Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kolíček na výrobu matečníků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nevíte někdo prosím,jestli se někde ve včel. obchodě prodává kolíček na výrobu voskových matečníkových misek ? Chtěl bych si ji sám vyrobit,ale nevím čím bych udělal vypouklí konec na tvar matečníku,navíc s tím že ten konec má být pogumovaný ,aby se z něj misky daly dobře zdělávat.
Stačí vrtačka, kousek dřevěné laťky a hrubý a jemný smirkový papír. Vrtačku upnout , dřevěnou laťku upnout do sklíčidla a za běhu vrtačky nejdříve hrubým a na závěr jemným smirkovým papírem (nebo rašplí a jemným pilníkem) obrobit konec dřevěného kolíku. Požadovaný průměr 9 mm, s kulovou plochou na konci, s mírným kuželem. Pak namočit do vody a po "zježení " vláken ještě jednou vyhladit jemným smirkovým papírem.
Před vlastní výrobou misek kolík na 5 - 10 min namočit. V "mlékovarce" - tedy v nádobě která je ve vodní lázni - rozpustím čistý vosk - nejlépe z nezaplodovaných stavebních rámků - a vyrobený mokrý kolíček do vosku namočím (cca 1 cm). Pak ponořím do chladné vody, vodu pohybem kolíku odstříknu a opět ponořím do tekutého vosku (do menší hloubky).Zopakuji ještě jednou nebo dvakrát a po namočení do vody opatrně pootočením matečníkovou misku uvolním.
Opravdu to nic není. MB
ja som akurat vcera pozeral nejake video,sa mi mari ze to tusim bol p.Cimala,ako tieto materske misky vyrabali a namiesto kolicka pouzivali malicku ziarovku,aka sa bezne pouziva v domacnosti do roznych rucnych bateriek(svietidiel)..islo to lahucko,len nebolo vidno ako ich stahoval dole,ci to islo za studena alebo bolo treba s tou ziarovkou zasvietit(aby sa zohriala a miska zliezla) treba skusit Smile
Na straně 6 ve videích je právě použita žárovička na vyrobu mateřích misek. tak na to mrnkěte.
L
Stačí si koupi 10 mm. tlustou tyčku na kolíkování, stojí asi 10 Kč, nařezat na 10 dílků a ve vrtačce nebo soustruhu upravit průměr na 9 mm a udělat na konci oblouček. Pok se vyrobí držadlo do kterého se udělá 10 děr zapuštěných namáznou se lepidlem zastrkají kolíky a kladívkem se na rovině doladí stejná výška. A kombajn je hotov. Já již nic jiného nepoužívám. Ovšem co se vzniklou miskou? Já používám tuto úpravu: Měl jsem spoustu českých misek s kolíčkem a plastovým píchákem. Na malé pásovce jsem misky zkrátil, aby zůstal pouze dolík. Do chovné laťky zapíchám misky s pícháky upnu do svěráku vezmu malou pájku. Roztavím trocu vosku aby se zaplnil dolíček. Potom vezmu buňku znovu natavím vosk a misku tam vložím. Drží dobře. Hotový matečník pak píchám rovnou do plástu. Když ho chci chránit nastříhám si z hliníkové folie asi 1 cm široký pásek a asi 50 cm dlouhý matečník s ním obtočím tak, aby byla volná špička. Jdou tak přidávat matky bez vyhledávání staré. Když se dají 2 tak je to až překvapivě spolehlivé. Vyzkoušejte! Po skončení chovu zbytky matečníků seříznu a když něco dezinfikuji, namočím lišty do louhu a sava. Pak je ostříkám hadicí. To je vše. Další ro už jenom lepím misky. Zdraví R. S.
Misku sundám tak že kolíček či jinou formu před ponořením do vosku namočím ve vodě.Vosk se pak k povrchu formy nepřilepí.
Väčšina chovateľov v začiatku chovu prelarvovala do voskových buniek, ktoré pri ich výrobe zosilňovali ponáraním do vosku, ale včely v určitých chvíľach likvidovala na chovných latkách. Preto som prešiel na umelé bunky, s chvostíkom, čo mi vyhovovalo. Na chovnú latku stačilo vyvŕtať 3 mm vrtákom 10 dierok a nastokať umelohmotné misky, ani pri ich odbere po zaviečkovaní nebol problém, preto ich doteraz používam. Aj upevňovanie na plást je jednoduché. Takto znížim spotrebu času pri výrobe voskových materských misiek, voskové misky často využívali včelári pri získavaní materskej kašičky (MK), kde bolo treba naraz aj 100 misiek. Jeden priateľ na produkciu MK využíval rojovú náladu, kedy včely prijímali veľké množstvo lariev. Anton
(07.06.2012 21:19)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]...a ve vrtačce nebo soustruhu upravit průměr na 9 mm ....

Zkoušel někdo, co se stane, nechá-li se průměr 10 mm? Našel jsem doma víčko od fixu coby kopyto přesných tvarů, jen ten průměr je oněch 10 mm.
Vo svojom komentári č.8 som niečo zabudol, preto prepáčt, MB pripravené z vosku, aj keď ich zosilníme sú tenké, pretože včely si z nich berú vosk, človek ich musí brať do ruky a tu je niekedy problém, človek MB ľahko stlačí. MM z UH preto dávam prednosť, manipulácia s nimi istejšia, hlavne vtedy, keď ich včely zaviečkovali, ale sú jemné, larvy sa postupne zamotávajú a a vnútro bunky spevňujú, bezpečne sa s nimi dá manipulovať až na 13_14 deň. Larvy nevytvárajú košieľku tak ako včely, robia to na hladinu materskej kašičky, sú v dolnej časti zraniteľné. Vďaka za materské misky z umelej hmoty.
(14.06.2012 14:20)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Vďaka za materské misky z umelej hmoty.

