Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Bond test - hledání varroatolerance
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Nějaké drobné zkušenosti mám. Nechci zde o nich psát, neboť vzápětí z toho bude hromada srágor. Položím ale několik otázek.
  1. Kolik máš včelstev?
  2. Jak vysoké jsi ochoten nést finanční náklady?
  3. Umíš odchovat přírodní matky?
  4. Umíš namrskat odělky z mizerných včelstev jako Baťa cvičky?
  5. Jsi na to vybaven?
Hodně úspěchů! Zdraví R. S.
1) zacinam, letos jsem rozsiril z 6 na 15... oddelky delam z vlastnich zdroju, takze to jde pomaleji nez kdybych nakupoval a dovazel hotova vcelstva... to by se neslucovalo s moji filozofii a hlavne si nechci neco dotahnout... pristi rok bych chtel rozsirit na 30-40

2) vcelareni pro me neni hlavnim zdrojem zisku, mam sirsi portfolio zdroju... ztrata muze byt v dlouhodobejsim horizontu i ziskem

3+4+5) doufam, ze ano

stale se povazuju za zacatecnika, ale to neznamena, ze chci jit "snadnejsi" chemickou cestou... letos jsem zacal jednotliva vcelstva mnohem vice sledovat a vsimat si i veci, ktere jsem drive nevnimal... u nekterych jsou jasne patrne VSH mechanismy

letos jsem chemii nepouzil, loni pouze thymol + kyselina stavelova... synteticke akaricidy ani KM moje vcely jeste nikdy neokusily... za 3 roky jsem presto jeste neprisel o jedine vcelstvo a podle soucasneho stavu napadeni to ani letos nevypada spatne a to jsem v oblasti, ktera je pry pro varroazu prizniva

od lonska jiz nepouzivam mezisteny, pouze 100% volna stavba v rameccich... muzu potvrdit, ze vcely stavi bunky velmi ruznych velikosti... v ulech pozoruji i ruzne velke vcely
Zatím ani jedno včelstvo. Až, možná, přijde kalamita, to je úplně jiný proces. Vyvolávat to v našich podmínkách vysokého zavčelení není radno. Stačí čekat, ono to přijde, nebo si najít oblast, kde se to se železnou pravidelností opakuje. Stav našeho včelařství je natolik žalostný, že není žádná statistika výskytu těchto stavů a zmapovány rizikové oblasti. COLOSS takové statistiky dělá, ČR se ze záhadných důvodů neúčastní ( u nás pouze aktivita Jiřího Danihlíka v úzkém kruhu nadšenců), patrně jsme stále "nejlepší na světě".


Jen bych chtěl doplnit, že to koště v rukou Johna Kefusse nebylo jen ukazovátkem, mělo hlubší smysl.

Tady je jakýsi úvod do problému. Cílem je dostat se do této pozice "Because of its status as an out-of-balance parasite and its enormous destructive power, the varroa mite is the most important creature to focus on this way: as a potential ally."
Neviem o čom sa tu diskutuje, ale bond testy by boli riešenie, keby ste včelárstvo kontrolovali inkvizíciou a eskortami. Bavte sa o reálnych riešeniach.
(19.07.2015 19:45)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Nějaké drobné zkušenosti mám. Nechci zde o nich psát, neboť vzápětí z toho bude hromada srágor. Položím ale několik otázek.
  1. Kolik máš včelstev?
  2. Jak vysoké jsi ochoten nést finanční náklady?
  3. Umíš odchovat přírodní matky?
  4. Umíš namrskat odělky z mizerných včelstev jako Baťa cvičky?
  5. Jsi na to vybaven?
Hodně úspěchů! Zdraví R. S.

Pane Stonjek, kdysi jste napsal něco ve smyslu, "před lety jsem provedl první bond test a dnes používám minimální dávky léčiv" (nepamatuji si už zcela přesně) mě by zajímalo jak tedy s bond testem začít ? zkrátka přestat ošetřovat a pak rozchovávat z toho co přežije, nebo minimalizovat počet ošetření - na jakou úroveň? Alespoň nástin pro ty kdo mají odvahu pustit se touhle cestou. Díky.
proč test vlastně chceš dělat, dle mého názoru super včela neexistuje, i když Číňani možná vyvíjejí malého dronaTongue

dle mého názoru jsou dvě cesty :
použití chemie ta je nejednoduší a od určitého počtu včelstev jediná možnost na zvládnutí logistiky
nebo zootechnika bez chemie velká časová náročnost

pak taky existuje příroda a jej vlivy prostě jsou dobrý, průměrný a špatný roky.

