Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Podpruměr ale nejlepří rok z posledních tří let.
U mňa zatiaľ najlepšia sezóna za posledných 10 rokov ešte kvitne slnečnica,ale zatiaľ to s ňou nevizerá nič extra prínosy slabota veľké sucho ... ale aspoň dačo z nej bude cca 8kg/včelstvo Big Grin
Na to že dá 8 kg na včelstvo bi som z nej zutekal lebo to len doj..e celé včelstvá, a ked to ostriekajú cez deň tak je včelám amen...Angry

Hustota 16,1% vody, krásny medík točím, až to vonia z medometu, mňam..Cool
[Obrázky: WP-20220726-18-26-30-Pro.jpg]
Priemer 75 kg. Niektoré včelstva mali trúdie rámiky a tie vychádzali horšie vo výnose ,ale zas mali nulový sklon k rojovke. Toto bola posledná sezóna z trúdími rámikmi.
A kde budou mít možnost se trubci vylíhnout? Ptám se protože mě zajímá tvoje metoda .....co rojova nálada ?
O 15 % víc než loni a zhruba tuna medu zůstala ve včelách. Loni byl mírně nadprůměrný rok, takže spokojenost.
Ja som mal nadpriemerný rok. Najlepší za posledné 4 roky. Vo výnose na včelstvo rekord nepadol, ale v absolútnych číslach áno, nakoľko mám dvojnásobný počet včelstiev oproti obdobiu spred 4 rokov.
Po třinácti letech včelaření letos nabízím včelám víc cukru, než ony mě nabídly medu.
Letos mi to vychází průměr na včelstvo 48kg, což se mi zdá proti loňsku a předloňsku dobré. (loni jsem měl tuším 30kg) Co se trubců týče, tak v každém včelstvu bylo vloženo 3 ks stavebních rámků, takže trubců hromada a stejně se rojovka rozjela ve všech čtyřech včelstvech a to jsem je měl na 4 nástavkách 39x24. Dodgy
Škoda, že se s průměrem na včelstvo nepochlubí víc včelařů, včetně těch co mají bídný rok. Bylo by zajímavé vidět mapu, jak se kde dařilo.

Když někdo napíše, že měl průměrný nebo podprůměrný rok - to je naprosto zbytečná informace, která nic neříká, když nevíme, co průměr je.
Práve počúvam sprãvy a tam hovoria že to bude dvojnásobok ako po iné roky.
U mňa to tak je.
Až vytočím poslední snůšku pochlubím se. Zatím nosí z jetelovin. Momentálně se pohybuji okolo 30kg na produkční včelstvo a dva oddělky.
Tak letos to vychází asi 30kg na včelstvo asi tak o polovinu víc než loni. Bylo hezké jaro tak to zachránila řepka a ovocné stromy.
20 kg na včelstvo. Dalších 20 kg na včelstvo ponecháno v úlech na zimu.
Letos konečně po letech med hustý, suchý.
Kdo si pocka,ten se docka.Dotoceno posledni vcelstvo,nadherny tmavocerveny med kupodivu bez melicitozy.Vztazeno na prezimovana vcelstva,krasnych 24,8 tmaveho..Ted rychle varromed a vecer kbeliky -Smile.V plodistich odhadem cca 10 kg.
Dnes jsem vytočil poslední med. Vychází mi to na průměrných 33kg na včelstvo. Takže žádný zázrak ani debakl. Pamatuji roky co se dalo vytočit 80kg, ale ty časy se asi již nevrátí a to jsem v oblasti, kde se řepka nepěstuje.
Nyní se hlavně připravit na příští sezonu.
(03.08.2022 10:04)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Škoda, že se s průměrem na včelstvo nepochlubí víc včelařů, včetně těch co mají bídný rok. Bylo by zajímavé vidět mapu, jak se kde dařilo.

Když někdo napíše, že měl průměrný nebo podprůměrný rok - to je naprosto zbytečná informace, která nic neříká, když nevíme, co průměr je.

Mirku, já osobně nemám potřebu troubit do světa, kolim medu mi proteklo medometem, nikomu nic do toho není, stejně jako do mojí výplaty ... Smile
Mapa by byla dle mého nevypovídající, mám dvě stanoviště v lese, vzdušnou čarou cca 1.5 km. Jarní vytočení obě stejně, následně jedno paběrkovalo, druhému jsem nestíhal přidávat medníky. Je to hodně individuální, pár set metrů dělá velké rozdíly.
No, ale téma se jmenuje "Kolik jste letos vytočili medu" dle názvu by každý čtenář očekával jednoduché číslo. Z rovnice lepší průměr než byl loni kdy jsem vytočil podprůměr oproti předcházejícím 5 rokům? To se můžeme chytnout za ruce s jedním co zde dal příspěvky, že vytáčí 100kg na včelstvo. Ovšem nepočítá to průměrem na kmenové včelstvo ale průměrem na 2 - 3 včelstva o kterých si myslí, že jsou nej a ještě do toho vstupují různé proměnné.
Jako moderátor víš, že nikdo nikoho nenutí hlásat kolik vytočil.

Ale když přispívám do tohoto tématu, tak bych opravdu čekal číslo.

Za mne je to uvedené výše a nestydím se.
cca půlku jsem bral, půlku jim nechal. Po vytočení a zvážení to vycházelo 21kg/včelstvo.
Tak před hodinou jsem uzavřel letošní sezonu.

Pro Včelaříka ze Slezska do Slezska rovněž ze Slezska Big Grin
Poslední stáčení 160 kg z 8 včlelstev. Celkově tohle stanoviště 38 kg.
Zde točím až na hranici srpna a září pokaždé. Teď mají už kýbl s cukrem, ve čtvrtek druhý a je hotovo.
Celkový průměr na všech včelstvech letos 33 kg. Na to jak je tady u nás včela na včele ( to mohu včelařííkovi potvrdit) , tak bezvadný rok. Kéž by takový byl každý.
P.
Referenční URL's