Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výroba krmítek - Jakubovské včelařské krmítko
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Já jsem před vytažením JK z úlu měl na dně usazen cukr, takovou vrstvičku cca 0,5cm. Kvašení neprobíhalo. Vždy jsem nechal včely vybrat všechno a den bez na vyčištění. Krmil jsem 3:2, tak to bylo trochu hustější a včeldy se nedostaly pod keramzit, z toho ta usazenina.
Jinak jsou tato krmítka pohodlná, a hlavně nemusím otvírat úl a včelám větrat jejich prostředí.
Jakubovská krmítka jsem používal v loňském roce, ale letos se mi na ně práší. Při tenké vrstvě keramzitu se mi topili včely. Také mi vadilo, že se z nich včely po zakrmení nestáhly, asi proto, že na dně vždy zůstalo něco nerozpuštěného cukru. Hlavním důvodem, proč už tímto způsobem nekrmím jsou uhynulé včely mezi keramzitem, kteréžto vytahovat po jedné je opravdu síla. Navíc, když jsem chtěl letos začít krmit těmito krmítky, za použití keramzitu, který jsem loni poctivě vymyl, a před letošním krmením ještě propláchl, tak i přesto mi cukerný roztok zkvasil ještě předtím, než to včely stihly odebrat. Na převařování keramzitu opravdu nemám náladu, a lovit včely z keramzitu mi nepřijde jako zábavné trávení volného času. No a kupovat po každém zakrmení keramzit mi prijde trochu neekonomické. Slámu/seno jsem nezkoušel a polystyren rozkousávali.

Letos jsem pořídil prosakovací víčka a sklenice. Výhoda je, že nemusím z ničeho lovit včely. Nevýhoda je ta, že stačí mírný poklep a sklenice se rozbije, což je obzvlášť příjemné, vyteče-li tekutina do kufru auta… Další nevýhoda je ta, že včely dírky ve víčcích zalepují jak voskem, tak i propolisem. Další nevýhoda je ta, že při překlápění ze sklenice vždy něco vyteče nejenom na rámky, ale hlavně na ruce. Je třeba víčko zespodu přidržovat…

Takže ty víčka hodím do myčky a doufám, že se propolis rozpustí a myčka bude i poté v provozu…
Na příští rok budu muset pořídit jiná krmítka, protože při stavu 39 včelstev se začínám dostávat do materiálně/prostorového deficitu. Tím myslím to, že při krmení flaškami/jakub.krmítky je třeba jedna bedna, kde je toto skryto. To pak znamená, že mi zase chybí bedny, kde mám zavěšeny souše. Z toho plyne, že bych musel pořídit další nástavky, abych nemusel mít souše naskládané na hromadách. I když bych ty nástavky navíc pořídil, už to nemám doma kam dát, takže to zkusím vyřešit těmi kapsovými krmítky. Kamarád je používá, kdy mu tato při prvním použití tekla. Takže mi poradil, abych je před prvním použitím vložil do úlu a nechal zapropolisovat. V brožurách se píše, že včely stejně zimují pouze na 9 rámcích, takže by to neměl být problém ani při mé úlové sestavě a zimování na jedné bedně.

Ještě jsem měl v úmyslu koupit ta úžasná stropní plastová krmítka. Měl jsem však čest vidět jak tato krmítka (spíš včelí topítka), „fungují“ v praxi, takže jsem to zavrhnul.
Pro Grof: Prosím,která stropní krmítka myslíš?Já jich znám víc.A kromě jednoho,/po úpravě ani to né/se mi
tam včely netopí.F.V
Jakubovská krmítka jsou dobrá. Ale ten keramzit se mi také nelíbí a to ze stejných důvodů. Před mnoha léty jsem podobným způsobem vyrobil z plastových kontejnerků a záchodové spalchovací trubky něco na způsob "Ukrajinských krmítek" - používám dosud a po několika pokusech, dřevěnné rošty, polystyrenová drť, korek, plátěnné pytlíky, jsem vyrobil z plastové síťoviny (el. značkovací zemní páska) a později al. síťoviny s okem 1 mm za pomoci tavné pistole košíčky, které fungují bezchybně. O takové košíčky by bylo možné doplnit i Jakubovská krmítka. Nezatracoval bych je. Vždyť našinec si nakonec vždy poradil Wink.
JK
Doplním nejlepší na košíček je nerez,Mám takový přípravek na to.Jenom to spájení.
Ale pak je to na furt.F.V.
Mně se v nich včely netopí, jestli jsem jich po zakrmení vytáhl 5 z každého, tak je to moc. Keramzitu jsem nasypal co bylo v dodávce, tedy cca 2-3 cm.
(19.09.2014 21:41)vlcek napsal(a): [ -> ]Pro Grof: Prosím,která stropní krmítka myslíš?Já jich znám víc.A kromě jednoho,/po úpravě ani to né/se mi
tam včely netopí.F.V