Chov včel je o filozofii jedince a nálady jeho partnerkyBig Grin
Dovolte mi k bond-testům malou poznámku z vlastní, vlastně ne vlastní praxe, ale praxe jednoho včelaře z mého sousedství.

Již po tři minulé roky jsem zaznamenal, že kleštíci z celé republiky si na mé včelnici začali pořádat setkání. Později jsem zjistil, že se mi v tu dobu do "revíru", cca 500 m ode mne, na základě smlouvy s jedním větším zemědělcem nakvartýroval jeden včelař. Minulý rok situace vyvrcholila. Já měl na včelnici neustálé spady kleštíků a zimní zásoby ve dvojnásobku toho, co měla včelstva mít podle množství cukru, který jsem zkrmil. O viru zdeformovaných křídel a lezoucích včelách nemluvě. Díky vytvořeným záložním včelstvům jsem situaci s obtížemi zvládl.

Onen včelař, nevěřím tomu, že o bond-testech někdy něco slyšel, uplatnil na podzim nárok dotace na 54 včelstev. Jarní měl odevzdal již pouze ze 17-ti včelstev a v dubnu, jak uvedla televize Prima mu někdo ukradl 50 úlů - nikoli včelstev. Z 54-řech včelstev mu zbylo jediné na jiném stanovišti za plotem. Je to "včelař" ze sousední organizace. Mimo dotací se s nikým údajně nebaví. Všichni, kteří s ním kdy sousedili se o něm nevyjadřují zrovna "lichotivě" a jsou rádi, že se odstěhoval. Bohužel pro mne. Tím postiženým jsem nyní já. Doufám, že se již nevzpamatuje a nechá toho svého "chovu".

Letos zatím jsem celý nesvůj z toho, že jsem skoro kleštíka neviděl a to ani po použití formidolu. Také jsem na rozdíl od minulých let nezaznamenal virus zdeformovaných křídel a lezoucí včely pouze ojediněle. Doufám, že to vydrží.

Na základě této zkušenosti, jsem přesvědčen o tom, že každý, kdo v naší kotlině bude provádět bond-testy na svých včelstvech, bude od okolních včelařů "neskonale chválen a veleben" Tongue.
JK
Dobrý den mám opačný poznatek, u 1včelaře jsem byl přítomen nejméně 7 roků při ošetření a druhý den. Pokud jsem se snažil brouka nalézt na podložkách, nebo na česně neměl jsem šanci. U mých šlo o desítky a stovky. Pokud se někdo domnívá, že šlo o zvláštní včelstva není tomu tak, moje matky u něho, také čisté. Ve včelách to není.
(20.07.2015 7:10)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]proč test vlastně chceš dělat, dle mého názoru super včela neexistuje, i když Číňani možná vyvíjejí malého dronaTongue

Tady nejde o hledani supervcely, ale o nalezeni a upevneni varroatolerantnich mechanismu. Bondtest je jedna z moznosti jak nalezt vhodna vcelstva. Nemusi jit o brutalni selekci formou tvrdeho bondtestu, kdy se vubec neleci a vsechna vcelstva se nechaji napospas svemu osudu. To je opravdu vhodne jen v odlehlych oblastech s nizkou hustotou zavceleni, kterych je u nas dost malo (mozna zadne). Moznosti je cela rada. Predvyber vhodnych vcelstev diky dlouhodobejsimu sledovani jejich chovani a do testu pak jdou jen tyto vcelstva. Zbytek se leci a likvidujou se trubci, aby neovlivnily genetiku u tech slibnych. Atd... Me zajimalo jestli s tim ma nekdo nejakou zkusenost a zda by se nechtel podelit. Zkusme prispivat jen pokud mame neco hodnotneho k tematu. Diky.
Myslím si, že stačí že v letech jako byl loňský rok odejde asi tak 1/3 včelstev. Pokud to udržíš na této hranici, že tedy přežijí a vybereš z těch nejlepších, tak za tebe ty Bontesty organizují jiní a je to.

Bond test má smysl jen na věštím a uzavřeném areálu - tedy kde není import roztočů a trubců z léčených včel.

Ovšem je problém se dostat na ten úhyn kolem 1/3 a ne 100%, kdy pak není z čeho chovat.
Nevidím žádnou legální možnost obrany proti případu jak popisuje Josef Křapka a masivní útok roztočů z okolí přežije svéprávné včelstvo jedině tak,že se vyrojí a zmizí v dálavách.

Bojím se varroatolerantní včela je možná další lidská zkratka slepá uličkaIdea

Slyšel jsem názor zkušeného včelaře, že se možná blíží doba kdy každý třetí rok budeme muset obnovit všechny včelstvaExclamation
(21.07.2015 7:25)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]...
Bojím se varroatolerantní včela je možná další lidská zkratka slepá uličkaIdea
...

