Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varování před kolapsy včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Kde,kdy a kolik je verejne tajemstvi,jednak se nehodici do kramu propracovane metodiky boje s VD a jednak zavery byly pojaty typicky pro CR. V roce 15,16? tato cisla svaz zverejnil pekne prehledne po okresech (byla to cisla v dobe,kdy se k nam jeste tohle svinstvo nepriblizilo,a cast moravy byla bez uhynu.Zasahlo nas to az spolu s melecitozou,kdy se objevily virozy,nasla se N.C. atd,mizela cela stanoviste).
Jeden by cekal,ze se tato cisla budou zverejnovat kazdy rok a budou z nich patrne posuny kolapsu po republice.Ouha-byla to prvni a posledni cisla,ktera takhle prehledne po okresech byla zverejnena a udajne (z doslechu) byla pro uvazovane dotace na uhyny!!! a ne proto,aby slouzila k nejakym zaverum.
Jelikoz uhyny byly v nasem regionu novy prvek,na setreni spolupracovala SVS,prvni co bylo -bylo vysetreni na MVP,pak nastesti nosema (zachyt N.C) a kdyz uz nic tak zbyl zaver varroa,ac ten rok bylo nejmin VD,co kdo pamatuje.Vysledek tehle prace je velka 0...Od te doby se s tim potykame v nejake mire kazdy rok,od nas se to posunulo do severneji polozenych ZO.Ale nekomu neco hlasit je spis kontraproduktivni nez prinosem.Ztraty na soubor faktoru se proste v dobe chlubeni se "propracovanou metodikou ochrany rostlin" a LPISem v uvodniku Vcelarstvi nehodi do kramu.Pokud se na nejakem reseni stavu pracuje ve vyzkumu,musi to byt prace v hluboke ilegalite,aby nenarusila schvalena dogmata.
Pokud ma vcelar za povinnost hlasit uhyn stanovist nad ted nevim presne%,nastoupi stejne to co jsem psal vyse.Negativni MVP= bud varroa nebo nezjistena pricina.Takze z toho plyne,pomoct si jak kdo umi..Muze si kdo verit cemu chce,je to tak.Samotna varroa pusobi potize,ale kolapsove stavy jsou o necem jinem...Dnes mam obavy spis z toho,kdyz roztoci nepadaji,nez kdyz jich pada hodne.
Tak u nas sa začínaju ozyvat s uhynmi aj včelari ktorých to celkom obchadzalo doteraz..spoločny menovatel z peknych včelstiev pocas novembra/listopadu postupne prázdne úle alebo žebráky s malou šancou prežiť zimu..
Postřiky jsou nepochybně špatně.
Sluší se opět připomenout, že úhyny jsou i v místech, kde nejsou pole. (lesy, louky, mokřiny) Tuto skutečnost už tady potvrdilo víc včelařů. Je to i moje zkušenost.

Proto si myslím, že postřiky v případě úhynů hrají jen minimální roli.
Takže, problém způsobují houby (NC), bakterie nebo viry.
(11.12.2018 15:06)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Nie je to obyčajná evoluce, skôr genocida. Ale aj po dinosauroch to tu zase rozkvitlo.
Žiadny včelár nebude obnovovať 95 % chovu pre evolúciu a jednoducho sa na to vykašle. Kontrolovaná selekcia /30 %/ tu už frčí a je to evolúcia ? Naše včely môžu byť jednoducho dalšie v rade vymierajúcich druhov. Tak ako k nám domigroval klieštik, môže byť dalším "invazívnym druhom" včela, ktorá je voči nemu a vírusom odolná a ktorá vyplní prázdny priestor.

Dobrý den všem. Podívejte, to, co se děje je důsledek, co se dělo v uplynulých letech.

Nejvíce mě na tom štve, že když včela začně vymírat, tak nad tím lidé pouze pokrčí rameny s nulovou sebereflexí k tomu, jak se ke včelám chovali. Ano, nikdo tady nechce obnovovat zdecimované chovy, tak se vymyslí léčiva, které způsobí to, že včely do dalších let přežijou a všichni jsou spokojeni, do doby, než se situace začně vymykat kontrole, protože tady došlo k těžkému porušení zákona přírody o evoluci a selekci, kdy nemocný a slabý jedinec umírá a silný a zdravý přežívá. Jelikož docházelo delší dobu k tomu, že slabí byli zachraňování, tak došlo k degeneraci populace včely, což má za následek to, co vidíme dneska.

Tady došlo k pouze k těžbě včel za účelem zisku. Žádný respekt k přírodě a přírodním zákonitostem, které jsou dlouho budované, velice propracované a postavené na konceptu extrémně dlouhé udržitelnosti.

