Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jo mám originál modrej ,koupil jsme ho za 2.500,- od pána z Vyškova ,med si měl určitě o trochu tmavší ten můj je jabloň , třešeň a řepka a něco málo dalšího k tomu . Když pořídim ještě nějakej úl tak budu muset začít uvažovat o elektrickym,řekl by jsem , že ta hranice kdy je schopen člověk v pohodě a klidu točit je tak 10 včelstev potom už je to docela fuška a přestává to mít pointu a radost z práce .
---------------
Františku , to propojení nohou je docela dobrej nápad , já jsem to vyřešil tak , že jsem na chemickou maltu zapustil do betonu 3 kotvy s vnitřnim závitem a natvrdo to přišroubuju a drží jak židovská víra.

Zdar a sílu. Leoš .
Taky květový. Ovocné stromy a řepka. Chutná moc dobře, dětičky se olyzovaly až za ušima.

LPS
(27.05.2015 10:29)Leoš Hrdlička napsal(a): [ -> ]Letošní jarní- květovej , ale cca 1 km bylo pole s řepkou , tak asi něco taky přinesly odtud. Zdar a sílu všem . Leoš
[Obrázky: vyt_en_medu_23_5_2015_20.jpg]

podle fotky máš medomet venku - to není dobrý nápad, při točení letních medů to bude už adrenalinový sport
Loni v srpnu jsem si přivezl 3 včelstva a nemohl se dočkat doby, kdy budu odměněn za práci u včel. Dnes jsem to nevydržel a jel na kontrolu. Přeci jen jsem u nich nebyl 10 dní, co kdyby měly málo místa. Počasí bída, vzal jsem v rychlosti z medníků pár plně zavíčkovaných rámků. Jinak medníky mají hezky napraný sladinou a pilně víčkují, asi v tý zimě není co dělat a Dodgy
Nakonec jsem tedy odvezl 7 rámků, voda 15,5%, 16 kg medu. Vzhledem k místním rekordům směšné množství, já však včelky beru jako radost a tak mne i toto množství potěšilo. Navíc mne dalších 40-50 kg čeká příští týden, takže já jsem naprosto spokojenej
Ja si taky nejdriv poridil ten rucni starsi za 2500Wink Rikal jsem si, ze na zacatek to bude stacit. No ted uz mam elektricky na 8 ramku a tech 15 tisic nelituju. Pri vytaceni muzu v klidu odvickovat dalsi varku. No a nerez je nerez, prece jen ta modra potravinarska barva se odlupuje... Mam k nemu i kliku, takze z nostalgie muzu i tocit rucne, kdyz budu chtit nebo potrebovat. Treba kdyz vypnou proud, nebo nekde mimo sit.
Kto má batériu tak nie je odkázaný na momentálny prúd z VS a kluku. Keď je medomet z vnútra pozinkovaný alebo pocínovaný tak načo tam kydať farbu? Farba sa odlupuje vtedy ked to bolo zle prevedené, na to treba poliuretánovú farbu.
(27.05.2015 22:01)stefanos689 napsal(a): [ -> ]No ted uz mam elektricky na 8 ramku a tech 15 tisic nelituju. Pri vytaceni muzu v klidu odvickovat dalsi varku.

Kdepak to roste? A nebo to počítáš s dotací?
(27.05.2015 14:33)RadimŠ napsal(a): [ -> ]
(27.05.2015 10:29)Leoš Hrdlička napsal(a): [ -> ]Letošní jarní- květovej , ale cca 1 km bylo pole s řepkou , tak asi něco taky přinesly odtud. Zdar a sílu všem . Leoš
[Obrázky: vyt_en_medu_23_5_2015_20.jpg]

podle fotky máš medomet venku - to není dobrý nápad, při točení letních medů to bude už adrenalinový sport

No sem zvědavej, točil jsem venku , protože bylo pěkně a mám tam dost prostoru, můžu ale taky vytáčet uvnitř , ale to mně nějak ani nenapadlo Sad, možná jak jsi napsal ,až budu vytáčet letní tak mně to napadne Smile.No , dostal jsem při vytáčení 4 pigára , podle vyšetření na alergologii nejsem alergickej , ale večer jsem měl teplotu 37,8 , do rána to přešlo , tak nevim , jestli to bylo po včelkách nebo jsem točil tak zuřivě až jsem se strhnul Big Grin,už taky nejsem nejmladší Sad.Tak zdar a sílu všem. Leoš
Pokud jsi dostal poprvé tolik žihadel, tělo může reagovat zvýšenou teplotou. S dalšími žihadly by se měla intenzita reakce těla snižovat - prostě si na to snad zvykneš Smile
(27.05.2015 22:16)deroceros napsal(a): [ -> ]Kdepak to roste? A nebo to počítáš s dotací?

