Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mě když přítelkyně oznámí co všechno potřebujeme, tak odcházím na pilsner urquell, takže se to už často nestává Smile
(18.07.2016 8:20)Kohout napsal(a): [ -> ]2007 - 2008. Nerad. Z 200 včelstev mu jich zbylo 20 alternativcovi. A to ve spolupráci s veterinářem.

Pokud řekneš A, tak řekni i B. Jinak jsi jen žvanil co něco překrucuje. Láďa si chtěl léčivo koupit, ale veterinář rozhodl na základě zimní měli jinak. Včelař to viděl jinak a jiní bez zkušeností rozhodují.
Takto se stáváš alternativcem.
PN.
(18.07.2016 18:06)JAREK255 napsal(a): [ -> ]Napsal jste zkušené a zodpovědné, o kterých není pochyb, proto se ptám jak to poznáte neboť těm zkušeným včelstva nemohla odejít ani by to nedopustili.

Tak to mě můžete považovat za nezkušeného blba. Já to dopustit dokážu. Smile A odejít mohla, neboť odešla.

A když mi řeknete jak to nedopustit, budu vděčný. Smile Schválně, jestli se trefíte. Smile
(18.07.2016 7:48)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]
(18.07.2016 0:04)MirekMatucha napsal(a): [ -> ]"Správně" se léčí již třicet let. Opakovat stejnou chybu tolik let po sobě je u "člověka moudrého" jak se sám hrdě nazval, poněkud nemoudré. M.M.

Mirku, trochu to rozveďte a poučte nás "zatvrzelé 30-ti leté léčitele" jak to dělat správně. Takový čerstvý vítr od dvouletého "včelaře" do našich zatuchlých končin by bylo škoda nevyužít Tongue.
JK
Věděl jsem, že tu ty dvě věty nemám psátSad
Škoda, že nemám čas účastnit se diskuzí. Ale rád je čtu. Je dobré poznat i postupy, které bych nikdy nechtěl praktikovat. Někdy mě napadne, že bych mohl na některou hlášku zde na VF reagovat. Pak si to sám zamítnu s tím, že stejně ze mě uděláte „trhačku“, nebo se jako minule diskuze zvrtne mimo tema a přesune se „k ledu.“ Někdy se však neudržím ani při rozhovoru s okolními včelaři, kteří se mi snaží nakukat, že bez léčení to nejde, že bez cukru to nejde, že bez mezistěn to nejde,...A ejhle, jde mi to už čtvrtou sezonu. Nevyzimoval jsem každý rok všechny, protože si sám musím zkusit, co které včelstvo přežije a taky pracuji s materiálem, který jsem koupil z nezkušenosti od "výrobce oddělků" a ještě z jiných klimatických podmínek, než jsou u nás. Nechci a ani bych si nedovolil Vás Josefe poučovat, vybral jsem si jiný způsob ošetřování včel, než zde na VF probíráte. Jen jsem se nechal vyprovokovat Tomovým dodatkem pod čarou, z kterého jsem získal pocit, že bych i já se měl účastnit jeho plošného a jednotného a doposud evidentně marného boje proti kleštíkovi. Chemická armáda za uplynulá desetiletí ne a ne vyhrát. Nejsem vojevůdce, ale viděl bych to už přinejmenším na změnu taktiky.

Přirovnám-li kleštíka k jiným parazitům které bychom chtěli omezovat (léčit) stejným způsobem, považovali by jste to za absurditu. Taková štěnice. Před desítkami let běžný tvor v domácnostech, v každém hotýlku. Neřešilo se to v průběhu let chemií, ale změnou technologií úklidu, zvýšením četnosti úklidu, odstranění přirozených úkrytů parazita,...A štěnice se omezili. I nyní mají hotely problémy se štěnicemi. Ale v případě, že se na hotelu objeví, nenapadne nikoho vyplynovat celý hotel i s garážema a domkem pro personál? Ne. Na běžnou likvidaci stačí vysavač, případně vyměnit koberce, při větším napadení chemie v jednom pokoji. Parazit je stejně stále většinou přítomen, ale je zatlačen za snesitelnou hranici.

Takoví červíci v dětské stolici. Taky neženeme celou školu na odčervení, když naše dítě svědí zadek. A tak bych mohl pokračovat dál. Blechy, tasemnice, komáři,vši, psí parazity, kočičí... Tak proč to děláme u včel jinak? Svými plošnými zásahy si logicky šlechtíme superodolného kleštíka a na druhé straně se zbavujeme možnosti objevit a rozchovávat včelstva, která umí sama parazita potlačovat na únosnou míru. A že to již léta úspěšně někteří včelaři praktikují snad víte. M.M.
Nedá mi to a tak tohle.