Myslím, že to bylo toto - http://www.provcely.cz/detail/866/Stropn...-zatepleni

Je otázkou, proč bych měl po koupi něco upravovat. Snad by to mělo fungovat k určenému účelu i bez dalších úprav. Ono to krmítko nefunguje proto, že ta plastová dělící blbost, co odděluje včely od ostatního prostoru tak nějak nedrží na svém místě a poté co odskočí, vzniklým otvorem prolezou včely do tekutiny, a protože nemají skafandry a ani navigaci, nedokážou se dostat zpět. Geniální. Výrobce zřejmě sám tento bazmek nepoužívá, protože by ho jinak rozšlapal a jistě neprodával... Nebo jo???
Přesně tohle jsem měl na mysli.Po úpravě v pohodě.Ale souhlasím s Vámi.Viděl jsem podobné,už tam
nebyl ten tunel.Jenže za to chtěl moc.Nedošlo k výrobě.F.V.
Teď vytahuji Gabon a likviduji krmítka - nejmíň práce s kontejnery (ala kýbl) - suché, čisté, bez včel, pokud ne vyklepnu i se slámou před úly.
Krmítka jsou plná sladkého slizu v místech kam nemůžou včely a včel. Musím nechat u úlu nebo odvážet se včelama. To druhé není na jakubovská, ale na klasiku s drátěnkou co nejde sundat.
Martin-Slovensko
Text: Za 10rokov včelárenia som vyskúšal niekoľko druhov krmítok, a zostal pri 4lit.pohároch. Tento rok som si objednal kužeľové prielezi, zhotovil som si 20 krmítok a som s nimi nadmieru spokojný. Ďalšie skúšanie nových krmítok na dlhšiu dobu odkladám. Veľká vďaka pánovi Smetanovi za prínos skvelej pomôcky do včelárstva.
Dobrý deň p.Smetana.
V mesiaci máj som si kúpil Vaších 10ks krmitek na výstave v TRENČINE a som spokojný.Z toho dovodu som sa rozhodol,že by som si ešte 10ks kúpil .Ak je to možné stačili by mi len tie stredné tubusy,ktoré sa našrobujú do zbernej nádržky bude to lepšie kvoli baleniu a poštovného.
Zbernú nádržku si kúpim a krmítko si dorobím sám.
Ďakujem s pozdravom Štefanec.
A nyní druhá strana mince. To, že se najdou i nespokojení uživatele našich krmítek je celkem přirozené, ale tak trochu mi to v popsaných případech připomíná řidiče jezdícího s autem s lehce zataženou ruční brzdou a pak si stěžuje, že mu u nového auta nevydržely brzdy. Beru každou kritiku vážně, ale zatím se až na případ prohnutého víka krmítka směrem ke kónusu nejedná o výrobní vady, které by měly z krmítka vytvořit skoro nepoužitelný produkt. A budu hned konkrétní, ve výše popsaném: Já jsem před vytažením JK z úlu měl na dně usazen cukr, takovou vrstvičku cca 0,5cm.
Nevím, jestli se v tomto případě jedná pouze o sdělení, ale všichni víme, že pokud byl cukr dobře rozmíchán, nemohou se a to v žádném krmítku nacházet po ukončení krmení krystaly cukru. Určité nečistoty pocházející z procesu výroby, to ano a to v závislosti na ceně cukru.
Dále je k zamyšlení funkce JK nasazeného na včelstva slabší, až slabá a s tím spojená doba odebírání krmiva, potažmo znehodnocování roztoku. Víme, že čas potřebný pro odběr 11ti litrů v JK je u silného včelstva max. tři dny. Pokud je doba prodlužována z mnoha důvodů, které nesouvisí s použitým krmítkem, riziko kvašení se nedá odvrátit a určitě se dostaví.
Netvrdím, že JK je dokonalé, ale některé nedostatky připisované našemu výrobku je nutno připsat na účet obsluhy, což již bylo mnohokrát potvrzeno.
Jakubovské krmítko je dobré, ale pro včelaře s max. 20 včelstvy, kteří budou ochotni se jednou za čas stát popelkami a vybírat uhynulé včely z keramzitu, nebo budou ochotni tento vyhodit a koupit nový. Pokud by byl keramzit nahrazen něčím jiným, jako např. bublinkovou fólií, nebo by v něm fungoval jiný levný materiál jako např. seno/sláma, který se po použití vyhodí, bylo by to skoro dokonalé. Já letos ještě experimentoval s dřevěným plovákem, ale problém byl v nastavení jeho výšky, protože když byl suchý, tak plaval moc vysoko na hladině a když se nasál, tak se zase potápěl. Po vyjmutí a omytí se na něm po čase objevila plíseň, takže tudy cesta nevede. Skladování krmítek je v pohodě, jsou stohovatelná, kdy dolévací trubičky a víka se dají naházet do bedny vedle. Ty včely, co s krmítka po zakrmení neodejdou, lze vysypat/vyklepat před úly. Jenomže to neřeší problém u těch, co mají včelstev více. Ono to krmítko není nejlevnější a jak již jsem psal, můj problém spočívá v tom, že musím mít ojeden nástavek navíc, do kterého umístním krmítko a co pak s těma soušema z medníku. A co se týče kvašení, tak pokud jsou nějaké bakterie uchyceny na povrchu keramzitu z předchozího krmení, tak nový roztok zkvasí ještě dříve, než jej včely stihnout odebrat, jak jsem se sám přesvědčil.