Ano, po odecteni dotace me to vyslo na 15t.
koukám, že se tu každý chlubí tím co vytočil, tak já se pochlubím kolik toho nevytočím. Tuším, že nejsem sám, protože co se bavím se včelařema v okolí, jsme na tom všichni přibližně stejně. Ale tím se nikdo nechlubí...Smile) Tedy: letos jsem nevytočil ještě vůbec nic. Mám sice už asi 3 týdny nasazeny medníky, ale zavíčkováno zdaleka není a že by tam bylo nějak hodně sladiny se říci nedá. A to neříkám, že na některých ještě zdaleka ani medníky nejsou. Je pravda, že dělám ze všech směsné oddělky a jeden slabší teď zkusím přehodit vyřezáním na langstroth, ale je to slabé - včelstva jsou slabé, někde dělám chybu....Smile)
Karle, já už jsem hlásil, že zatím nic, takže v tom nejsi sám. Nejsem sice na úplné nule - mám 2,5kg Big Grin, ale to jen proto, páč jsem z loňského uhynulého oddělku vytočil před 3 týdnama cca 2,5 kilo. Měly tam toho víc, ale to jsem musel spálit. Takže statisticky jsem na nule, je to loňská snůška.
Ještě není všem dnům konec. U nás mnozí teprve nasazují medníky, taková je zkušenost, že snůška začíná tak za týden. Po prvním týdnu v červnu.
Zatím bylo pro včely.
Teď jsem to moc nepochopil,loňská snůška? Ty jsi ten oddělek na zimu nekrmil? Uhynuly na co,že jsi musel pálit. Ta 2,5 kg byla čím vyjímečna,že pálitt nebylo třeba?
Vezmu to zeširoka, loňské oddělky jsem měl na 39x27,5 a já pracuji na L2/3. T.z. měl jsem přechodové nástavky a na nich L2/3NN. Oddělky naopak byly kompletně zakrmé, každé mělo plně zavíčkovaný nástavek cukru.

Tento oddělek se bohužel nepřesunul nahoru za cukrem. Části, které jsem pálil byly s mrtvými včelami, byla tam už na nich plíseň, proto to šlo do ohně.
A odkedy sa včely presúvajú v zime z plodiska do medníka plné zásob? To sa malo inak zakrmovať aby netvorili zásoby do medníka ale do plodiska.
Před 14-ti dny jsem hleděl, že tam furt v mednících nic není. A hle, začátkem minulého týdne dostavěly volnou stavbu a pak odkudsi zespod mohutně přenesly takové množství medu, až jsem myslel, že to vyteče z plástů. Největší stavba byla cca 5cm široká, nechal jsem z druhé strany volný rámek. Toto zanesly medem. Nechal jsem si z něj plástečkový med, protože takové roury jsem ještě neviděl. No celkem jsem vytáhl 3 rámky a z těch dvou byly 3 sklenky po 950g. Takže napoprvé jsem spokojen a budu čekat dál. Zatím to teď vypadá na další medník tak do 14dní, bude-li pěkně.
A aby toho nebylo málo, pouštím se do matiček. Čili jsem dnes přelarvil. Jsem velice zvědav. Snad to půjde, držím si palce, abych něco nepokazil.
Jedno stanoviště točeno před týdnem - produkční včelstva (2 VN plodiště-3VN medníky) průměr 26 kg (směs jarního a řepky) bral jsem jenom plně zavíčkované, zbytek dotočím .. toť otázka, teče to a za chvíli to bude pro změnu tuhnout (řepka). S tím 3medníkovým jsem to uspěchal Sad Zato z loňských oddělku není nic....
Nebýt toho že jsem přisel o 3/4 včelstev tak jsem si mnul ruce, většinou na jaře moc netočím.....
Druhé stanoviště ani kapka, co přinesly proplodovaly.
Když vidím,kolik medu musím vytočit,tak se mi do toho nějak nechce(vyzimoval jsem 60 včelstev),všechny rezervní nástavky už fungují a opozdilců také není moc(slabochy jsem letos nespojoval ani nerušil,ale posiloval plodem od silnějších kolegyň).Když se budu s odhadem hodně mírnit,tak mě čeká cca 150 NN s 5 až 10 kg medu,zatím je to podobné,jako loni,kdy na jaře se zanesly dobře,zato potom už jen bída s nouzí.

Ono mít málo medu má také svoje výhody-není tolik práce-staří kočovníci a chovatelé matek neměli kvanta medu moc v oblibě,zdržovalo je toSurprised

A do toho se ještě stěhuju o okres dál...(na Litoměřicko-jen já,včely zatím ne)Tongue

S pozdravem Pavel
Hned v neděli jdu chystat medárnu, začíná se to pěkně plnit. Jen aby so toho nepřišel cement. Nástavků je dost a medovice nekrystalizuje - tedy není třeba to moc honit jako květový.

Zítra uklidím matečníky a ještě přelarvuji abych pak měl volné ruce a čas na točení.

Ten med opravdu zdržuje. .-)
Referenční URL's