Chováme se jak kobylky a když pak včely začnou vymírat a dneska už můžeme slovo úhyny nahradit slovem vymírání, protože i v mé lokalitě je doslova masakr a lidé co mi volají z celé ČR mluví o tom samém. Víte kolik znám už lidí, kteří si koupili letos oddělky a už je nemají? Zaplatili za ně a je po nic, 100% úhyny velice běžné.

Tady se vedly v uplnynulých letech řeči o nějaké humánnosti, o tom, že přece musíme aplikovat léky, že je jiné chování nehumánní a co se děje teďka? Kdo za tyto úhyny může? No samozřejmě, že pouze člověk. Tyto masakry a vymírání včelstev je mnohem tvrší než samotná přirozená selekce. "Léčení" včelstev ve svém globálu způsobí daleko větší utrpení než přirozená selekce. Strašné nesmysly se tady roky prezentují ohledně "léčení" včelstev.

Varoóza se měla nechat na přírodě stejně jako DWV. Dobře, v roce 1980 nebyly nějaké znalosti, ale především se to pokazilo po příchodu DWV, kdy jsme naprosto odsoudili jakoukoliv přirozenou selekci na DWV, čímž se nabalili dvě nemoci. Obecně viry nedokáží v přírodě pozabíjet více než 2/3 populace!
Tzn. jsme měli na výběr, mohli jsme to nechat tak a 2-3 roky mít úhyny (nelikvidační), ale potom by byl DWV vyřešen, jako se kdysi vyřešila například nosema apis tím, že se množila včelsva, která nekadila. Dělala se pozitivní selekce. Každý děda věděl, že množit neodolná včelstva na nosemu apis je totální nesmysl. Jenže nyní v moderní době zaměřené na byznys jsme nějakou selekci na DWV, varoózu atd. naprosto odsoudili a nyní se nabalila další nemoc, bakterie nebo virus paralýzy se rozjel, také zjišťuji, co to je, jenže když sečtete 3 nemoci, tak máte +/- 1% včelstev, které dokáží přežít v danou chvíli bez člověk a 1% je kritické ohrožování na druhové úrovni.

Mám Vám to nakreslit nebo stačí slovně?

populace v daném roce schopna přežít daný rok - odhad / model
100% (1975)
10% (1980)
100% (1985)
30% (2007)
100% (2010)
30% (2018)
100% (2021)

Toto je přirozená selekce a přirozená cesta, nedochází k žádným likvidačním úhynům, dokáže se ze všecho včela přirozenou cestou naprosto v pohodě vzpamatovat, protože je úhynový druh a selekcí často prochází. Stejně se to dělo celou historii a když se v 50 letech řešila nosema apis, tak taky včely umíraly, jenže se vyřešila a nosemu apis nikdo neřeší nyní. Stejně jako by se např. DWV už dávno neřešilo, protože včely umí DWV plně "neutralizovat", což máme potvrzené laboratorně i na naši české včele.

Jenže my jsme nechtěli úhyny a tak se stalo to, že to šlo pouze z kopce:
populace v daném roce schopna přežít daný rok - model
100% (1975)
10% (1980)
3% (2007) (5x zvýšení nákladů na ošetřování jednoho včelstva na rok v průměru v ČR abychom stále brálili o to více už tvrdšímu tlaku na selekci)
1% (2018) (nemožnost zvýšení dalšího ošetřování, s tímto se už nedá nic prakticky nic dělat)

A dostat se z tohoto stavu bude extrémně těžké, je tady 40ti letý dluh. Včely jsou na pokraji totálního kolapsu jen díky obcházení přírodního výběru. Vše jsem napsal do své knížky už v létě, kdy jsem toto předpovídal, že toto přijde, ale myslel jsem, že to přijde až za pár let, jsem také naprosto překvapen tím, co se děje. 100% úhyny oddělků u začínající včelařů, kteří mají včely 4 měsíce na svých zahradách, kde nejsou jiné včely, je teda pěkná síla vám povím.

Šíleně mě to sere, co jsme provedli na tak důležitém druhu pro nás jako pro člověka. Jak řekl Einstein: Vyhynou-li včely, lidstvo vymře 4 roky na to. A my tady máme poslední 1%, které dokáže přežít bez léčiv, tzn. je přirozeně zdravé, odolné a silné a pouze na tomto se dají stavět budoucí generace, protože zanedlouho přijdou další nemoci ze samotné podstaty přírody a evoluce organizmů na této planetě.

