Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přechod z Optimalu na Langstroth
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Tak jsem dnešním dnem přešel z Optimalu na Langstroth.
Přechod to byl relativně jednoduchý a to především proto, že jsem Optimal neměl ani jeden.

Ač byly Optimaly objednány 9.2. 2010 s termínem dodání konec dubna, dodnes nebyly vyrobeny natož dodány. A to jsem je předběžně objednával již v září loňského roku.
Dnes jsem si pro ně měl jet. Byl to již třetí termín. A ráno jsem měl v mailu zprávu, že až ve středu. Když jsem jim volal, řekli, že na nich ještě nazačali pracovat. A tím má trpělivost došla.
Vzhledem k tomu, že bych rád příští rok počet včelstev rozšířil, nechtěl jsem se do podobné situace dostat znovu. Proto jsem změnil názor, který nebyl tak radikální, a přešel jsem na "konkurenční" rámkovou míru. Langstrothy bych měl mít při stejné ceně s třemi nástavky na úl navíc.

Jen bude trošku potíž s transportem a transformací optimalových oddělků. Ale to mi již nabídl pomoc Tomáš Heřman, a tak předpokládám že tak velká komplikace to nebude.
Jak to řešíš s RM? Máš přece objednané oddělky od p. Čermáka a ten používá Optimaly. Jen tak pro doplnění, kdo byl ten spolehlivý výrobce?
Také by mě zajímala firma u které jste si objednal Optimaly a firma u které Langstrothy.... Díky
Mě to zajímá hlavně proto, že pořád mám v hlavě zakořeněnou vizi o Optimalech a oddělcích od p. Čermáka. Nerad bych se dostal do podobné situace jako ty. Dosti mě láká si poskládat úly sám, ale jsou to Langstrothy. A p. Čermák má RM 42x17 a mě se jeho Vigorky líbí, hlavně kvůli tomu, že je to mírná včela a moje úly budou na zahradě s ostatními členy rodiny.
Optimaly jsem měl objednané u Luňáka. V září jsem se byl u nich podívat na výrobu a vše vypadalo velmi slibně. Dokonce mi můj výběr výrobce pochválil jeden zkušený včelař, který chválil kvalitu jejich zpracování.
Pravda je, že jsem k objednávce z 9.2. přiobjednal 2.3. ještě dva Optimaly, ale bylo to až po vzájemné dohodě, kdy s tím souhlasili.
Langstrothy jsem si objednal na www.nastavky.cz. Ještě musím dohnat přířezy, drátek, mezistěny.
Naštěstí jsem neměl na Optimal naprosto nic, takže jsem nekupoval nic zbytečně.


(25.05.2010 10:44)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Mě to zajímá hlavně proto, že pořád mám v hlavě zakořeněnou vizi o Optimalech a oddělcích od p. Čermáka. Nerad bych se dostal do podobné situace jako ty. Dosti mě láká si poskládat úly sám, ale jsou to Langstrothy. A p. Čermák má RM 42x17 a mě se jeho Vigorky líbí, hlavně kvůli tomu, že je to mírná včela a moje úly budou na zahradě s ostatními členy rodiny.

Vigorky na Langstrothu si můžeš objednat např. u Mgr. Bronislava Gruny nebo Ladislava Nerada viz. http://www.nastavky.cz/eshop/?oddelky,38
Př. Čermák dodává skutečně jen na Optimaly, takže to budu řešit přidáním hranolů do nástavku.
PetrM : Ještě mám trochu času na objednávání, tak sbírám, spíše doslova nasávám informace a zkušenosti od jiných. Kdyby u mě došlo na Langstrothy, tak bych buď využil stejný zdroj jako ty nebo p. Zeleného. Pravdou je, že dodavatelů Langstrothů je více než Optimalů a je možnost vybírat.
Ještě musím dohnat přířezy, drátek, mezistěny. Vidím, že tě taky moc nenadchly plastové mezistěny a bočnice na rámcích.
Jen tak pro doplnění, předpokládám, že přecházíš na Langstroth 2/3.
Ano objednal jsem si Langstroth 2/3.
Právě větší dostupnost a nižší cena byla včera tím doplňujícím impulsem. Nechci příští rok při rozšiřování řešit stejný problém.
Optimal (5 NN + krmítka + výkluz + mateří mřížka) vyšel na 2.540 Kč => 508 Kč/N.
Langstroth (8 NN + krmítka + výkluz + mateří mřížka) na 2.531 Kč => 316 Kč/N.

