstva, který máš na jaře a né to jak si to pak posral Smile takže počet kg děleno počtem vyzimovaných včelstev
Ahoj, u mne 32kg na včelstvo. Včelařím teprve 8 let, ale to co dneska jsem ještě neviděl. Včely v chomáčích na vlastních zásobách, nakousaná víčka, hladová jako vlci.
Před 2 týdny jsem těžkal v ruce medník a dnes byl poloviční. Jdu krmit.

Louky ty má přece jednoduché počty. Co včelstvo, to metrák Smile
Pre dlhodobé vyhodnocovanie medných výnosov ako kritérium úspešnosti včelárenia je pre včelára rozhodujúce sledovať priemerný medný výnos na zazimované včelstvo. Zazimovanie je investícia včelára, na ňu treba vzťahovať medné výnosy ďalšej sezóny. Zimný úhyn, jarné spájanie, tvorba oddelkov a odložencov, rozmnožovanie včelstiev, to všetko sú premenné veličiny, viaceré sa prejavia v ďalších sezónach a znemožňujú sledovať dlhodobý vývoj úspešnosti včelárenia v daných znáškových pomeroch. Treba hodnotiť efektívnosť tej investície. Ale pre krátkodobé hodnotenie pre danú sezónu je vhodné vyčísliť aj pomer celkovej hmotnosti vytočeného medu a počtu prezimovaných včelstiev a tiež priemerný ročný výnos na počet produkčných včelstiev (včelstiev, z ktorých bola vytáčaná hlavná znáška sezóny). Pre svoje potreby som zaviedol aj pojem "výťažnosť úrody medu", čo je pre danú sezónu percentuálny pomer priemerného medného výnosu produkčných včelstiev a medného výnosu najúspešnejšieho včelstva (ten naznačuje úrodu medu v danom roku, tá sa nedá inak zistiť). Výťažnosť úrody medu ukazuje, ako boli na včelnici v danom roku využité znáškové možnosti danej lokality. Ja s jeho vyčíslením nemám problém, lebo pre rôzny výskum vážim medné výnosy jednotlivých včelstiev pri každom vytáčaní, ale zjednodušene sa to dá robiť aj bez váženia zaznamenávaním počtu vytáčaných plástov jednotlivých včelstiev. Vtedy sa pre výťažnosť úrody medu vyčísľuje pomer počtu vytáčaných plástov za celú sezónu delené počtom produkčných včelstiev (teda priemerný počet) k celkovému počtu vytáčaných plástov včelstva s najväčším počtom vytáčaných plástov za celú sezónu (výsledok krát 100, aby to bolo v % ).Parameter "výťažnosť úrody medu" umožňuje porovnávať dlhodobú úspešnosť včelárenia bez ohľadu na premenlivosť znáškových pomerov v jednotlivých sezónach. Pri optimálnom vedení včelnice je výťažnosť úrody medu okolo 80%. Zmeny výťažnosti medzi sezónami naznačujú nejaký nový problém (nevhodná zmena technológie včelárenia, nová choroba, ...).
Je mi Vás celkom ľúto pri tých výpočtoch.Zmeniá tie všetky premenné vo Vašich rovniciach cenu medu za ktorú budete predávať?Výročím 100 kg,mám 5 vcelstiev,točil som z 3.Aj tak sa musím starať o 5 vcelstiev.Či tie 2 z ktorých som netočil nechám vykapať lebo si nič nezaslúžia?Vytočil som 100 kg a utrum.
cichale, mas castecne pravdu, ale vzhledem k tomu, ze kdyz uz to zverejnis formou odpovedi na dotaz v nazvu vlakna, tak ta informace by mela mit nejakou vypovidaci hodnotu a pokud mozno i aspon trochu umoznit srovnani, tim ze ji davas "do placu" diskutujicim ve vlakne.

informace, ze jsem vytocil 100 kg ale nic moc nerika, ledaze by ji zverejnili vsichni vcelari v cr/sr a dala se tak najit odpoved, kolik se vytocilo medu v cr/sr celkem.

ta otazka v nazvu vlakna je takova vagni, ale jak tu psal Pavol pred tebou, melo by to umoznovat srovnani spolu s informaci v profilu nebo podpisu vcelare o tom, v jake lokalite a nadmorske vysce prispivajici vcelar vcelari.
Tomáš nepochopil si ma Chcel som povedať že tie čísla sú úplne irelevantné ako aj miesto kde včeláris ako aj výsledky ostatných včelárov.Na konci je len med ktorý si vytočil a čim ho vydeliš je úplne scestné lebo buď chceś vytáčať alebo nie.
Já mám letos z 10 včelstev 385kg medu a udělal jsem z nich 3oddělky a 5rojů bylo. Vytáčel jsem třikrát naposledy před týdnem a všechen med světlý.
Už můžu také udělat uzávěrku.
Průměr 6kg na včelstvo, takže neskutečná bída.
Kdo ještě dokáže také přiznat neúspěch?
V průměru 29 kg na včelstvo, z toho 20kg řepka s ovocnými stromy, při druhém vytáčení všehochuť. Můj nejlepší rok ze tří, takže asi spokojenost Smile a dík včelkám Smile
(08.08.2021 19:17)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Už můžu také udělat uzávěrku.
Průměr 6kg na včelstvo, takže neskutečná bída.
Kdo ještě dokáže také přiznat neúspěch?
Ja mám neúspech lebo mi nevyšlo 200 kg na vyzimované včelstvo, som hlboko sklamaný.Angry
(08.08.2021 20:02)Merkuri napsal(a): [ -> ]
(08.08.2021 19:17)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Už můžu také udělat uzávěrku.
Průměr 6kg na včelstvo, takže neskutečná bída.
Kdo ještě dokáže také přiznat neúspěch?
Ja mám neúspech lebo mi nevyšlo 200 kg na vyzimované včelstvo, som hlboko sklamaný.Angry

Tak to jsi na tom Merkuri stejně blbě jako ostatní, protože většina má taky pod 200 kg na včelstvo. U tebe je to škoda kdybys neztrácel tolik času na foru mohlo to být podle mě i 300 kg na včelstvo. Smile
Referenční URL's