Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Když napíšeš, že vytočíš 100, neuvěří ti, co mají 50 a pochybují ti, co mají 70. Když vytočíš 50, neuvěří ti, co mají 20, pochybují ti s třiceti. Když vytočíš 5 a řekneš 15, tak věří všichni Smile Zkus své kila přepočíst jen na produkční, připočti, kolik bys mohl mít +- z plodiště a taky budeš na podstatně zajímavějších číslech, ne?
(14.08.2017 14:19)pavell napsal(a): [ -> ]
(14.08.2017 8:37)Louky napsal(a): [ -> ]Tak já jsem o víkendu naposledy vytáčel a letošek nejhorší za poslední tři roky. Ze 17 vyzimovaný jsem sice rozšířil na 50, ale medu jen 77kg na včelstvo. Snad dopadne příští rok lépe.

Louky a to máš všechny na jednom stanovišti?

mám to na dvouch stanovištích, jedno přímo u baráku a druhý cca 300m od baráku, takže prakticky se dá říct, že jsou na jednom stanovišti.....

(14.08.2017 14:53)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Myslim, ze je to Pavle jako s tim cukrem. Keca...

Pro tvůj lepší pocit si mysli, že kecám. Taky mě dřív sralo, když někdo měl takový výnosy a já to nechápal, jak ej to možný a myslel jsem si, že si vymejšlí. Závist a neschopnost je sviňa Smile

200kg bez kočování je podle mě nesmyl, to bych musel mít kolem sebe svoje pole a sejt si tam po 14 dnech svazenku, tak aby mi medovala celej rok atd....ale kolem těch 100kg v průměru se dá na dobrym stanovišti udělat. Jednotlivý včelstva klidně 150kg donesou, ale nelze mít všechny včelstva takhle silný a jsou jiný, který udělaj daleko mín a ty ten průměr poté kazí. Já třeba na svém stanovišti nemám vůbec akát, slunečnici a letos nebyla ani svazenka. Ve finále mám jen na jaře tu všehochut co skoro každej (ovocný stromy, javory, pampelišky, řepka) pak tam mám les s hodně maliním a ostružinami a tim pádem i medovice a pak mám hodně lípu, která letos bohužel nebyla, protože zrzla, proto taky letos jen 77kg, poslední dva roky jsem byl na 98. Letos kdyby byla snůška jako loni, tak bych se podle mě blížil 120kg v průměru, protože takhle silný a vyrovnaný včelstva jsem předchozí dva roky neměl. Tak snad příští rok bude na počasí lepší.
Kdepak zavist! Jsem prejici, ale take realista. Prozrad technologii tvorby 50 oddelku ze 17 vcelstev, ktere pak dokazes udrzet v sile na doneseni prez 70 kg medu na jedny.Rad se poucim a nejen ja..
Z těch 17 bylo 11 lonskejch oddělků......a nepsal jsem, že jsem udělal 50 oddělků, ale že budu zimovat 50 včelstev, čili i s těma 17. A ještě ti povim, že všechny oddělky dělám na nouzový matečníky. Žádný přelarvování, nebo kupování matek atd.... A ani jeden roj. Tajemství jsou polystyrenové úly a prostor. Všechny včelstva jsem měl na 6ti nástavkách po deseti rámkách 39x24 a některý i na 7....Ale ty tomu stejně neuvěříš, takže škoda slov.
Tak polystyrénové úly a prostor jsou ti nanic když nemáš dobré včely, to je prostě fakt. S těma nouzovýma matkami by se dalo souhlasit, taky jsem jednu takovou měl, byly to moje nejlepší a nejhodnější včely, ale když jsem pak od nich dál choval, tak to byla katastrofa, moc dlouho se to tak asi dělat nedá, ale podle jedné matky se to nedá soudit. Mimochodem nejkvalitnější matka jsou celkově matky rojové, to ti ač neradi potvrdí i komerční chovatelé matek.
Každá matka je rojivá, když jí nedáš prostor, jen některý stačí dva nástavky a některý 7, aby se nerojila. Za posledních 5 let jsem měl jen loni jeden roj mojí chybou a jinak nic. To je taky základ úspěchu, ale to snad ví každej včelař, komu jde o co nejlepší výsledek. A narozdíl od Merkuriho plodiště opravdu netočim. Já osobně třeba Merkurimu nevěřim, že dokáže udělat 100kg z dvounástavkových včelstev, pokud to tak má, tak mu to přeju, ale z mojich zkušeností je to blbost, ale je mi jasné, že v republice je hodně takových včelařů, co to má, jenže se s tim nikdo nechlubí, protože každej ví, jak jsou lidi závistiví.
Blbě ctu, sory, takhle je to realny...
Tak tenhle rok se mi moc líbil. Celkem sem vytoučil krásnou půl tunu z 12včelstev. Takže 42kg/včelstvo. Minulý rok jsem měl 30kg/včelstvo, takže nějaky pokrok tam je Big Grin Navíc holky byly moc hodné a pokud vím tak se žadné nevyrojily Rolleyes
Louky napsal jsem rojová, ne rojivá. Rojová znamená vychovaná v rojové náladě, z rojového matečníku.
Tak Kaštánek se taky "pochlubí". vytočeno 17 kg/včelstvo. Dalších minimálně 20 kg/včelstvo necháno jako zásoby na zimu. Na to, že zima (která mimochodem skončila koncem dubna) plynule přešla do sucha, to není až tak hrozné. Čekal jsem to horší.
V dvoch nadstavkoch B : plodisko-medník vytočí sto kilo hocikto, hlavne keď vytáča aj plodové rámiky Big GrinBig GrinBig Grin(čím príde o časť včiel, ktoré chtiac nechtiac zahynú pri poškodení plodu točením) Stačí že do každej rodiny naleje 10 - 20 litrov roztoku po každom vytáčaní.


