Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já mám ze 2 včelstev jen celkem 17 Kg Sad
Jarní + řepka, průměr 61kg max 85kg

takže velmi dobrý rok.
Gratuluji a závidím. Já tady dneska dal jednomu usazenému roji co se mi vnutil odkudsi do plemenáče sklenici s cukrem. Chudáci holky byly úplně na suchu.
U ostatních tady v pod lesem můžu točit leda hlavou, na poli ještě dokvétá řepka a tak se asi začnu chystat zda tam něco nebude. Ale do tohoto týdne co bylo teplo šly skoro suché.
Koukám na rámky jaké používáš. Dva různé systémy nebo je to plodiště a medník? Vzhledem k šířce 35-40.
2 včelstva 35 kg + mají vystavěno 4x2/3L
tak já zatim jen tak z lehka......mám 9 včelstev a už mám doma 230kg ale jsou ještě plný, nechci jim brát vše najednou, tak meduju postupně pár nejvíc zavíčkovanejch rámků Smile letos to vypadá na hodně slušnej rok
Včelstvá,čo som mal na repke doniesli v priemere 36 kg a ešte vytočím nadstavok miešaný s agátom. Dnes pekne nosili! Včelstvá v lese zatiaľ hlboký mínus!
Tak jsem dnes stihl vytočit dva nástavky - 30kg. Rád bych opět lehce rozvířil téma voda a med. Med mám nechán v takovém tom 40kg bílém barelu s výpustným kohoutem. Po vytočení jsem med lehce promíchal a naměřil 18,8% vody. Vím, že je to dost, ale točit jsem musel. Teď po 9ti hodinách má spodní vrstva u výpustného kohoutu 18,1% a vršek s pěnou 19,1%. Med je patrně těžší než voda a proto k tomu dochází. Mám v plánu výrobu medoviny, vyšší voda mi nyní nevadí, i když dle informací např. na stránkách Dolského ústavu je to ok a med by neměl kvasit (to se děje při cca 21%). Máte někdo zkušenosti s tím, že jste po několika dnech postupně odtáčeli takovou nádobu a refraktometrem jste pozorovali obsah vody v jednotlivých vrstvách, třeba po deseti kilogramových? Myslím, že by se tak nechala určitá část odtočit do sklenic a v momentě, když by se hodnoty dotkly např. 18,5%, odtáčení zarazit a zbytek prokvasit na medovinu.
(25.05.2014 21:49)KaJi napsal(a): [ -> ]Koukám na rámky jaké používáš. Dva různé systémy nebo je to plodiště a medník? Vzhledem k šířce 35-40.


Plodiště 2N 9r 440*240*27 a medníkové nástavky 440*170*35-40 což je nejblíže k Lang 1/1 a 3/4. Bez mřížky.A stanoviště co mi nabídl ten pán zezhora.
Jo a ještě něco pro pobavení - jelikož jedno včelstvo bylo v rojové náladě, našel jsem v plodišti asi 10 matečníků. Mřížku jsem instaloval před třemi týdny a v medníku se kromě zavíčkovaného plodu tehdy už žádný jiný nevyskytoval - a ono 21 dní už je dost dlouhá doba. No a dnes při vytáčení jsem vyndaval asi třetí sadu rámků a ejhle - na jednom lezla mladá matka. Úmyslně jsem v předchozí větě psal, že rámky byly oddělené mřížkou dosti dlouho na to, aby ji tam včely vychovaly. A prostě tím kolotočem vypadla z nějakého hodně skrytého matečníku. No koukal jsem na to jak zjara a pořád mi vrtá hlavou, jak se tam ta matka mohla narodit. Před vytáčením nic na rámcích nebylo, při odvíčkování bych si toho všiml, matečník musel být zašitý někde zboku. Slyšel jsem, že dělnice jsou schopny i nějaké vajíčka přenosit. Je to teda záhada s velkým Z.
Dnes som vytočil 4 zmetence, boli vytvorené cez ovocné stromy, vytočil som z nich 38 kg medu. Hustota bola 17% vody, v stredu ked budem doma, budem vytáčat aj ostatné včelstvá.
Med je pekne svetlí.
(26.05.2014 21:00)Peprnik napsal(a): [ -> ]Jo a ještě něco pro pobavení - " že dělnice jsou schopny i nějaké vajíčka přenosit."

