Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já sem vytáčel jen 3 včelstva, protože loňský roj a poroj byl slabej, tak jsem jim vše nechal. Vytáčel sem 2x a vytočil jsem celkem 115 kg. První točení v půli května asi 65 kg z ovocných stromů a druhý točení 15. července asi 50 kg lípa a slunečnice. Takže průměr 38 kg na včelstvo.
Stále točíme. Jenom nevím kdo víc, zda já plásty nebo plásty mě. Je to to boj.
Med konzistence Mamut Glue v kombinaci se špuntózou. Odlepit vidličku z plástu a pak setřít víčka je posilování. Navíc je přes 75% plástů zavíčkováno z 95%. Cedník uspávají špunty, jemné krystalky ucpávají uhelon, navíc ta hustota.

Plásty zatím vedou 2:0 (nestihl jsem vytočit co jsem odebral, jeden co jsem z jedné strany zapomněl odvíčkovat jsem doloval z medometu) .
Nevzdávám to, snad příští víkend nakonec nad nimi zvítezím. Nyní jsem na průměru z točených na 50kg/vč ale na těch 55 to dotáhnu určitě a to jim zůstává v plodišti 5-6 plných plástů. Váhám zda je kvůli té špuntóze, taky nevybrat a nahradt cukrem - no snad je to starší med bez ní.
Vzhledem k tomu, že se začína množit VD tak nejdříve přeléčím KM ve formidolových deskách - to si ten med stejně ještě přenosí a pokud je to melicitóza, tak i rozpustí. Hladem trpět ten týden nebudou a pak v srpnu dostanou nášup. Koukám, že teploty mají být začátkem srpna zase kolem 30°C tak by s krmením mohli i stavět jak o život - takže asi proberu plásty a to horší sluncem rozpustím. Jako náhradu dostanou stavební rámky - teď si postaví už stejně jen medničinuWink
Tak jsem z výkupu doma.Na tu bídu a úhyny ještě dobrý.Wink
Dobrou noc všem.
Včera som začal vytáčať naplno med totálne hustý čo leva ide z plástov a čo som nameral je 15.5% vody a u vyrojených to bolo 17 a u jedných dokonca 18% vody. To z 18% vody som dal zvlášť lebo to pôjde do termokomory na dohustenie. Včely nedorážajú a robí sa z nimi veľmi dobre nakolko není žiaden prínos. Zatial sa drží priemer 30kg posledná znáška slnečnice. Dnes musím kúpiť nádoby na med aspoň na 3 tony medu. Čo som vytočil med cez slnečnicu, faceliu a medovicu už začína chytať čmuhy jak sa tvoria kryštály čo gaštanový, agátový sú krásne čo ešte nekryštalizujú.
A teď tu o Sněhurce, prosím.

Ale pokud jsi nenašel to správné téma tak ti poradím.
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Vcelarske-vtipy
Big GrinBig GrinBig Grin

to mu vyjde na cca 20 Kg na vcelstvo, pokud ma Merkuri opravdu 150 rodin. Takze je to realne.....