Jak jsem již psal, příští rok zkusím kapsová krmítka, která lze mít v úle celoročně a tím zajistit jak jejich zapropolisování, tak lze pomocí nich snadno řešit dokrmování medocukrovým těstem v případě bezsnůškového období, jako tomu bylo letos i když jejich cena * počet včelstev, není také nejnižší.

Ony ani ta kapsová krmítka nejsou žádnou výhrou s ohledem k tomu že mám 4 stanoviště a na každé musím jet několikrát sólo. Takže ono žádné krmítko nebude dokonalé, vždy to bude jen kompromis a každý si musí sám zvolit, co mu vyhovuje více, či co je pro něj ekonomičtější.
A co tam dát tu zelenou síťovinu co se používá na těžbu propolisu? Letous jsem zkoušel odřezky místo keramzitu do kapsových krmítek a včely se topily jen když sem neopatrně naléval.
Já u JK nepochopil výhodu proti Prokopovičovu krmítku. Jednoduché jako facka že nic nejde udělat jednodušeji, pokud chci mít krmítko.

Dnes se nazývá ukrajinské.
Pokud se do JK používá keramzit námi dodávaný, jehož spec. hmotnost se pohybuje v hodnotách pod 360 kg/m3, neměly by teoreticky nastat potíže stran plavání kreamzitu na hladině. Při nákupu testujeme surovinu a nakupujme takovou, která je na hodnotě cca 300 kg/m3. Správně by v praxi mělo být vše O.K., ale jak víme dle reakcí některých uživatelů JK, není tomu tak.
Běžně se v krmítku na hladině včely bezpečně udrží, je-li vrstva plováku v požadovaní výši 2,5-3 cm a co bych silně podtrhl, po celé ploše hladiny. Problém však nastává v okamžiku nerovnoměrného rozložení kamínků na hladině, a to v závislosti na rychlém naplnění krmítka roztokem. Silné víření tekutiny odplaví v místě nalévací trubice část plovoucí opory (keramzitu) a při horním pohledu do krmítka se jeví vše normálně. Až boční pohled poskytne pohled na problémové místo. Po provedených pokusech - pomalejší nalévání a rychlé, tzv. co to dá je vidět, kam se keramzit vlivem turbulence při nalévání přeskupí a vytvoří zbytečně silnou vrstvu na části hladiny a to na úkor v prostoru nalévací trubice.
Jak tomuto jevu zabránit? První 1-2 l roztoku nalévat pozvolna a jako regulátor doplňování je dobré použít nálevku s menším průměrem, která nepropustí takové množství způsobující popsané potíže.
A když se v horším případě keramzit částečně odplaví, sundám víko a hladinu upravím. Keramzit má také jistou nasákavost a je-li na hladině příliš dlouho - pomalý odběr, po určitém čase viz. tabulka se jeho schopnost k "plavání" snižuje a proti tomu je jediná obrana - krmit silná včelstva. Ale jak je vidět z tabulky, i 5 dnů keramzitu na hladině jeho schopnost plnit svoji funkci jako plovák zajišťuje a přihlédneme-li také k hustotě cuk. roztoku, tady nás bota tolik tlačit nebude.
Nasákavost:
po 30 minutách 2 až 7 %
po 24 hodinách 7 až 19 %
po 48 hodinách 20 až 25%
po 120 hodinách 22 až 30%
po 180 dnech 30 až 45%
Víme, že keramzit se v obchodech prodává s těžko zjistitelnou spec. hmotností a když se to doma po zakoupení podaří zjistit na vodní hladině, zpravidla je už pozdě.
Pro KaJi:Pro český národ je typická jedna věc.Když je něco jednoduché a spolehlivé /ukrajinské krmítko- možná