Plastové rámky ani mezistěny mne nenadchly - dřevo je dřevo.
Díky za info, budu sledovat tvé úspěchy. Já se rozhodoval mezi Optimaly a Langstrothy, zatím pořád vedou Optimaly. Ale tvé potíže mě trošičku nahlodaly. Do konce léta se musím rozhodnout a objednat jak HW, tak oddělky.
Pokud vím, tak Čermák doporučuje Kotrlu s tím, že dělá podle posledního vzoru Optimalu. Dokonce ho má na stránkách Optimal klubu.

Mně se bohužel potvrdila zpráva o problémech s termínem dodání u Luňáka.
(25.05.2010 12:17)PetrM napsal(a): [ -> ]se ... Ještě musím dohnat přířezy, drátek, mezistěny...

letos jsem koupil přířezy na nastavky.cz a mezistěny jsem zaléval voskem do drážky bez drátkování. Dokonce jsem už tento týden prohnal pár prvních rámků medometem (ne že by bylo co brát, ale chtěl jsem tu novou hračku zkusit), no a drží. Rámky 39/24 se 4 drátky byly různě pochroumané(ty panenské), ale panenské 2/3 langy s MS v drážce bez drátků byly v pohodě. Točil jsem jich opravdu málo, takže do není žádná velká zkušenost, ale ani nemohu tvrdit, že bez drátků to nejde.
Jak to mezi včelaři pozoruji, problém drátek/drážka je u nízkých rámků spíš o navyklém způsobu práce s mezistěnami.

přemýšlím, že objednám pár rámků s plastovými bočnicemi. Když si připočtu cenu materiálu na montáž, stojí to stejně jako dřevěný (asi podobným způsobem určili cenu), ale pokud dojde k rozbití části rámku, pravděpodobně ho půjde snadno rozebrat a ze 2 zničených sestavit jeden dobrý, což je u sponkovaných rámků problém.

do plastových mezistěn se také nehrnu, ještě jsem nikde nečetl žádnou chválu.
Já si nemohu pomoct, ale ten plast mi tam pořád nesedí. Já raději dřevěné.
Někde jsem četl takovou úvahu, že plastové mezistěny nejsou pro včely vhodné z důvodu komunikace v úle (včelí tanečky). Včely když potřebují, aby jim plást v určitém místě vhodně rezonoval, tak ho odpojí od přířezu rámku.
Jinak k té diskuzi o kvalitě. Před rokem jsem si objednal adamce od jedné moravské firmy. Dnes se to kroutí všemi směry. Děs, škvíry atd. Vyrobili to z nedostatečně vysušeného dřeva.
Jakožto člen ZO jsem se zúčastnil přednášky (školení), kde byly tématem plastové rámky a mezistěny od př. Žáka z Jablonce tuším...
Učitel včelařství nám potvrdil, že se nyní, nevím kde, zkoumá vliv tvrdé plastové mezistěny na včelí společenství. (plastový rámeček vůbec nevadí - jde o mezistěnu)
Říkal, jak uvádí "miko", že nejsou vhodné z důvodu komunikace včeliček v úlu (tanečky). Prostřednictvím nich (tanečků) si včeličky navzájem sdělují informaci o místě a druhu snůšky. Při tanečcích včeličky vytvářejí vibrace a právě tyto vibrace jsou hlavním zdrojem přenosu inf. na plástu. Tím chci říci, že na voskové mezistěně je přenos infornací na celém plástu a na plastové mezistěně je přenos pouze v bezprostředním okolí tančící včeličky... Plastová mezistěna tyto vibrace pohlcuje a tím pádem se o snůšce dozví zlomek včel oproti vosku.
Hanss
PetrM : Předpokládám, že Langstrothy už máš doma a sestavené. Jak jsi spokojen s provedením? Trochu jsi mě nahlodal, jestli taky raději nezačít v nich místo Optimalu. Jediný důvod vidím v dodávce a dostupnosti HW.
Objednával jsem u Matelů - www.nastavky.cz. Bohužel jsem se trefil do doby, kdy nestíhají, ale jinak jsou prý dodací doby bez problémů.
Nástavky a dna s víky by měly dorazit do konce tohoto týdne. Rámková krmítka jsem měl téměř obratem. Také ještě čekám na přířezy.
Jakmile to budu mít, napíšu, jak to vypadá.

