Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pred vytocenim 2.6 kg a po vytoceni i se zbytky pylu 0.4 kg. Takze 2.2, ale jak rikam celkovy prumer je 1.4 kg na ramek. Postaveno na volne stavbe.
Když se natáhne "včelí mezera", rozšíří se plást. V medníku je to podle mě lepší při ručním odvíčkovávání - není toho tolik a zároveň plásty neslepí vrchy dohromady. V Břinkových nástavcích se mně neosvědčilo 11 rámků, i když je to na to dělané. U 39x24 po 10 rámcích je v rámku medu bohatě přes 2 kg.
Ještě se přidám. Žákův průměrný 1,4 kg. Ale vzhledem k plnějším středovým a méně plným krajním mám dlouhodobě průměr k 12,5 kg na nástavek. Jsou i rekordní kdy věnce vytažené až k sousednímu rámku dokáží zvednout váhu na krásných 2,6kg.V neděli na to jdu tak uvidíme jak holky splní normy Smile
zajtra tocim, predpokladam tak 12 kg na rodinu.
Vytočeno zatím 60kg výborného květového medu ( 39 rámků 2/3 Lg. ) výběrem z horních nástavků, voda 17%, k tomu musím připočíst dva roje, oba jsme odchytili a usadili, už postavili od neděle 2NN, vzhledem k tomu, že nemáme žádné souše plánujeme točit zralé plásty výběrem z 5 a 6 NN i jako protirojové opatření.
Aktuálně asi převažuje snůška z hlohů-alespoň podle vůněBig Grin.
Zdravím,
nějak jsem nevydržel a teď jsem vytočil dvě včelstva. Vzal jsem jen zavíčkované plásty .Ze dvou medníků na včelstvu jsem odebral tedy jen jeden. Z těch dvaceti rámků 27 kg a voda 17%.
Jednalo se o průměrná včelstva.
O víkendu jdu do toho. Příští týden je lepší výhled počasí tak ať to mají kam dát Smile
Letos to nevypadá úplně špatně, ale dokud med není ve skle tak není nic jisté.
Kolegove,
jake mate zkusenosti s vytacenim v tomto obdobi? Repka se u nas zacina pomalinku zelenat, sem tam jeste kvet a ja zvazuji na vikend (spise nedeli), ze jim do toho sahnu. Jde mi spis o to, ze ted dost prselo a vsude je docela vlhko. Jaky to bude mit vliv na % vody v medu?

LPS
Včera jsem po deštích vytáčel jen to nejnutnější, abych uvolnil místo. Musel jsem vzít sem tam i nezavíčkované rámky.( při trhnutí ani kapka). Vyšlo to nakonec na 18.2%.
Chtěl jsem dnes vytáčet, ale při teplotě 12-15 stupnů a silném studeném větru se mi do toho vůbec nechtělo... Jestli o víkendu bude pršet, tak snad v pondělí, ale akát bude každou chvíli otevřený Sad
Po loňských problémech s vodou (19%) jsem se před týdnem rozhodl vytáčení odložit a pustil jsem se do toho až dnes. Výsledek: 150 kg ze 7 zazimovaných včelstev a voda 16,5 - 17,5%. Pěkný výsledek, ale musím dodat - ve čtvrtek 1 roj, v pátek 4 a dnes 1. Poslední sedmé jsou nejslabší a tak se nevyrojily. Prostě jsem před týdnem do nich měl vlézt. Dvoje se vrátili protože matka měla zastřižené křídlo, jedny jsem chytil, ale ostatní jsou pryč. Při mém umění odchovu matek nebudu zimovat desatery jak jsem chtěl, ale dvoje.
Tak zatím vytočeno asi 97 kg - z loňských oddělků a k tomu 3 roje, všechny odchycené. Takže zatím spokojenost, snad ještě něco bude , tedy myslím hlavně med, rojit už by se nemusely Tongue.
Vytočena dvě produkční včelstva, vybrány jen plně zavíčkované rámky. Z jednoho 8 rámků, z druhého 9 rámků. Na včelstvo 15 kg. Protože je to první výnos byli podarováni sousedé a rodina.
A takhle to holky krásně připravily:
[attachment=3439]
Gratulujem Pavle! U mňa prvé točenie cca 16kg na včelstvo a možno ešte trochu naškriabem!
Nic. A je nás takových u nás víc. Jen se to těžko přiznává.
Jo,jo....i tady jsou velké rozdíly....Na vzdálenosti 10-15 km od 10ti do 50ti kg/včelstvo. A hlavní problém je v velkých rozdílech v síle včelstev.....Confused
To co napsal Milan mohu podepsat. U mne školní případy - včelstva, která se mi povedlo dostat včas do síly - 40 Kg, ta, která startovala později 20-25 a jedno, které mělo, řekl bych existenční problémy - 10 Kg. V průměru 25,- Kg na včelstvo.
Tak já dnes 70kg z pěti včelstev. Pouze plně zavíčkované plásty. Minimálně jednou tolik v mednících zůstalo a půjde ven příští týden. Zatím spokojenost.
Tak z 5 ti úlů po 11 ti rámcích ( 39 x 24) celkem 85 kg což je 17 kg na včelstvo ( 18 % vody po smíchání ,ale pohyboval jsem se od 17- 19,5 -každý kýbl jinak ). Jsem moc spokojený, po těch začátečnických koninách a letošních jarních manévrech s nástavky a rámkySmileSmileSmile docela dobrý, tedy alespoň já jsem moc spokojenej . Tak přeju zdar všem. Leoš .
(24.05.2015 9:56)František Němec napsal(a): [ -> ]Nic. A je nás takových u nás víc. Jen se to těžko přiznává.


Franto prohlédni si moje staré příspěvky.Za krytiku tvých fotek s nízkonástavkvým včelstvem jsem obdržel mnoho červených negativních hodnocení.Na podzim jsi to mněl na hladovo a nyní se to projevuje.Já v tvých teplých podmínkách bych mněl nyní plné sudy. Mněl jsi to na hladovo a bez plodu. Ten pomyslný setrvačník se nemohl roztočit a nyní vše co donesou tak proplodují aby to mohli konečně roztočit,
Ja se dneska kouknul, jak to vypada a na hornim nastavku zavickovane asi tri horni centimetry. Ale nastavek uplne plny neni... Nastavek s mezistenama co jsem podsadil nezacaly vubec stavet a to je to vic jak tyden uz Sad

Ale muzu si za to sam, nemel jsem souse, delal jsem jim v tom bordel, proste prvni rok no Big Grin Treba donosi neco z maliniku a z lipy.
Referenční URL's