Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím.
Letos to bylo slabší.
1. vytáčení - 16. 7. - průměr 10 kg na včelstvo
2. vytáčení - 6. 8. - průměr 7 kg na včelstvo.
Celkem ze dvou včelstev - 34 kg.
1. stáčení: 15.6. 140 kg z 6ti včelstev (květovej/akátovej),
2. stáčení: 8.7. 110 kg z 6ti včelstev (akátovej/lipovej),
3. stáčení: 5.8. 80 kg z 5ti včelstve (medovicovej).
Celkem 330 kg.
55 kg / včelstvo / rok 2013
Letos jsem točil 3x, pouze 4 produkční včelstva.
  1. květový 90 kg
  2. směs květový + medovice (lípa) 83 kg
  3. medovice 137 kg
Celkem 310 kg, průměr na včelstvo 77,5 kg.
U mě v Plzni je to zatím průměr 30kg na včelstvo, třetí vytáčení mě ještě čeká...ale tej práce s melecitózou! Rozdávám známým a prodávám jen omezeně, protože za tu dřinu by mě to ani netěšilo.
Takže s radostí oznamuji, že včelky reagovaly na mou výzvu a přinesly mi dalších 30 kg medu (10 včelstev), kdy můj požadavek byl 20 kg, ale na včelstvo. Je to pro mě ponaučení do příštího roku, abych zlepšil komunikační toky již z jara, abych tak předešel nedorozuměním ohledně množství požadovaného medu Big Grin

A také přikládám pro srovnání foto, ten světlý je z prvního točení a ten černý je ze včerejška. Prováděl jsem rozsáhlou porovnávací degustaci mezi těmito medy, a každému chutná něco jiného, což je dobře.

Nyní to slíbené foto:
[Obrázky: Lesn_a_Kv_tov_2.jpg]
1. stáčení: 15.6. 140 kg z 6ti včelstev (květovej/akátovej),
2. stáčení: 8.7. 110 kg z 6ti včelstev (akátovej/lipovej),
3. stáčení: 5.8. 80 kg z 5ti včelstve (medovicovej).
Celkem 330 kg.
55 kg / včelstvo / rok 2013
(09.08.2013 20:37)Grof napsal(a): [ -> ]Takže s radostí oznamuji, že včelky reagovaly na mou výzvu a přinesly mi dalších 30 kg medu (10 včelstev), kdy můj požadavek byl 20 kg, ale na včelstvo. Je to pro mě ponaučení do příštího roku, abych zlepšil komunikační toky již z jara, abych tak předešel nedorozuměním ohledně množství požadovaného medu Big Grin

Ano, ano, vizualizace je velmi důležitá. Místo různě zbarvených česen je třeba tam míti graf, plánované množství a do toho uvádět denní přínosy.

Každá včelky při návratu z úlu pocítí hrdost nad plněním plánu, nebo bude vědět že se nevede a bude se v týmu zamýšlet proč a co je třeba zlepšit.

A včelař musí dbát aby se mu ke kastě dělnic v úle nerozmnožila kasta manažerek. Oni ti trubci stačí sami o sobě. Smile
Minulý týždeň , rovných 40 kg z troch včelstiev, a to som vytáčal len zbortené plásty a celé zavíčkované,ostatné budem až po 18, auguste, ale aj tak som spokojnýBig Grin
Tak konečne sme vytočili posledný med a sezónu hodnotím tak ako je písané na plástoch.Na prezimované včelstvo mám priemer 38kg,čo je za posledných 10 rokov najhorší výsledok.Repku,agát,lipu,slnečnicu mali včelstvá priamo pod nosom,včelstvá pomerne silné a vyrovnané,no na výsledku to poznaťaž tak nebolo.Snáď ďalšia sezóna bude zaujímavejšia,teším sa na ňu už teraz.

