Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Globalne sa ochladzuje, aktivita slnka klesa a s tym suvisia aj sucha, zima, tuhe zimy, chladne jari a nanic leta. Bohate a teple roky uz boli v 90tych a 20tych rokoch. Bude to uz len horsie.
JosPr. Merkuri zimuje na jednom B 42x27,5 na 10 rámcích, nemá problém zazimovat a vyzimovat silné včely. Zatímco u Vás okolo takto zimuje jen jeden a má včely OK, ostatní včetně tebe má problém s vyzimováním na 3VN a modřínem. Takže k tématu, loni jak píšeš na vcely.or.cz měl sice 25kg medu z modřínu, ale včely KO. http://www.vcely.or.cz/konference.pl?thr...%20(70501)

Takže to, že Merkuriho včely donesou více docela sedí, jsou méně stresované a tudíž logicky více donesou. Merkuri je včelařský odkojenec ze včelařské rodiny. Je to profík, ale pokud čtu jeho příspěvky pozorně a něco si jak se říká dopíšu, sedí jeho informace dobře. Místo toho tady frčí jakási střelba do prázdna a to, že Merkuriho včely donesou i z kůlu napsal první Anton Turčáni, ne Merkuri. Merkuri mu jen popisoval situaci na jeho stanovišti.(tích)

https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Druhove-medy?page=4

Merkuri může hodně lidí naučit včelařit, jenže asi větší zábava je trhat jeho informace, dělat znich fantastické zprávy a smát se docela úspěšnému kolegovi. Nanejvýš když to dělá i moderátor tohoto fóra nebo někdo jiný.

To, že nechce nikoho na svých včelnicích než svou rodinu je pochopitelné.

Místo profi přístupu se naněj vrháte jak malé blbé děcka.
Ten kdo točí rámky s plodem, pozdní oddělky mu na jaře hned nosí do medníku a neustále tady předvádí ostudně slabá včelstva která mu nanosí ty rekordy není profík. Má jen teplo a snůšku. Plně zde platí přísloví :nejhloupější sedlák- největší brambory. A otázka je proč se furt do kola chvástat ? To je profík?
Jo Merkuri ma v mnohom pravdu. Aj ja som pocas tohto aprila skrmil 10 kg cukru na rodinu, lebo sa v teplom marci rozplodovali a ak by nic nedostali bolo by po sezone. Repka ich pockala do maja a nadupanym rodinam nebol problem doniest po 5 kg denne. Dobrych dni bolo v tomto roku asi 15 a mam zatial 65 kg z rodiny. V nedelu nejakych 7 kg na rodinu medovice pribudne. Dnes som objavil lan slnecnice 4km od vciel, tak o tyzden zacne. Ma zajtra fajne naprsat tak snad nieco donesu. No a zlatobyl to od konca jula isti, ked vide pocasie moze byt snad aj tych 100 kg, lebo vcely su nevyrojene a nadupane. Cool
(30.06.2017 22:59)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Ten kdo točí rámky s plodem, pozdní oddělky mu na jaře hned nosí do medníku a neustále tady předvádí ostudně slabá včelstva která mu nanosí ty rekordy není profík. Má jen teplo a snůšku. Plně zde platí přísloví :nejhloupější sedlák- největší brambory. A otázka je proč se furt do kola chvástat ? To je profík?

Ano, je tomu tak lepší postup měl jak ten sedlák s velkými bramborami, tak i Merkuri. Jen to ještě nevíš protože jsi toho ještě málo o včelách zjistil. I točení medu z plodu jsem tu nakousnul. Proč ne? Pokud to uděláš a ihned dokrmíš, zvětšil zcela jistě prostor, protože zavíčkovaný med je mrtvý prostor a nevyvolává aktivitu. Oproti tomu přínos do úlu v rozumné míře zaktivní kdykoli matku, létavky, úlové včely atp. Nelení a zelení se. Není to chybou vytáčet plodové plásty, normálně se to dělá, akorát to často nikdo moc nepřizná.

Pozdní oddělky můžeš přeci posílit což Merkuri zcela jistě také dělá. Tak proč nevyrovnat sílu a mít včely na řepku perfektně srovnané, pokud máš jen siláky, tak se ti vyrojí jak unás v okolí, ale to je chybou že zase neumíš dělit. Což je v obsahu i dalšího odstavce mé odpovědi.

