Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pylové desky - odběr, konzervace, zpětné vkládání
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Chtěl bych zde rozjet diskuzi zda
  • odebírat či ne
  • kdy případně odebírat
  • jak konzervovat do doby použití
  • kolik jich odebírat a zpětně vkládat
  • kdy zpětně vkládat
  • kam vkládat

Něco k tomuto tématu je tady :http://jjvcela.sweb.cz/soubory/vcely57.html
tady : http://jjvcela.sweb.cz/soubory/VCELY177.html#_Toc441467
Za 54 rokov pri včelách som to nikdy nerobil a zvlášť kej sucho, ako tento rok. Pritom im peľ odoberám, ale má i včelstvá bez odoberania, ale aby tieto mali viac peľu ako v tých čo odoberám, nemôžem potvrdiť. Nakoniec samotné včely vedia čo majú robiť, ale keď už tak by som peľ odobral cez peľovú mriežku, vysušil a na jar podal v podobe peľového cesta.

Prečo včelstvá, ktorým odoberáme peľ, ho istotne viac prinesú ako ich družky, ktorým peľ neodoberáme? asi ich núti potreba, moje skúsenosti hovoria, že niektoré včely sa do úľa dostanú cez 5 mm otvor v peľ. mriežke (menšie obnôžky), niekdy som našiel viac peľu v plástoch, ako v peľovej nádobe.
Uchovávat pylové desky jsem se pokusil jednou. Dle rady jsem buňky s pylem zasypal moučkovým cukrem a uskladnil. Šlo to, ale v některých buňkách pyl stejně zplesnivěl. Takže na to kašlu a včely si vždycky nějak poradí samy.Shy
Ono vůbec nejlepším uchováním pylových plástů je ponechat je v úle. Pokud bys chtěl mít pylu v úle více, v sezóně jim 1 - 2 rámky odeber a v srpnu jim je zase pokorně vrať. Pro delší uložení sice funguje zasypání moučkovým cukrem a zabalení do novin - jedním z velmi dobrých konzervantů je totiž tiskařská čerň. Pak uložit na suché, větrané místo - nejlépe na půdu "na hambalek". Do nástavku dát o 2 - 3 plásty méně - potřeba větrání. Tam se ale musí důkladně zabránit vniknutí škůdců, včely, vosy, myši atd. Ale stejně i takto ošetřený pyl někdy zplesniví.
Udělej proto vše proto, abys ho do včelstva vrátil. Pokud je poblíž česna, prakticky se mu nemá co stát, tam si ho včely spolehlivě pohlídají.
iRP
Dorý večer přeju.
Chtěl jsem se zeptat, čím to je, že mi jedno včelstvo nosí pyl do medníku, mají v medníku cca 5 rámků převážně s pylem.
To bude tím, že máš v medníku otevřené očko. Dej to na ty větrací dírky nebo zavři. Včelky většinou ukládají pyl v blízkosti místa, kde lezou do úlu.



(01.06.2012 15:40)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ].. v sezóně jim 1 - 2 rámky odeber a v srpnu jim je zase pokorně vrať...

Přesně to dělám, jen to vrátím až v září před dokrmením do medníku jako 2. nebo 3. rámek od stěn. a při rotaci na jaře pokud ještě budou nevybrané tak dám k okraji plodiště z jedné strany.
Referenční URL's