Zažil jsem Neradovu přednášku, kde, kromě jiného, taky radil klidně chytat roje neznámé původu, jak on to dělá a není problém. To ale není jádro sdělení, to jen na dokreslení kdo taky může přednášet.

Takže k tématu (jak říkám kromě jiných podivností) taky vykládal, že šlechtí včelu odolnou proti kleštíkovi a že to má povolené a že to dělá s vědomím či povolením SVS (prosím nechytat za slovo, přesnou citaci jeho výroků nevím). A přes svůj odpor k alternativcům a divokým alternativám, kdy šlechtí kde kdo, tak se domnívám, že jen tak by to mělo jít. Měl by to dělat výzkumný ústav, ten by měl vymyslet metodiku a právě podchytit "tvořivého ducha" či elán a chuť dělat něco navíc a piplat se se statistikou atd. a dělat to koordinovaně (to by mnoho mladých určitě nechtělo, oni potřebují kverulovat proti dospělým, jakkoli blbě, hlavně to nedělat jako ti staří blbci). U 50 nebo 200 vč na jednom stanovišti (nebo čtyřech) se nic nikdy nevynajde a nevyšlechtí. Musí to být zastřešeno nějakou autoritou (a ne podnikem, kde si dělají kšefty pro svou kapsu) a muselo by se celoplošně ve všech regionech země dělat totéž a to je jediná cesta jak se dá, možná, něčeho dosíci. A jak to tu čtu tak to kloudně nejde ani v cizákově, i oni mají s kleštíkem problémy a má je každý v civilizovaném světě.

Už jsem to tu psal. Kapela je tak dobrá, jak dobrý je nejhorší hráč (a hned mi tu odpověděli hňupi, že jsou v kapelách i ti, kdo hrát neumí a jak prodávají desky! (( za mého mlada třeba Plastic people nebo jak se to psalo))). Když by kapelou byli všichni včelaři, tak ti, co už nemůžou, nebo jsou blbí (blbost není protizákonná, to je postižení a když je někdo na vozíku taky ho nebuzerujeme a neposmíváme se mu a neházíme mu klacky pod nohy) a nebo jsou darebáci a ostatní mají na háku, tak pak je nutné vymyslet nějaký systém a třeba i blbý, ale který funguje teď hned a přesně to se děje. Není žádný druhý paralelní svět, ve kterém kejkle nedělat a když by pokusy podivínů dopadly blbě aby se bylo kam vrátit. Ono to musí vyjít hned napoprvé. A u všech a holt i u těch nejslabších "hráčů".

Jo, z kapely by se dal lajdák, lenoch nebo blb vyhodit aby to nekurvil ostatním. U včelařiny to nejde, musí se v kapele ponechat a jde jen o to, zda bude furt na jevišti pod kontrolou a nebo ho necháme někde falešně hudlat šumařinu, odkud jeho falešné tóny budou donekonečna kazit celkovou harmonii. Pravda, někdy se mu pár tónů podaří hezky, ale celkově to za moc stát nebude, hlavně když se mu náhodou něco podaří, je to ostatním k ničemu.

Doufám že jsem vám vysvětlil, proč se dělá 30 let stejná chyba jak jste to nazval vy. Třeba to je chyba, ale funguje a stačí to dělat tak, jak je to podle vás třicetiletá chyba a nejsou úhyny a není žádný problém. Jo, že to mnozí tak nedělají protože jsou třeba jen staří je věc jiná.
Nerozumím tomu proč chytání rojů neznámého původu - a to jsou všechny u kterých zrovna nejsme když se včely rojí - někoho může diskvalifikovat k přednášení?

Rovnou se zeptám - když ten roj někam odletí a kilometr ode mě se usadí někam do málo přístupného místa?
Co je pro mě lepší - mít ho doma pod kontrolou a nebo čekat až se volně žijící včelstvo dostane do kolapsu?
A pokud by v tom byl mor - jiný důvod proti rojům neznám - tak pak je taková dutina s kontaminovaným dílem pravým požehnáním - to se pak v okolí může pálit ještě deset let.

Když bych ho měl usazený doma, tak v zimě vím, že má spory i když nemá ještě ani kliniku.