Nechová matky, dělá normální dělence s nouzovými matkami, to je další skvělý postup, protože každé dva měsíce takto můžeš znásobit svůj chov pokud se to naučíš a umíš to správně dělat. Takto se zbavíš problémů kde vzít matku, jak ji přidat, proč ji včelstvo nepřijme když byla tak drahá atp. Stačí se jen zamyslet a něco vědět o včelaření. Nebudeš vědět co je tichá výměna.
Ja radsi silne vcely,i kdyz riskuju,ze se zanesou cementem az do podmetu..Snad to nebude kazdych 5 let,potkalo mne to poprve,byt je cement kazdorocne.Merkuriho pristup je pro mne zvlastni v jinem smeru,v tom,ze u nej litaji okridlena eura z ulu a ne vcely.Jeste par oddelku a mam zpatky svych 40,na moje vecerni vcelareni je to stav,kdy se vcelarenim jeste bavim.Letosek si uzivam,tolik volneho casu jsem po praci nemel,ani nepamatuju,jine roky jsem behal o vikendu a odtacel medniky pomalu tyden co tyden,ty horni,spodni jsou vcelek.Letos jsem jel bez mrizek,a ono to funguje i bez nich,tocil jsem po druhe.Ted uz jsou v ulech,konec cervence byva nejlepsi snuska.Zacatkem srpna by mnel nakvest inkarnat a neco svazenky,to uz tocit nechci vubec,ale nechat na zimu.Snad to zameduje a nebudu se muset otravovat s cukrem.Ja nejsem profik,muzu si to jako vcelar ze zaliby dovolit -Smile
Jak to tu čtu,tak si říkám,že na tom ještě tak špatně s medem nejsem,za celou dobu včelaření (26 let) jsem včelstva nikdy nepodněcoval,tedy aspoň ne cukrem.Tady máme štěstí,že hned od prvního proletu a vrb jsou přínosy sladiny a včelstva se na nich rozjedou sama.

Jistě,po řepkách,které ovšem ne vždy medují spolehlivě,už není nic jistého,akát jsem letos vytáčel téměř čistý zhruba potřetí za celou tu dobu,jinak už tu máme jen ne vždy jisté lípy,sem tam něco na polích (světlice,inkarnát apod),a medovice je opravdu většinou v množství malém nebo žádném.

Abych si včelstva udržel snůškově připravená po celou sezónu,tak jim nikdy nevyberu všechno,ale dělám jakousi obdobu krmné komory,kterou ovšem na závěr vytočím také a hned nahradím cukrem (ten je přece jen levnější než med).Takže asi na ponechaném medu něco tratím,vím o tom,pokud není snůška,tak ho včelstva ujídají,ale nestane se,že by měly vyloženě nouzi.Když bych vytočil po skončení jednotlivých snůšek všechno,tak budu mít víc medu,to ano,a podněcováním cukrem bych je udržel ve formě,ale stálo by mě to čas,který nemám,proto jsem zvolil cestu menšího odporu.Gusta tu napsal,že včelař,který nemá čas na svá včelstva,by neměl včelařit.To ano,ale záleží,kolik toho času vlastně má k dispozici,je to relativní.Za množství času,který mám k dispozici,stihnu ve včelstvech udělat víc práce,což znamená obhospodařovat víc včelstev s přiměřeným ziskem.Nenapíšu,kolik mám letos medu,jen nadhodím,že mám na skladě 100 barelů na 40-50 kg medu,a letos jsem je z velké části naplnil...To aby mě někdo nemohl nařknout,že se chvástám apod.A bez podněcování cukrem,jen s mednou komorou.