...podarilo sa, pobavil si ma Big Grin
(ak teda aj tomu veríš čo si počul...)


btw
Kohout prepáč ak som ťa predbehol s komentárom Blush
(27.05.2014 12:15)goro napsal(a): [ -> ]...podarilo sa, pobavil si ma Big Grin
(ak teda aj tomu veríš čo si počul...)

Jo, je to legrace. Dost se toho napovídá Big Grin
(27.05.2014 12:15)goro napsal(a): [ -> ]
(26.05.2014 21:00)Peprnik napsal(a): [ -> ]Jo a ještě něco pro pobavení - " že dělnice jsou schopny i nějaké vajíčka přenosit."

...podarilo sa, pobavil si ma Big Grin
(ak teda aj tomu veríš čo si počul...)

Už se mi stalo, že při vytáčení lip v červenci jsem našel v medníku zavíčkovaný matečník. Nad mřížkou a měsíc předtím jsem ve včelách nebyl. Matka kladla dole. V medníku jinak ani jedno vajíčko.
Smile
(26.05.2014 21:00)Peprnik napsal(a): [ -> ]Jo a ještě něco pro pobavení - jelikož jedno včelstvo bylo v rojové náladě, našel jsem v plodišti asi 10 matečníků. Mřížku jsem instaloval před třemi týdny a v medníku se kromě zavíčkovaného plodu tehdy už žádný jiný nevyskytoval - a ono 21 dní už je dost dlouhá doba. No a dnes při vytáčení jsem vyndaval asi třetí sadu rámků a ejhle - na jednom lezla mladá matka. Úmyslně jsem v předchozí větě psal, že rámky byly oddělené mřížkou dosti dlouho na to, aby ji tam včely vychovaly. A prostě tím kolotočem vypadla z nějakého hodně skrytého matečníku. No koukal jsem na to jak zjara a pořád mi vrtá hlavou, jak se tam ta matka mohla narodit. Před vytáčením nic na rámcích nebylo, při odvíčkování bych si toho všiml, matečník musel být zašitý někde zboku. Slyšel jsem, že dělnice jsou schopny i nějaké vajíčka přenosit. Je to teda záhada s velkým Z.

Letos jsem se přesvědčil, že jakákoliv mřížka je na mladou matku krátká. Vychytával jsem čerstvě kladoucí matku klasickou kovovou výchytkou, co koupíte v potřebách, otočím se pro školkovací klícku a matka byla fuč.
Jo, u čerstvé matky bych tomu věřil, že se protáhla mřížkou a zaplodovala v medníku, co bylo volné (a ono toho už tehdy moc nebylo). Ale u roční matky s velkým pozadím? Nejpravděpodobnější mi i přesto přijde, že si někde tu skulinku našla.
(27.05.2014 14:09)ZdenyH napsal(a): [ -> ]... jsem našel v medníku zavíčkovaný matečník.

V žiadnom prípade vajíčko tam nepreniesli včely, ver mi Wink
Skús nabudúce pozrieť či vo vnútri nebolo zachladnuté mŕtve imágo, už som v úli našiel zaviečkovanú MB, ktorú včely opustili a matka sa nikdy nevyliahla, čo už Blush
(27.05.2014 14:33)Jarinek napsal(a): [ -> ]...

Letos jsem se přesvědčil, že jakákoliv mřížka je na mladou matku krátká. Vychytával jsem čerstvě kladoucí matku klasickou kovovou výchytkou, co koupíte v potřebách, otočím se pro školkovací klícku a matka byla fuč.

Kovové výchytky je nutné doohýbat - vpředu není dodržena mezera a matka proleze. U plastové průhledné výchytky se mi to nestalo, u kovové dotvarované už také ne.
já se teprve chystám v sobotu, doufám, že mi s tím zatím včely neuletí v roji, už jsem měla dvaConfused
Díky za tip ohledně úpravy kovové výchytky - tu právě mám. Ještě k tomu vajíčku. Slyšel jsem jak od nějakého včelařského odborníka, tak včelaře s letitou praxí, že včely opravdu vajíčka nepřenášejí a problém právě je buď v tom, že se někde matka protáhne, nebo že byla přendána s rámkem do medníku.
Výtáčam agátový med, zatial priemer pevné, matky v medníkoch a vyrojené včelstvá18 kg. Dnes končím z vytáčaním. 2 Tony idú prečTongue a ostatok na thy.
Referenční URL's