Chlapi veď uvažujte, nevčelárite prvý rok!!!CoolCoolCoolCool
A hlavne nie na pevnom stanovišti bez kočovania
V sobotu tocim zlatobyl tak 10 kg/rodina. Do 9.9. stihnu este jednu znasku, snad pocasie vydrzi. Big Grin
A proč to nevytočíš až 9.9 najednou?
Ešte potrebuje dokŕmiť plodiská predsaBig Grin a medníky by mu zavadzaliWink
Pretoze su uz iba na jednom medniku.
(17.08.2017 8:26)patko79 napsal(a): [ -> ]V dvoch nadstavkoch B : plodisko-medník vytočí sto kilo hocikto, hlavne keď vytáča aj plodové rámiky Big GrinBig GrinBig Grin(čím príde o časť včiel, ktoré chtiac nechtiac zahynú pri poškodení plodu točením)

Rozmýšľam , či mu to nepomáha ako protirojové opatrenie, že potom udrží včely v tých 2 nádstavkoch bez rojenia.
Zdravím všechny. Jsem začátečník,
tak uvedu jen čísla bez komentářů zda je to moc, málo, nebo akorát. Mám 7 včelstev, průměr na vcelstvo 74 kg. Skutečný výnos na vcelstvo byl samozřejmě hodně rozdílný. Stanoviště s doletem louka a les, žádné zemedelsky pěstované plodiny, jako třeba repka. Včelstva vědu hodně pole rad z tohoto fora, obzvláště podle pana Ing. Peška. Všem děkuji za rady a postřehy, které sem vkladate!
ak nemas ani agat ani slnecnicu , si na pevnom stanovisti a ako zaciatocnik si vytocil zo 7 vcelstiev skoro 500 kg medu tak klobuk dolu
aj včelari sú chválenkári,nielen rybári,ale toto je naozaj veťa.
Referenční URL's