Naštěstí oddělky budou koncem června, ale odběr jsem přesunul na začátek července, protože koncem června budu s rodinou máčet nohy ve slané vodě.

Ještě budu muset vyřešit přechod z Optimal rámků na Langstroth. Zkusím to vyřešit připnutím Langové horní loučky na horní Optimalovou. V podmetu bude místa dost a vedlejší rámky už budou Langstroth. Pak už jen postupně vyměnit ty Optimalové, až se z nich matka hne stranou.
Možná bych je mohl proložit Langovými.
Zkomplikovalo se ti to pěkně. Já pořád ještě nejsem na 100% rozhodlý, jakou RM použít. nejvíce se mi zamlouvá Optimal, to už jsme probírali. Tvé potíže s dodávkou Optimalů mě dostatečně nahlodaly, abych se znovu začal zabývat myšlenkou volby RM. Jak ale procházím stránky výrobců, tak právě na Optimaly se specializuje málokdo, nejrozšířenější jsou právě Langstrothy. V průběhu léta to musím rozlousknout, abych včas úly přichystal a zajistil oddělky.
Právě to rozšíření a lepší dostupnost mne přesvědčily k přechodu na Langstroth. A také cena.
Být Optimal dostupný a cenově zajímavý stejně, tak by k této výměně nedošlo.
Stejný problém jsem letos také řešil. Přechod z 42x30 a 42x24 na 3/4 Langa. Na horní loučku přidrátovaná laťka rozměr Lang. Není to dobré řešení. Včely dostavěly mezeru mezi bočnicí rámku a nástavkem, že rámky nešly pomalu ani vytrhnout. Myslím, že lepší řešení je zhotovit z jedné strany falešnou stěnu, tak pro tři-pět rámků a po stranách Langy. A převěšovat. Klika je, že jde o stejnou výšku rámku. Já musel udělat ještě nástavec pod Langa a při prostřídání rámků s Langy dostavovaly i dílo dole. Navíc velká plocha díla se matce líbí a nechce se moc hnout. Už si svoje názory vysvětlujeme třetí měsíc. Ale začínám mít navrch. Big Grin
Tak tos mně nepotěšil Sad
Zkusím nějak domyslet tu stěnu.
V tom není problém.Oddělek má tři nebo pět rámků.Tak stačí dát dovnitř do rohu kousek prkénka17x10-17cm síla 3cm.Přišroubovat zvečí dvěma šroubky.Na to příjdou rámky z oddělku,vedle Langy,o jeden míň.Až matka na ně přejde a plod se vylíhne,postupně odebereš 42.odšroubuješ prkénko a doplníš Lang.rámky.Pro rychlejší postup je možno krajní opuštěné 42(zásoby)přidrátovat na laťky a dát je za Langy.Během tří týdnů máš hotovo.Taky by to šlo udělat,že dáš dolů Lang nástavek vybavený,na něj sklepneš včely s matkou.Na to mřížku a nad to rámky z oddělku.Musí nato být ale dost včel.Třeba, posílit.A krmit.To i v prvním případě.
Stran: 1 2 3
Referenční URL's