Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Příprava na včelařskou sezónu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Dneska večer jsem pokročil s přípravou na letošní sezonu a navrtal 400 louček. Šlo mi to docela rychle - 1h. Přemýšlím jak se vyplatí ta vyvrtávačka otvorů.
Zítra dodělám posledních 200 a stluču rámky.
A hurá oddělky budou mít zase co stavět.
No nevím. Nechci zpochybňovat Váš plán, ale po slunovratu už včely nemají takový elán při stavbě mezistěn. S blížící se zimou začíná převládat jiný pud než stavební. Ale třeba je máte šikovné a ještě si vyhrnou rukávy, záleží na snůšce a na počasí.
Oddělky jsou na tom trochu jinak než produkční včelstva. Většina oddělků se "exportuje" v červnu, kdy u běžného včelstva stavební pud pomalu končí. Naopak oddělek si je vědom, že musí vystavět co nejvíce díla, aby matka měla kam plodovat a ještě bylo kam ukládat zásoby, konec včelařské sezóny se pomalu blíží a na otálení není čas.
Plán mi hatit nemusíte, vše je připraveno jen pro oddělky. Pravda je ale taková, že včelstva ještě dohánějí, co nestihly před tím. Nyní je trochu snůška a je vidět, že včelstva co minulý týden dostalo 10 mezistěn, tak všechny vystavěly. Včera dostaly dalších 10 mezistěn. Nemám obavu, že by je nevystavěly.
Oddělky pokud dostanou dostatek krmení, tak staví jako o život, 5 mezistěn za týden by neměl být problém.
Luma
Stran: 1 2
Referenční URL's