to jméno je důvod proč od něho včelaři upustili/ tak se hledá vylepšení ,zdokonalení.
Teď jde o to jestli to není na škodu věci.Každý by si měl, podle mého,prvně sehnat informace a
vyzkoušet a rozhodnout.
Ale jestli je něco správné nebo ne to ukáže čas/otáčivý úl/.f:v.
Jestli někdo nepochopil rozdíly, ne rozdíl mezi krmítkem z východu a JK, potom se musím ptát a to tady veřejně a celkem nerad, čím to tak asi může být? Těch možností se nabízí povícero a jenom doufám, že se nejedná o nic vážného neřku-li patologického.
Může nám někdo nadávat, vyčítat, urážet, kritizovat, to jako sportovec beru, neboť může mít dotyčný i pravdu a to beru i když pravdu nemá, ale nepochopit na jakém principu pracují obě pomůcky,nerozpoznat rozdíly a psát příspěvky jako na běžícím pásu, vyjadřovat se ke všemu, co se na fóru šustne, to je vážně síla.
Naše výrobky si pořídili lide z široké včelařské veřejnosti a to od lidí tzv. obyčejných, kteří nejspíš v životě nikam nic nenapsali, až po lidi vzdělané, kteří v životě něco dokázali a mohu doložit i písemná vyjádření, co pro obě skupiny JK znamenají a co jim v jejich včelařské práci tato krmítka přinesla za užitek a uspokojení.
A opět si kladu otázku, proč si UK neudržela svoje místo na slunci a pomalu odchází do říše zapomnění, proč při jejich dokonalosti vůbec někdo prosadil do života jiná krmítka více či méně zdařilá?
Ono napsat tisíce příspěvků, to kolikrát vyžaduje pouze jistou náturu a mimo dostatku času k tomu netřeba nic jiného, ale pochopit nějakou pomůcku ke krmení v plném rozsahu, to už vyžaduje více rozhledu, pokrokovosti a pochopení.
Co je rovněž překvapivé, ten kdo přispívá mnoha a mnoha příspěvky asi čte jenom svoje písmo a svoje řádky, neboť princip a výhody JK byly již několikrát popsány i na tomto profilu a k pochopení toho, co je potřeba si už jenom domyslet k úplnému porozumění mnoho nezbývá a v tom může být ten problém.
Je mnoho včelařů, kteří pochopili, ale to neznamená, že musí pořídit a ten, kdo nepochopil, by měl pořídit.
A v čem je tedy lepší?
Prostě se s ním, Karle, líp krmí. Když se použije správně a se zdravým rozumem.
Nemám za těch pár let zkušeností tolik jako kolegové včelařící desetiletí, ale vyzkoušel jsem toho dost a k tomuto poznání jsem došel. Pro můj provoz ideální, i když je nedávám do všech všelstev.
Moje volba, moje odpovědnost, můj názor.
Rozhodně nemíním nikoho přesvědčovat, to si každý musí odpracovat sám ... Big Grin
Jiří
Jsem dalek toho abych někomu kazil byznys, ale když už lisuji ten středový sloupeček, tak bych udělal variantu i jako UA. Středový sloupeček a nějaký košíček přes to už není problém.

A prodával bych jen ten střed. Případně nádoby. Ten střed je totiž to nejzajímavější. To se doma jen tak nezbastlí a dost lidí by si to koupilo. Třeba i já. Smile

Tak jen nechápu v čem je ten keramzit tak báječný, když tady pořád řešíte co s ním a jak jej nahradit, desinfikovat atd.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referenční URL's