Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Včely sa chovajú preto aby prinášali úžitok v podobe medu, peľu atd. Treba im vziať čo najviac a aby netrpeli nedostatkom tak im počas bezzášky dať krmivo v podobe cukru na vytvorenie si zásob a aby dobre plodovali. Včely počas bezznášky lepšie plodujú než počas znášky nakoľko plodisko nezanášajú sladinou a matka má kde klásť. Cool
Merkuri, rozumím tomu správně, že jim sebereš, co se dá a hned je začneš krmit?
Do toho si včely nosí z venku, takže tvůj cukr a nektar ze snůšky míchají dohromady. Za chvíli mají téhle pěkné směsky plný medník, tak jim ho opět vytočíš a koloběh pokračuje.
Jestli to tak je, jsem rád, že nejsem tvůj zákazník.
Jestli se pletu, prosím o vysvětlení, jak je možné zajistit, aby v medu nebyl zamíchaný cukr z přikrmování, které jim dáváš v průběhu jara/léta.
Díky.
to by mne take zajimalo. Jak se to da oddelit. Ja jim radeji po repce nechavam cast medu a zatim se mi to vzdy vyplatilo. U nas stale nyni plodova pauza a lipy zatim nic moc, akaty zmrzly, a ted uz jen mozna les. Vubec si nedovedu predstavit, jak by to dopadlo, kdybych vzal uplne vse...
Taky se přidávám k tazatelům. Nechtěl jsem být za blbého, ale vidím, že nejsem sám, který to nechápe. Domníval jsem se, že v přestávkách mezi snůškami lze přikrmovat pouze medem (pokud ještě dále chci odebírat med). Včely si to přenášejí posléze do medníku, ne?
Asi když jim sebere co nejvíc a pak je bude krmit po malých dávkách, neuloží si roztok do medníků ale spotřebují ho v plodišti. Vydra to tak přednáší.
No jo, Vydra ... To je taky myslivna. jednu jeho přednášku jsem měl tu čest absolvovat. Doposud mám z toho noční můry Big Grin
Merkuriho včely mají křišťálovou kouli,nebo se s nimi Merkuri telepaticky dorozumívá,aby byly v klidu,že když je mezi snůškou vybere do sucha,tak aby se nebály a dál mohutně plodovaly,protože jim dodá cukr,aby nehladověly....... Ale tak to bohužel není,včely žijou přítomností a ony nevědí,že dostanou haldy cukru a do zimy to zase stihnou doplnit.Takže plodování bude jak na houpačce.
(19.06.2017 9:43)Kohout napsal(a): [ -> ]Asi když jim sebere co nejvíc a pak je bude krmit po malých dávkách, neuloží si roztok do medníků ale spotřebují ho v plodišti. Vydra to tak přednáší.

A jistota, že to nepřenesou nebo neumřou hlady je?
Merkury vytáčí tak často, že nic přenést nestihnou.
(19.06.2017 9:50)Kamik napsal(a): [ -> ]A jistota, že to nepřenesou nebo neumřou hlady je?

Jistotu ti dá jedině jediná správná praxe.

Citace:SPRÁVNÁ PRAXE V CHOVU VČEL
Autoři:
Dr. Ing. František Kamler
a spolupracovníci

Je nutné dbát o to, aby ve snůškových mezerách včelstvo netrpělo nouzí nebo dokonce hladem. Zásoby by neměly klesnout pod 3–5 kg. Letní krmení smí ale pouze překlenout momentální deficit zásob. Krmení velkých kvant roztoků vede k zátěži včel (nemají odpovídající přísun pylu) a k porušování pravosti medu.
Tak to nechápu. Co by jste řekli nato, že existuje motivační podněcování. Prostě vezmete třebas nyní, lípový výluh, smícháte ho se sirupem a podněcujete? Hlava mě to nebere ty reakce okolo dodávání minima zásob. Už jste někdy přemýšleli kolik v takovém holém úlu bez zateplení v tomto čase spotřebují Vaše včely plné plodu medu denně? Medu, protože nektar včely musí několik desítek hodin zpracovávat, takže v podstatě vyběhlý plod hladuje. Včil se předhánějte. Merkuri dělá dobře, je to profík ikdyž nemůže vědět vše, ale ví co dělá a má dělat po vybírání medu.
Pak,že nejde vymyslet perpetum mobile,Merkuri ho má jednou stranou do úlů hrne cukr a na druhé straně odebírá pravý nefalšovaný jednodruhový med i s etiketama Dodgy
(19.06.2017 10:57)Pavel Mareček napsal(a): [ -> ]Merkuri jednou stranou do úlů hrne cukr

