Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(19.05.2016 7:28)Leoš Hrdlička napsal(a): [ -> ]U jednoho včelstva které bylo nejsilnější a medník už mělo plný jsem minulý týden zkusil ještě jeden medním podstavit , ale včera v něm nebyla ještě ani kapka tak se jim to asi nelíbí, že je chci zotročit moc Smile

Kolega to dělá tak že plné plásty nejsilnějších včelstev přehazuje do slabších výměnou za prázdné.

Já začínám točit teprv až odkvetou hlohy. Pak mívám okolo 16,5%
Jo to je určitě dobré řešení to by mně asi nanapadlo i když se to nabízí , určitě odzkouším a čekat můžu , ale 18 % je dobrejch a když budu čekat přijdu zase o další snůšku .
Jo a berete taky plásty pod medníkem( mřížkou) když jsou plný nebo je to pro vás tabu i když víte , že zásob jim tam zůstane dostatek .
Keď nie sú slabšie včelstvá tak treba hodiť prázdny medník pod plný medu, vyriešené a potom to vytočiť a s hustotou nie je žiaden problém. Raz som tak mal 5 nástavkov na včelstvách B 10 keď medoval bôb a samá čiena medovica, to sme talk mali doma na 240 včelstiev, ja , foter a dedo a tak isto na kočovke na vlekoch 72 včelstiev.
Zralost medu je závislá od obsednutí nástavků včelstvem, čím je větší je sladina zpracována rychleji a med je možné odebrat dříve. Pokud se prostor zvětší počtem nástavků, co včelstvo nezvládne ovládat pak bych čekal opravdu dlouho z problému zavíčkování nezralého medu nebo dosoušel mimo úl. Přendání rámků na slabší včelstva neprovádím jejich reakce přenesení na svoje rámky zabrzdí matku v kladení, což nepotřebuji. Nejlépe je zralý med odebrat.
(19.05.2016 8:05)Kohout napsal(a): [ -> ]Kolega to dělá tak že plné plásty nejsilnějších včelstev přehazuje do slabších výměnou za prázdné.

Taky to tak dělám, když mám slabší včelstvo, které je na suchu z důvodu špatného počasí. Slabé včelstvo to nakopne k plodování a silné to omezí v náladě se rojit.
(19.05.2016 8:19)Leoš Hrdlička napsal(a): [ -> ]Jo to je určitě dobré řešení to by mně asi nanapadlo i když se to nabízí , určitě odzkouším a čekat můžu , ale 18 % je dobrejch a když budu čekat přijdu zase o další snůšku .
Jo a berete taky plásty pod medníkem( mřížkou) když jsou plný nebo je to pro vás tabu i když víte , že zásob jim tam zůstane dostatek .

K plástům pod medníkem- já za sebe - beru, dneska byly některé óóóbzvláště narvané. Snůška fičí dál....Jen bacha na plod !
Já už chci taky točit....Blush
Kdyby jste neměl ZEJMU, mohl jste také. Smile
...jo, jo...když je zejmno...není mejdno......Surprised
(18.05.2016 12:18)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Já bych je nechal včelkám na zimu ... Wink
Jiří
Jiří, dobrý pokus o vtip. [Obrázky: thumbsup.gif]

(18.05.2016 12:53)Zdenka Růžičková napsal(a): [ -> ]Vidím tam dobře na 3 fotce matku? Ty jo, já ji ještě na medným plástu nepotkala...
Zdeni, vidíš dobře. Jsem si říkal i kdo si první všimne a něco napíše. Byl to krajní,zasobní rámek horního plodiště. Kontroloval jsem jestli se už nějaká matka z rojového matečníku vylíhla a náhodou jsem ji našel na tomhle posledním rámku, který jsem ani už nechtěl kontrolovat, když byl plný zásob. Po objevení matky jsem vylámal ostatní matečníky. Spodní plodiště jsem už nerozebíral.

(18.05.2016 13:51)Stanislav Vorel napsal(a): [ -> ]Teda Zdeňko ty máš oči. Smile.
Jirkas - nemáš tam náhodou těch matek víc ? Máš značené matky ?
Stando, nevím. Po objevení matky jsem vylámal ostatní matečníky v horním plodišti a spodní jsem už nechtěl rozebírat, když jsem jednu objevil v horním. Jinak matky značené mám a tady na tu se chystám. Neměl jsem s sebou výchytku ani barvu.
(19.05.2016 22:38)Jirkas napsal(a): [ -> ]
(18.05.2016 12:18)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Já bych je nechal včelkám na zimu ... Wink
Jiří
Jiří, dobrý pokus o vtip.

..............to není vtip..., ani pokus.Tongue
Druhý rok po sebe sa mi podarilo vytočiť jarný med. 10kg na včelstvo. V 1000 mnm, kde sa vraj jarný med nedá točiť, pretože tu žiadny pre včelára nie je, len včely si dačo napaberkujú, celkom potešiteľné. Oplatí sa chovať čo najsilnejšie včelstvá. Teraz kvitnú hrušky a začínajú jablone, ešte trochu dá púpava, ale tá už končí. Hlavná znáška z lúk (malina, pichliač potočný) a lesa (smrek) začne za dva - tri týždne. Ak bude dobré počasie a podarí sa ustriehnuť rojenie, mohlo by to tento rok byť veľmi dobré.
Vŕbový s príchuťou púpavy a čerešne. Štvrť, pol a kilovka. Včera vytočené, dnes u zákazníkov. Doterajší zvyk kupovať veľké 5 kilové fľaše síce ešte pretrváva, no čoraz častejšie začínajú zákazníci pýtať malé balenia rôznych druhov medu.