Proč myslíš, Milane? Když Apis cerana to zvládá a ve světě je už dost příkladů, že to umí i Apis mellifera a další druhy? O AMM, Jižní Africe etc. nemluvě ...
Je ale fakt, že včely musí být vystaveny určitému tlaku, aby na tom samy začaly pracovat. Soustavnou aplikací syntetických VLP toho dosáhneme těžko a na druhé straně vytvářet infekční tlak v naší převčelené realitě je také problém. Takže se hledají kompromisní varianty ...
Jiří
Myslím, že pokud se nepochopí už jen A z abecedy, nemá smysl rozvíjet nějaké "fabulace" dál. Např. kdo si myslí, že třeba Bond testy /v jakékoliv podobě, tedy i kaskádovitě uspořádané/ se dají dělat v absolutně izolovaném prostředí, nepochopil vůbec nic. Proto drtivá většina těch, na které zde byly odkazy mají naprosto katastrofální výsledky, jakmile se jejich materiál přenese si prostředí s vyšším infekčním tlakem. To se týká jak USA, tak i pana Keffuse. Např. jeho materiál /alespoň některý, snad má i lepší/ pod vyšším infekčním tlakem naprosto selhává a chová se jako včelstva silně citlivá na roztoče a varroázu jako takovou. To je osobní zkušenost lidí, se kterými spolupracuji.
Ono to chce vzít i trochu rozumu do hrsti a nejen pracovat s klávesnicí PC. Jenže pokud jsou znalosti jen z PC a povrchní nabyté ve školách, nedá se nic jiného očekávat a to již vůbec nemluvím o dovednostech.

Pokud jde o to ohrožení okolí, ano to je třeba zohlednit a spolupracovat s okolím. Jenže např. M. J. /nechám na něm, zda se nechá poznat/ by mohu uvést, jak si ti "vzorní" co tráví roztoče i 9x do roka, dokáží naběhnout jenom tím, jak svá včelstva ošetřují. Když vytočí do mrtě, nemohou se divit, že jejich včelstva slídí celý rok a V.d. si prostě přinesou i kdyby v blízkém okolí nebyl. Loňský rok byl klasickou ukázkou. To je chyba ale dotyčných včelařů, že přicházejí o včely. Normální včelař si s tím poradí, jako třeba pan Křapka. Já osobně jsem za ty "vzorné" rád, starají se o pravidelný přísun kvalitních rezistentních roztočů a virů, bohužel u nás už ubývají.

Šlechtění je běh do nekonečna, není tedy dobře očekávat konečné řešení, protože ani v přírodě to takto neprobíhá. Pokud chce někdo skutečně šlechtit na VT, měl by opustit internet a nejprve nabýt alespoň elementární znalosti o strategiích přežití včelstva a k nim vázaných markerech. Není samozřejmě možné sebrat třeba 100 včelstev bez předchozí markerové selekce a očekávat, že z nich něco přežije. Tedy lze to, ale to dnes, po tolika zkušenostech udělá snad jen .......... Cestička je ale prošlapána jen jsou k ní téměř všichni slepí, protože ve skutečnosti včelaři varroatolerantní nebo více odolné včely na cokoliv, nepotřebují, snad jen jako reklamu, ale jinak ne. Pokud včelaři budou vnímat včely jako jednotný materiál a nebudou respektovat alespoň elementární zásady přírodní selekce, nelze očekávat obecně zásadní pokrok a chemici budou nadále vítězit a ani ne vlastním přičiněním, ale hloupostí nás, tedy těch druhých.
I apoštolové byli pronásledováni a přesto evangelia šířili dál a hlavně dělali dál "zázraky". Dnes bych očekával více tolerance nejen k názorům, ale především výsledkům těch druhých a hlavně více práce. Jenže, kde není pokora, nemůže být ani tolerance a ani smysluplná práce.
Avšak kombinace šlechtění více vitálních včelstev s vhodnou zootechnikou může přinést okamžité výsledky které jsou lepší než chemická cesta, to je prokázané naší praxí. Např. varroázu, která přerůstá nebo prorůstá s virózami, N.a. a N.c. nelze chemií zastavit, biotechnickými postupy, ale ano. Proto by se právě biotechnické potupy měly dostat například do MVO. Jenže jak to tak vidím ŠPV je jediné, které to doopravdy chce a prosazuje, protože z toho není finanční profit, tak asi proto. LD
(20.07.2015 14:25)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Me zajimalo jestli s tim ma nekdo nejakou zkusenost a zda by se nechtel podelit. Zkusme prispivat jen pokud mame neco hodnotneho k tematu. Diky.

