Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolik jste letos vytočili medu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jistě Louky, radši pomalu po jednom rámku. A jak poznám kdy můžu začít? Podle počasí nebo množství plodu?
(01.09.2017 11:13)Louky napsal(a): [ -> ]Josef nevim kolik ti je let, ale asi budeš hodně stará generace, takže chápu tvoje postoje k zebrování. To že si letos ve dřevě vytočil víc jak 77kg je super a přeju ti to, ale tvoje příspěvky jsou stále dokola to samé, pořád omíláš tu stejnou písničku......možná žiješ tim, že 100x opakovaná lež se stává pravdou. Nevim proč si neustále tak zabrzděný na jednom tématu a nedokážeš přijmout, že někdo včelaří jinak než ty a má z toho víc jak ty (protože je mi jasné, že takový výnosy nemáš ani náhodou, kdyby si je měl, tak tu netrepeš takový kokotiny)

Luoky neviem či niečo chápeš, pretože já som absolútne do teba nechcel rýpať a teba moje príspevky normálne vytáčajú.Smile Já som si pozrel dva krát všetky tvoje videá a bohužiaľ to vidím inak ako ty, čo sa ti nepáči a doslova začínaš útočiť ako nasrané včely a to ešte neštastným spôsobom, pretože tu kastuješ včelárov na mladých pokrokových-to sú tí či z tebou súhlasia a na starých ktorý sú zrejme sto rokov za opicami, lebo z tebou nesúhlasia.Ver mi,že zebrovanie mám už dávno za sebou a nemienim ho tu z tebou dlhšie rozoberať, u mňa aj bez zebrovania dokážu včely rozplodovať za týždeň jeden NN rozširovací nadstavok a já sa nemusím hrajkať z rámikmi tak ako ty.Koniec koncov tvoja metodika určite nie je pre dôchodcu,alebo ako si ma to nazval.Mám síce do dôchodku ešte nejakých 23 rokov,ale pri tom štýle práce čo som u teba videl by som musel ísť na dôchodok predčasný, pretože by som sa upracoval.Keby som mal takto držať v ruke každý rámik či v plodisku alebo v medníku tak ako ty,tak pri mojich počtoch včelstiev by som to musel dávno zabaliť.Pozerám sa ale na to tak,si mladý,snažíš sa,máš aj nejaké výsledky, tak bud spokojný,ale zároveň bud aj pokorný ,já viem že z jedlom rastie chuť.A o moje výnosy sa neboj,ak príroda dá,tak mávam včelstvá väčšinou na znášku pripravené a tie medníky u mňa často vyzerajú veselšie,takže si nemysli,že mi služobne starší nevieme posúdiť situáciu,alebo že sme padli práve z čerešne.Já ti prajem nech sa ti darí aj nadalej,nemal som v úmysle ti nejako krivdiť.
Já včelařím asi 36 let. Vím přesně že pokud bych si u nás takto zebroval na jaře jako Louky,byli by z toho apsolutní trosky a nebo letos by to vše komplet pomřelo. Musel jsem v minulosti ve velkém nutit včelstva do stavby a nutit je klást do polovystavěných a panenských plástů. Snažil jsem se dávat to mezi plod aby to vystavěly a zakladli. Zebroval jsem tedy mnoho včelstev po několik let a vím přesně že to včelám škodí ,škodí a škodí. Může být polistirénový úl a dobrý rok nebo špatný. Vždy to včelám škodilo ,zpomalovalo je to v rozvoji a líhli se zachlazené podvíživené včely které byly krátkověké. Prostě Dachau. Dohánět se to dalo jen krmením aby vůbec stavěli. Bez dobré snůšky nepomůže ani zebrování vystavěnými plásty, stejně se to včelstvo rozkouskuje a podělá se to.
(01.09.2017 17:55)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Luoky neviem či niečo chápeš, pretože já som absolútne do teba nechcel rýpať a teba moje príspevky normálne vytáčajú.Smile Ver mi,že zebrovanie mám už dávno za sebou a nemienim ho tu z tebou dlhšie rozoberať, u mňa aj bez zebrovania dokážu včely rozplodovať za týždeň jeden NN rozširovací nadstavok a já sa nemusím hrajkať z rámikmi tak ako ty.
Pozerám sa ale na to tak,si mladý,snažíš sa,máš aj nejaké výsledky, tak bud spokojný,ale zároveň bud aj pokorný ,já viem že z jedlom rastie chuť.A o moje výnosy sa neboj,ak príroda dá,tak mávam včelstvá väčšinou na znášku pripravené a tie medníky u mňa často vyzerajú veselšie,takže si nemysli,že mi služobne starší nevieme posúdiť situáciu,alebo že sme padli práve z čerešne.Já ti prajem nech sa ti darí aj nadalej,nemal som v úmysle ti nejako krivdiť.

Tak konečně rozumnej příspěvek Smile tim to můžem myslím ukončit......každej si jede svojí cestou, ta se za ty leta mění a vyvíjí, já to mám ted takhle a ovoce to nese. To že je to pracné uznávám, proto je možné, že příští sezonu u 50 včelstev něco změním a budu je rozšiřovat jinak, ale to se teprv pozná. A máš pravdu, že mě serou příspěvky, který se snažej shodit moje výnosy a udělat ze mě lháře, protože právě kůli tomu, jsem tohle všechno točil. Co se týče toho zebrování co píše Zdeněk, tak nevim jaké měl on polystyreny, ale tyhle jsou prostě jiný. Jak tam v některých videích ukazuju venku je 1 stupen a oni jsou krásně rozlezlé po celym plodišti, takže nechápu řeči o zachlazenym plodu a o špatně živenym plodu a krátkověkejch včelách. Ale to je na včelaření to pěkné, že když dva dělají totéž, tak každýmu to vyjde jinak.
Bez dobré snůšky nepomůže ani zebrování vystavěnými plásty, stejně se to včelstvo rozkouskuje a podělá se to.
A tom to je včelařím ve třech oblastech do trojuhelnika 65 km každá jiná mám snůšku průměrnou ne na každém stanovišti někde více někde na cukr a tom je včelařina
AŤ SE DAŘÍ Zdeněk
(01.09.2017 11:13)Louky napsal(a): [ -> ]Kohoute takže mi chceš namluvit, že když máš v březnu například 10 kleštíků ve včelstvu a já mám díky zebrování zakladeno 6 rámků oproti tvejm 3...?

