Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To že je vhko a dážd vôbec neznamená nič!
Mosíš mat pevné včelstvo aby odparilo vodu, aj velkú úlohu to hrá aj velkost úľa. Najideálnejší úľ je B 10, stačí 3 dni ked skončí znáška a je voda v mede 16 - 17%. Ked už je B 11 tak môžeš čakat rovný týždeň aby vodu odparily.
Treba chovat pevné včelstvá a a problémi z hustotov nebudú.

Výtáčat včelstvá sa dajú aj ked prší, dnes od rána prší jak besné, vytáčal som včelstvá. Tretie výtáčanie mi hodilo priemer 23 kg / včelstvo, krásna čistá repka.
Vyholil som im ich riadne, no neviem či vo včelstve ostalo 3-4 kg medu.
19% ukvětového bych neviděl jako velký problém,čekat na 16,no nevím jestli by mi dřív nezkrystalizoval v plástech.
Trochu mě diskuze zde vyburcovala, jestli něco nezanedbávám. Ale v 500 m n/m, stranou od lidských obydlí a ovocných stromů a nikde v dosahu žádná řepka neposkytuje žádné rekordní snůšky. Spíše takový normální pozvolný rozvoj. Prošel jsem včelstva a ze 3 medníků jsem vybral 10 rámků 39x24 cca do 1/3 zavíčkované. Vody 18,2% při vytáčení, uvidíme co to ukáže během pár dnů. Těch 10 rámků dalo 15 kg pěkného květového medu a spokojenost na duši. Zase je nechám v klidu pracovat.
To snížení % vody v medu...no loni kvůli rychlému jaru jsem z první snůšky moc neměl, jen dvě včelstva donesla plný medník 39/24, zbytek jen do plodiště pro sebe. Nechtělo se mi to točit, tak když potom kvetla lípa, tak už to stálo zato točit....tudíž jsem nejdřív vytočil ten jarní a měl něco mezi 17,5-18, možná že by to bylo i míň protože jsem točil až na začátku 2. týdne v srpnu a jestli si vzpomínáte na ty loňské tropy v červenci, možná by byl obsah vody ještě nižší..ale med už byl zavíčkovaný někdy od konce května....myslím že jakmile to jednou zavíčkují, tak už to berou za hotové, takže obsah vody je ovlivněn počasím při víčkování. To zkrystalizování....možná u řepkového, s tím nemám zkušenost, ale ten jarní tekl v srpnu úplně v pohodě
(11.05.2014 18:44)Peprnik napsal(a): [ -> ]Tyhle diskuze člověka pěkně nabudí, ale chce to zůstat nohama na zemi Smile Vzal jsem dnes refraktometr a je to ještě kolem 19%. Vzhledem k vlhkému počasí, které nás příští týden čeká, si myslím, že ještě chvíli potrvá než to vyprahne.

V NASA nás učili, že i po vytočení medu ještě dobíhá chemická reakce (možná působením obsažené invertázy, to už přesně nevím), která spotřebovává molekuly vody. Takže med by měl i v zavřené konvi "časem" zhruba o jeden procentní bod snížit vlhkost.
Máte s tím někdo praktické zkušenosti - tedy měřili jste při vytáčení a třeba za 2 týdny, měsíc?

(11.05.2014 18:44)Peprnik napsal(a): [ -> ]Máte někdo zkušenosti, za jak dlouho se třeba ta dvě tři procenta vody odpaří?
Jen na okraj: 3 procenta vody není totéž jako 3 "procentní body". V naší diskusi všichni chápeme, co je myšleno, ale jedno to není. Když je v medu 20 % vody a odpaří se 3 %, získáme obsah vody 19,4 %. Naproti tomu, aby se med s 20 % vody dostal na 17 %, musí se odpařit ještě 15 % obsažené vody.
Sobotní vytáčení pouze dopoledne......pak začal přínos a z plástů už to kapalo. Voda 17,5-18,2% . V něděli voda už jen 16,8-17,2%. Vytočeno, zatím, 7 včelstev...... 252 kg.
Tady u nás kape jen ze mě. Smile
Milane a zapomněl jsi dodat, že každý z těch úlů vychoval matku, dal Ti roj a ještě oddělek Big GrinBig GrinBig Grin
(12.05.2014 10:19)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Sobotní vytáčení pouze dopoledne......pak začal přínos a z plástů už to kapalo. Voda 17,5-18,2% . V něděli voda už jen 16,8-17,2%. Vytočeno, zatím, 7 včelstev...... 252 kg.
To je prostě v prdeli, Když si vemu že Milan měl vlastně včely ještě dýl než já. Já mám chcípáky a Milan točí takovéhle kvanta. Prdele Milane jak to děláš? Sad Smile

---
Jen ze mne mluví obdiv a přejícná závist Wink
Jirko, ani jsi to moc nepřestřelil.....Big GrinBig GrinBig Grin ....2 roje....3,5 a 4,5 kg.....usazený na nové 39x35...Smile 6 oddělků na 6-ti pl.se starou matkou. 1oddělek s mladou...už klade....matkou na 5ti r. , 3 plemenáče a 8 oplodňáků.....

