Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Medu je ve včelách dost ale 70-80% nejde ven.Je to horší než v roce 2011.Uvidíme na konci kolik toho bude.Stále ještě nosí a pokud nezaprší tak nosit budou dál.
Netroufám si vůbec odhadnout kolik medoviny a nebo kvasu z toho bude.Undecided Letošní finále vypadá na pěknej pracovní maraton.
Tak a jde se dál ždímat co se dá.Confused
Dnes jsem spal venku s dětmi na zahradě ve stanu, ráno mě probudil hukot včel, tak jsem šel podívat - létají na medovici, přes den už to tak optimisticky nevypadá. Ale za posledních 14 dní něco nanosily. Hlavně ty slabši co se nedostaly do síly včas jsou nyní na vrcholu. Je to lotynka, na jaře nikdo neví co bude a to si moc nemyslím o radách jak vyrovnávat včelstva do stejné síly, že se tak pozná dobrý včelař. Někde možná, u nás spíš ten co sází vše na jednu kartu.
Dnes z 8mi včelstev 89 kg. Dle refraktometru 16%.
Dnes, po 27 rokoch, som vytočil svoj prvý med. 14kg z jedného silného (na jar najslabšieho) a jedného vyrojeného včelstva, z celkových 20 rámikov som im po skúške trhnutím zobral 13 tých najťažších ktoré už viečkovali. Mohol som možno ešte 2-3, ale bál som sa, chcel som im aj niečo nechať... Vďaka Bohu a môjmu dedovi, ktorý je hádam aj v tom včelárskom nebi aj za toľko... Včely stále nosia, dokvitá lipa malolistá a tak sa mi zdá, že je aj nejaká medovica... Smile
Asi jsem špatný hospodář, když vidím kolik někteří vytočili medu v mé oblasti. Nedokáži pochopit co dělám špatně. Celkový průměr je 15kg na včelstvo Huh
Vidíš nebo jen slyšíš?
žádnou paniku,
já mám zatím průměr na včelstvo 10 kg. Ale zatím nosí, tak snad něco ještě vytočím.
Já jsem letos točil dvakrát a mám průměr 13 kg na včelstvo, zatím to ještě nevzdávám, už mám 10 dní po vytočení a včelky stále nosí, asi lípy medují a to i medovici, listy jsou lesklé a zalepené a tak uvidím jak dlouho to vydrží. Smile
Já letos vytočil 42 kg na včelstvo. Naposledy jsem točil před čtyřmi dny, lípa už u nás skončila, z ní jsem vytočil skoro 20 kg na včelstvo. Já jsem na tu bídu zjara spokojený. Včelstva jsem zúžil na dva nástavky 39x24 a jeden 39x17, je to plné včel a medu kolem plodu. Ještě něco málo nosí, ale to už jim nechám.
Proč zužovat???
myslím, že dva nástavky 39x24 a jeden 39x17 po posledním vytočení stačí. Na co nechávat další medníkové nástavky když mám po posledním vytočení?
Radim je tvrďák.
Já se svými 34kg jsem spokojený, ale včelstvo je na 4 nástavcích a oddělek má už 3 nástavky a uvažuji, jestli jim na zimu nenechat aspoň ty 3 nástavky.