Ještě bych přidal "Vďaka" za průhledné misky, u kterých je vidět, jak je která larva zásovena MK. Skvělé jsou misky od Matelů s rozšířeným límcem a "oválným" kolíčkem. Lem umožňuje zavěšení matečníku přímo do mezery mezi horní loučky a tvarovaný kolíček se zachytí v drážce chovné laťky pootočením misky.
http://www.nastavky.cz/?95,matecnikova-miska-40-ks
Prosím jaké máte zkušenosti s matečníkovými miskami? Budu si dělat voskové matečníkové misky na kolíku 9 mm. Ty se ale pak musí nějak přidělat k horní loučce a následně pak před vylíhnutím sundat a vložit do plemenáčů ( to bude můj postup) . Co používáte?
http://vcelarske-potreby.on-line-obchod....mitstart=0
Máte popř. i foto uchycení a rozmístění? Děkuji
Loni jsem to zkoušel. Z kousku boční loučky jsem si nařezal takové kosočtverce a ty uprostřed protloukl malým hřebíčkem a pak v chovné horní loučce jsem si připravil v rozestupech dírky pro ty hřebíčky a ty kosočtverečky do nich upevnil. . Na hlavičce hřebíčku jsem si udělal ty voskové misky a přelarvil. Pak se s tím pracuje skoro jako s těmi Nicot držáky misky jen je to na hřebíčku. Při upotřebení matečniku jen vytáhneš hřebíček tím, že chytneš ty špičatější rohy toho kosočverečku na němž je matečních a vytočíš. Pak jen se vloží mezi dva trochu odtažené rámky v oddělku nebo tam, kde měníme matku.
Já jsem za léta nazbíral spoustu misek Ještěd. Na malé pásovce jsem je odřízl tak, aby zbyla jen malá prohlubeň kterou zaleju voskem. Pak jen nahřátým předmětem vosk nahřeju a položím do něj misku. Výhodou tohoto řešení je, že máte k dispozici čudlík 3,1 mm a k tomu prodávaný píchák do plástu. Dnes už je ale používám je výjimečně. Zdraví R. S.
(14.06.2012 10:19)Tomáš Palata napsal(a): [ -> ]
(07.06.2012 21:19)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]...a ve vrtačce nebo soustruhu upravit průměr na 9 mm ....

Zkoušel někdo, co se stane, nechá-li se průměr 10 mm? Našel jsem doma víčko od fixu coby kopyto přesných tvarů, jen ten průměr je oněch 10 mm.

Omlouvám se, ale právě jsem o pár příspěvků výš naše svůj starší příspěvek. Takže co se stane. Včelám se to nelíbí a voskové matečníkové misky přestaví na menší průměr. Zřejmě oněch 9 mm. Jen s tím mají větší práci.
(17.03.2014 13:32)karelretik napsal(a): [ -> ]Prosím jaké máte zkušenosti s matečníkovými miskami? Budu si dělat voskové matečníkové misky na kolíku 9 mm. Ty se ale pak musí nějak přidělat k horní loučce a následně pak před vylíhnutím sundat a vložit do plemenáčů ( to bude můj postup) . Co používáte?
http://vcelarske-potreby.on-line-obchod....mitstart=0
Máte popř. i foto uchycení a rozmístění? Děkuji

Já jsem u takovéto metody,kdy jsem vlastnoručně vyrobené misky lepil voskem pod horní loučku, řešil problém jak potom takové matečníky školkovat .Pokud matečník dávám do oddělku či smetence atd, tak je po problému to je jasné.Proto jsem musel přejít na držáky misek nicot na které natavím vlastní mat. misky a nakonec zaškolkuji opět šk. klíckou která na tento držák přesně pasuje.
Problém je, že včelařský národ si chce hrát a to tak intenzivně, až z toho trochu zblbne. Proč se párat s miskami, když dokonalé s veškerým příslušenstvím se dají koupit ? Rozdíl v přijímání je prakticky stejný a cenová relace v podstatě bezvýznamná.Problém je pouze v tom, že si musím zodpovědět zda chci matky co nejvíc podle přírody, nebo jestli jsem přesvědčen, že potírání přírodních zákonů a vystavování včel zoufalství a stresům je to pravé ořechové vedoucí k vysoké kvalitě matek. Já mám rozhodnuto! Jestli je miska z vosku nebo vyzkoušeného plastu je stejné jako zvážení, jestli se mám za uchem poškrábat pravou nebo levou rukou. Já obojí vyzkoušel a pokud to jen trochu jde a netlačí mě čas nepoužívám je. Zdraví R. S.
Moc jsem nepochopil tu odpověď...Smile co nepoužívas? Voskove nebo umele? Jaké používat? Budu je dávat do plemenacu.....
(17.03.2014 13:32)karelretik napsal(a): [ -> ]Prosím jaké máte zkušenosti s matečníkovými miskami? Budu si dělat voskové matečníkové misky na kolíku 9 mm. Ty se ale pak musí nějak přidělat k horní loučce a následně pak před vylíhnutím sundat a vložit do plemenáčů ( to bude můj postup) . Co používáte?
http://vcelarske-potreby.on-line-obchod....mitstart=0
Máte popř. i foto uchycení a rozmístění? Děkuji

Karle, voskové matečníky včetně přichycení na chovnou loučku najdeš v tématu Přelarvování včetně fotek a videa.
Referenční URL's