Říkal jsem ti Zděndo, že máš přijet na školení....jen dopravu si musíš zařídit sám.....Big Grin
A berete v potaz plochu zavíčkování zásobních rámků u květovořepkového medu? Může se stát, že i zralý med ještě není plně zavíčkován? A tím myslím, že je zavíčkován třeba jen 5cm horní pás.
To já budu rozhodně točit později a nebo vůbec a nechám to až po lípě jako loni. Počasí začíná být jako loni začátkem června (letos je to celé posunuté) kdy 3 týdny byla zima a pršelo. Takže už se zde těším za chvíli na příspěvky, kde se budou ti co vytáčeli ptát, jestli nemají krmit a jak...Ale třeba se pletu.
Sak se neboj Milane Smile) vytocim z tebe vsechny figle Big GrinD
(12.05.2014 11:35)vcelitrubec napsal(a): [ -> ]To já budu rozhodně točit později a nebo vůbec a nechám to až po lípě jako loni. Počasí začíná být jako loni začátkem června (letos je to celé posunuté) kdy 3 týdny byla zima a pršelo. Takže už se zde těším za chvíli na příspěvky, kde se budou ti co vytáčeli ptát, jestli nemají krmit a jak...Ale třeba se pletu.
Doufám, že se pleteš. Dlouhodobější předpovědi co sleduji se zatím shodují, že po 22.5. začínají tropy. Můj plán je tedy vytočit teď v sobotu, neděli jak počasí dovolí a ještě nebude snůška která by to ředila. No a pak děj se vůle boží.
Jinak je letošní rok krásnou ukázkou toho, že počasí má na výnosy ještě větší vliv než stanoviště. Tam kde to rozkvetlo a následně, kvetlo v době s vyššími teplotami a sluncem - tam medníky přetékají. Těm co jsou fenologicky o 2-3 týdny posunuty a kvetení spadlo do období dešťů a chladna - tak tam se jen vztekají. Já to mám tak napůl. Něco si donesly, ale konec květu jabloní a řepky a kaštanu je ztracen.
Doufám, že to vlhko alespoň přinese medovici, i když i ty mšice po těch mrazech opadaly jako veškeré plůdky ovoce.

(12.05.2014 11:42)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Sak se neboj Milane Smile) vytocim z tebe vsechny figle Big GrinD
Hlavní letošní fígl - na správném místě a ve správný čas Wink
(12.05.2014 12:12)JKL napsal(a): [ -> ]Hlavní letošní fígl - na správném místě a ve správný čas Wink

Přesně tak. Letos u nás vůbec není znát rozdíl ve výnosu mezi silnými a podprůměrnými včelstvy. Silné naplnily medníky u ovocných stromů a na začátku řepky a nasadily rojovou náladu, slaboši "vyčkávali" a medníky naplnili až v závěru květu řepky. Takže záda dostanou zabrat všude Smile
(11.05.2014 20:05)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]19% ukvětového bych neviděl jako velký problém,čekat na 16,no nevím jestli by mi dřív nezkrystalizoval v plástech.
Po dvoch týždňoch už hustomer do kvetového medu neklesá. Nesmiete ho nechať v kýbli, lebo sa potom ťažko vyberáWink. Ak spastujete kvetový med s 19 % podielom vody, tak je rovnaký, ako so 17 % vody. Ak má preto včelár výčitky svedomia, tak môže znížiť cenu o 2,04 %.Idea

K téme: výtočených cca 15 kg z repky. Po odtočení pred malinou to odhadujem na 20 kg z repky. Vo vyšších polohách /Turiec, Liptov/ ešte repka frčí a jarná repka ešte nekvitne.
Letos má prvá sezona. Ze dvou loňských oddělků zatím 30kg medu. Odhadem ještě minimálně 10kg zůstalo nad mřížkou. Jak už tu ale někdo psal. "nejsem prase, abych točil plod na kolotoči". Z těchto dvou včelstev zatím tři oddělky. U dvou už klade matka. Takže já jsem se svou první sezonou už teď spokojený. Med do perníků na Vánoce bude. A teď už jen rozšiřovat a zefektivňovat.
Letos též má první medová sezóna. Hodne proplodovano, velka probirka. Medik kvetovy, tresne, jablone, hooodne repka! Je to ale mňamka! 7 Kg na vcelstvo. Jeste neco malo hodi lipa. Volna stavba jen na hornich louckach.

LPS
Pro JKL.

Dlouhodobější předpovědi s pravděpodobností když nebud pršet tak bude hezky nesleduji.

Dokonce právě tento týden je vidět jak ještě v pátek předvídali na čtvrtek už 21°C ale v neděli už tam bylo 12°C.
Takže já sleduji tak ty dva tři dny, víc už není předpověď, ale ....

Pro nás tady se situce vrací k normálu. Jak mi před skoro 40lety říkal místní zkušený včelař, tady začíná snůška po prvním týdnu v červnu, do té doby není třeba spěchat s emdníky. Smile

A měl pravdu, předseda. Smile

Málokdo tady vytáčel v květnu a to jen když měl řepkové pole u baráku.
O 15km dolů na jih už je to jiné.
Dobrý den v sobotu budu vytáčet svůj první medík no ale když jsme před rokem ještě kupoval u včelaře tak jsme po něm chtěl med a od mi řekl že bude stáčet , ale prodat ho může až za měsíc , že se s nim musí něco dělat no mně se to zdá jako blbost mám tomu rozumnět tak ,že se musí nechat nějak odležet, nebo jaký by mohl být důvod nebo si dělal srandu nebo důvod byl ten, že ho ještě neměl naředěnejSmile . Zdravím všechny . Leoš
Referenční URL's