Jinak potvrzuji, že včely létají především dopoledne (asi tedy medovici, ale světlou), ještě tu máme lípy malolisté, které teprve v klidu jdou do plného květu, ale sám jsem zvědav, kolik z toho ještě bude výnosu...
Já letos vyzimoval 4 loňské oddělky. Po všech lapálijích s rojovkou mám 14kg na vyzimované včelstvo + nástavky souší. Dalších cca 10 kg vráceno po rozdrásání víček do včel pro vysoký obsah vody. To už jim asi zůstane.
Na to, že jsem šel do sezony s cílem stejným pro sebe i včely, a to přežít, jsem spokojený. Navíc letos budu zimovat 8 včelstev/oddělků.
Tak bídný rok jsem ještě nezažil. Vytočil jsem 5 kg na včelstvo a to jen, protože jsem potřeboval rámky na rozšiření oddělků a aby taky bylo něco pro rodinu Wink
Jedinná a poslední pořádná snůžka u nás byla z ovocných stromů a to ještě, když kvetly jabloně byla zima. Po řepce měla včelstva míň zásob než, když vyzimovala - chladné počasí v době jejího kvetení. Akát kvetl ukázkově čtrnáct dní. Tak dlouho jsem ho kvést ještě nezažil, ale z tohoto období včelstva létala pouze den a půl, protože je kolem třetí odpolední zahnala bouřka do úlu. Akát je hodně lákal, ale opět zima a děštivo. Až mi bylo včel líto, když přistávaly prokřehlé na úlu a čekaly až se oteplí a ono nic, spíš ještě zmoklySad
Teď to trochu zachraňuje slunečnice, ale od středy hlásí bouřky, tak uvidíme. Naštěstí jsem bezmezný optimista a tak podle slov mého strýce, který byl pan včelař: po několika špatných letech, kdy je málo medu příjde rok, co ti to vše vynahradí - už třetí rok čekám a vím, že tento to rozhodně nebude.
(15.07.2013 21:49)Radim Kubíček napsal(a): [ -> ]myslím, že dva nástavky 39x24 a jeden 39x17 po posledním vytočení stačí. Na co nechávat další medníkové nástavky když mám po posledním vytočení?

Protože, i když už víc nenanosej, tak podle prostoru si připravujou sílu zimní generace, a zimní včely používají volné, ikdyby prázdné medníky k vylehávání, kde tráví čas v nečinnosti....tak proč jim ten prostor nedat....?

Včera jsem krmil květnový oddělek, a protože nemám na tachováky, se kterými jsem kdysi začínal a do kterých dělám oddělky, stropní krmítka, jsem nadstavil prázdný nástavek, aby se vešla lahev...dneska v tom nástavku bylo na stěnách spousta včel a ani se nehnuly.a to v druhém nástavku staví mezistěny a ještě dva plásty chybí.....a to už jsou červencové včely, které tam budou až do jara.
Jaroslave, jsem na tom podobně, taky na jihu Moravy. Ovocné stromy pohoda rozjezd, řepku nemám v efektivním doletu a když medoval akát, tak celý propršel. Výhodu měly tento rok výše položené lokality, kde akát kvetl až po deštích. Nejvíce mě letos překvapila lípa, která medovala, medovicovala, ale v mednících se to nijak neprojevilo. Jediná příčina, která mě napadla bylo několikadenní nárazové ochlazení. Slunečnice vypadá slibně.
Tak nakonec jsem se přeci jen rozhodl točit. Ze 2 včelstev 14 kg, docela bída, ale je pravda, že spousta medu nešla vytočit, nevím jestli zkrystalizoval nebo je to ten cementový med (světlý a konzistence jako pasta). Koukal jsem, že tím samým sajrajtem je zašvíkaný i plodiště.
Dnes velká prohlídka, ještě jednou vytáčet budu. V plodišti mají slušné zásoby, med nestříkal, a byl tak akorát Wink Takže uvidíme, co se z medníků dostane
Po dotování různými pohromami postižených včelařských kamarádů mi zůstalo kolem třiceti včelstev, ze kterých letos poprvé a naposled zítra vytočím 150 kilo medu. Vtip je v tom, že kdybych v téže životní situaci měl včelstev 5 nebo 100, pořád bych vytočil jen těch 150kg, protože zkrátka víc nepotřebuju.
Já šel točit dnes. Musel jsem protože matky u některých včelstev neměli kde klást. Vzal jsem z plodiště 3-4 plné rámky. Byli víc jak z 1/3 zavíčkované a zbytek buněk samý med. Nevidím důvod proč jim to v plodišti nechat. Prozatím mám průměr přes 50 kg na včelstvo a něco ještě vytočím při sundavání medníků.
Referenční URL's