Jedno jediné poslední procento, uvědomíme si to už a nebo půjdeme ještě dále?
Všetko si napísal pekne, len akosi mi nejde do hlavy jeden maličký fakt. U mňa sme doteraz nepoužívali ŽIADNE liečivá na baktérie vírusy ani huby. Jediné čo sme používali boli prípravky na klieštika - Avartin alebo varidol. Nič iné sa nepoužívalo ani gabon ani kyselina mravčia o esenciálnych olejoch a podporných prípravkoch ani nehovoriac. Ako to, že nás ten selekčný výber roky obchádzal a potom to prasklo tak, že miznú celé včelnice? Prečo nám nepadali včelstvá, keď sme to v podstate nechávali do roku 2014 na prírodu a tlmil sa len klieštik? Aj to len tak leda bolo, bez kontroly, raz dva krát sa zadymilo a bol fajront?

Nepriamo týmto svojim výstupom podporuješ tvrdenie, že za rozšírenie kolapsov môže klieštik, pretože proti inému sme zatiaľ nebojovali.
Ešte k tým odielkom. Tie sú práve u mňa jediná záruka prežitia. Začal som s nimi pred pár rokmi a odielky majú takmer 100% úspešnosť prežitia. Preto sa čudujem, že niekomu odielky neprežijú. A mal som aj také, čo zimovali len na 1NN optimal. Proste ak by som chcel zachovať počet včelstiev a nebáť sa úhynov, tak rovnica jedna rodina a na ňu jeden oddielok je zatiaľ aspoň u mňa istota.
Asi tak, ako napísal Paťko. Niekto má vynútenú selekciu 30% a niekto 2% bez zjavných rozdielov v technologii včelárenia. Ktorých 30% včelstiev má brakovať včelár, ktorý nemá žiadne úhyny Wink? Chceme, aby včelár ako amatérsky výskumník rozoznával VT vlastnosti včelstiev ? Ved ešte ich ani nevieme rovnako pomenovať a nie ešte objaviť na svojej včelnici. Má niekto katalog a pasport ? Bez dobrého náradia to nepôjde.
Tahle jistota je jista podminene.Zatim funguje proto,ze to co si zalohujem,je to nejlepsi co doma mame a delame to predevsim pro sebe.Nema to souvislost s komerci a ocekavanim prijmu z ni. Prikladem podobne zhoubnosti komerce je sireni novych patogenu.Priklad:nekde se neco noveho objevi,jeho sireni bude z ohniska nakazy pozvolne,vsemi smery.Ale..Vstoupi do toho komerce,prodej matek,prodej oddelku a moznosti sireni stoupaji geometrickou radou..Zrovna N.C. toho muze byt prikladem,z kontinentu na kontinent...Chovatele matek vysetruji na N.C,bylo nekomu zakazano prodavat matky,oddelky po nalezu N.C??? Ekonomicky by to pro nej byl konec cinnosti,coz neni v zajmu pratelsky-dotacni loby.A to jsou oficialni zdroje presunu ,tech neoficialnich je nasobne vic.A nejspis ta % odolnosti budou jina,pokud se bude jednat o odolnost proti jednomu patogenu,a proti spolupusobicim patogenum,kdy prave jeden z nich muze byt tim poslednim hrebickem a nemusi byt pritomno shodne slozeni kazdy rok.
Snazime se vybirat a mnozit,to co nam prezilo,v dobre vire,ze se tahle touha po preziti bude predavat dal,jen nikdo nevi nakolik tenhle predpoklad stoji na vode.Je zvlastni,ze nezavisle na dalsich tyhle problemy klades do roku 2014,coz je obdobi opravdu par let plus minus,kdy se tohle "vypareni" vcelstev z ulu projevilo na rade mist zdanlive nezavisle na sobe.
Patko, jenže někde už jsou tak "daleko", že i oddělky hynou...
Hmm, tak to si nechcem ani predstaviťUndecided
Zdravím-myslím že to išlo postupne, najskôr vyspelý západ , potom Česko /pamätám si niektoré články,príspevky od nás Slovákov,čo tí v čechách robia že im tak odchádzajú včelstvá/ teraz to máme aj my. Tiež sa mi pozdáva myšlienka ,šírenia nových vírusov,patogénov prenosom a najme z rabovania už takto oslabených včelstiev- pomaly včelári pri jesenej rabovke tŕpnu čo si ich včely okrem klieštika nejakú inú bonitu donesú... A čo nového na západe?....nič bojujú s tým ďalej..
Ono tie uhyny su častokrat akoby v pásoch alebo podobných ohraničených utvaroch keby na to človek pozeral z vtáčej perspektívy..až by sa zdalo že sa to prenáša aj vzdušnými prúdmi,najmä ceranae,následne pôda,mláky a podobné zdroje vody..
Na to aby se na to clovek mohl divat z ptaci perspektivy jsou potreba data.Asi by stacila ta z CISu,nebot tam se jarni pocty datluji (alespon vetsina to dela).Jenom jaksi chybi vule tato data zverejnit.
Ak by sme v jednom regione / kraji/ prestali chovať včely, akými včelstvami by sa vyplnil tento priestor za 10-15 rokov bez zásahu človeka ?
Včelstvá v horách majú pestrú stravu, čisté prostredie a jediným pesticídom s ktorým prídu do styku je Varidol. A padajú rovnako. Súčasné včelie rodiny sú umelým chovom natoľko zbastardené, že nedokážu prežiť ani v čistom prostredí. Ak by včelári opustili včelnice, zachránili by včely. Ale my im to neurobíme Idea
Pane Peterek v mém obvodu léčení je ztráta dvou včelstev z 20 zazimovaných u mladého včelaře ostatní včetně mých 25 dcer ins. Matky žijí.Jak jsou na tom Vaše z přírody neléčené u Vás na lipovém medu.
(12.12.2018 14:17)Jan Peterek napsal(a): [ -> ]Jelikož docházelo delší dobu k tomu, že slabí byli zachraňování, tak došlo k degeneraci populace včely, což má za následek to, co vidíme dneska.