S pozdravem Pavel
Celá diskuze o Merkurim se točí okolo jednoho, a to způsobu včelaření a hlavně přístupu ke včelám jako živým organismům. Ačkoliv finančně nemusím, mám pořád několik slepic,kuřat, králíků, kachen. A míval jsem i prasátko. Proč, když je mi jasné, že finančně i časově bych byl na tom lépe, pokud bych tyto produkty kupoval v nějakém supermarketu?
Protože v kvalitě je stále evidentní a poznatelný rozdíl.
Merkuriho přístup mi značně připomíná "velkochovatele" výše zmíněných produktů. Slepice lze taky nacpat do klece metr na metr v počtu 20ks., svítit jim celý den aby zblbli, krmit je směsí z mnohdy problematických surovin a ve stáří 11 měsíců tyto živé organismy, zničené stresem, životními podmínkami a přístupem velkochovatele poslat na porážku, ačkoliv mohou ještě v dobrých podmínkách dávat užitek tři roky. A majitel se může chlubit, kolik má na rozdíl ode mne vyprodukovaných vajíček a jak nízkonákladově je vyprodukoval. Stejné je to v ostatních zmíněných velkochovech.
Mám jen okolo třiceti včelstev, ale kdykoliv mohu odběratele pozvat na včelnici a ukázat co dělám a jak točím.
Nevím, zda Merkuri může odběrateli předvést vytáčení medu z rámků s plodem, aby věděl, co kupuje. Stejně jako velkochovatelé pod záminkou zanesení infekce nikoho k sobě nepouští.
Treba citat poriadne co Merkuri pise a co vytaca,ma cca 160 vcelstiev a raz vytaca zazimovane silne vcelstva,potom vyzimovane slabe vcelstva,potom skore oddelky,potom neskore oddelky ,potom vytaca vcelstva co ma na Agate potom na Lucerke ... ale podstata je,ze stale vytaca ine vcelstva nie stale TIE ISTE . a potom to vyzera ze kazde 10 dni vytaca vsetky vcelstva,ale on kym dotoci vsetky tak potom zacina odznova a tak vytaca v podstate v kuse celu sezonu ,treba len poriadne citat jeho prispevky Big Grin
Za mě je vytáčení plodu prasárna, která nemá (ani metodicky) žádné opodstatnění. A dá se i na jihu docela dobře včelařit i bez příkrmů, jen se musí při medobraní olizovat a ne brát více než by mohlo způsobit problém.
Takže, abychom si to ujasnili. Merkuri "vytáčí" hlavně včelaře. Za to mu patří velký dík Tongue.
JK