Takže k tématu (jak říkám kromě jiných podivností) taky vykládal, že šlechtí včelu odolnou proti kleštíkovi a že to má povolené a že to dělá s vědomím či povolením SVS (prosím nechytat za slovo, přesnou citaci jeho výroků nevím). A přes svůj odpor k alternativcům a divokým alternativám, kdy šlechtí kde kdo, tak se domnívám, že jen tak by to mělo jít. Měl by to dělat výzkumný ústav, ten by měl vymyslet metodiku a právě podchytit "tvořivého ducha" či elán a chuť dělat něco navíc a piplat se se statistikou atd. a dělat to koordinovaně (to by mnoho mladých určitě nechtělo, oni potřebují kverulovat proti dospělým, jakkoli blbě, hlavně to nedělat jako ti staří blbci). U 50 nebo 200 vč na jednom stanovišti (nebo čtyřech) se nic nikdy nevynajde

Váš problém je že jste naproto líný cokoli studovat, číst a vyhledávat informace a zajímat se. Ale u mladých toto apriori předpokládáte jako danou vlastnost. Jen na základě nějakých svých úvah odsuzujete.
Jak můžete vědět že se to tak neděje?

Mimochodem, že tady žádný výzkumný ústav nemáme za to alternativci nemůžou.
Tome 50, taky již nejsem mladík a možná proto nejsem naivní, abych si myslel, že výzkumák je něco, co pracuje efektivně. Drtivá většina těch zaměstnanců jsou jen zaměstnanci a ne lidi se zápalem a chutí. A již vůbec to není něco, co podchycuje tvořivého ducha a elán, prosím tě u koho? Přece si nebudou přidávat mladou a perspektivní konkurenci na svá koryta. Zápal buď je nebo není a může být někde v laboratoři výzkumáku či jen na dvorku, v té laboratoři bude mít jen kapánek lepší podmínky.
PS: omlouvám se, až nyní vidím, že do vytočeného medu asi varoa nepatří, hezký den
T.
Tini, souhlasím v plném rozsahu, vystihnul jste to úplně dokonale. Ale to nebylo jádro sdělení a KaJi ani vy jste ho neuměl najít, chytáte se, jako obyčejně, podružností.

Jádrem sdělení je, že výzkum musí koordinovat nějaká autorita, že co dělá Nerad a jiní je asi v dílčím smyslu potřebné ale k ničemu (ba možná kontraproduktivní), neboť mezi tisíci "falešných" tónů obecné kakofonie se úplně ztratí když by někdo náhodou zahrál dobře.
Co jste vystihnul přesně je, že se mi nechce suplovat to, od čeho tu jsou jiní, já nejsem tak chytrý abych si myslel, že na to kápnu právě já. Když dám příklad, abyste to i vy pochopil, mě je úplně jedno jak se nyní léčí apendix a fakt si nikdy nebudu o apenditidě hladat info. Vím jistě, že až mě to potká, že existuje instituce, kde mi ho spraví a lidí, kteří si myslí, že zbaví lidi apendidity sami na vlastní pěst se doslova děsím!

Jsem tu za zpátečníka, ale dělba práce je právě lidský pokrok a dělat si každý všechno sám je středověk. Učilo se to na prvním stupni základních škol.

A k rojům neznámého původu jen tolik, že je to obecně známá věc a netřeba, kromě určitého malého počtu podivínů, vysvětlovat co hrozí. Rozhodně by to neměl ale přednášet někdo s oprávněním k přednáškám.

Taky se omlouvám že jsem v jiném tématu.

Jo a jsem zvědav kdy se někdo zase chytí pravopisné chyby když jsem místo hledat napsal hladat. To aby někdo na mě mohl když už jiné argumenty nemá.
No ja mam zatial natocene 16kg kvetoveho a 7 kg medovicoveho z jednoho vcelstva ostatne teda 5 vcelstiev sa rozmnozuje a dufam ze donesu trochu slnecnicoveho. Som nadmieru spokojny vyborny med ktory som porozdaval rodine.a s usmevom vcelarim dalej. Nech sa vam majstri dari
Zdá se, že včelaři lépe chápou od koho se, co naučí, placení úhynů je pryč.
Kdy naposledy byly placené? 2003? A pak ještě?
Na Vaše odpovědi Tome50 je asi zbytečná reakce. Je to Váš pohled na svět.
Dnes jsem koukal na díl Top Geeru a tam zaznělo, že neuvěřitelný automobilový rozvoj v Japonsku ve své době zapříčinila nepřítomnost jakýchkoliv omezení a limitů na automobilismus v této zemi.
Kdyby tehdy nasadili koordinátora, jezdí ještě v rikšách.
A abych psal i k tématu o vytáčení medu, tak mě zatím nezajímá kolik medu od včel dostanu. Mám radost z toho, že včelstva žijí sama bez mých zásahů. A když mě dají pár nástavků medu, stejně je většinou věnuji oddělkům místo cukru.
M.M.
(19.07.2016 9:33)KaJi napsal(a): [ -> ]Nerozumím tomu proč chytání rojů neznámého původu - a to jsou všechny u kterých zrovna nejsme když se včely rojí - někoho může diskvalifikovat k přednášení?