Mohl bys nám ostatním, co jsme to na vlastní oči neviděli, říct kolik ho tam hrne?
Z toho co tady psal,tak pokaždé když jim sebere plásty a jde vytáčet.To,že nemůže uhlídat aby se mu nemíchal cukerný roztok s medem za tím si stojím.To perpetum byla jen malá nadsáska.A teď všichni do mě
Gupa,
ne nevím, kolik toho spotřebují. A tedy nevím, kolik jim můžu dát cukru, aby ho nesmíchaly v medníku s nektarem.
Protože mám ten med převážně pro sebe, nechci vytáčet cukr.
Můžeš mi to, prosím, objasnit? Nejlépe tak, abych to pochopil i já - nepříliš bystrý začínající včelař.
Předem děkuju.
Včelaření není jen o medu, je to ochovu včelstev a jejich pohodě. Včela vybírá podle chuti, pachu, nebo součastně obojí. Potom podle vydatnosti a vzdálenosti, zatančí a zverbuje ostatní létavky a jdou ke zdroji. To je doufám jasné. Dále je stáří dělnice - létavky. To je dynamické číslo, neplatí to, že je nejprve mlaďuškou, čističkou, krmičkou, stavitelkouatp. Létavka se stane i z mlaďušky tři dny staré. Pokud máš oči, tak uvidíš mlaďušky čučet na prázdném plástu, mezistěně, úlové stěně nebo jimém nefrekventovaném úlovém místě v nějakém prostoru hnízda a nic významného nedělat. Ano přemýšlí co bude, jakmile dojde po vyběhnutí na ty místa, kde se shromažďují mlaďušky, začne si vyměňovat informace s otázkou co dál. Na plných medných plástech totiž informaceo dostane ihned, stačí když ochutná sladinu a nechá se zverbovat. Ale na vytočených a během chvilky vylízaných plástech moc informací nedostane. Takže co dál, pokud nedostane další informaci o zdroji snmůšky nebo o potřebě provedení práce v úlu, neklesne uní hladina jivenilního hormonu a a prostě čeká dál a mrhá čase a lelkuje. Tyto prázdné plásty jsou těsně po vybírání medu, informaceo zapojení do snůšky tudíž nedostává. Jenže, chováme včely a normální včelař dokáže informaci předat podnícením takových líných včel co neví co dělat. Podněcování patří mezi rozvojové prvky chovu, ty se svými oddělky bys neměl nic jiného dělat, než je podněcovat aby jsi si zajistil nová včelstva na příští sezonu, tz. podněcoval matky aby nepřestali klást, krmičky aby kvlaitně krmiy a včelstvo rostlo do dělitelné zralosti. Druhá věc med. Pokud jsi si pořidil včely kvůli vlastnímu medu a nemáš záměr velkého chovu, tak doporučuji aby jsi nastudoval v těch svých knihách chov s mateří mřížkou a podněcoval těsně u plodu. Podněcoval ne krmil. Vtom je rozdíl, dodání zásob podněcovaqcím krmítkem je o malých dávkách sladiny po delší dobu. Například v Itálii nebo jiných teplejších oblastech ten, kdo nepodněcuje do vytvoření zimního chumáče své včely, a nestará se o výživu a správnou výživu v mezisnůškovém čase nebo v bezsnůškovém období , o včely dojde. Krmení a dodávání zásob a podněcování je základem bytí tvých včelstev, to si zapiš aby jsi se mne příště zase neptal na nějakou elementární věc znovu. Takže stačí při pročítání tématu nebo těch knih co máš být opravdu trochu bystrý a hodnotit to, co ti zkušenější píše nebo sděluje. Ať se daří.
Děkuji.
Odnesl jsem si dva důležité poznatky.
1) Asi nejsem dostatečně bystrý.
2) Budu si dávat pozor, abych se neptal na elementární věci.
Jak zajistit, aby se mi podněcovací cukr nemíchal do medu, jsem bohužel nepochopil.
Moje chyba. Blush
Budu to tedy řešit radši tak, že jim nechám tolik, aby netrpěly hlady.
A i s tím druhým poznatkem mám trochu problém. Nejsem si stoprocentně jistý, jestli dokážu rozeznat, co již není elementární a můžu se tedy na to zeptat.
Přesně podle modlitby:
,,Bože, dej mi sílu, abych změnil věci, které změnit mohu. Dej mi trpělivost, abych snášel věci, které změnit nemohu. A dej mi moudrost, abych obojí od sebe odlišil".
Fridrich Öttinger

Wink
Ja podkrmujem tak v čase bezznášky 10kg cukru do 25L hliníkovéj kanvy a podrmujem každý 2 deň. Po 2 týždňoch idem spraviť oddelky a tam dám medové plásty. Keď začne rozkvitať slnečnica tak všetko vytočím a ide to na podkrmovanie posledných oddelkov. Ja tak isto podkrmujem včelstvá na zimné zásoby a nehodlám im dávať hustý sirup lebo je to blbosť nakoľko ja zimujem na 10 rámikoch čisto plodiská 1 nástavok.
Ja počas znášky nekrmím a nie je aj prečo by som to mal robiť. Po agáte keď už na stanovisku nie je čo tak podkrmujem. Stanoviská mám 3 a bude a 5 a na každom sa nepodrmuje.
To čo napísal DR.ing. Kamler treba brať z rezervou ako jeho tím o zátaži včiel a nedostatku peľu...
(19.06.2017 11:17)Pavel Mareček napsal(a): [ -> ]To,že nemůže uhlídat aby se mu nemíchal cukerný roztok s medem za tím si stojím.

A teď?
(19.06.2017 12:44)Merkuri napsal(a): [ -> ]Ja podkrmujem tak v čase bezznášky 10kg cukru do 25L hliníkovéj kanvy a podrmujem každý 2 deň. Po 2 týždňoch idem spraviť oddelky a tam dám medové plásty. Keď začne rozkvitať slnečnica tak všetko vytočím a ide to na podkrmovanie posledných oddelkov. Ja tak isto podkrmujem včelstvá na zimné zásoby a nehodlám im dávať hustý sirup lebo je to blbosť nakoľko ja zimujem na 10 rámikoch čisto plodiská 1 nástavok.
Ja počas znášky nekrmím a nie je aj prečo by som to mal robiť. Po agáte keď už na stanovisku nie je čo tak podkrmujem. Stanoviská mám 3 a bude a 5 a na každom sa nepodrmuje.
To čo napísal DR.ing. Kamler treba brať z rezervou ako jeho tím o zátaži včiel a nedostatku peľu...


A jak a kdy to vše stíháš?
Referenční URL's