[Obrázky: IMG_2612.jpg]
Vysočina -Bory - 14 VČELSTEV
Květový - 0 kg
KVĚTOVÝ tmavší - 250 kg
Poslední Medovice křížená napůl cementem 310 kg
40 kg na včelstvo , takže nakonec to dopadlo rozumně , z jara jsem měl docela bobky Smile
ja čakám až na scipiovú uzávierku.... hlavne položku medovica.....
ale prajem to tomu našum rímskemu cisárovi....
to sa ešte načakáš, bo bol cukor v kauflande v akcii, takže znáška u neho pokračuje ďalší mesiacBig GrinBig GrinBig Grin
Příspěvky o falšování medu jsem přesunul do tématu Kvalita medu. Pokračujte, prosím, tam.
Letos jenom 127 kg ze 7 včelstev.
Průměr 18 kg na včelstvo.
Jedno včelstvo 30 kg + nějaký cement - vylouhovaný, kvasí a snad půjde pít
(29.08.2013 10:33)Kajk napsal(a): [ -> ]Letos jenom 127 kg ze 7 včelstev.
Průměr 18 kg na včelstvo.

Promiňte, ale já už si zase rýpnu do stále otevřeného a živéto tématu, prosím, aby to nebylo chápáno jako průda, ale nedá mi to, snad tu mezi sebou můpžeme komunikovat otevřeně:
K čemu je ostatním na tomto otevřeném a velmi férovém foru tento údaj beze jména a lokality? Vždyť jsme tu snad mezi svými, ne? Tak proč ty tajnosti? Nebo proč ta kila bez místa? Co tedy znamenají? Málo nebo hodně?
Jinak v této divné sezoně 18 kilo není špatných (sám jsem na tom díky výpadku jarního medu na dolní Mži podobně), ale jak kde ... Když nevím, kde, tak bych vlastně to, že to není špatné asi psát neměl ... Může to být zoufale málo, ale může to být i slušné. Takže jak to vlastně je, když už sem ten údaj přiletěl?Wink
Jiří
Takze po uzavreti sezony mam 67.7 kg priemer na jedno vcelstvo, co je cca. o 25% menej ako minuleho roku. Sad Napriek mnohym slachtitelskym a ulovym vylepseniam sa viac tohto roku nedalo zo vciel vyzmykat. Rok 2013 sa z hladiska pocasia zapise medzi najhorsie, kedy sa start sezony opozdil oproti priemernym rokom o 3 tyzdne, oproti dobrym este o viac. Sad Ovocne stromy kvitli zaroven s repkou, ktora bola dost daleko (6 km). Na agate boli iba 2 dobre dni, zvysok preprsalo. Esteze vysla junova medovica, lebo v podstate od zaciatku jula neprsi a luky s kvetmi sa zmenili na hnedu prasiacu sa step. Na slnecnici mi postrekom odrovnali lietavky takze rodiny aj z velkych ploch zlatobyla doniesli necelych 8 kg. V Kosiciach snad polovicu dni sezony fukal silny severny vietor, ktory vsetko vysusal. Vela zlatobyloveho medu vcelam ostalo, takze krmit bude treba iba okolo 5 kg na vcelstvo.
Ked clovek zohladni vsetky faktory tak to nedopadlo az tak zle. Mnoho znamych vcelarov v okoli ma okolo 10 kg/rodinu, niektori to asi nadobro zabalia. Ziskavam mnoho novych zakaznikov, lebo ako jeden z mala predavam med. Ceny som dvihol o 1-2 eur/kg takze nominalne zarobim v podstate to co minuly rok a tie ceny mienim drzat aj v dalsich rokoch.Big Grin
Tohto roku bola drina, som rad, ze sezona skoncila, kliestika po prvom dymeni vyzera tohto roku malo. Takze ako sa hovori koniec dobry vsetko dobre. Cool
Před rokem jsem dovezl dva oddělky a letošek uzavírám se čtyřmi včelstvy a jedním oddělkem. Navíc holky musely vystavět každý rámek.
Vytočil jsem 32Kg medu, což je sice málo, ale za těchto podmínek se nic víc čekat nedalo.
Milan
Ja som cez víkend vytočil 13 kg medu , teda dokopy 75 kg z troch včelstiev, med v plodiskách som im nechal a nasadil som KM.
Takže som stým spokojný.
6kg na včelstvo....něco se odrojilo, něco nešlo vytočit. Kdybych si to víc ohlídal, bylo by to asi přes 10kg, ale víc asi ne. Ale i za to jsem víc, než rád. Zaplatí to alespoň náklady na cukr Smile a něco zbyde navíc.
Referenční URL's