[attachment=4103]
Jaro ty tam musíš mít někde medovici. Takto tmavý jarní med jsem nikdy neměl.Jedině trochu později z puklice velké.
Tam nie je žiadna medovica, je to bežný kvetový med, Takí mám aj ja.
(21.05.2016 21:30)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Jaro ty tam musíš mít někde medovici. Takto tmavý jarní med jsem nikdy neměl.Jedině trochu později z puklice velké.

Je pravda, že včely nalietavali, okrem iného, do smrekových porastov a k potoku. Pred tým bola veľká znáška z vŕb (rakyta, popolavá, ušatá, hybridy...) a krátko na to za pomerne nízkych teplôt včely húfne lietali cez potok smerom do smrekovej hory. Zdroj som však nenašiel, no v tom mieste nekvitlo nič, čo by stálo za to. Je preto celkom možné, že okrem vŕby je v tom mede primiešaná medovica (plus niečo málo z čerešne a púpavy v závere ich kvitnutia). Keď som ten med dal proti svetlu, mal takú zvláštnu farbu, zlato-zelenú, taký tmavo zelený nádych. Výraznú sladkastú vôňu, príjemne sladkú - na konci mierne horkastú chuť. A jedna malá fľaška dokáže prevoňať celý byt. Ak bola zdrojom medovica, tak teraz je isté, že tento zdroj prestal alebo výrazne zoslabol, pretože všetko lieta už len na javor. Možno sa mi podarí, ak bude vhodné počasie, prvý krát v živote vytočiť javorový med. Uvidíme. Ešte ma napadlo, či nemohla byť zdrojom aj medovica na vŕbach, ale ešte som o tom nepočul. Dávalo by to však zmysel.
Medovica je aj na vrbe.
O víkendu jsem točil. V sobotu sebral jeden roj u tchýně (byl asi souseda) a připravil vše na točení v neděli. Zavíčkováno tak 1/2. Bral jsem i pod mřížkou, V jednom medníku byla omylem zavřená matka. Zajímavé, že včely asi med přenosily níže, neboť ho dle mě od poslední kontroly ubylo. |Nebo se vyrojily. Mám jen pár včelstev ale i tak to byla dřina. Ke včelám nedojedu a vše jsem vozil na kolečku k silnici - změna stanoviště v r. 2017 jistá. Opět jsem nepoužil výkluzy, které mám a tak zbytečně ometal. Na sebrání 4 NN Lang 2/3 mi to vzalo lehce přes hodinu. Zbytečně. Medu ale bylo hodně. Až moc. Zdá se tmavší než loni. Dost jsem jim nechával a i tak dali okolo 20 kg na úl. Kdybych bral vše tak snad 30/úl tam bylo. Takto narvané jsem ještě neviděl. Problém byl jsen při točení, kdy se mi zase prolamovali plásty. nevím, jestli je to tím, že není nadrátkovaný rámek a občas bez spodních louček, ale asi budu muset pořídit jiný koš, nějaké kazety apod. Každopádně pro letošek s medem asi konec. Mně to stačí a zbytek co si nanosí budou mít na zimu. Po celý neděli jsem toho měl dost a tak jsem oddělky zrušil (spojil). Rozšiřovat už nebudu, At' je to záliba a ne dřina. Přeci jenom chodím taky do práce, mám tři děti a i jiné zájmy.
Pane Brož, teď to teprve pro nás, promiňte "normální" začíná, jarní snůška je jen ochutnávka!Big Grin

Takže. Až do půlky července hrozí rojení a tak vaše oddělky, spojené spolu nebo s kmenovými, poletí a řekl bych, že možná víc než jednou.

Výkluzy, hm, med vystydne a pak je to docela makačka, co ušetříte ometáním, to si vyperete nervy při točení studeného. Tím spíš, když nemáte pořádné rámky (se spodní loučkou) a nemáte je zadrátované, tak to by mě asi hráblo a nedělal bych to raděj vůbec! Protože vystydlý med v rámkách - nerámkách proletí košem i s voskem.
Kromě toho, že musejí prostavovat patra - absence spodních louček, tak se to nemůže v medometu nevylámat a žádný koš ani kazety vám nepomůžou, prostě buď budete dodržovat základní zásady na vybavení a nebo se budete trápit! A taky týráte včely když nemáte spodní loučky, včely to spojí se spodním patrem a když to dáváte zpátky, drtíte včely, které se nemůžou nevrhnout na roztrhané plásty, ze kterých teče med. Kdyby bylo po mém, nedodržování včelí mezery bych udělal protizákonné!

No a jediný med, na kterém BEZPEČNĚ přezimují, je ten, co jste jim ho zrovna vzal a každý další je rizikový. Je třeba si něco nastudovat, stále to tu opakuju.

Nebylo by lepší se věnovat té rodině a nějakému koníčku, kde není nic živého?
Děkuji za reakci, budu o tom přemýšlet, ale určitě nejsem jediný kdo vcelaří s jen s horní loučkou.

PS: ty oddělky jsem nespojoval s kmenovým včelsvem (která se stejně budou rojit) ale oddělěk s oddělkem po vyjmutí jedné matky.
Referenční URL's