Kromě jiného jsem byl kdysi u bond testu několika set včelstev bez amitrazu , je to docela cítit před česny a když to shrnu a sečtu , tak ti doporučím , aby sis to udělal v rámci možností geneticky pestré .Taky buď ve styku s místními včelaři , nebuď od nich odtržený . Asi do 40 km od tebe dělala jedna skupinka výběr na varroázu a před 20 lety jsem měl informaci , že měli nějaké výsledky . Jak to dopadlo nevím . Třeba na ně můžeš navázat , na zkušenosti , poučit se z chyb , atd.
Potřebuješ včelu do svých podmínek , která nejde proti rytmu přírody , která tak říkajíc ví , kdy má jít večer spát a kdy ráno vstávat .
Tak že ne F1-F? ať už v kraňce , BF nebo jiné , ale včelu která toto splňuje a je v tomto nějak ustálená . Tak že ne výtvory zdeformovaných genetických architektů .
(21.07.2015 9:28)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]... Např. varroázu, která přerůstá nebo prorůstá s virózami, N.a. a N.c. nelze chemií zastavit, biotechnickými postupy, ale ano. Proto by se právě biotechnické potupy měly dostat například do MVO. Jenže jak to tak vidím ŠPV je jediné, které to doopravdy chce a prosazuje, protože z toho není finanční profit, tak asi proto. LD

My (PSNV a jistě také MSVV) se rádi připojíme, v tomto se myslím snadno shodneme, bude-li k tomu vůle ... To už je přece delší příběh ... Wink
Takže žádný strach z osamělosti, Leoši, je nás víc. My vás v tom nenecháme ... Wink Jen se domluvme ...
Je docela možné, že jedním z klíčových faktorů bude solidní imunita včel a její výzkum. Na tom se taky intensivně pracuje.
Jiří
Jiří, nechci dráždit hada bosou nohou, ale není to právě PSNV, která slibovala zázraky a to ještě př. Keyfuss neodložil ani smeták. Neslibovala vzápětí na to metodiku s přesnými instrukcemi jak postupovat, neslibovala zapojení malých včelařů, obsazení vojenských újezdů a tam testovací stanice atd. atd. Takže uplynula řada let, odhaduji 6 a neudělalo se nejspíš nic' Na praporečníky pokroku tedy dost málo. Leoš to vyjádřil naprosto přesně. Dělat jenom Bond testy je zhovadilost. Těch věcí je podstatně víc jsou navzájem spojené a propletené a nelze je řešit odděleně. Ale začít tím, že vyčlením skupinu včelstev s vyšší odolností a od ní se odpíchnu a začnu makat, to je velmi dobrý začátek. Jenomže lepší je žvanit o ničem a dělat ramena. Takže přenechávám vám prostor! Zdraví R. S.
Nedráždíš, Rudo, jsou to relevantní námitky. Nikdo ovšem tehdy, pokud měl všech pět pohromadě, nemohl slibovat jednoduchá řešení ... Opakuješ to jako mantru, ale jsi na omylu. Wink
Pokroky se už rýsují.
Stran testovacích stanic: jsi si zcela jist, že je to tak, jak píšeš? Wink
Ano, souvislosti a povědomí o nich či respekt k nim, to je podstatné.
V jednom máš pravdu, je to o kontinuální práci, ale nikoli o té od klávesnice ...
Jiří
Pánové, já z toho mám pocit, že všichni jsou nakloněni. Jen nerozumím té schizofrenii ČSV - ŠPV, jeden hot, druhý čehý, kam tedy jsou nakloněni? Jak si mám vysvětlit to, že varroatolerantním snahám nepřejí a přejí? Nechť tedy povstane včelařský undergroung, asi nám všichni přejí, vysuňte periskopy a hlaste, zda "Rudí" nebo "Bílí".
Problémem jsou ti co vidí jen rudě nebo bíle a přitom je to barevný.
Nepamatuji si že by PSNV něco slibovala, jen si pamatuji, tu bouři, když ukázala, že ve světě se zkoumají i jiné směry než totální chemická válka.

A vzhledem k tomu, že nikdo zatím k cíli nedošel - ani chemičtí hubiči, ani ti co hledají jiné cesty, nelze tvrdit, že někudy cesta vede a někudy ne. O nějakých se dá po 30 letech říci že zatím nikam nedovedly, o jiných pár let.

A nakonec nám ukáží cestu třeba Číňani. Smile

Mezi nám, ve kterých zemích světa je "největší" včelařský výzkum?
Stran: 1 2 3
Referenční URL's