Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Myslím si ,že příroda nám jasně ukazuje kdo je zde pánem.Včelařím na Šumavě a vytáčel jsem 20.5. ze 3 včelstev po 20 kg,ale pak přišlo ochlazení a včeličky se z toho nějak nemohou vzpamatovat.Těď už toho moc nenanosí,takže to bude skutečně slabé,ale myslím si ,že se máme na co těšit zase příště,protože příroda je mocná čarodějka.Všem přeji mnoho zdaru a optimismu.Smile
No tak já jsem v podstatě začal loni, letos na jaře vyzimovaný 2 včelstva z loňských třírámkových loňských oddělků. Jelikož nebyla v okolí řepka, tak mám 20kg čistého květového medu. mezitím se mi jedny vyrojily a z druhejch sem pro jistotu udělal oddělek. Pak přišlo humus počasí, takže z lípy (byť jich je v okolí požehnaně) mám jen 12kg.
Takže souhrn: začal jsem loni v červenci se dvěma třírámkovejma oddělkama a letos mám 2silná včelstva, jeden krásnej roj a dva oddělky (teď na šesti rámcích) k tomu 32kg medu. prodal jsem akorát 2kg šéfovi pro vnuka a rozdal po rodině a známejch vzorky. K tomu asi 15žihadel. Myslím, že můžu být spokojen.
včera jsem vytáčel,naprosté zklamání. Možná 1/3 toho, co jsem vytočil na jaře. Odhadem 20kg, ale z 6ti včelstev.Prostě katastrofa.
Inu, není každý den posvícení. Včelstva jsou velmi závislá na počasí , to souvisí se vším ostatním. A samosebou na stanovišti.
Příroda si někdy usmyslí, že odvrátí svou tvář a výsledkem je, že po 2 roky u mne nebyla žádná vydatná snůška. Převládá bezsnůškové období a sem tam bylo něco k paběrkování.
Ovšem já včelařím proto, že mě to baví a tak mi to ani moc nevadí. Med pro sebe mám ještě z předchozích let. Hlavní je, že včelstva jsou zdravá, nové Matky kladou a oddělky pěkně sílí . Nyní vše směřuji k tomu, abych měl dobře připravená včelstva na nadcházející rok.
...tak letos je to oproti loňsku pěkná bída a už asi začnu krmit...Cool
Jo, také přemýšlím, že to vytočím a zakrmím, třeba to matku podnítí ke kladeni, aby to nedopadlo jako v loňském roce
Chodím pomáhat ke staršímu včelařovi vytáčet, ( jelikož už s tím má sám problémy ze zdravotních důvodů) a letos jsme zatím vytočili asi 340 kg medu. Včelaří ale po staru v moravských univerzálech s jedním plodištěm a jedním medníkem. U nás byla jen řepka, akát ten nic, protože zmrznul a teď byla lípa. Ta byla asi nejlepší. Má asi 13 včelstev, takže průměr je zatím asi 26 l na včelstvo. Ještě uvidíme, jestli bude medovice. Zatím snůška není žádná.Confused
Tak letošek bych zhodnotil takto.

Vytočeno od 4 včelstev celkem 70 kg medu.
Což je na včelstvo 17,5 kg medu.
Z toho jsem si uělal 2 oddělky, a dva roje.

Tak již krmím 8 včelstev.ShyShy
dnes jsem podruhé vytočil, jak jsem bědoval, že jarní snůška v průměru 5 kg na včelstvo byla slabota, tak nyní to bylo ještě horší, jen v průměru 3 kg na včelstvo, tedy můj letošní průměr je jen pouhých 8 kg na včelstvo, když si vemu, že člověk loni každé včelstvo zakrmil 10 kg cukru, tak si říkám, kdo jim ten med krade, když ne já

Ve dvou včelstvech byly medníky téměř suché, navíc mi v jednom úle asi matka přestala klást, protože nikde jsem neviděl vajíčka, jen tak 5 denní larvičky, tak doufám, že se ještě rozklade, abych nedopadl jako loni, kdy se mi na medovici a pozdním krmení upracovaly asi dlouhověké včelky a na jaře jsem měl úly plné zásob, ale bez včel

a jestli se někdo ptá, za kolik prodávám med, tak nyní bych ho snad ani za 300,- neprodal
Bohužel není každý rok posvícení a určitě letos nebudeš jediný s nízkým výnosem.Neztrácej naději příští sezona bude třeba rekordní,teď už nespoléhej na snůšku a začni krmit.
Mě letos udělaly průměr 24 kg . Oproti loňsku je to zhruba polovina, ale i tak si gratuluji kolik toho holky donesly. Jinak už je v nich zase nasypána druhá várka cukrové vody (první kolo 12kg, druhé taky 12kg na včelstvo)
Môj priemer na včelstvo pre tento rok je 13 kg takže sa zopakoval rok 2010 akurát s tým rozdielom,že vtedy bol na príčine dážď a teraz sucho.Jediné pozitívum vidím v tom,že som si zdvojnásobil počet rodínConfused
No já měl zas v úle nánosy propolisu, tak jsem si dělal srandu, že nemám včelky pro med, ale kvůli propolisu
Pro mne je vlastně brzo hodnotit úspěchy mého včelaření,včely mám od března v 620m.n.m,ale mám vytočeno skoro 60kg špičkového lučního květového medu z 5 včelstev.K tomu 8 oddělků a jeden chycený roj,ještě 2 inseminované matky,přechod do langů...proinvestováno skoro 50 000 do úlů a ostatního zařízení.Docela mi včelaření chytlo,takže i když letos další med asi nebude,jsem spokojen.
Jdu vyprášit medníky a míchat cukr....Smile
Zatial 77kg na zazimovane vcelstvo, uvidime co este do polovice septembra donesu.
(26.05.2012 6:51)Josef Skala napsal(a): [ -> ]...přičemž bych potřeboval odebrat ještě několik rámků z plodiště.

Túto krátku vetu som si vybral z Josefovho príspevku, pretože pre mňa je plodisko tabu. Med v plodisku patrí včelám. Tono
Příteli tuto větu si vytrhl z textu.Pokud si přečteš příspěvky s ní související tak jako zkušený včelař za kterého tě považuji pochopíš proč byla napsána .Pokud né tak ti to velmi rád vysvětlím.Takto by mohla bít chápána naprosto jinak než co ve skutečnosti vyjadřovala.
Přátelé, jak jsem si tak pročítal toto téma, zaujalo mě, kolik z Vás na jednoduchou otázku "kolik?" neumí vůbec odpovědět.
Mám 10 včelstev, letos jsem vytočil celkem 72 kg, t.j. 7,2 kg/včelstvo. Teď už týden krmím. Letos je to v našem regionu bída (ve zkratce: zima, sucho, zima, déšť), kolegové z okolí jsou na tom podobně - od 7 do 12 kg na včelstvo.
Jinak poslední roky mám průměr asi 30kg/včelstvo, včelařím v tenkostěnných nástavcích 39*24.
to by pak ale nebyla taková sranda to číst, to bych pak mohl rovnou na stránky statistického úřadu Big Grin .
(01.08.2012 15:29)Krpa napsal(a): [ -> ]Přátelé, jak jsem si tak pročítal toto téma, zaujalo mě, kolik z Vás na jednoduchou otázku "kolik?" neumí vůbec odpovědět.

66, Langstroth 2/3, 5, 38,4

A teď ty.
Referenční URL's