PS
A mimo to ještě točí i tuny medu (;o)).
Ja keď vytočím všetky včelstvá a je znáška to rovno pokračujem odznova a poriadne a zoberiem všetko čo sa dá, preto je taký výsledok. Určite nie riedke aby som mal problém z kvaseným medom. u mňa má matka postarané aby poriadne kládla lebo má na to priestor.
Tento rok som točil 2 x repku a 2 x agátový med a medovicu. Teraz čakám na slnečnicu či jej dobre zaprší veď už kvitne ale slabo dáva lebo je sucho pritom mám ju na dolet 2 km dve polia, pritom je jedna z lesom / duby /keď zaprší a vlho bude aj medovica čo tam som mal vždy a med bol tmavočervený a za 5 euro sa zlahla zem čo to ludia brali. Či sa to páči dakomu alebo nie tak ja vytočím poriadne a nie nechávať v plodisku med a to im radšej dám cukor lebo je lacnejší.Cool
Ve vedlejší vesnici býval jeden takový mazaný včelař - cukrář. Celou sezonu pral do včel kvanta cukru, a pak ten cukr ochucený medem vytáčel. Od půlky dubna až do konce října, pořád měl co točit. Ale po čase rychle skončil, lidi zjistili že cukr se dá koupit v krámu mnohem levněji, a pro med začali chodit ke včelařům. Vím jen že ten cukrář měl pak problém i s výkupem, že mu několik tun cukromedu nakonec neodebrali, anebo vrátili, to už nevím. No co s tím, nakonec to prý vylil do kanálu, a se včelami naštěstí skončil. Podobnost s cukrářem Merkurim je ale čistě náhodná.
Co to meleš?
Merkuri je profesionál, jemu cukor v mede určite nikto nenájde.
Mimochodom určité percento sacharózy v mede je prirodzené a dovolené.
Za I. ja nie som cukrár ani vyučený a ani by som to nerobil a tobôž by si sa nedočkal odomňa zákuskov...
Som vyučený prevackový zámočník učebný odbor pod číslom 24-24-24.
Mne nikdy nevrátili falšovaný med cukrom z Medos Galanta lebo medu sme mali hodne a naše družstvo vtedajšie pod názvom Družstvo 9 Mája Nové Sady a teraz DEVIO nové Sady pestovalo toho hodne čo vynikajúco medovalo ako špárga, lucerka, vika biela, vika červená, reďkovka na osivo, koriander, slnečnica, tabák, cibuľa, ľan a bôb. Z bôbu a tabaku bola aj medovica. Najviac medovice bolo z Bôbu od 70 až 120 kg na včelstvo.
A vtedy sme možná tak predali niekomu med okolo 20kg počas sezony keď sa vytočil a po sezone nikomu lebo to bola naša zásada " Všetko do medosu a pre nikoho sa med nebude stekutovať lebo je to strata"
Keď niekto nechá v plodisku včelám 10 - 12 kg medu je jeho problém ale nie môj lebo pre mňa je to neekonomické a to im dám v podobe cukru nech pomali pekne plodujú a za 3,5 týždňa začne slnečnica a lucerk a za 3 týždne skrmiť 10kg cukru to čo veľa?. 10kg medu agátového je pre mňa strata 60eura a 10 kg cukru je 7,5eura, rozdiel je strata pre lajdáka. A keď dáky korunovaný titulovaný truhlík napíše že " za 80 - 100rokov krmenia včiel cukrom včely zblbnú " napísal kravinu hodnú jeho zasraného titulu čo si vyžehlil za papriku, klbásky, slivovicu a podobné pozornosti svojim kantorom....Veď ten magor sa toho ešte nedožil a ide to opisovať jak dáka Sibila, blbec ...
Pis si tady blaboly jaky chces, ale vytaceni plodiste je prasarna pro vcely a pri podnecovani cukrem v plne snusce je to prasarna i pro tvoje zakazniky. To ze to nekdo koupi jeste nezerucuje znamku kvality. Podnecovanim v dobe snusky nelze zarucit med bez obsahu cukru. Vcely v dobe snusky nerozlisuji prinaseny nektar od krmneho roztoku a logicky tak s obojim nakladaji stejne.
Ja počas znášky nekŕmim včely ale keď skončí to áno keď im zoberiem med a nie je na tom nič špatné. Napokon keď je dobrá znáška z repky, agátu alebokolvek čoho z kvetov ti nebudú brať sirup včely lebo pre nich je to umelina.
Brať ti budú jedine keď berieš peľ lebo na nektár sa ti vykašlú a všetky lietavky pôjdu na peľ z donútenia chýbajúceho peľu. A tí čo berú peľ tak krmia včelstvá lebo pre nich je priorita peľ a nie med. Cool
Nevim jak na Slovensku, ale tady pokud je suska, tak jednotlive druhy vicemene na sebe navazuji. Pokuf je treba vlivem povasi delsi suskova pauza, ze hrozi preruseni plodovani a hladoveni vcelstev a je nutne pokrmit, je vhodne odstranit medniky. Pro jistotu. Pak uz ale neni moxne vytocit plodiste s jistou bez cukru...To jen tak pro ty, co chteji chovat vcely na cisty med.
Ja furt nechapu proc si tady honite ega...pokud by to Merkurimu nefungovalo tak uz davno vcely nema.sice z fotek vcelstva zadnej zazrak ale podle me to je od nej cilena provokace a bavi uz i me tim jak to porad nekdo resi.co se tyka vytaceni plodiste je to jeho vec a kazdeho osobni nazor taktez to nedelam ale pokud to dela Kocour jeho vec ,jeho vcely..a co se tyka snusky mam znameho vozi vcely do Velci tolik propirane Brdy Vojensky Ujezd ci jak to tam je a za cca 30 let nemel mene nez 100 kg ze vcelstva a nemam duvod mu neverit a takovych lokalit bude vic ne moc ale jsou jen se dotycni o tom nikde moc nerozpovidaj..
A pokud se vam Merkuriho Chov a zpusob zda jako prasarna kouknete se jinam jak to delaj na velkofarmach kde neni cas...to je teprve Prasarna na to je i Kocour "malej pan" ?
Co se tyce krmeni behem snusky u me to absolutne neplati protoze ja pokrmuju teda sberne oddelky kuly chovu matek ale pokud je snuska tak si cukru ani nevsimnou a jen minimalne ulizujou..
Referenční URL's