Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
čoveče mám od jara cukerný zásoby normálně ve včelíně v nástakách na sobě jeden rámek na druhem a zatim v tom ještě neni ani tuk.......a souše co mám v medárně jen tejden jsou už zavíječem trošku projetý.....tak nevim jestli to je náhoda?....jiný zkušenosti s tim nemám
Jo přesně tohle pozoruju na uskladněných rámcích se zavíčkovanými zásobami, co jsem odkládal do oddělků a snažím se je co nejdřív zužitkovat.
(12.06.2017 15:41)patko79 napsal(a): [ -> ]
(12.06.2017 14:42)Krolth napsal(a): [ -> ]
(12.06.2017 9:59)Merkuri napsal(a): [ -> ]To je hriech zimovať včely na prírodnom mede a v tom momente ekonomika ide do hája.....Huh

Takhle jestli přemýšlejí všichni, tak chudáci včely. Zkus jist celou zimu jen suchý rohlík, uvidíme jak ti na jaře bude Wink

....
Sú medy, na ktorých včelstvá zimujú ďaleko horšie ako na cukre (vlaňajšia skúsenosť s melicitózou v kombinácii s dlhou zimou) a naopak.
...

Proto mluvím pouze o prvním jarním medu, vše ostatní vytočím a zbytek doplním cukrem podle síly včelstva.
(12.06.2017 9:59)Merkuri napsal(a): [ -> ]To je hriech zimovať včely na prírodnom mede a v tom momente ekonomika ide do hája.....Huh

Znám ,,takyvčelaře",který jim nedal na zimu ani gram cukr,v podstatě ani nevytočil,nechal jim vše,co si nanosily,a na jaře mu z 15 včelstev zbylo jedno...!(v létě byla medovice).

Ctím zásadu-v zimě cukr+v předjaří med=zdravá a silná včelstva v sezóně.Vyplatí se to.

S pozdravem

Pavel
10.6. medobrani 6 včelstev, 13 nastavku lang 2/3, celkem 197 kg. pr. 32kg/včelstvo. Pěkný med, hustý. voskové šupinky nestoupají k hladině tak jako vloni, budu muset dokoupit uhelonové síto.
Spokojenost.
Při posledním točení jim vezmu skoro vše a nakrmím cukrem. Pokaždé vyzimuji silné včelstva ve dvou nástavcích. Když začne řepka dostanou první medník a cca po deseti dnech druhý. Vloni průměr na včelstvo 70 kg a letos už 100 kg. Kdyby byl cukr špatné krmivo tak nemohou být najaře v takové kondici
už ted máš průměr 100kg na vyzimovaný včelstvo???? co na to řekne Merkuri???? kolik těch včelstev máš?
Ja som dnes vytáčal rámik o rozmere B 420x275 čo mal váhu 6,27kg.
(13.06.2017 16:46)Louky napsal(a): [ -> ]už ted máš průměr 100kg na vyzimovaný včelstvo???? co na to řekne Merkuri???? kolik těch včelstev máš?
Komu sa darí nech sa darí!
Ja už mám na váhe 14kg medovice zo zeliny a ešte to pokračuje daléj. Aspoň na niečo sú dobré vykúpené pôdy kde sa robí výstavba a v okolí 4 km žiadne včely..Big GrinTongue
(13.06.2017 15:43)Z.Ch napsal(a): [ -> ]Při posledním točení jim vezmu skoro vše a nakrmím cukrem. Pokaždé vyzimuji silné včelstva ve dvou nástavcích. Když začne řepka dostanou první medník a cca po deseti dnech druhý. Vloni průměr na včelstvo 70 kg a letos už 100 kg. Kdyby byl cukr špatné krmivo tak nemohou být najaře v takové kondici

Dřív jsem také párkrát uvedl své skutečné výnosy na včelstvo,ale už to nedělám,závist některých je příliš veliká.Jen můžu potvrdit,že letošní rok je oproti nevalnému začátku lepší,než loni.

Vybrat jim po posledním vytáčení skoro vše?Pokud okamžitě začnu krmit,OK,jinak...Angry Nedělám to,moje včely jsou mými partnery,členy týmu,ne nevolníci.

S pozdravem

Pavel
Včely nie sú v žiadnom prípade nevolníci, partneri a členovia tímu! Ale spoločenstvo ktoré pracuje pre novú generáciu a jedná pudovo. Pri chove včiel sa nemá prejavovať Slniečkárstvo a kde aké extra nápady Človek chová včely na to aby mu prinášali úžitok čiže zisk.
Včely jsou moje srdeční záležitost,a rozhodně nejsem sluníčkář,jen realista.A nepopírám,zisku z nich se nebráním,jen se snažím pochopit,co jim tu jejich práci usnadní,zbytečně je nezatěžovat nějakými nesmysly,zbytečným rozebíráním a vnucovat jim svoji vůli. proto se mi daří.Jen je neberu jako výrobní prostředek.
Kdybych tohle všechno dělal,tak bych neulehčoval sobě ani jim (ani na to nemám čas).

S pozdravem

Pavel
(13.06.2017 15:29)davidbroz napsal(a): [ -> ]10.6. medobrani 6 včelstev, 13 nastavku lang 2/3, celkem 197 kg. pr. 32kg/včelstvo. Pěkný med, hustý. voskové šupinky nestoupají k hladině tak jako vloni, budu muset dokoupit uhelonové síto.
Spokojenost.

Uhelonové síto jsem zrušil, protože s tím byla "patlačka". Ale letos mám taky hustší med a nečeří se tak dobře. Tak přemýšlím, jestli uhelonový kužel zase neopráším...
Já to stáčím z medometu rovnou přes uhelon do velkých 40Kg nádob. Tam nechám med pár dnů vyčeřit, seberu vršek s nečistotama a med je čistý a čirý jak víno. Odtud už rovnou do lahví.

Na uhelon nedám dopustit. Musí mít větší objem. Vystačí pak a vydrží na dlouho než se zanese.
Dotočil som dnes agát, 2 nástavky B plné medu a plodisko, priemer 45kg druhé stanovisko. Cool
Uhelon vtedy používam keď idem plniť a cezeň prelejem med.
110kg ze 3 včelstev.Big Grin
Tak já udělal kvalifikovaný odhad před vytáčením (přošel jsem a vytipoval která včelstva vytáčet, aby to pak odsejpalo) a vypadá to na 40kg řepkového z 6ti včelstev (vyzimované oddělky). A cca 100kg javory + sad + maliny z 16ti vcelstev. Vcelku nic moc.

Ale teď jdou všechny konečně pořádně do síly, budou se líhnout velké plochy plodu, takže by z lípy něco kápnout mohlo. S medovicí asi letos moc nepočítám.
Tak dnes jdem vytočit posledních asi 250kg. Průměr vychází tak 8kg na včelstvo a to mám mladé matky a v každém úlu 2-3x víc včel než Merkury. Nikdo u nás nemá více mnohde není vůbec nic.
Zdenku ale víc než Merkuri má v úlech včel každý Big Grin ještě jsem neviděl fotku, že by měl Merukuri nějaký silnější včelstvo.
Myslíte, že jít do vytáčení teď, když je pod mrakem a jen cca 12-13 stupňů? Asi mi to brzo ty včely vysvětlí, že mám počkat Big Grin
Referenční URL's