Slabí byli zachraňovaní?
Trochu se v tom neorientuji. Můj pohled - tlumením počtu kleštíka ve včelstvech zachraňuji všechna včelstva a to zejména ta silná. Slaboši se ruší nebo časem stejně odejdou.

Momentálně léčíme pouze Varroázu. Na velké úhyny, které včely popravují, žádný lék není (pokud je mi známo). Zatím nikdo jednoznačně neurčil původce úhynů, takže nelze vybrat vhodný lék.
Pan Peterek ma krapet extremni nazor na prirozene preziti,nebot je fakt,ze kazdou epidemii prezilo urcite mnozstvi jedincu nejakeho druhu,viz morove epidemie a clovek,kdy to co prezilo,znovu zaplavilo svet..Pokud by tohle bylo aplikovano v dobe prichodu klestika,byla by zde mozna vcela,ktera dokaze s klestikem zit za cenu obrovskych ztrat,ale mozna taky nebyla.To tezko odhadovat.Nezkusilo se.Plosne je tahle uvaha v teoreticke rovine.
Sice se docitame o pokusech,ktere tohle prokazuji,lec dopad na pocet vcelstev nedokaze nikdo odhadnout,ani jak by se tahle snaha projevila na velkem uzemnim celku.
Kniha jako teorie dobra,lec praxe je dnes nekde jinde.Vcela je dotacne-hospodarske zvire a nese nasledky snah o slechteni na vykon,neb med je vzdy na prvnim miste a opylovani az kdesi vzadu.
Na Bond testy nemáme odvahu. Ak sa teda sporadicky objavujú VT vlastnosti včelstiev, ako ich má bežný včelár identifikovať. Volným okom dokážeme čítaťz letáča, čítať podložky, rozpoznať príznaky vírusu deformovaných krídel, čas odstraňovania mrtveho plodu, nozému apis a koniec.
Na rozoznanie niektorých patogenov, VT vlastností a NC stačí možno mikroskop a tie dalšie patogeny dokážeme rozpoznať len laboratornymi rozbormi.
Nše vedomosti potom vyzerajú asi takto: https://vcelimor.cz/serial-dil-11-mozne-...-predejit/
Ak teda nechceme bojovať s duchmi, tak musíme precízne zostaviť diagnostiku, klasifikáciu a terapiu. Ale so súčasnou partizánskou vojnou s chorobami včiel sa točíme ako pes za chvostom. Ak to nepôjde takto, potom skúsme plán B = Bond testy, čo je vlastne tiež terapia.
Nemusime ani chodit tak daleko,staci nejnovejsi africky mor prasat.V ohnisku se nasla prasata,ktera prezila,lec nakazu dale roznasela.Logikou veci,by vznikla na zdecimovane populaci prasat populace nova,schopna s morem prasat zit.Presto clovek zvolil metodu uzavery ohniska,tak jako lecbu nemocnych jedincu sveho druhu,ac je nas na planete cimdal vic.Teorie a praxe jsou proste dve ruzne veci.
Bond testy na varoa už sa objavovali-vraj slepá ulička,výsledok nie je taký ,aký sa očakával. Bond testy na vírusy?- veď sa to uskutočnuje aj bez našej snahy,len škoda že sa včely aj s matkou ,ktoré to prežili /lepšie povedané hrsť včiel 2 rámiky a matka/ nenechá dalšiemu vývoju- z možného rozšírenia nákazy ? . ...
Ta hrst vcel s matkou se bude muset ponechat,pac pujde li to takhle dal a takhle rychle,veru nebude co dal rozchovavat.Takovy plosny bond-test v primem prenosu.Nejspis uz zacal i s pouzitim chemie.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's