Rovnou se zeptám - když ten roj někam odletí a kilometr ode mě se usadí někam do málo přístupného místa?
Co je pro mě lepší - mít ho doma pod kontrolou a nebo čekat až se volně žijící včelstvo dostane do kolapsu?
A pokud by v tom byl mor - jiný důvod proti rojům neznám - tak pak je taková dutina s kontaminovaným dílem pravým požehnáním - to se pak v okolí může pálit ještě deset let.

Když bych ho měl usazený doma, tak v zimě vím, že má spory i když nemá ještě ani kliniku.

[i]

Myslím, že tu nebyla řešena otázka zda roje chytat či nechytat. Ale zda je likvidovat či nelikvidovat. Mimochodem asi bych neměl zájem dočíst se v úředním lejstru, že mám na některém stanovišti nález spor moru. O takovou pozornost SVS a včelařské obce v okrese, za pár cizích rojů, nestojím.
A to že ten roj nechytíš tě ochrání?
Znáš někoho kdo poleze po stromech a nebo bude jinak chytat roje aby je likvidoval?

Nejlepší způsob jak se vyhnout pozornosti SVS a včelařského okresu protože je něco v úředním lejstru je:

NENECHÁVAT SI VYŠETŘIT MĚL NA SPORY.

Což je asi důvodem proč si málokdo nechá vyšetřit měl na mor.
A dobře dělá, než poslouchat ty kecy od blbečků, to je lepší v nevědomosti žít - třeba i se sporama.Cool
Hlavně, že jste pánové těmi svými spory zaplevelili další téma. U kolika se vám to ještě podaří??
A když vezmeš tu "odbočku" co se zde vytvořila - skrz kolik vláken by měla vést? A jakých?

Nakonec tady budou jen dvě, tři živá - Jen tak, Vtipy a nadávky.

Stejně dopadla vcely.or.cz - tam taky bylo furt plno okřikovačů co žádaly jen hodnotné příspěvky a zkušené včelaře a dneska tam zůstalo 5 lidí a mají 20 příspěvků dohromady za týden.
I když teď to tam rozproudilo výživné téma.
Nastal čas bilancovať rok.
Pre upresnenie mám obidve stanoviská pevné - nekočujem.
1. včelnica (okolie najmä listnaté lesy, cca 220 n.m.)
Tento rok stála za niečo len znáška z javora a niečo dali lúky, medovica viacmenej nebola, lipa vymrzla, poľnohospodárske monokultúry v dolete žiadne, celkový priemer 32 kg na včelstvo, najlepšie včelstvo 40 kg, najslabšie 19 kg.
2. včelnica (v intraviláne obce, 160 n.m)
Znáška najmä z monokultúr - repka, slnečnica, niečo ako doplnkovú znášku dali ovocné stromy agát, lipa, celkový priemer 44 kg na včelstvo, najlepšie včelstvo 60 kg Big Grin , najslabšie 27 kg.
Tak som teda vytacal med a musim sa pochvalit ze 4 kg krasneho slnecnicoveho mediku z 3 ramikov 2/3LR ktore som nepozorovane vzal vcelam z jednoho silneho oddelku ktory mam od konca maja. Ale este som im nechal a mozno za tyzden to skusim znova u vsetkych nakolko slnecnica u nas je v plnom kvete a vcely to maju za chalupou.a potom sa zameriam na ich zasoby na zimu. Nech sa vam dari majstro
Kolik jsem letos vytočil medu? Dost.Tongue
Na Merkura alebo Scipia nemám, ale mne to stačí.
36 / "včelstvo" (minuloročné roje) a ešte som o 60% rozšíril včelnicu.
I když tu na ostatní borce nemám, tak já jsem spokojený, med mám v současné době hlavně pro sebe a letos ho mám (měl jsem) víc než dost - 33 kg květového a 13 kg medovice.
Referenční URL's