Louky jak to děláš že víš úplně všechno?
5. března jsem tu psal že mám 8 rámků zavíčkovaných.
Jak to děláš, že odpovíš jen na to co se ti hodí. Jsi pro diskuzi hodně přínosnej......
Na otázku jestli když mám 10 kleštíků a ty 6 zakladených rámků se kleštík množí rychlejc odpovědět neumím.
Tak jsem v sobotu zaběhnul nový medomet. 45 kilo z 7 včelstev. Zbytek bez matek nebo slaboši a to co nosili tahají do plodiště a tam to netočím. Jako každý rok při prvním točeni sice zavíčkováno, ale řídké a voda 18,5%.
Akát nemám, ovocné stromy nestihnuli, tak paběrkují co kde zrovna najdou. Začínají se nalívat maliny a ostružiny, a snad bude lípa. Jinak med je podezřele světlý, téměř "blonďatý" tak typuju na řepku. Zatim jsem ji neměl, ale letos byla v dohledu a doletu.
Včera 50kg ze dvou včelstev, bral jsem jenom zavíčkované voda 16% Příští týden druhé kolo co zavíčkují.
Planujem buduci tyzden tocit. Niektore silne hned z jari maju plny mednik. Ine, slabsie, ktore prave dorastaju maju len zopar ramikov aj to nie kompletnych. Nemam akat, lipy, repku. By ma zaujimalo, kedy ide vytacat Louky a z coho. Mam podobne, alebo asi aj o dost horsie znaskove pomery ako on. Medovica ktovie ci bude.
dnes som našiel vošky na smrekuWink takže netreba hádzať flintu do žita
Mé vůbec první vytáčení a mám 48kg ze dvou včelstev, třetím jsem nechal ještě zavíčkovat. Takže si nestěžuji. Akáty jsou tu teprve v plném květu (500 m.n.m.) a začínají maliny a ostružiny.
V sobotu jsem se chystral na vytáčení. Minulý víkend už začaly víčkovat. Tak jsem si říkal ještě týden a jdu na to...Big Grin
Otevřu první včelstvo a v medníku skoro prázdno, druhé to samé, med nikde, třetí, čtvrté...nemohl jsem tomu věřit.

Holky buď měli celý týden mejdan nebo se daly zapsat k odborům...Cool

No tak kouknu venku po krajině, co kvete--a překvápko po 10 letech kvetou akáty (510 m.n.m.), nezmrzly, jenže úplně bez včel???Dodgy
Les ještě nic...

Včelky pěkně slídí....asi není snůškaSad
Ja som prvý krát v živote vytáčal v pondelok pred dažďami z dvoch rodín 36KG a to nemám v dolete ani repku ani agát len to čo dal ovocný sad a lúka pri lese. Ešte čakám lipu, ďatelinu a faceliu som zasial dnes takže ešte hádam niečo bude a dúfam že medovica tiež bude som pri lese. A čo je zaujímavé hneď po vytočení som dal na preliečenie kys. mravčiu do nassenheiderovho odparovača a dnes som nenašiel žiadny spád na podložke.
Dneska 10 kg z nejsilnějších, zbytek bída a to ještě kvetou akáty jak divé, ale nezdá se že by z nich moc bylo ...Undecided
Na začátku týdne 6 medníků zavíčkováno. Dnes při točení už měli některé odvíčkováno a ubráno. Jinak cca. 50 kg ze dvou úlů.
112 kg ze šesti včelstev. Další dvě jsem nechal být. Budu rád, když se dají do konce sezóny nějak dohromady.
U nas vcelku bida. Lesni stanoviste jsem zatim netocil, sucho, bida, medniky skoro prazdne. Ostatni v sobotu jiz vytoceno. Dost patrne rozdily mezi vcelstvy. Byly i borci, ale i slabsi a slabosi. Hodne se podepsalo sucho do kvetu repky. Vynos oproti predchozim rokum, letos tak v prumeru na cca 75% bezneho vynosu. Prumer na vcelstvo 12,8 Kg. Ale hodne jsem jim nechaval v plodisti (to netocim) a nezavickovane a tez uplne cerstve. Vlhkost 16,8%. Chut vyborna, medova, nedrhne v krku repka. Ceka se na lipu, tak uvidime. Bud dotocim pozdeji, nebo si to holky spapkaji. Bezne u nas, kdyz nedopadne lipa a pozdeji medovice, nastava uplny hlad. To jsem pak rad, ze maji nejakou rezervu.
Jinak, bezne nyni valim oddelky, a poznatek - skoro zadny otevreny plod. Hodne uzavreneho a prave vybihajiciho.
(21.05.2018 9:25)Milan König napsal(a): [ -> ]112 kg ze šesti včelstev. Další dvě jsem nechal být. Budu rád, když se dají do konce sezóny nějak dohromady.

To je 18 kg na včelstvo. Kolik medu jsi jim nechal?
Referenční URL's