Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Sezona teprve poradne zacina,rozkveta malina a ostruzina a po dlouhych letech ma vodu.Prvni toceni dalo 31 kg na vcelstvo,vcera jsem dotacel oddelky,zimovane na 5 ramcich 39x30,i z nich 8-12 kg,bohuzel vsechno par dnu po vytoceni okamzite krystalizuje.Tak sup do skladu pro strycka Prihodu.
(28.05.2022 22:41)TomasK1 napsal(a): [ -> ]ok, s tim pristupem by se dalo v zasade souhlasit josefe, ale cim objektivne zmeris, nebo chces li, zhodnotis, zda vcelaris dobre, ze se o vcely staras dobre/nejlip jak to jde?
jedna vec je pocit vcelare a jeho pohoda, ale druha vec je pocit a pohoda vcel. a cim to zhodnotis? ze se zadne nevyroji? ze je silne - ale jak? ze neuhyne?
podle me, a to jsem sel do vcelareni s tim, ze zadny med vytacet nebudu a vse necham vcelam, je mnozstvi vytoceneho medu souhrnym ukazatelem, do ktereho se ve finale promitne vse, toho, jak na danem stanovisti, za danych klimatickych podminek, se dobre nebo spatne staras o vcely. tak si myslim, ze ma smysl to sledovat. a kdyz to sledujes a porovnas s predchozim rokem/roky, tak krome zjevnych chyb ti to napovi, zes udelal blbe asi i jeste neco, o cem zatim nevis, a mas moznost to priste napravit.
Prečo by to mal sledovať na včelstvo, prečo nestačí priemer?
andreji, pro mne a podle mne je dobré to sledovat podle jednotlivých včelstev abych to mohl použít jako kriterium pro výběr včelstva, ze kterého rozchovám nové matky. v konečném důsledku, pokud včelařím nejen pro radost, ale i pro užitek (= užitek z prodeje medu a ne z oddělků nebo matek), tak je pro mne důležité rozchovávat matky z těch včelstev, která svoj kvalitu promění v množství vytočeného medu.
Ale to máš trochu pomýlené. Rozhoduje aj vek matky, tá čo mala minulý rok rekordný výnos, tento rok môže sklamať.
ano, i tento faktor zohlednuji, kdyz sleduji a srovnavam vynos po vcelstvech za sledovane roky. sice je to ovlivnene pocasim, ale to eliminuju tim, ze neporovnavam absolutni hodnoty ale poradi, na kterem se v danem roce vcelstvo umistilo.
netvrdim, ze je to jedine a nejlepsi kriterium, ale spolu s ostatnimi urcite vypovida o kvalite vcelstva.
samozrejme ze je treba take zohlednit moje chyby a hlavně porovnavat srovnatelna vcelstva - nevyrojena, kmenova, se stejne starymi matkami a idealne stejnym zpusobem vychovanymi matkami (z vajicka nebo larvicky), atd.
TomasK1 - a zohladnujes napr. aj umiestnenie vcelstva na vcelnici? Pretoze ak mas napr. viac ulov v linii vedla seba a zdroj vyznamnejsej znasky je bokom od ulov, tak krajne vcelstva vplyvom zalietavania budu silnejsie a budu mat aj plnsi mednik.
Iceage - ano, vážím každý rámek na závěsné digitální rybářské váze, a dokonce jsem si i měřil refratkometrem u každého rámku vodu na otevřených buňkách a zavíčkovaných buňkách a zapisoval si, kolikátý plást "odpředu" (teplá stavba) to je a několik rámků jsem měřil i "přední" a "zadní" vodu....a samozřejmě to měřím a vážím za jednotlivé úly, takže to mám rozlišené podle stojanů a ty mám na obou stanovištích ve dvou řadách a každá řada je orientovaná jinak.
Zatím to mám všechno na papíře, musím si to nasázet do excelu a pak z toho udělat nějaký kontingenční tabulky a bude z toho vidět, jak na tom která včelstva jsou.
Už teď ale vím, že ačkoliv mám letos vyzimovaných včelstev a loňských oddělků na obou stanovištích více než loni, výnos na včelstvo je myslím stejný nebo lepší (vytáčím průběžně, mám jen jeden medník...taky se mi to ale rojí), než loni. Na písecku prokazatelně v okolí mají včelaři také více včelstev, jak jsou na tom oni, nevím, ale za sebe jsem na tom stejně nebo lépe.

A to se tedy vracím obloukem k té mé provotní úvaze, kvůli které jsem se ptal, zda jste letos vytočili více než loni. Protože aspoň v mém případě není výnos otázkou převčelení / počtu včelstev, ale je to počasím. Protože na obou stanovištích mám počasí letos pro snůšku příznivější než loni. A kdybych uměl včelařit a nerojilo se mi to, tak by letošní výnos byl určitě ještě lepší.

to zalétávání včel jsem se snažil vyřešit/minimalizovat barevným rozlišením jednotlivých úlů, fotky jsem dával do vlákna Velikost a umístění česna.
Jestli to vyrovnalo výnosy mezi jednotlivými včelstvy zatím nevím, zda to minimalizovalo (přes vyrovnání doneseného nektaru a nepřetěžování plodiště nektarem a pylem) rojení, to nedokážu posoudit, protože se mi nějaká včelstva vyrojila, až se nevyrojí žádné, tak snad budu moct říct, že to pomáhá.
Letošní rok se zdá být na med štědrý, včely se nerojí a mají snahu nosit. Zvláště akát vyšel náramně. Přebytky akátového medu prodám i ve větším množství cena dohodou. Přes SZ se ozvěte.
Tomáš, tvoje úvahy idú dobrým smerom....
Výnos medu závisí hlavne od kvality stanovišťa , významne od počasia, sily rodiny, metodiky včelara (jeho skúseností a chuti robiť zásahy vo včelách) ...od genetiky matky a pod... excel by ti to mohol potvrdiť ale pokojne sa môže stáť že v krátkom časovom horizonte 2-3 roky nezistíš nič relevantné...
Tak jsem ukončil vytáčení. Průměr na včelstvo je pro mne rekordní 39 kg.
Většna lesního.
Letos zatím nejlepší rok - průměr 30 kg na včelstvo, hlavně květový + lípa.
Průměr 21 kg,jak to vypadalo super v červnu,medovice,tak v červenci už nedonesli nic.Nove odrosty na smrcích zdrevnately hrozně rychle a bylo po medovici, hrozný sucho.Vysocina 765 m.n.m
Kdyby někdo potřeboval med pro své zákazníky, zhruba 500 kg z posledního vytáčení mám navíc v bílých plastových sudech. Tj. asi 40-45 kg/nádoba. Cena 110,-/kg. Více SZ.
Radši si to nech, příští rok bude kulový a budeš rád že to v plastu budeš mít

Vždycky jsem se tak nějak srovnával s Barnatem podle nadmořský výšky,ale ten sem nějak teď vůbec nepíše
Moc, ale v priemere na včelstvo som neprekonal svoje maximum.
Tak a je konec Smile
9 včelstev 428kg, až na ten suchý a hladový konec to byla dobrá sezóna.
Tak a zacinam.Prvni tri vcelstva po 21-22 kg tmaveho mediku Smile
Letos jsem měl hodně dobrou sezónu, mám dost přebytky. Zůstanou doma, chleba to nežere a budou se ještě hodit
Nejhorší sezona zatím. O více jak polovinu propad od ostatních let.
Podprumer
Referenční URL's