Big GrinBig GrinBig Grin
Páni,

koľkí tu včelárite? Sa pozrite, čo za PRIEMERNÉ výnosy to tu od jari popísal, koľko robil zmetencov, že je to už druhé točenie slnečnice, že točí dosucha a potom si pozrite tie jeho fotky otvorených aj zatvorených úľov. a ešte mu tu niekto dá palec hore. Za čo ????? Že trepe dve na tri ????
Míro, Míro!
3 tuny na vozík s celkovou maximálně 1,2t a ještě za Fábií...Surprised
P.S. Když páčidlem, nebo sikovkami sundáš ty plechové cedule, tak to cestou nedělá rambajs.
4,2 tuny doktore ..1000l medu váži 1400kg Wink ..
Gusto, ale to jenom hůř.Confused
No zatial mám dve autá no mal som 3, to tretie bolo X5 a to som dal žene podotíkam že to bola funglovka a nie ojazdená hajtra z nemecka. narok kúpim dáke SUV a samozrejme funglovku. Na fábii som viezol max. 1.8T a to som mal vozík dvojnápravový
Môj vozík je na max 400Kg ale v pohode odvezie 5 220L sudy plné medovice čo v jednom sude je bežná váha 310kg lebo medovica je tažšia než kvetový med. A kto chce na jednonápravovom vozíku vláčiť riadnu váhu tak músí dat pod pružiny zadnéj nápravy fíbrové podložky a extra silné pružiny nie tie sračky koncernu VW.
Akurát ma prekvapuje, že Merkuri keď rozpráva, že točil včely a vytočil XX kg medu a ďalší krát zase podobné veci, človek nikdy nevie ktoré to boli včely, sám píše , že má viac vozov a stanovíšť a to ešte aj v rodne majú u neho včely tak to vyzerá ako by z včelstva dostal 150 kg medu. A ono je to nakoniec tak , že zakaždým sa točí iný voz, iné stanovište , prípadne vypomáha rodine a nakoniec mu to víjde tiež tých 50-60 kg na včelstvo.
Možno by len stačilo na koniec napísať Merkuri, koľko si mal priemerný výnos z včelstva a nedávať nám čiastkové výsledky.
Lebo bledneme závisťou Smile
Neblednu, smutně se bavím.
Pokud jste to zaznamenali, taky včelstva ve vozech průběžně posiluje. Což je v pořádku, ale trochu to zkresluje. Takže je do průměru třeba započítat i ty ze kterých odebírá plod.
Mne je to šuma fuk ako to robí, tára nezmysly, vždy priemer rátam na prezimovanú rodinu aj keď niektoré netočím cez sezónu vôbec ( chovné včelstvá, zásobné, neskoré odložence s ktorými sa neoplatí kočovať). 100 kg priemer nie je problém ak kočujete a používate viac priestorové včelárenie, posilňovanie včelstiev vlastnými odložencami na neskorú znášku,... tých techník je veľa. Písať ale bludy o 16 tonách medu zo 150 rodín točených do sucha, to nemá zmysel ani komentovať. Kto tomu verí, nech sa páči. Ja si myslím, že tam po každej znáške naleje 20 kg cukru a hrá tu machra. To potom hej, to je ten jeho priemer ešte dosť slabý a výrazne závisí od akcii cukru v hypermarkete. Komentovať tie jeho žvásty o X5 funglovke a podobných kydoch, keď vidím, v akých podmienkach s medom pracuje a kde ho skladuje nemá význam. To už radšej beriem Scipia, ten sa tu aspoň nezhovaďuje fotkamiTongue
Volakedi za sociku medos Galanta skladovala med pod holím nebom a dokonca aj na holej zemi a nikomu to nevadilo a že som mal med uložený v starom baráku tak niekomu to zrejme vadí, napokon ani vykupovačom to nevadí že je tak uložený čo ako kvalitný o čom niet pochýb, ho vyvezú do USA a škandinávskych severských krajín kde zaň dostanú dobre zaplatené. Priemer sa len berie z tých čo sú v znáške a nie priživovať tie čo sa na tom nezúčastnili.
dlho som rátal priemer na zazimovanú rodinu..potom som začal rátať na prezimovanú,a ajhľa,hneď mi to stúplo Smile
No přátelé neodpustím si poznámku mimo téma a předem se za ní omlouvám, ale již dlouho pročítám témata a snažím se čerpat, ale i v rámci svých skromných zkušeností i dávat. Přispěvatelé typu Merkuriho mě silně odrazují vůbec sem chodit. Řeknete, ať tedy nečtu jho příspěvky. Máte pravdu, leč ignorovat se dá taky jenom do času a pokud bych měl použít staletou moudrost, pak bych použil třeba rčení 100x nic umořilo osla a jistě jejich mnohem víc. Za sebe tedy prohlašuji, že mě tyto příspěvky dost "moří". Dopouštím se tohoto soudu opravdu nerad, to mi věřte. Karle Jiruši, Tebe opravdu nechápu za ty palce nahoru u Merkuriho příspěvků, ale u Tebe to je syndrom, to Tě omlouvá Wink. Tento stav mne upřímně mrzí.
Já nacházím v Merkuriho příspěvcích perličky na dně.
Já vím, že vás se.....e, ale občas je tam něco zajímavého. Smile
Nechte brouka žít!
Referenční URL's